Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 742
  • 774
  •   1
Отговори
# 165
  • В офиса
Дай боже във всяко училище такива преподаватели като в СС. Ама на, няма Sad Пък който на каквито уроци иска да се записва. За толкова години откакто имам деца не са ходили на нито един урок от стандартните - НВО, АК, език, IELTS, SAT, кандидатстване във ВУЗ... Опс, дете номер 3 ходи един месец на курс по математика в СМГ в 4 клас. (И сега ще се наложи да ходи и на други, че взеха, че я приеха, а ние я записахме) А вие си говорете, никого не агитирам, легендата как резултатите на СС ще се променят, ако децата спрат да ходят на курсове, си е само легенда. Пак да се върна към началото - дай боже повече такива преподаватели и в другите училища.

# 166
Дай боже във всяко училище такива преподаватели като в СС. Ама на, няма Sad Пък който на каквито уроци иска да се записва. За толкова години откакто имам деца не са ходили на нито един урок от стандартните - НВО, АК, език, IELTS, SAT, кандидатстване във ВУЗ... Опс, дете номер 3 ходи един месец на курс по математика в СМГ в 4 клас. (И сега ще се наложи да ходи и на други, че взеха, че я приеха, а ние я записахме) А вие си говорете, никого не агитирам, легендата как резултатите на СС ще се променят, ако децата спрат да ходят на курсове, си е само легенда. Пак да се върна към началото - дай боже повече такива преподаватели и в другите училища.
Ще се съглася с тезата за добрите преподаватели в СС само ако същите преподаватели постигнат същия резултат в кое да е квартално училище в София. Дотогава ще са просто преподаватели на подбрани и амбициозни деца на амбициозни родители. А и говорим за среден резултат на 77 деца все пак. Едва ли всички 77 са изкарали по 93, 2т по математика или БЕЛ.

# 167
  • В офиса
Резултатите на такива тестове обикновено са bell curve. Не, няма как най-добрите учители, дори извънземни да са, да постигнат такива резултати в което и да е квартално училище, но биха помогнали средният резултат на училището да се придвижи надясно по bell curve. Или все едно да кажеш, че най-добрият учител по пиано ще направи всички виртуози, или най-добрият треньор - топ спортисти.
Изобщо, забравете този комунизъм, децата са с различни възможности. И това не е лошо. И не означава, че едните са по-добри от другите, или по-щастливи, или ще са по-успешни. На този свят не му трябват само рокет сайънтистс. Колкото по-рано се разбере това, толкова повече по-успешни и щастливи деца ще има.

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 22:52 от Тинкърбел

# 168
  • София
Тинкърбел, именно кривата на  Гаус  във форма на камбана за нормалното  разпределение показва, че дали с или без уроци средният резултат не са упоменатите от Фенси 95-96 точки... Да, сами по себе си резултатите на СС са страхотни като средни, ама в лявата част на камбанката има неминуемо и по- слабички...Wink Тоест твърдението, че подготовката  в училището стига за 95-96 точки ( с или без уроци няма значение, макар че Фенси натърти на без) далеч не е  валидно за всички, нали така? Едно е да имаш 100 точки, друго 81..

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 23:14 от пенсионирана русалка

# 169
Ти знаеш по-добре от мен какво съм казала?
Средните резултати се изграждат от конкретни индивидуални резултати. Та ако дете изкара 99-100 с уроци. То без ще изкара 95. Погледнато през призмата на цял випуск ...от 93 среден резултат ще падне на 88 т. Средни нива непостижими в момента за други дори с уроци.

Това, че някой някъде може също да изкара такъв резултат без или със уроци никой не оспорва. Но като общ за училище чакам с надежда да се появи вече от доста години. Защото ПЧМГ, СС и СМГ са твърде малко за мащаба на София.

Та грубо казано, оспорването ти не е в по темата.

Русалка, в нашият клас има едно единствено дете с по-ниски точки от 85 по мат и по бел. И то не е с матерен български. Бас ловя, че и в другите класове е подобна ситуацията. При среден 93 можеш сама да си представиш каква е ситуация.

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 23:48 от Fancy

# 170
  • София
Ти знаеш по-добре от мен какво съм казала?

Не е до това дали знам или не. Написала си го черно на бяло - подготовката без уроци стига за 95-96 точки. Не съм си го измислила..Wink
Стигат за 95-96 точки БЕЗ уроци. Точки, които са непостижими за другите дори С уроци. Simple Smile
90 цяло и нещо по единия предмет и 93 по другия  ( с признанието, че на места има и уроци)просто на са 95-96 среден резултат БЕЗ уроци. Тогава ползвай точните числа и няма да има проблем Simple Smile С признанието, че резултатите са супер и че деца и учители заслужават похвала, лично аз  проблем нямам, повторих го многократно,  те цифрите говорят и сами..

