Бедността избор ли е?

• 40 036
  • 1 072
  •   1
Отговори
# 915
Ти да не би да се мъчиш на мен да прокараш внушение, че дядо ти е хранил моите предци, понеже той е от село, а моите не са? Хайде недей точно на мен, другите в темата пò ще се вържат.

# 916
И аз не знам от кога автоматичната пералня е налична в България, помня Перла 04 и Перла 05 (които ядяха чорапи) като върха на техниката. Имаше и някакви списъци, хората се записваха и чакаха ред за пералня, защото не можеше да влезеш в магазина и да си купиш ей-така, вътре имаше само мострена.

Баба ми, живуща в село без право да мърда от него (прадядо е враг на народа), переше на ръка, а след това си купи една странна на вид пералня, приличаше на казан с въртящ се барабан, насипваше предварително подгрята вода и дрехите в него и се радваше, че не ѝ се налага да търка на ръка.

Още не съм в пенсионна възраст и не съм станала баба Simple Smile

# 917
Не мисля че човек е отговорен и трябва да се чувства виновно за това какви са били предците му. Това не зависи от човека. При 80-90% селяни в началото на 20 век, естествено е повечето да идват от там. На реката или на пералото са прали, с газени лампи са светли, с волове са орали. Такива са били времената.
 Все пак мисля че тогава критерии са преуспялост е било да имаш ниви, добитък а и децата да са грамотни. По-късно и да ходят на училище и да завършат 2 отделение.

# 918
Е, до 4-то отделение е учила прабаба, не до 2-ро. За нейния баща не съм питала. Дъщерите й - до 7-ми, или завършили гимназия. Даже едната (три сестри и 1 брат са) завършила университет и станала учител.
Да не забравяме любимите бригади, на които нашите родители са работили без пари Simple Smile

# 919
Моята баба е плакала, задето не е могла да учи след 4-то отделение. Затова след това са пратили майка ми още на 14 години в гимназия в града, после студентка във Варна. Нещата се развиват във времето.

# 920
Ти да не би да се мъчиш на мен да прокараш внушение, че дядо ти е хранил моите предци, понеже той е от село, а моите не са? Хайде недей точно на мен, другите в темата пò ще се вържат.

Отдавам го на това, че пиша по - просто и неразбрано. Но по - опростено - не, не съм се мъчил да внушавам това. Радвам се че другите, щом не са скочили от темата, са от "простолюдието" явно и са ме разбрали. "Мъча" се обобщено да придобия представа, как се е изхранвало населението до колективизацията - за цялото население - градско - селско. А мога след ТКЗС мноого да говоря точно за този период но е много отдалечено от темата.    Явно всичко приемате много крайно и лично, с което явно Ви засегнах. Извинявам се.

П.П. За да съм по темата - всъщност, селската работа не е нито чак толкова тежка (като свикнеш с ежедневието) и срамна  и ако не можеш наистина нищо друго, това е решение, което особено днес си е решение на много проблеми. С това сме закърмени, още преди хиляди години, това ни е закодирано в гените - земеделие и скотовъдство. Дори и на най - ниското стъпало, най - неукия човек да го хванеш, може да я работи. А който се страхува и срамува от нея, пък не може да си върже обувките, но здрав-прав и казва - беден съм, нямам какво да ям, аз виждам само проблем в цялото общество, че насажда идеята, че не трябва да се работи това, защото ще накърни някакви конвенции, човешки права и  т.н.

Последна редакция: вт, 05 сеп 2023, 11:45 от Seiko7075

# 921
Е, до 4-то отделение е учила прабаба, не до 2-ро. За нейния баща не съм питала. Дъщерите й - до 7-ми, или завършили гимназия. Даже едната (три сестри и 1 брат са) завършила университет и станала учител.
Да не забравяме любимите бригади, на които нашите родители са работили без пари Simple Smile
Имало две или три национални бригади, които не са били платени, а родителите ни са се записали доброволно. Майка ми е била на 15, слаба и от комисията са я върнали. Тя се скрива във влака и когато стигат вече я оставят. На язовир "Росица" е била. През 80-те години бригадите бяха платени, за един месец съучениците ми се хвалеха с 200-400 лева заработени. Юни и септември бяха в полза на училището, т.е парите се превеждат на училището. Само учениците, освободени от селскостопански бригади по здравословни причини бяхме на "културни" бригади по музеите за без пари.

# 922
Тези 200-400 лева от бригади са малко преувеличени. Аз дори и 100 те си спомням да са стигали, някъде към 50 се въртяха.
Само на последната бригада през 1989 мъжът ми караше трактор и тогава взе към 180лв. Сега друг въпрос е защо 21-годишен кара трактор с ремарке и в необезопасеното ремарке кара 20+ човека. Да, вярно имаше и още има професионална книжка, но е категория С, която не дава право за превоз на хора.

# 923
Майка ми, учителка, е взимала нещо като 120-150 лв заплата. Трябва пак да я питам колко. Учениците ù да изкарат повече от нея за месец на бригада - добре. Освен ако разликата до 200 не е точно от бригадата.

# 924
Тези 200-400 лева от бригади са малко преувеличени. Аз дори и 100 те си спомням да са стигали, някъде към 50 се въртяха.
Само на последната бригада през 1989 мъжът ми караше трактор и тогава взе към 180лв. Сега друг въпрос е защо 21-годишен кара трактор с ремарке и в необезопасеното ремарке кара 20+ човека. Да, вярно имаше и още има професионална книжка, но е категория С, която не дава право за превоз на хора.

Момчетата изкарваха по 200 и си плащаха морето. Там товарачи и друга тежка работа.

# 925
Къде забравихте братска Африка, където заработеното, или поне по-голяма част, трябва да се дари, по решение на Партията?
Баща ми се е измъкнал една година, за да бъде сервитьор на морето. На следващата са го подпукали. Като студент става дума.

# 926
Аз съм израстнала в град, баба ми имаше къща с градинка, в която преобладаваха цветята. По този повод, не съм работила селскостопанска работа, нито родителите ми са били заети с такава. Имаха лехички с лук и чесън, домати и плодни дръвчета. И сега съм много зле. Имам огромен двор, но даже цветята не ми се удават. В същото време съм много трудолюбива; нека не забравяме, че работата може да от различен характер. Бедни не сме били, но не сме били и богати. Сега семейството ми е добре осигурено.
В нашата провинция децата след девети клас трябва да започнат да работят без заплащане, за да могат да завършат. Искат им задължително поне 40 часа труд, обикновено за благотворителни каузи. Освен това след 15-16 години, почти всички деца работят. Няма значение колко заможно е семейството им. Дъщеря ми имаше съученички от много заможни семейства - абсолютно всички работеха. Така че, подобно на други неща, трудолюбието се възпитава.

Аз не смятам, че бедността е личен избор, все пак не всички имат капацитета и манталитета да “изплуват”, но човек може да има приличен стандарт на живот, ако положи усилия. За съжаление има и хора с болна психика, със зависимости, които не успяват да контролират живота си.

# 927
Това не е в България нали? Тук легално на 15-16 никой не иска да взима на работа. Играла съм го със сина ми, всички му казват като стане на 18 тогава.
Вариант - на черно нещо си, което не искам.

# 928
"да работят без заплащане, за да могат да завършат" - на мен ми звучи като учебна практика.

# 929
Освен това след 15-16 години, почти всички деца работят.
Да де, ама освен практиката в училище и това.
Тук с 15-16 годишни да им вади документи и да организира специални условия, трудови характеристики, разршителни.... на никой не му се занимава. Или буквално единици (може би рода, познати)..

Общи условия

Активация на акаунт