Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 897
  • 766
  •   1
Отговори
# 240
Под поддържано и чисто жилище не се визира "една боя". Но и рядко на такъв тип човек  му прави впечатление, дори това.
Но говорим  санитарни помещения, дали са чисти ( не нови), тераси, кухня..

# 241
Точно санитарните помещения все едно се изриват тотално. Разликата е в другите - ако мазилката е добра може да се мине само със шпакловка или даже само с леки поправки. Но една боя ще пречи на това или поне ще е безсмислена. А дали ще се свалят мръсни или чисти плочки е все тая. Тоест занемареното жилище говори лошо за продавача и не е приятна гледка, но реално не е проблем за купувача.

# 242
.
Аз пък съм на мнение, че една поддържана, чиста къща, апартамент, макар и с плочки, обзавеждане  от 80те привличат повече купувачи, от колкото, ако е мръсно, неподдържано. Правя си извода и за собствениците, че така са се отнасяли към имота като цяло и че не са извършвали необходимите ремонти, грижи за него. Освен, ако не търся имота само заради локацията и смятам тотално да го ремонтирам, определено ще ми е критерий и да изглежда прилично, дори и да е захабено.

Що за глупост?
Ако наемам жилище, да! То тогава всичко гореизброено ме вълнува!

Когато купувам ме интересува, : местоположението, гледката; разпределението!
Всичко останало, е поправимо по мой вкус.

# 243
Аз пък съм на мнение, че една поддържана, чиста къща, апартамент, макар и с плочки, обзавеждане  от 80те привличат повече купувачи, от колкото, ако е мръсно, неподдържано. Правя си извода и за собствениците, че така са се отнасяли към имота като цяло и че не са извършвали необходимите ремонти, грижи за него. Освен, ако не търся имота само заради локацията и смятам тотално да го ремонтирам, определено ще ми е критерий и да изглежда прилично, дори и да е захабено.

Хората, които купуват имоти на 40-50 години, обикновено правят точно ремонт, преди да заживеят там. Така че плочките дали са измити или неизмити не ги впечатляват, гледат други неща.
Някой писа напред за една боя - има купувачи, които са подозрителни точно към "една боя преди пускането за продажба", тъй като може да е прикритие за някакви недостатъци.

# 244
  • Бургас
Има различни категории купувачи и няма смисъл от този спор.
Едните искат минимум главоболия с ремонти и обикновено купуват ново строителство, или на зелено.
Другите виждат потенциала на старото жилище и за тях са важни други неща. Има продавачи, които не са имали възможност за ремонти и поддръжка, възрастни, болни, сега продават наследниците им.
Има и такива, които са поддържали и ремонтирали, но едва ли ще улучат вкуса на купувача. Една червена стена е в състояние да ме докара до сърдечен удар, например Simple Smile
Би ми било плюс сменена дограма, саниране, нови инсталации. Дали е чиста банята, или не, 100 процента ще я ремонтирам.

# 245
Май не се четат коментарите съвсем до край 😬
Мисля, че с коментари "голяма глупост" и прочие не се допринася много за темата. Всеки има право на различно мнение, а и хубаво да се четат аргументите за дадено такова. Няколкото човека споделихме, че едно чисто и поддържано на пръв поглед жилище, говори добре за самия имот и че е по- вероятно и "скритите" работи като ВиК, Ел. да са на добро ниво, да не са допускани течове или бързо отстранявани и т.н.
Разбира се, че в повечето случаи ще си направиш тотален ремонт след това, но едно само да изкъртиш фаянса примерно и да сложиш нови плочки и санитария, друго е отдолу, а и в самата баня да ти е примерно с плесен или мухал, да има хлебарки и какви ли не други екстри.
И пак подчертавам , не говорим да е луксозно изпълнение или да е новобоядисано, с нов фаянс и т.н., което разбира се не е по силите на всеки.
И разбира се това е само един от критериите, които имаме, когато си купуваме имот, при наличен избор от няколко.
Ние един от последните, които купихме беше от възрастни хора над 85 години, които обаче супер добре се бяха грижили за апартамента. Ремонт пак правихме, но беше много по-лесен и бърз.

