Да спрем ЦИГАРИТЕ заедно - тема 16

• 41 707
  • 839
  •   1
Отговори
# 795
Най трудното е да започнеш да не пушиш... Просто да си кажеш, че край...много е страшно.
Може да пробваш да си обещаеш някакво определено време. 1 месец. Но наистина 1 месец каквото и да стане, колкото и да ти се пуши, колкото и да ти е нервно, никакви цигари.
След този месец ше решиш наново на къде. Дали ще пробваш още време...

Аз така спрях първият път без много да го мисля. ( за 14г) .

Сега не пуша от около 120дена.. вече загубих точната сметка, но и този път да се навия "от утре" или "от сега" не пуша си беше страшничко.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 21:41 от Eli..........

# 796
14 години не си пушила и си пропушила. Леле мале.
Тази краста никога не изчезва май.

# 797
14 години не си пушила и си пропушила. Леле мале.
Тази краста никога не изчезва май.

Да. Никога не изчезва напълно.

През тези 14г наистина  не бях запаляла нито веднъж, нито на празник, нито от чужда цигара...нито едно подхлъзване.

По Ковид един ден реших че имам причина и че ми се пуши, отидох купих си цигари, дори не знаех какви да си взема... бях загубила абсолютно представа колко струват..  запалих една цигара и край.

# 798
Ели, а не ти ли е по-лесно?
Питам, защото ми се струва, че 14 години опит прави нещата по-лесни си мисля.
Тоест  при теб не би трябвало да е толкова страшно.

# 799
Да взема решението пак да ги спра ( след година пушене), беше трудно... а днес, а утре а от другия месец.
Сега може би ми е по-леко от това което чета при останалите отказващи.
Също помага много, че никой около мен не пуши.

# 800
Здравейте и аз в групата се записвам. Пуша от 23 години, с 2 паузи от около 1г6 заради двете ми деца. Обичам да пуша, харесва ми,но си давам сметка че много си вредят и дори сега все още да спортува много и да се чувствам добре, след време ще съжалявам. Отдавна искам да ги спра заради здравето, иначе ми харесва да пуша,и дойде това време. След 2 прекарани бронхита, почти 3 месеца кашлица, изпита храчка с кръв се стреснах ужасно много. Направиха ми и скенер и след като разбрах че всичко е наред и ми няма нищо ,реших че сега е моментът. От месец вече го намалих от над кутия, на по 10 цигари ма ден, има дни в които пуша и по 5-7 цигари само. И сега се чудя как да ги спра, дали да взема Табекс или просто яка воля и това е. Притеснява ме много да не кача килограми, дали наистина се напълнева защото човек започва повече да показва или е друга причината. Искам наистина хем да ги спра, хем обаче да избегна всякакви негативи от това спиране.

# 801
Успех.
Ако можеш остани с 5-7 цигари.
Но най-добре нищо да не се пуши.
Лошото е, че обичаш да пушиш. Харесва ти.
Това ще направи нещата по-трудни.
Прочети на Алън Кар книгата.

# 802
Най-добре от раз. Изхвърляш всичко в коша и стискаш зъби и търпиш. Всичко друго, намаляване, пушене по малко, от време на време ти дава път назад и мозъкът ти знае, че има вратичка, през която да се измъкне и да си запази порока. Като си без никакви цигари, подсъзнателно си казваш, че няма и не бива да има компромиси
 Аз още не пуша, вече шеста седмица минава, загубих им броя, но стискам и търпя. С времето става маалко по-леко. Купих си книгата и си я чета, много и се радвам, някои мисли в нея са като мои.
На мен също ми харесва като пуша, обичам ги, сладки са ми. Но ме разболяват, усещам как ми изпиват силите по малко и беше наболяло да взема мерки
И след първия сън, в който не можах да запаля, вчера вече пуших насън. Бях навън и се разхождах и пушех една огромна цигара, такава ръчно свита, беше като голям пашкул. Попуших си и се събудих

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 20:48 от Априлски душ

# 803
  • София
ЕМА,

И аз обичах да пуша, но вече ми е отвратително ☺️. Това е работата на никотина - пристрастяващото вещество, което ни кара да си мислим, че без цигари не можем и че ни харесват.

Пуших по 4-5 цигари последните 3-4 години преди да ги спра окончателно. Мен една зъболекарка ме изплаши. Взех си дъвки Никорет и се затворих 2-3 дни вкъщи с тях, докато мине физическата абстиненция. Първите дни беше трудно, страх ме беше да не се изкуша, но пък стана.

Всеки си има различна "патерица" - на някои им помагат дъвки, на други книгата, на трети - медитация, или каквото там са си открили. Важен е крайния резултат. Ще си решиш кое е най-подходящо за теб.

За да удържа на изкушенията, на мен ми помогна това, че работя предимно от вкъщи (последните години не пуших в жилището ми), и работя с колеги, които не пушат. Припалват, но само на партита, а ние ходим на такива 2 пъти в годината.

