Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 603
  • 774
  •   2
Отговори
# 90
Здравейте, за тези, които се интересуваха от статистиките: току що видях, че Данибон е качила официалните резултати по училища за НВО след 4 и ДЗИ след 12 клас. Предполагам, че и след 7 ще качи.
Мерси, аз направо се облещих, като сортирах за София по резултат (първо разбира се по математика Simple Smile ) за момент си помислих, че съм сложила и филтър само за ЧУ.

Това, което видях аз в данибон, е непълна статистика, някакви предварителни данни на база подадена информация от някои училища. Ако мислите, че сте видели пълни данни за София и страната, може ли да споделите линк?
Да, за 7 клас е на база подадена от училищата информация засега. На сайта са официалните данни за 4 и 12 клас.
https://danybon.com/category/obrazovanie/uchilista/

# 91
За мен лично матурите не отчитат нивото на децата. Идеята на матурите е да покажат дали учениците са усвоили нужния материал спуснат от МОН. Затова са и толкова лесни: да могат малцинствата да се оправят до някъде, по-мудните деца и те да имат време да си покажат знанията ... Погрешно се използват за кандидатстване, сравняване на училища...

Много добре казано - матура и състезание са различни неща и да бъдат заедно е грешка. Две в едно - очаквано лоша комбинация Wink

# 92
  • София
Има вече резултати по училища от НВО 7 клас. За мен лично има изненади - нагоре и надолу - някои ЧУ са доста ниско в класацията.

# 93
Днес отворих таблицата с резултатите от НВО за 7 клас. Изключително положително съм изненадана от Британика. И изключително негативно от Увекинд и Китайското (и двете училища го харесвах).

# 94
Среден резултат на Британика по математика 70+ мен изобщо не ме радва. Българско школо и Азбуки са още по-надолу, което за мен е силно разочароващо. Почвам да си мисля, че наистина няма смисъл човек да плаща такива големи такси, освен ако не е в СС и ПЧМГ.

# 95
Среден резултат на Британика по математика 70+ мен изобщо не ме радва. Българско школо и Азбуки са още по-надолу, което за мен е силно разочароващо. Почвам да си мисля, че наистина няма смисъл човек да плаща такива големи такси, освен ако не е в СС и ПЧМГ.
[/quote
Ако се плаща ЧУ само и единствено заради НВО след 7-ми клас наистина не си заслужава да се дават такива пари. Ще си ходи детето в кварталното, ще му помагат мама и тати до 4-ти клас, после частни уроци до откат след 5-ти и ако си учи детето, ще изкара добри точки на матуроизпита🙂. Та тук въпросът е кой и защо плаща за частно образование. И колко са му важни оценките на НВО.

# 96
Принципно е така. Но обичайно плащаме заради всичко, вкл. и заради по-доброто образование, което да даде възможност и за висoки резултати на НВО. Т.е. освен среда, уж по-добри учители, по-добра материална база, развитие на определени предмети според насочеността на училището, плащаме И за НВО.
И проблемът всъщност е, че само НВО е измеримо по показатели (с известни уговорки за учители/уроци), а всички станали остават в сферата на рекламата на училищата. Wink

В горното не включвам училища, като Изгрев, Американските и подобни, които имат съвсем друг контингент.

Допълвам се. За някой може и да е полезно за изводи. В ПБ настоящият випуск започна с 4 паралелки по около 16-18 деца. В момента завършват 32 деца. Много от децата отидоха в Британика. Някои в Иззи.

От личен опит вече и двете НВО бяха лесни. ЧУ, с претенции и което извършва прием с подбор не би следвало да се гордее с резултати под 87-90 точки. Особено по математика.

Последна редакция: нд, 09 юли 2023, 12:07 от Fancy

# 97
  • София
Моят опит с НВО сочи същото. За мен е съвсем допустимо да се загубят и 10 -15т. от разсеяност, притеснение, не достатъчна бързина от стрес и подобни дори при добро усвояване на материала, но повече от 25-30 вече очевидно не е от такива фактори....Да, няма да е достатъчен бал за МГ, но и 80- 90 т по мат и бел е хубав бал и достатъчен за езиковите. И да, съгласна съм, че едно НВО като от преди време би дало по-добро разслоение за математическите, но в случая темата е друга. 70 т. среден бал при настоящото НВО значи резултати и под 70т. А това означава пропуски в материала. (Обяснението за деца със СОП не е достатъчно или по-скоро релевантно за всички ЧУ. Тези с много малките випуски също са особен случай и ги гледам по различен начин. )
Редактирам се: по Бел може и повече точки да се загубят поради субективността на преразказа и тезата. Но не виждам оправдание за среден резултат на ЧУ от петдесетина точки...

# 98
  • Пловдив/София
И аз съм неприятно изненадана от резултата на БШ по математика. По бел са добре, не знам дали има обща класация, но допреди година бяха на 12-13 място, а сега по мат- 45то… Общо макс да е 25то-30то. За второто дете определено ще мисля друг вариант. Да, не търсим само НВО и не търсим топ 5, но вече след 40то място ми е в повече…
Азбуки са дръпнали спрямо миналата година и според мен се развиват добре. Но там ако не си от ДГ няма шанс за прием.
Някой да знае нещо за Меридиан 22? Не ги намерих на прима виста.
Скоро ще ми предстои избор между Меридиан, Азбуки, БШ и 145то (надявям се с Шилер). Ако гледам класацията 145то е най-добре…Ще си има минусите на държавното (основно- среда, брой деца, телефони) но едни спестени 120к лв с по-добри резултати ще ме замислят сериозно.

# 99
  • София
Обикновено в държавните училища, поне за тези, за които имам наблюдения, в начален курс телефоните са забранени.

# 100
  • Пловдив/София
Обикновено в държавните училища, поне за тези, за които имам наблюдения, в начален курс телефоните са забранени.
Ами аз имам няколко познати деца в ДУ- втори и трети клас, и всички имат телефони, защото “всички в класа имаха и нямаше как “. В часовете са забранени, но големи междучасия, след часове, явно ги вадят и си влияят. В нашия клас също повечето имат телефони, но понеже изобщо не стигат до училище, го няма елементът на “дразнене” и можем да вземем, когато решим. Това го отчитам като голям плюс на Чу. В ДУ е до класен ръководител- има и строги забрани, и никакви…

# 101
  • Отвъд алеята зад шкафа
Пипи, имат си телефони в ДУ. Приемат и по местоживеене, освен това. За 145-то не знам каква е актуалната ситуация. Винаги можеш да заложиш на ДУ + частни уроци.

Ето една таблица за София по общ бал от двете НВО.

# 102
Фенси, да кажем, че 90т на мен ми се вижда прекрасен резултат. Ето моето дете е разсеяно, ще приема, че то може и 80т да изкара. Но за бога, тук говорим за среден резултат 62 точки за училище като Дорис Тенеди и БШ. За мен това е много разочароващо Sad

# 103
Цитат на: Пипи2013 link
Някой да знае нещо за Меридиан 22?
Меридиан са се похвалили в профила си във FB. Вчера случайно минах покрай сградата им, строят нова сграда до старата.
НВО 7. клас

НВО 4. клас

Учуди ме, че имат и гимназия по програма IB и завършващи 12-класници Simple Smile

# 104
  • В офиса
"Изгрев" не беше ли онова алтернативното. Ми, добър резултат, сравнено с БШ, ОТ, Ерих Кестнер.... Предполагам че те също имат деца със СОП, или поне такъв начин на преподаване предполага привличане и на такива деца.

Общи условия

Активация на акаунт