Бедността избор ли е?

• 39 995
  • 1 072
  •   1
Отговори
# 975
Това значи ли че и децата ще лежат на декарите Simple Smile

# 976
Това значи ли че и децата ще лежат на декарите Simple Smile
Разбира се.

Апропо,американците имат максима,че богатството се губи през три поколения. И май има нещо вярно в нея...

# 977
Няма яснота. Брат ти може да се наложи да продава и мн. други неща могат да се променят.

# 978
В последния пост има противоречие. Който не е мързелив, няма как да е пасивен. Ще използва всяка налична възможност. Относно риска - там е до типа личност, не до заслуги.

# 979
Ако попиташ някого „Какво ти трябва, за да си щастлив?“, в повечето случаи ще получиш отговор „пари“. Разбира се, щастието не е в парите като такива, а във възможностите, които те ти дават за неговото осъществяване. Неслучайно се радват на голяма популярност книги като “Мисли и забогатявай“, “100 начина за създаване на богатство” и други. Според мен, бедността или това да си с ограничени финансови възможности е само личен избор и зависи в малка степен от средата, в която си израснал.

# 980
Глупости. Човек може да е старателен работата си, но да е пасивен и да не желае да си намери по-добре платена такава поради пасивност, страх от промяна, нежелание да се излезе от зоната на комфорт, да дам много елементарен пример.

Хората не се делят на мързеливи, пасивни и бедни и използващи всяка възможност богати работохолици. Такива разсъждения показват доста ограничен житейски опит.

# 981
И какво да направя? Да започна да се тръшкам, да се оплаквам и да обвинявам всички за моето положение? Това ли е решението? Ако беше това, щях да го направя. Оплакването и самосъжалението спират вашето развитие. Те блокират съзнанието ви и вие чакате нещо да се промени, нещо да падне от небето, за да открие пътя ви към богатството. Това няма как да стане. Дори да сте галеник на съдбата, пак трябва да пуснете фиш за тото-то, нали?

# 982
Хиляда лева за декар рента на година, глупости 😂 нещо се бъркаш. Около 100тина лева на декар е рентата там.

То обича да си фантазира. Да не мислиш, че брат му наистина е купил, че може и брат да няма, или пък да е ходил началото на 90-те в Париж да работи в замък на македонец?

# 983
Глупости. Човек може да е старателен работата си, но да е пасивен и да не желае да си намери по-добре платена такава поради пасивност, страх от промяна, нежелание да се излезе от зоната на комфорт, да дам много елементарен пример.

Хората не се делят на мързеливи, пасивни и бедни и използващи всяка възможност богати работохолици. Такива разсъждения показват доста ограничен житейски опит.
Примерът е точно за отказ от възможност за по-добре платена, но с повече трудности, неудобства и пр. работа. За мен това е описание точно на мързел.

# 984
Или пък го е страх да рискува, ако семейството му зависи от неговите доходи и няма кой да го подкрепи, ако закъса. То затова най-лесно е да рискуваш и да промениш нещо генерално, докато си млад и без деца. Като имам предвид без подкрепа, нямам предвид примерно да си хвърлиш детето на бабата няколко години да го гледа и да знаеш, че гладно и на студено няма да остане, докато ти рискуваш без ангажименти в чужбината, защото и такива случаи се дават за пример.

# 985

Примерът е точно за отказ от възможност за по-добре платена, но с повече трудности, неудобства и пр. работа. За мен това е описание точно на мързел.
Не е задължително да е мързел. Или поне аз влагам друг смисъл в това понятие. Липса на амбициозност е, задоволяване с наличното, свиване на потреблението до мащаба на изкараното без напъване.
Някой по-назад питаше как се живее само с рента или от пенсиите на родителите. Еми така - живее се. Не си купуваш дрехи, не си купуваш скъп телефон, нямаш кола, не ходиш никъде освен на работа. В малките градове дори обществен транспорт не ти е необходим. Един телевизор, малко храна и цигари.
Хващаш се тук там за по месец/два ама се отказваш, щото нали - собственика иска и да се напъваш за мизерните пари дето ти плаща.
Рентите са между 50 и 150 лв/дка за година, в зависимост от региона. В Добружа са около 100.00 лв. Доста хора имат останали от дядовци, родители по 10-тина декара. Така стават 1000 лв  за година. Тази сума обаче подсигурява плащане на битовите сметки примерно за годината.
Между другото в някоя от скандинавските държави беше направен социален експеримент с подсигуряване на базов доход за неработещи и изводите бяха негативни. Много малък процент от тях са се напънали за нещо повече.

# 986
В последния пост има противоречие. Който не е мързелив, няма как да е пасивен. Ще използва всяка налична възможност. Относно риска - там е до типа личност, не до заслуги.
Да, ама за всичко се иска да се вложат пари.Като човек се е докарал до там само да преживява, няма от къде да паднат тези пари. И като работи от сутрин до вечер за мин. пари, тежка работа няма време и сили да мисли за нищо. И много от тези хора ги е страх да рискуват, дори и на по-платена работа, защото ако не се получи, буквално остават на пътя и гладни. Като няма човек заделени пари за някой месец какво ще рискува? Да отиде на ново място, да му кажат - чао и после и на старото не може да се върне. На ново място с изп. срок може по всяко време да го освободят, може и да отиде да работи ден, два и дори и договор да не подпише. А как се докарват хората до това положение си е друго.

# 987

Глупости! Защо да е мързел!? Аз си работя по специалността, но не съм мениджър, защото нямам интерес да се занимавам с ЧР, което е част от задълженията на мениджъра. Не съм бедна, не съм и мързелива. Получавам добра заплата и съм преценила, че ЗА МЕН не си струва да получавам малко повече пари, но за сметка на много повече проблеми. Защо!? Както казах, не се оплаквам от заплащането ми в момента, а работата ми е такава, че ВЕЧЕ  мога да си позволя да съчетавам работа и свободно време. Обаче съм изстрадала този момент - имала съм периоди, в които съм работила ужасно много за по-малко заплащане, поради естеството на работата ми. Просто с натрупания опит нещата се променят. Ако говорим за започващи кариерата си е едно, но аз съм на друг етап в живота. Така че всичко е относително.

# 988
Понякога няма как да ти дойде акъла, като няма нищо натрупано, като знания и умения за да вземеш решения и да тръгнеш напред.
Що се касае до работата, за съжаление в България няма тези традиции децата да изкарват според възрастта си пари, на 13 да раздават брошури, вестници в по-късна възраст работата в магазини и т.н., макар, че има крещяща нужда точно от това и това е правилното. Дуалното образование прохожда в България едва сега, незнам дали плащат на децата или не, но където живея аз от 15-16 г., започват и са доста добре платени ходят и на работа и на училище и считам, че това е много правилно, трупат реален опит, в реална работна среда, вместо да се шлаят. В България 12 клас е пълна пародия и губене на време, но няма как дори да се сравняват двете системи. Същото е и с доброволчеството, хиляди са готови да го правят, самоорганизират се, отиват, когато има някаква бедствия някъде, но много по-добре би било ако това е организирано и подкрепено от държавата и институции, да има обучения, екипировка.

# 989
................... ... не си струва да получавам малко повече пари, но за сметка на много повече проблеми. Защо!? .................
точно!
качество или стандарт на живот...
приоритети,желания,можене...

Общи условия

Активация на акаунт