За килограмите - първото ми спиране на цигарите беше 2019/2020. Тогава нищо не качих. Сега да, но то е защото периодът съвпада с менопаузата при мен, застояване вкъщи, а и нямам време да ходя на преходи. Много хора качват, но не всички, и не много. А, аз предпочитам 2-3-5 кг отгоре, но да съм здрава, да не смърдя, да не си харча парите за отрови, да спя по-добре, и т.н.

На мен много ми помогна да чета разяснения как работят зависимостите, включително и от цигарите. На рационално ниво се опитвах да си обясня моето поведение, мисли, пориви, и т.н. с една дума - самоанализирах се 🤭.

Надявам се, че моят опит ще ти е полезен ☺️. Успех!

# 804
Имаш ли някаква литература за зависимост в електронен вид?

# 805
  • София
Имаш ли някаква литература за зависимост в електронен вид?

Предполагам питането е към мен, Елора?

Ако "да", не бих казала че имам литература, която да пазя. Търся в  Google по ключови думи. Примерно smoking addiction explained връща много резултати. И почвам един по един да скролвам, и който ми хване окото - чета. Не винаги цялата публикация.

Ето линк към една
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272523121008182

Сега се сещам, че можеш да питаш и chatgpt за публикации. Искай му линкове, би трябвало да може да се справи ☺️

# 806
А на български език всъщност ми трябва Mr. Green

Не съм се сетила да го  питам чат гипити за такива неща.
Преди месец търсех инфо за едни неща, ами изпотих се. Ще го питам вече да видим знае ли нещо.
Понякога обаче съм го хванала, че не знае.

# 807
При мен това с харесването да пуша е много странно, цигарите са ми вкусни само ако не съм пушила дълги часове, иначе дори сега 10 цигари ми идват в повече като "вкус", но самият акт е това което ми е трудно да откажа. Но съм се решила, дала съм си срок до края на Февруари, като реших първо да ги намаля защото от над кутия на ден, на 0 ми се струваше невъзможно. Когато ги отказвах покрай бременност знам че 3 месеца е тежко, после спираш толкова да го мислиш. Но трябва вече да се преборя защото скоро ще правя 40. Ще си купя книгата и пробвам всякакви варянти, затова влезнах и в този форум да се надъхам малко покрай всички Вас. Аз много спортувам и си мисля да почна още повече тренировки, за да си отвличат вниманието и повече време да запълвам. Притеснявам се за килограмите защото и без това след Ковид работя само от в къщи и не се движа достатъчно, и бях чула че едва ли не хората напълняват и без да ядат много, но дори не знам дали е вярно

# 808
Аз съм на почти половин век вече и много обичам спорта. Не съм спирала да спортувам, но тази година вече усетих, че цигарите ми пречат. Пушенето почна да ме изморява, нямах достатъчно енергия да въртя педалите, защото съм изпушила няколко цигари преди да се метна на колелото. Спрях да карам и почнах да вървя пеш, като кутията с гадорийките, естествено, ми се мъдри в джоба, ръката ми и тя там, при което разходката се обръща в пуш-разходка, много интелектуално занимание беше, хем спортувам ходейки пеш, хем пуша и размишлявам. И какво размишление, Боже, в главата ми се насади една цигарена мъгла, никаква мисъл не проникваше.
След цигарената ми разходка, която се водеше спорт, се опитвах да работя и не можех да се концентрирам, дразнех се от всичко, само чаках да ми свърши работното време, но най-вече бях просто изтощена и пиех кафе за тонус, но кафето не може да прави чудеса,само ме изнервяше повече. Наобратно разходката пак, естествено, беше съпроводена с цигарка. Верно, стара съм, но наборите ми, които не пушат, спортуват яко, а аз димя и нямам сили. Това беше причината да се ядосам на себе си и да спра. И надебелях като пуших, защото спрях спорта, и понеже се чувствах изморена, налитах на сладкото. Сега също ми се яде сладко, но се сдържам, имам сили да спортувам, лека-полека се успокоих и не се дразня на всичко. Пуши ми се много, но стискам. Не съм качила кила, защото пак взех да въртя педалите.

# 809
  • София
А на български език всъщност ми трябва Mr. Green

Не съм се сетила да го  питам чат гипити за такива неща.
Преди месец търсех инфо за едни неща, ами изпотих се. Ще го питам вече да видим знае ли нещо.
Понякога обаче съм го хванала, че не знае.

Да, да, един от недостатъците на генеративните модели (какъвто е chatgpt, популярен като "изкуствен интелект"), е че халюцинират. Измислят си, ако не знаят. Мен ме е пращал на театрални постановки, които не се играят в момента 🤭. Но то е защото е трениран на данни към определен период.

За да минимизираш риска от халюцинации, помоли го да ти дава линк към източници с информацията, която търсиш. А той много добре разбира и български, така че го питаш за публикации по темата, която те интересува, но изрично му казваш, че ги искаш на български. Би трябвало да ти свърши работа. ☺️

Общи условия

Активация на акаунт