ПЧМГ - 3 тема

• 43 554
  • 476
  •   1
Отговори
# 345
И аз да си кажа, за тая работа си трябва талант. Моят син е ужасно мързелив, а аз грам не съм амбициозна. Но е много напред в олимпиадите, винаги участва. И печели много медали, та талант, ако няма, колкото и да се натиска, трудна работа.
Подобна е ситуацията и при нас. Сега се сетих друг въпрос (предполагам не го пише в сайта)- в сегашното училище имаше моменти, в които се даваше обем от задачи- сметки, които губят времето и отегчават детето (и в един момент му връчихме калкулатор). Дали в ПЧМГ се дават домашни с обем и по- рутинни задачи (аз им казвам хамалски)?

# 346
  • В офиса
И двете, дедо попе. Просто на талантливите им трябва по-малко труд. Само с труд може, макар да не им завиждам на тези деца, ако имат огромни амбиции. Само с талант, хммм, идва един момент, в който, както Спенса каза, моткат се там из класиранията.
Манди, за там сте, а СМГ в плановете ли е? И аз връчих калкулатор, всъщност детето само си го взе.
Нямам идея от домашните в ПЧМГ 5-7 клас, но предполагам не са малки, както е и в СМГ, и в СС.
И тук да кажа, че то не е задължително интересът да остане трайно на математиката, има толкова други интересни науки от СТЕМ пространството. Тепърва се запознават с тях. А бе, важното е да им е интересно, а не само родителите да бутат.

# 347
И двете, дедо попе. Просто на талантливите им трябва по-малко труд. Само с труд може, макар да не им завиждам на тези деца, ако имат огромни амбиции. Само с талант, хммм, идва един момент, в който, както Спенса каза, моткат се там из класиранията.
Манди, за там сте, а СМГ в плановете ли е? И аз връчих калкулатор, всъщност детето само си го взе.
Нямам идея от домашните в ПЧМГ 5-7 клас, но предполагам не са малки, както е и в СМГ, и в СС.
И тук да кажа, че то не е задължително интересът да остане трайно на математиката, има толкова други интересни науки от СТЕМ пространството. Тепърва се запознават с тях. А бе, важното е да им е интересно, а не само родителите да бутат.
Ц, СМГ сме го забранили Grinning

# 348
  • в страната на чудесата
https://btvnovinite.bg/bulgaria/balgarija-zaema-osmo-mjasto-za-v … o-matematika.html

Двама от отбора за МОМ в Австралия са от ПЧМГ.
Да пожелаем успех на всички!

# 349
Здравейте, има ли деца/родители, които са избрали ПЧМГ без стипендия пред СМГ? Струва ли си?

# 350
  • Някъде Там
Здравейте, има ли деца/родители, които са избрали ПЧМГ без стипендия пред СМГ? Струва ли си?

Да и да 🙂
Какво по-точно ви интересува - питайте.

# 351
Има, има Simple Smile

# 352
Благодаря за отговорите. Каква е причината да го предпочетете? Натоварването спрямо СМГ повече или по-малко е?

# 353
Всъщност доколкото има това са единици. За миналата  година / 5 клас са макс 2-3 деца , а май е и само 1 , което можеше в НПМГ , а не в СМГ. Приетите деца са от това, което гледах и са видни публично между 200 и 400 място в класацията за прием в СМГ. Лесно е да се провери за който има желание.
Предните години може да са били повече не съм ги проверявал..

Детето ми е в СМГ , но разглеждахме и ПЧМГ позитивите за нас миналата година бяха . Местоположението беше по-удобно за нас, децата спят 1 час повече защото се почва по-късно , класовете са малко по-малки т.е. повече внимание към всеки , школата по математика НЕ Е за всички , т.е може да се работи с десетина деца, които наистина искат и могат , английският е разделен на 2 групи.
Сигурно има и много други по-хубави неща , които децата и родителите, които са там ги знаят и въпросът е с каква тежест всеки позитив ще се оцени.
Пиша горното и в темата защото е възможно след 7 клас да продължим в ПЧМГ / със стипендия , но и без нея е опция/. Без да сме в ПЧМГ сега е ясно, че не са много частните училища, които си струват , а ПЧМГ е от най-добрите възможности поне за нашето дете.

