Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 779
  • 774
  •   1
Отговори
# 195
Така и така дъвчем СС и все се споменават уроците, та да питам. СС е известно с голям брой приети в АК. Нали АК има собствени изпити? СС подготвя ли за формата на изпитите на АК или децата ходят отделно на уроци за тях? Останах с впечатление, че СС готвят за НВО, но резултатите нямат значение за прием в АК.

# 196
В СС нито едно от децата на съфорумките не ходи на курсове за НВО, само другите ходят. Същото е и за АК.

# 197
Аз по принцип рядко се изказвам крайно, но специално за храната е точно както съм го написала. Имаше деца, които мърмореха, и си поръчваха пици и джънк тип Макдоналдс към края, когато беше лежерен режим.  Ако такава храна се харесва, да, не е била такава, нито трюфели, био еко много ясно също не.
Всеки обед имаше поне 2-3 салати плюс готвено. Като за училищен стол съвсем нормална, дори отгоре заради зеленчуците и плодовете. Имало е някакви недостатъци през годините, за които са вземани мерки навреме след подадена обратна връзка, но е факт, че на мамини деца, свикнали на ресторанти, храната няма как да им харесва.
Хехе, Нот, хубава ирония ни пусна Joy Дъщеря ми ходи на уроци за НВО. За АК е правила само онлайн пробни на Кортезов.
Кой прочел - прочел Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 юли 2023, 22:11 от Дъждец

# 198
Моят син изкара над 193 общо по МАТ и БЕЛ на матурата като ученик в СС без уроци за НВО (но ходеше на уроци за АК). Въпросът  за мен е дали този резултат (който за него е ирелевантен, понеже не желае да учи в някоя от държавните гимназии) е показател за качествено образование според по-универсални критерии. Двойният хорариум и интензивните домашни всеки уикенд, подкрепени с непрестанно тестване, помагат за успешното НВО (важно само за държавните гимназии), но за мен възникват и въпросите за изгубените възможности по линия на всичко друго, което НВО не измерва. Категорично съм на мнение, че трябва да се зададат нови критерии за качествено образование, обърнати към нуждите на времето, в което живеем, и да изоставим тази безумна система с НВО и фокус само върху 2 предмета. Излизаме с дефицити за други неща, докато сме задължени да отдаваме 2 месеца от живота на съвременния младеж на баба Илийца и хъшовете. Дано МОН се събуди и подхване някаква реформа, като почерпи опит от по-напреднали образователни системи. Това несъмнено ще е удар върху целия пазар на частни уроци (интересно каква е оценката му - сигурно е впечатляваща) и ще смени фокуса на елитните училища, но по-важно - ще подготви по-добре децата за предизвикателствата на съвременния живот, като ще вземе предвид и собственото им благосъстояние (дилемата двоен хорариум или повече време за спорт, арт и други неща)..

То пък защото изпитът за АК е идеален и "лишен от всякакъв субективизъм"(особено тази година). Още повече "прозрачен, с ясни критерии и можеш да си видиш проверената работа". Или защото за подготовка за него не сте броили едни 5-6К за курсове и уроци. Или пък АК дава чак толкова нещо различно от МОН обучението, че накрая всички, и държавни, и АК са на едно в реализацията и класирането. Страшна алтернатива на НВО, няма що. Да заменим едни курсове и уроци с други. Да заменим Баба Илийца с разсъждение по картинка, с tips and tricks от Вяра, Хасъмска или Лого. Или да се състезаваме кой е минал и научил на курсовете раздели от мат., които още на са минати по програма в училищата. Или кой е упражнявал до несвяст бързо решаване на задачи. Затова СМГ-ейци отвяват всички и после не се записват, та всяка година има 20 незаети места, което чисто аритметически означава, че поне 60 от поканените на първо класиране не са се записали. 1/3 випуск.

И двата типа изпити, НВО и АК, са неадекватни.

С удоволствие минахме през изобразителното изкуство, музиката и физическото в СС. Без контролни по тези предмети и двойки за непокриване на нормативи. Но по всеки един от тези предмети децата имаха адекватни занимания, включително и практически, а по физическо си имаха покриване на нормативи, постоянно в часовете играеха отборни игри.

Храната беше много харесвана в малките класове и с напредването на пубертета и модата стигна до тотално нехаресвана. Wink На разкази от столовата моя единствена реакция беше усмивка. Някои носеха храна в кутии(въпреки забраната), защото уж били на диета и т.н. Но набиваха пици и подобни. Явно им беше част от специалната пубертетска диета.

