Отговори
# 165
Точно за това трябва да се наблегне на ограмотяването на целокупното население, а не да има сегрегация. Това става обаче с добри учители, а добрите учители струват пари.
Да се определи още на 10 години, кой ще става лекар и кой овчар на мен не ми звучи ОК.
Тези, които могат и искат да решават задачи на ниво международни олимпиади, те си намират начина.

# 166
Нали знаете, че участието в международни олимпиади струва пари😎 Не всички МГ имат спонсори и не всички родители имат финансови възможности да плащат за участието на децата
Писна ми да мислим за Сефда. Безплатни закуски, безплатни таблети, интернет и не знам си колко още подкрепи. Аман!
А племенникът ми взема 30лв на месец стипендия за отличен успех от математическа гимназия

# 167
Точно за това трябва да се наблегне на ограмотяването на целокупното население, а не да има сегрегация. Това става обаче с добри учители, а добрите учители струват пари.
Да се определи още на 10 години, кой ще става лекар и кой овчар на мен не ми звучи ОК.
Тези, които могат и искат да решават задачи на ниво международни олимпиади, те си намират начина.

Да де, ама насила хубост не става, а целокупното население не желае да бъде ограмотено. Или по-точно не му пука и не иска да полага усилия. А ако си забелязала даже учителите от Хогуортс не могат насила да научат някого въпреки магията си Simple Smile И като се срещне с непукизъм и даже изразено противопоставяне всеки добър учител ще вдигне ръце.
Затова трябва да има разделяне и след 14 годишна възраст си е ОК. Но после вече трябва специализираните гимназии да излязат от калъпа и да предлагат различен продукт.

# 168
В някаква степен съм съгласна с вас, но на мен 2 учителки ми отказаха уроци за детето ми, срещу заплащане дори.

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 19:36 от laurentin

# 169
Черна Станция, там е въпросът - как да се ограмоти целокупното население на едно задоволително ниво.

Г-жа Рамацоти, който е стигнал до международни състезания, ще си намери колая, не го мисли.

laurentin, защо отказват? Имат твърде много ученици ли.

И малко извън темата, но тази която преди няколко дни викаше по телевизията, че искала да е циганка, защото не й давали помощи по нищо не се различаваше от този етнос. Поне мъжът й да си беше свалил килото злато от врата преди да се изправят да просят в национален ефир.

# 170
Стипендиите зависят от гимназията. В нашата професионална гимназия те са 50 лева за отличен успех.
За ресурсно и логопед са деца със СОП, деца о малцинствата, чийто майчин език не е български имат нужда от часове по български, а не от ресурсен и логопед. Ние си плащаме на специалист по дислексия, защото държавата не може да осигури такъв, а не сме за логопед. Специалист по дискалкулия в нашия град не открих, те и в София сигурно не са много. Безплатните закуски са за всички до 4 клас. Обаче такива като Севда трябва да са грамотни и с професия, за да работят и подобрят качеството си на живот и да не чакат на системата.  Първата крачка е достъпното образование, за което пък трябва да овладеят българския език. Оказа се, че има и програми за подкрепа и осигуряване на допълнителни часове по български, ама не се прилагат. Приложиха ги сега с украинските деца в училище. И не съм чула да има учебници по български за деца, които учат български като чужд език. Ако искаме да не ни отиват на вятъра усилията да интегрираме Севда, трябва да се започне от там.

# 171
Черна Станция, там е въпросът - как да се ограмоти целокупното население на едно задоволително ниво.

Ами отговорът се крие в самия ти въпрос - за "онази част" от населението образованието да се сведе до ограмотяване - базови знания и много упражнения и повторения докато схванат и запаметят. Няма смисъл от опитите да им се вкара в главите образование на високо ниво.

# 172
Черна станция, т.е. още на 10 години да отделим елит и другите ли?

# 173
Г-жа Рамацоти, който е стигнал до международни състезания, ще си намери колая, не го мисли.
Не съм съгласна, че си намира колая! А и смятам,ч е е по-смислено държавата да подкрепя децата, които са стигнали до международни олимпиади, не само Сефдите. Скоро четох за момче, май от НПМГ с физика, което има детска мечта и е прието да учи в най-престижният университет в света, но не може да си позволи таксата и остава в СУ. Нали правителството на К. Петков уж гласуваха държавата да поема на 10-12 деца всяка година таксите. Но на децата приети в най-престижните университети. Явно е било само проект и ПР

# 174
Г-жа Рамацоти, ти лично имаш ли или познаваш ли отблизо дете национален състезател?

# 175
Черна станция, т.е. още на 10 години да отделим елит и другите ли?

Казах вече - на 14, след разпределението по гимназии. Все едно знанията до 7 клас влизат в минимума или поне го надхвърлят с малко.

Нацоналните състезатели по математика, физика, програмиране, химия и прочее се подготвят от държавата, не от училищата. Правят им се лагери, ходят на курсове, участието е платено... До тук добре. Проблем в някои области е слабата подготовка с остарели методи и отбиване на номера, но се надявам това да е останало в миналото. Защото и в ученическите олимпиади има трендове и тенденции и ако децата решават задачите от миналото после няма да са на ниво. И затова ръководителите трябва да четат, да участват във форуми, да си кореспондират с други ръководители и да напипват модата в задачите.

Но държавата да плати обучението на дете в топ университет в САЩ не е приемливо и според мен, защото това са стотици хиляди долари, а после това дете не могат да го задължат да се върне тук. Пък и да го задължат тук няма да му намерят работа, която да избие инвестицията. За съжаление покриването на разходите за образование си е работа на студента - дали заем, дали стипендия, дали родителско финансиране.

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 18:53 от Черна станция

# 176
Точно като се определи на 10-12-14 години кой ще става лекар и кой - овчар, ще се получи ограмотяването на целокупното население, мисля аз. Защото тогава в СМГ ще учат по една програма, а в БУЗЕМА по друга и Севда ще се научи да чете и пише по подходящ начин, помежду доенето на крави, а семегейци ще си покриват ДЗИ без проблем и без школи.

# 177
Съжалявам за Севда, но мисля, че доста неща и услуги им се предлагат на нея и роднините ѝ. Това, че не се възползват от достъпното образование (все пак има училища и в доста малки населени места), е въпрос на избор и никой не може да им повлияе. Една идея по-редовно ходят на училище заради безплатната храна до 4 клас и да не им спрат детските. Обаче от ходене на училище, до научаване на материала има Балкан разлика. Както се казва, на човек можеш насила да му вземеш, не и да му дадеш.

Абсолютно съм за подкрепа на деца, стигнали до чужди университети и/или международни състезания с отличия, но при условие, че след дипломиране се върнат в България и работят тук поне 10-15 г.

# 178
На мен точно това елитизиране и сегрегация не ми харесват.

# 179
На мен точно това елитизиране и сегрегация не ми харесват.

Виж по-горе, всеки гледа от своята си камбанария Wink

Общи условия

Активация на акаунт