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 09:30 от Galub

# 354
  • Някъде Там
Благодаря за отговорите. Каква е причината да го предпочетете? Натоварването спрямо СМГ повече или по-малко е?
Нямам база за сравнение повече или по-малко е натоварването.
Бих казала по-скоро лична причина - беше ни на сърце ПЧМГ.
И не не бяхме на 200-400 място Галъб, бяхме приети на първо класиране в СМГ и чакахме да излезе второ в ПЧМГ. Сега като го питам ако се върнем назад би ли си сменил избора - отговора му е категорично НЕ.
Децата са страхотни - част от тях бяха учили в пчмг и не им попречи да ни приемат за приятели въпреки че сме от друго училище.
Едната смяна на училището също ни харесва.
Учителите също - по МАТ което мен ме вълнуваше казва че е много доволен, а аз още повече като видя и резултатите му.
И не е само МАТ имат и други предмети които ако детето реши учителите много го подкрепят - за пример моя се запали много за киберсигурност школата.
СМГ или ПЧМГ - въпрос на усещане е за мен къде детето ще се чувства добре ако трябва да избира - за нас това е ПЧМГ

# 355
  • София
Тази година има ли четвъртокласници, идващи от Архимед? Или целият прием за 5-ти клас ще е от "външни" деца?

# 356
  • София
Архимед  засега имат само завършилия ПУК, които ще са на есен 1ви клас плюс новоприетия ПУК.

# 357
  • В офиса
Много причини има да се избере ПЧМГ пред СМГ.
ПЧМГ е училище, което се развива. Взема идеи от АК. Има визия за бъдещето.
ПЧМГ осигурява гарантирано ниво по БЕЛ, за разлика от СМГ, където е въпрос на шанс. Това се отнася и за другите предмети. По английски няма да има нужда от външна школа. Изобщо по нищо няма да има нужда от външни школи (а това са пари и организация)
В ПЧМГ обратната връзка ще бъде чута и ще бъдат взети мерки.
Даже да приемем, че това, което пише Galub е вярно и че в ПЧМГ отиват невлезлите в СМГ (което не е така), това че имат резултати на НВО и представители в челото на всички състезания - мат.,инф.,физика,химия... говори достатъчно за преподавателите.
То по същата логика защо деца отиват в АК, или в СС като има толкова добри безплатни алтернативи.

# 358
  • в страната на чудесата
А как разбира гълъб кой от класирането къде е?
Не са ли анонимни?
Извинявам се ако не са… но ми се струва доста гръмко това изказване.
Смг и Пчмг са несравними за децата, които не са състезатели в полза на ЧУ по ред образователни,  но и социални и организационни причини.
А за състезателите в момента Пчмг е по-успешната гимназия.

# 359
А как разбира гълъб кой от класирането къде е?
Не са ли анонимни?
Извинявам се ако не са… но ми се струва доста гръмко това изказване.
Смг и Пчмг са несравними за децата, които не са състезатели в полза на ЧУ по ред образователни,  но и социални и организационни причини.
А за състезателите в момента Пчмг е по-успешната гимназия.

Хайде , който видял разбрал толкоз няма повече.... edit Simple Smile

Сега забавната версия - откъде мислите, че детето ми се оправя добре с теорията на графите ?! Разбира се от мен се е научил скромно Simple Smile  Другата опция е врачуването по родствена линия Simple Smile

ПЧМГ успешно се справят с привличането на някои от най-талантливите деца , но дори и тези които не са успели в 4 клас и са имали МАЛКО по-слаб резултат не е проблем при желание да догонят и надминат други от СМГ .
Така че да добре се справя училището няма 2 мнения по въпроса.

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 17:17 от Galub

Общи условия

Активация на акаунт