Едно от основните предимства на СС, според моите критерии, е че отсява важното от маловажното във вероятно милионите и милиарди родителски претенции, искания и оплаквания.

Има деца, които са приети в АК без специализирани курсове. Но на фона на тези, които ходят на курсове са минимален процент. Каква е цифрата никой не може да каже, защото ходещите рядко си признават, а от неходещите и приети до сега съм отчела толкова, че да се броят на пръстите на двете ми ръце.

Последна редакция: вт, 18 юли 2023, 22:57 от Fancy

# 199
Така и така дъвчем СС и все се споменават уроците, та да питам. СС е известно с голям брой приети в АК. Нали АК има собствени изпити? СС подготвя ли за формата на изпитите на АК или децата ходят отделно на уроци за тях? Останах с впечатление, че СС готвят за НВО, но резултатите нямат значение за прием в АК.
СС не подготвя за формата на АК и който АК му е първо или единствено желание обичайно се подсигурява с курсове или поне с пробни изпити (не изключвам да има и деца без такива). Не мисля, че подготвката за много различен формат на изпит е нещо срамно, което съфорумките и съфорумците трябва да крият. Нали затова сме тук - да споделим и да почерпим опит. Сред моите познати на курсове за АК не ходиха деца, на които АК не им е първо желание. Вече съм писала за рекапитулацията ми от тези школи - тази по математика не беше особено надграждаща спрямо училищната подготовка, но пробните изпити бяха полезни за трениране на формата. Относно есето - нямаше как да го оставя без подготовка, като дори не знаеше какво представлява есето като жанр, какво остава да напише такова за 30 мин. (Самите АК твърдят, че не е нужна никаква подготовка и наистина има деца с чудесни резултати без подготовка за есе, понеже не са се готвили целенасочено за АК, както и има такива с лоши резултати след специална подготовка за есе).

Fancy, виждам, че е цитирано мое мнение по-горе - само да поясня, че никъде в него не застъпвам тезата, че изпитът за АК е по-добър от НВО (съгласна съм с огромната доза субективизъм при есето и проблема с невъзможността да си видиш работата за някакъв  peace of mind,  ако си изненадан или недоволен от оценката). Но не това исках да кажа във въпросния пост - просто ме вълнува темата за критериите за качествено образовение и че то не би следвало да се мери само с класациите за НВО.

И накрая - понеже съм новак в този форум, ще си позволя да отбележа 2 неща, които според мен ще направят темата по-полезно и приятно място за дискусии и обмен на информация:

- хубаво ще е тук да намират полезна информация и родители на деца с различни видове интелигентност, настройка и заложби, например деца, които на 3-4 години все още не сядат с радост над Крокотака, но имат други интереси - те също търсят добро ЧУ, което обаче е адекватно за конкретния профил на детето (и двете най-добри, за които има консенсус в този форум, вероятно няма да са);

- на моменти нивото на общуване е такова, че естествено намалява плурализма на мненията.

# 200
Благодаря за споделеното.

"Различни видове интелигентност", измерена с Крокотака - шегуваш се, нали? Smiley

# 201
  • Пловдив/София
Благодаря за споделеното.

"Различни видове интелигентност", измерена с Крокотака - шегуваш се, нали? Smiley
Явно не сте я разбрали, аз разбирам какво има предвид. Като майка на две коренно различни деца- едно артистично, което постоянно майстори нещо с ръце и не спира на едно място, и едно “по учебник”, което обича да си оцветява и да учи стихчета, напълно подкрепям, че няма как някое училище да е перфектното за всички деца. И определено липсва дискусия за друг тип училища, които наблягат например на изкуства, музика или просто спокойна среда. За съжаление просто тук не влизат родители от Артис, Фюжън и подобни и нормално тези с деца в СС са чисто академичен тип и това е идеално- за тях, но да, държи дискусията на сравнително еднакво ниво и липсва обогатяване…

# 202
  • София
"Видове интелигентност", не "степени на интелигентност". Въпреки че и аз търся академичното (тоест текущото състояние на темата напълно ме устройва) съм съгласна, че щеше да е полезно по-често са се обсъждат и другите училища.

