Отговори
# 345
Здравейте, момичета! Да се отчета за ФМ, която беше на 08.07. Всичко е в норма и бебо е здрав. Според апаратурата на доктора тежи 1707гр. и е 40см. (в 30 г.с.).

Някоя от вас да е с намален апетит? В тези жеги хич не ми се яде и доста често ми се гади. Придържам се към нисковъглехидратно хранене (както АГ ми препоръча), но май хапвам доста малко напоследък. Мисля, че на ден не надхвърлям 1400-500кал., което ми се вижда много малко по време на бременност. Просто се наливам с вода цял ден, жегата ме мори страшно много. В големи количетсва хапвам краставици и домати. До преди няколко седмици не можех да се спра да ям, а сега има моменти, в които ям на сила. Притеснено ми е с това мое хранене да не навредя на бебето и да не се забави нещо растежа му. Pensive

# 346
Аз преди няколко дни бях писала същото. Особено манджи въобще не ми се ядат. Мога цял ден да карам на плод и салатки. “Хаквам” системата като си правя по-питателни смутита с протеин на прах сутрин. Също примерно супички ми се ядат повече, защото са по-водни. Мажи филийка с нещо по-протеиното отгоре тип хумус и ще стане. Но не се притеснявай, мисля, че е нормално. И аз на моменти се притеснявам, щото и на нутриционист съм ходила и знам г/д какво се очаква от мен, но от друга страна родителите ни ни калории са следяли, нито са се филмирали толкова.

# 347
Честито, Lillium!! Да сте живи и здрави и да си се радвате един на друг!! 💕

Аз бях един път на тонове само онзи ден и нямам идея дали пак ще ходя - не се разбрахме. Да ви кажа като чета как всяка от нас има различна информация доста ме дразни как нищо покрай тези неща не е установено или дори синтезирано и описано в някой официален сайт (например за изискването за болничните и амбулаторните карти), всеки трябва да пита своя собствен лекар, за да разбере при него как вървят нещата. Да не говорим за различните мнения като за водата, аз съм наистина объркана и то пак се стига до там, че трябва да слушам и да се доверя на мнението на доктора, който ще следи развитието на детето. Просто не ми харесва тази неточност и несигурност.

# 348
Лилиум, честито и от мен! Здраво бебче и положителни емоции оттук нататък ти пожелавам! Как се чувстваш, колко голямо се роди бебчето?
Irisescent23, нормално е да има различни мнения за всичко, то тепърва се почва😃 Хранене, спане, разходки, боледуване, игри, възпитание и т.н. няма как всички да мислят еднакво, просто се информираш максимално много и решаваш кое е най-правилно според твоите виждания.

# 349
Честито, Lilium! Бъдете здрави, а на теб бързо възстановяване! 🩵 Супер име сте избрали, ние също на него се спряхме накрая 😊

Днес съм на тонове. Цяла нощ така ме боля тазът, че направо не успях да спя 😕 В събота влизам в 37-ма и вече май е време да събера багажа и да изпера дрехите, а така нямам сили за нищичко 😅 Жегите много ме тормозят. Въобще нямам идея кога ще пера и гладя. В общи линии денят ни с баткото минава така - ставаме, закуска, разходка 2 часа, прибираме се, обяд, спане (за мен готвене или събиране на играчки, чистене), разходка 2 часа, прибираме се, вечеря, сън. Най-често заспивам и преди него 😅 Може да се наложи и таткото да пере, ако не се организирам тези дни 🙈

# 350
Да, сега започва взимането на решения по всичко. С каката преди 7 години бях взела решения, които сега виждам че много хора не споделят. Давах и вода от първия ден макар че беше изцяло на кърма, кърмех я почасово, а не на поискване и я захраних на 6 месеца. Сега като чета тези неща не са много поддържани, но за моето дете бяха идеални. Сега отново ще опитам почасово да кърмя, дано ми се получи. То си зависи и от самото дете.