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 23:55 от пенсионирана русалка

# 171
А не е ли вярно това дори и в индивидуален план? Или и това ще оспориш? Всъщност за много повече деца дори с уроци това е недостижимо, заради дупките от училище. Че има деца от държавни училища постигнали го не оспорвам. Има. Но са толкова малко, че не успяват да вдигнат значително средния резултат на училището си.
Но не това беше пойнта на изказването ми. И касаеше всъщност не ДУ, а другите ЧУ, заради които Титина подмята.

Но отново фиксирайки се в собствената си теза за опониране не схващаш същността на това, което казвам.

# 172
  • София
А не е ли вярно това дори и в индивидуален план? Или и това ще оспориш? .

Май ти не вникваш в написаното.. Wink От самото начало казах, че ако е в индивидуален план, ОК. Тогава и по-високи точки от цитираните са приемливи. И точно в отговор на това ти дадох пример с индивидуален случай от ДУ, такива има още доста, както в ДУ, така и в  други ЧУ, даже упоменах 280+ деца със сбор над 190 точки. Но ти после каза, че не говорим за отделни деца оттук и оттам, а за среден резултат по училища, заради което ти и написах, че си смени малко тезата..Wink

Скрит текст:
Не може да очакваш чудеса от храброст от ДУ с шарения им състав. Писала съм неведнъж назад във времето, че от випуска на децата ми в квартално ОУ при доста по-прилични като сложност НВО-та от сегашните 9-10 деца отидоха в НЕГ, 2 или 3  в СМГ, по няколко  в испанската и  в другите езикови и НПМГ. Ама отличните им резултати нямаше как да компенсират  наличието на деца със СОП с количествени оценки, на повтарящо 7 клас дете,  на няколко гаменчета, оставени без родителски контрол и добре познати в районното.. Такива ученици СС и  някои други ЧУ ги махат веднага. С две ръце и два крака се подписвам, че ако математичката  от това ОУ преподава в СС или в подобно училище с еднороден състав от деца ще постигне същото, което постига вашата. Но в ДУ няма как да го направи  - нито тогава, нито сега, нито в бъдеще....Това обаче въобще не означава, че децата, възползващи се на макс от предоставеното от нея въпреки по-малкия хорариум, са с пропуски.

Последна редакция: нд, 16 юли 2023, 00:26 от пенсионирана русалка

# 173
Моят син изкара над 193 общо по МАТ и БЕЛ на матурата като ученик в СС без уроци за НВО (но ходеше на уроци за АК). Въпросът  за мен е дали този резултат (който за него е ирелевантен, понеже не желае да учи в някоя от държавните гимназии) е показател за качествено образование според по-универсални критерии. Двойният хорариум и интензивните домашни всеки уикенд, подкрепени с непрестанно тестване, помагат за успешното НВО (важно само за държавните гимназии), но за мен възникват и въпросите за изгубените възможности по линия на всичко друго, което НВО не измерва. Категорично съм на мнение, че трябва да се зададат нови критерии за качествено образование, обърнати към нуждите на времето, в което живеем, и да изоставим тази безумна система с НВО и фокус само върху 2 предмета. Излизаме с дефицити за други неща, докато сме задължени да отдаваме 2 месеца от живота на съвременния младеж на баба Илийца и хъшовете. Дано МОН се събуди и подхване някаква реформа, като почерпи опит от по-напреднали образователни системи. Това несъмнено ще е удар върху целия пазар на частни уроци (интересно каква е оценката му - сигурно е впечатляваща) и ще смени фокуса на елитните училища, но по-важно - ще подготви по-добре децата за предизвикателствата на съвременния живот, като ще вземе предвид и собственото им благосъстояние (дилемата двоен хорариум или повече време за спорт, арт и други неща)..

# 174
  • София
Минавам само да кажа, че ви разбирам спора, но той е породен от частни случаи и (както обимайно) не особено добро познаваме на сферата извън центъра на София и елитните частни.
Пенсиониранат рисалка го е описала добре. Имам познато дете извън София. Нито ден частен урок, нито час решаваме на задачи или упражнения по бел с родителите. По цял ден е навън със скейтборда и компании. 7 клас тази година - 92 точки на бългсрски, 80 на математика и 94,5 на английски, което е изненада, защото не нило казало изобщо, че ще се записва, но искало “да си видя нивото”.
Семейството е изключително добро, но арт мастроено, у тях се четат (много) книги, включително децата - вчесто да точа за таблета, тича за книга. Явно и учителите са свестни, но в същия клас има няколко деца с по 30-ина точки по мат и другите са масово над 70. Общо паралелката се сещате…
И това пак е частен случай, трудно се обобщава от него каквото и да е.

# 175
  • София
Ох, опазил ни господ от нови реформи! Rolling Eyes Докато има състезателен изпит за прием някъде, ще има и фокусиране върху него. Както и да го "реформират". И това е навсякъде, където има състезателни изпити, включително в "по-напредналите образователни системи".
Подготовката в СС стига за 100т. Дали конкретно дете ще изкара 100 или 85т. си зависи от предимно самото дете. Аз лично искам да се върнат времената, когато средните резултати на СМГ, СС и ПЧМГ бяха по 80+ точки. И не, не беше заради по-слаба подготовка.

# 176
  • София
SpaceTime, нима изпитът за АК отчита знания по други предмети извън мат и  БЕЛ? Да, форматът е различен, но предметите са същите. ОК, не е  решаващо дали знаеш какво внушава някой си цитат от  "На прощаване" и в  есето можеш да направиш някакви паралели и извън зададена рамка, но пак знания по други дисциплини с него не се  проверяват. Училището, за разлика от ДГ, които не могат да си го позволят, има по-голямата свобода да създаде и по-различен, мултидисциплинарен изпит, с който да провери има ли или не натрупани дефицити другаде. Но не го прави..И хайде, МОН  е закостеняла структура, да, ама Колежът не би следвало да е. Wink

Последна редакция: нд, 16 юли 2023, 07:41 от пенсионирана русалка

# 177
  • София
Да, не им губят по два месца с Баба Илийца, губят им по повече с тренировки за писане на есе и с трикчета и схеми за скоростно решаване на логически задачи. Joy Всъщност с последното не знам дали вече им губят времето, тъй като в последните години изпитът на АК все повече прилича на НВО.

# 178
  • София
Скрит текст:
Нарочно се разрових за това какви автори включва задължителната матура по немски в края на гимназиалния етап в Германия, в частност попаднах на инфо за баварската. Избрах Германия, защото там със сигурност  матурата е част от дипломата, а с последната се кандидатства. У нас пък не са включени матурите  в общия успех по новата програма, но пък и с него не се кандидатства, докато самите ДЗИ са вход за много ВУЗ или поне балообразуващи. Идеята ми е, че матурата е важна и тук, и там. И да видим една западна система колко "по-разчупено" се справя предвид тази важност. Боже опази от подобна разчупеност - матурата представлява анализи на произведения на Gotthold  Lessing, Hermann Hesse, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller, Thomas Mann, Bertolt Brecht, Franz Kafka и др. Подозирам, че и други западни системи правят същото, та не виждам особена разлика, от която МОН да черпи вдъхновение..

# 179
  • В офиса
Ходилите на курс за есе пишат шаблон до шаблона, ясно разпознаваемо. И ние ще обясняваме, че било по-доброто? Не, същата матрица, но етикетирана по-лъскаво.
Плюсовете на изпита на АК не са че отразява "нуждите на времето", или че децата показват обща култура на него. Не, но той е структуриран така, че разслоява резултатите. Няма струпване на 200-300 деца в първия персентил, които да се борят за едни и същи места и оттам уроците за tips and tricks не са задължителни, защото не се решава всичко в 5 стотни. А изпитът за 5-и клас в СМГ е даже още по-добре структуриран, защото не само разслоява, но мери не само бързината на мисълта, а и логическата подреденост. Но разбира се той мери само математиката, а не четенето с разбиране и лит.култура, което е нормално за МГ.
Та, вместо да вървим към такива изпити, ние искаме по още от същото, ама повече.
И нито един от другите часове в СС не е заместен от БЕЛ или мат., нито предметът да е неглижиран. Редовно има седмокласници на националните кръгове на олимпиадите по всички други предмети, само с училищна подготовка. Аз, като човек с две деца, излезли вече години след СС, оценявам точно това силно положително, защото дава свобода да се развиват там, където имат интереси, а не навсякъде.

Русалка, мерси, щях да правя същото. И всъщност няма лошо в баба Илийца, нравствените качества и моралът не са се променили от древна Гърция, през Библията, та до сега. Всичко зависи къде ще са акцентите в изучаването на баба Илийца, или Серафим. И мисля че типичните литературни критики, които ги знаем от наше време, са отдавна в миналото, конкретно за СС говоря. Понеже слушах част от часовете през ковид и всъщност много ги харесах, защото отразяваха общите концепции за добро и зло, морално и неморално, смелост и страх, чест, достойнство, любов към себеподобните... Намерих ги за хубав морален компас за пубери.

Последна редакция: нд, 16 юли 2023, 08:51 от Тинкърбел

Общи условия

Активация на акаунт