# 246
Значи жилищата поръчани "на зелено",после трябва да се ремонтират,тоест дострояват?!

# 247
А десетина човека ви обясняват, че няма зависимост между чистотата на плочките и състоянието на елинсталацията.

# 248
То и така нареченото изриване до гола стена пак струва пари 😄.. А на някои собственици и това не им се прави. Оставят си там вехториите да се оправяш.
Лошото не е, че има много имоти за ремонт... лошото е, че не са съобразени много, много с цената... пак са много скъпи, а отгоре имаш едно поне още 50К лева/ Евро за ремонт.. а понякога и ремонт на ремонта( защото, когато е правен за визия - то не е влагана много мисъл по практичност и качество).

# 249
  • Бургас
Значи жилищата поръчани "на зелено",после трябва да се ремонтират,тоест дострояват?!

Обикновено ги издават "на тапа", т.е. на шпакловка и замазка, трябва да правите довършителен ремонт. Или пък изводи за вода, ел. не са разпределени както искате, може да се коригират в процеса на строителство или по-нататък от ваш майстор.
Някои строители предлагат и опция "до ключ", с баня и настилки, каквито си изберете. Често идва по-скъпо, отколкото да си извикате ваши майстори.

# 250
Ами освен ако не ти пречи да живееш на гол бетон и без кухня и баня...

едно чисто и поддържано на пръв поглед жилище, говори добре за самия имот и че е по- вероятно и "скритите" работи като ВиК, Ел. да са на добро ниво, да не са допускани течове или бързо отстранявани и т.н.
Който продава апартамент с теч, най-лесно може да го замаже с боя вместо да го отстрани 😁 Въобще много пожелателно мислене е това да вярваш просто ей така, че хората масово се втурват да сменят ВиК и Ел. , дори да си чистят жилищата. Или четеш някакви статии за пазара в чужбина 🤨

# 251
А десетина човека ви обясняват, че няма зависимост между чистотата на плочките и състоянието на елинсталацията.

Това, че десетина човека повтарят една и съща мантра, не я прави вярна. Тези твърдения за скриване на "дефекти" са си просто оправдание за мърлявостта на жилището, което продаваш. Много хора например биха отхвърлили имота още като видят снимките и никога може и да не разберат потенциала му.

# 252

Това, че десетина човека повтарят една и съща мантра, не я прави вярна. Тези твърдения за скриване на "дефекти" са си просто оправдание за мърлявостта на жилището, което продаваш. Много хора например биха отхвърлили имота още като видят снимките и никога може и да не разберат потенциала му.

Ами това е за тяхна сметка, да се научат да не хабят енергия в грешна посока. Други ще гледат съществени неща - локация, вид строителство, състояние на сградата, разпределение и т.н. Едните ще видят потенциала, други - няма да го видят. Тези първите печелят.

# 253
Едните ще видят потенциала, други - няма да го видят. Но в крайна сметка всичко е за сметка на продавача, защото ще откаже потенциалните си клиенти, които евентуално биха платили и по-висока цена, ако например емоционално харесат апартамента. Емоционално няма как да се привържеш към мръсна баня и наслоени с цигари стени.

# 254
Много малка ми се струва вероятността да се появи толкова емоционален купувач, че да е готов да плати повече, отколкото иска продавачът Simple Smile Или за всеки имот да има по един емоционален купувач, който точно тогава да търси точно него.

Това е пазар, конкретно на нашия пазар се гледа най-вече цената, затова и толкова много хора купуват имоти за изтърбушване и тотален ремонт, а не както в по-богати страни с това да се занимават предимно флип-флопъри. Ако имаше платежоспособно търсене за това, което се писа назад в темата - ремонтирани жилища с наети мабели, осветление и професионален фотограф - не се съмнявайте, че пазарът щеше да отговори на тази нужда.

Общи условия

Активация на акаунт