# 203
С това за Крокотака на 3-и съм много съгласна. Подборът и в двете училища не е адекватен и според мен избързва като изисквания спрямо естественото развитие на децата с поне година-година и половина. Затова и постоянно има питания за градини, които подготвят за СС и Питагор, и затова дори се появиха подобни частни курсове за деца в яслите. Факт, е че има деца, които се справят и без външна помощ, но са много малко. Все има занимания с родител или нещо подобно.
Но после в същите тези училища осъзнаваш, че в обучението няма нищо извънземно. Просто стройна система, която се спазва, системно учене и добри учители. Т.е. те са си училища за всички нормално развиващи се деца, но заради огромния наплив подборът се е изродил до това, което е в момента. Проблемът е, че всички новопоявяващи се училища, вместо да измислят нещо различно, стигнаха до извод, че трябва да правят същото.

И на мен лично ми е омръзнало от рекламни кампании за нещо различно, уникално ново, за деца с "други" заложби, индивидуално внимание и обучение и т.н.
За зло или за добро има единен образователен стандарт с минимални базови знания по основни предмети, който някой по-умен някога (не говоря само за България) е счел, че трябва да се унифицира. Той касае както точните и природни науки, така и предмети, като музика, рисуване и пеене. Това е нещо, което трябва да бъде покрито от всяко ЧУ и от всяко дете. А който има желание, ще доразвива стихчетата и глината или на друго място, или в училище с повече часове по рисуване, глина и пеене.
С цялото словоизлияние исках да кажа, че специално СС(за ПЧМГ не говоря, защото не съм ползвател) не е академичен тип училище в пълния смисъл на тази дума, а училище, което се е приспособило към действителността, нуждите на учениците си и на времето, в което живеем. Затова е развило английския до най-доброто ниво и набляга на другите основни предмети. Това трябва в 7 клас на деца, които се обучават в БГ системата и не са профилирани математици или в други природни науки. Проста прагматичност. Това не е академичен тип училище, а просто добро училище.
Имам чувството, че в темата системното учене се счита за тормоз над децата и се лепят етикети, като "академичен тип". Повечето деца в малка възраст предпочитат да оцветяват, пред ученето на аритметични действия.

В темата има потребители на Артис и Изгрев. Очевидно не считат за нужно да обясняват защо са преместили децата си в "по-академичен" тип училища.

# 204

Но после в същите тези училища осъзнаваш, че в обучението няма нищо извънземно. Просто стройна система, която се спазва, системно учене и добри учители. Т.е. те са си училища за всички нормално развиващи се деца, .....
Ето това е и явно е толкова трудно за постигане, че представата за качествено училище се концентрира в едва няколко училища.

Не ми е известно да има отделни училища за всеки вид интелигентост (9 вида, уж, според някои - 12), но щом казвате...

# 205
С горния пост слагам край на участието си в темата, поради доброволно и нарочно излизане от системата на частното образование в гимназиален етап. Нещо, за което работих системно за убеждаване на детето ми последните две години, въпреки модата в училището сред деца и родители. Не защото смятам обучението на детето ми в СС за грешка. Напротив, това е нещото, което е било от максимална полза за нея и най-доброто, което можеше да и се случи. А защото смятам, че би било грешка да плащам за образование в гимназиален етап, поради разминаване на качеството и цената на услугата в наличните частни гимназии. И наличие на добри и по-добри държавни алтернативи. По моите критерии. Единствената гимназия, за която бих плащала е ПЧМГ и дъщеря ми изкара на изпита им толкова точки, че да влезе в желаната от мен паралелка. Но не и желана като паралелка, и като училище от детето. Simple Smile Тя е щастлива, защото ще учи там където я тегли сърцето. Извоюва си правото на избор от всичко на пазара и избра сама нейното си поприще.

Пожелавам успех и здрави нерви на всички новопостъпващи в системата. На лични мога да отговарям на всякакви въпроси, но имайте предвид, че с течение на времето моят личен опит ще излиза от адекватност.
Направете си темата, такава каквато ви е нужда. На мен тя беше нужна да бъде честна и директна, без рекламни слоугани и заблуждения. Такова беше и поведението ми в нея.

# 206
  • София
Фенси, честито. Всъщност сте постигнали това, което е желаният и ползотворен път за настоящето.
Имам опасения, че след 5-7 години в ДУ в гимназиален етап ще настъпи разрив, след който ще останат няколко изклпчително добри гимназии и на широко отворения друг край на ножицата - много зле. Тогава, вероятно за хората с деца за гимназиален етап около 2030 г, може да се окаже по-вероятно да се налга да оставаме в системата на ЧУ.