# 351
Наистина много зависи от детето. Аз също се пробвах да кърмя под час, обаче след 2-3 месеца или даже не помня колко вече😃 видях, че ми е много по-лесно да кърмя на поискване и смених начина. Захраних на 5м, нямах търпение, сега бих захранила по-късно, ама ще видим.
Пък и то в крайна сметка всичко е поправимо, проба-грешка. Този път поне няма да се шашкам толкова 😄

# 352
Ариеллл, описа моя ден.
Купила съм всичко необходимо за родилното, но не съм го подредила в чантата 😀

# 353
Честито и от мен на вече родилите мами. Да са здрави бебенцата и да растат обичани, игриви и безгрижни. 💜
Аз днес за първи път бях на тонове в 34 седмица. Всичко е наред, но тия 20 мин ми се видяха като китайско мъчение. Препотих се 10 пъти, стана ми усилно, абе тегава работа.

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 11:46 от ttd

# 354
Какво правите на тоновете? Аз за пръв път съм в понеделник идния (34та седмица). Дори не съм чела какво точно измерват.

# 355
Лежиш вързана с един колан и записва сърцето на бебето. Като кардиограма, но с по-малко жички. Не е болезнено, просто на мен ми стана усилно да лежа така. Хем мъжът ми беше до мен и си приказвахме, но пак.

# 356
Записът на сърдечни тонове е неинвазивно скринингово изследване, познато още като кардиотокография (КТГ) или NST (non-stress test). Чрез него се проследява сърдечната дейност на бебето докато е в утробата, както и активността на маточната мускулатура.
Как се провежда изследването?
Бременната се настанява в специална зала за запис на тонове и ляга в удобна позиция. На корема ѝ се прикрепят два колана с чувствителни ултразвукови датчици, за да се извърши двуканален запис. Единият отчита сърдечните тонове на бебето, а другият – наличие, честота и интензитет на маточните контракции. Стандартната продължителност на изследването е между 20 и 30 минути, но може да продължи и повече. Ако бебето е във фаза на покой, това може да наложи увеличаване на времето за проследяване на неговите тонове с цел по-точни резултати.
Как означават резултатите?
Нормално е да се отчетат леки ускорения или забавяния от основната сърдечна честота на бебето, която варира между 120 и 160 удара в минута, но цялостната интерпретация на записа се извършва от акушер-гинеколог. Въз основа на резултатите наблюдаващият лекар преценява дали бебето получава достатъчно кислород и има адекватен кръвоток. Също така ясно се вижда честотата и интензитетът на маточните контракции. Ако резултатите от теста показват отклонения, наблюдаващият лекар може да назначи допълнителни изследвания или лечение. В някои случаи, особено ако се каса за хипоксия (недостатъчно снабдяване на бебето с кислород), може да се наложи предизвикване на раждането.

Записът на сърдечни тонове на бебето е важна част от цялостното проследяване на една напреднала бременност. Благодарение на това изследване и правилната му интерпретация могат да се вземат навременни и адекватни мерки при регистриране на евентуални усложнения.
Какво правите на тоновете? Аз за пръв път съм в понеделник идния (34та седмица). Дори не съм чела какво точно измерват.

# 357
Аз бях веднъж на тонове в 31+6, утре пак ще ме пускат в 33+6 и май докторката каза, че вече ще започвам всяка седмица да ходя, но утре сигурно ще се доразберем. Не беше приятно, бебето беше застанало накриво, трудно го хванахме. Наложи се да лежа настрани и да притискам уредчето към точката, в която засичаше, та и ръката ми изтръпна. Утре се надявам да го уловим по-лесно.

# 358
Да се включа и аз по последните теми. Blush
Шишета съм взела на Avent natural response - голямо и две малки, като едното малко е стъклено (за вода съм го определила) С първото ми дете съм давала вода след кърмене или АМ по препоръка на педиатъра. В тези жеги не си представям без вода. Може би, ако е изцяло на кърма, е различно.

За стерилизиране няма да взимам уред, удобно ми е да изварявам. Но нагревател за шишета взех, според мен ще е полезен уред.

На тонове ходя от 33 г.с. всяка седмица. Казаха ми, че щом се почне с тоновете, трябва всяка седмица. Тоновете не са ми неприятни, особено като вече се нагласим. Гледам да легна настрани или по-изправена облегната по гръб, за да не ми прилошава.

Скоро се осъзнах, че не съм взела никакви играчки като за начало (нито за количка или въртележка над леглото - нали не ги препоръчват). Вие взели ли сте някакви играчки/гризалки или друго и какви?

# 359
На тонове ходя от 33 седмица- всяка седмица по един път 🤷🏼♀

Общи условия

Активация на акаунт