# 207
  • Някъде Там
Аз ще споделя и моя опит за СС, който може да помогне на някой пък вие си вадете изводите и си се карайте колкото искате.
Детето ми НЕ ходи на курсове по МАТ за НВО и има 100 на матурата - вярвах в учителите му от СС и все още вярвам в тях, вярвам и в него и знам възможностите му - виждам как без усилие си решаваше задачите - реших че достатъчно учи в училище и няма да ходи на допълнителни курсове, а ще си почива в свободното време.
Като дете, на което естествено му върви МАТ, БЕЛ му беше кошмар. Чете огромни количества книги, но все пак БЕЛ не е само това. Учителката му по БЕЛ е страхотна и щеше да се справи само с училище, но изпитваше някакво колебание, някаква несигурност в знанията си по БЕЛ и за да я преодолее реших малко психически да подходя - казах записвам те на курс и така ще се справиш отлично, защото всички се справят. Т.е. малко на ниво психика го убедих, че с 1 час и половина на седмица допълнително БЕЛ  ще постигне резултатите, които му трябват. Така и стана - НВО-то му е над 90 - влезе на първо желание в СМГ. Когато отиваше на матурите попитах притесняваш ли се - каза НЕ - всяка седмица от май месец правим НВО - все едно отивам на поредното в училище. Което за мен беше най-важното - СТРЕСА беше преодолян в училище, благодарение на ежеседмичните НВО-та там, което се оказа МНОГО важно.
Най-много ме впечатлиха учителите, чакащи децата след НВО-тата - все едно те бяха на изпит и изчакаха всяко едно дете да излезе и коментираха и преживяваха верните и сгрешени отговори с всички. Еми мога само да се  надявам и моля на повече такива учители, запазили човещината в себе си Sparkling Heart
За АК детето не е ходило на курсове - беше в топ 20. Единствено от януари до март тренира формата за АК - по един тест на седмица в къщи ( ако някой го интересува как да ми пише лично за да не излезе че рекламирам някой).
За ЕСЕТО - когато попитах искаш ли курсове -  отговори ми ще го пиша на АНГЛИЙСКИ и ще го преведа на БЕЛ Astonished  курсове за ЕСЕ сме нямали - изкара мисля 14 и нещо на есето.
За другото ми дете ще процедирам по друг начин, защото са съвсем различни като стил учене и запомняне, съсредоточаване и ако за едното тези мерки важат, за другото важат други неща.
Браво на всички деца изкарали ( за мен над 70) на матурите - знам какъв стрес изпитват някои - независимо държавно или частно, с уроци или без - подложени на стреса в София да се добереш до "добро" училище мисля че много добре са се справили.
Кой както иска да тълкува написаното от мен. Дано на някой помогне в избора му Blue HeartFlowers Hibiscus

# 208
  • Blondeville
Фенси, честито и успех в избраната гимназия! Благодаря за включванията в темата, помня как ме “отрезви”, когато се бях панирала покрай “изпреварващото” развитие за ранния изпит в СС. Grinning

Някой назад писа, че в СС се претупват арт заниманията. Имам опит все още само с ПУК, но детето ми толкова много дръпна, че с баща му чак бяхме изненадани. Както рисуваше с разни чертички и кръгчета по бебешки, изведнъж започна да рисува с детайли, пропорции и т.н, толкова беше впечатлен от часовете по рисуване, че иска да стане учител по рисуване. Ще видим как ще е в бъдеще.

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 12:59 от blondie_anna

# 209
  • София
Здравейте,

Дали имате впечатления за учебния план от прогимназиален курс на ИЗЗИ. Как се справят децата с целодневно обучение и самоподготовка?  Дъщеря ми категорично иска природни науки и тъй като балът не й стига за НПМГ "кандидатства" в Иззи. Общо взето видяното и планираното за гимнацията ми допадна с 2 изключения. Обучението е целодневно - 9 - 15 часа и след това кръжоци до 18 часа и доколкото разбрах спортните занимания всеки си ги организира по- отделно ако реши че иска. Имат доста амбициозен план децата да завършват 12 клас с два езика ниво С, но ме притеснява времето за самоподготовка. През седмицата нямали домашни, но език не можеш да научиш с подготовка събота и неделя.
Харесаха ми заради практическия подход към обучението, не само учене наизуст на теория, но учебния план повече ми прилича на студентски и се притеснявам дали ще успява да се подготви.

В момента избираме между 22ро / 35то и Иззи така че не се притеснявайте да хейтвате, ще ми дойде отрезвяващо  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт