Крайна квадратура и цена на жилище

• 3 455
  • 74
  •   1
Отговори
# 45
Сред брокерите има абсолютни некадърници, при това безскрупулни.
Когато миналото лято продавах, ми звънна колежката на моя брокер, защото той беше някъде на почивка.
С твърд тон ми съобщи, че имала клиенти, които дават еди колко си пари(по-малко от обявените). Аз казах: "не" и тя ми постави ултиматум, че това е оферта до след три дни и да си помисля. И подчерта няколко пъти, че жената от семейството била много болна, ама много и искала да подсигури сина си преди да си замине.
Онемях и така се ядосах, че сигурно щях да я трясна един шамар, ако беше пред мен🙄 Първо от отвратителния опит за емоционално изнудване и второ заради наглия тон.
После 3 дни все пак не спах, щото мислех, дали съм гаднярка.

Последна редакция: пн, 03 юли 2023, 11:51 от Чи лу

# 46
Все още нямам отговор на чуденката защо толкова купувачи гледат този показател - цена на кв.м. Тази цена не говори нищо. Важен е тоталът и това, което получаващ срещу него - застроена площ без ид.ч. Живееш в застроената площ (ЗП), не в идеалните части (коридори, фасада, асансьор, и т.н.).

да си кажа честно, в обявите не гледам цената на квадратен метър - гледам на първо място локацията и квадратурата, дали отговаря на нашите нужди.

и проблема идва в обявената квадратура - едно е 60 квадрата, друго 80, трето 45 за една и съща цена и локация, нали? тогава човек започва да дели и да си прави сметката, че сделката не е изгодна. доста осезаема разлика се получава. та затова си говорим и в цена на квадратен метър.

иначе с квадратурата, и там е относително - може в един апартамент да има неусвояемо пространство, а в друг разположението да е такова, че да не ти пречи, че е с 5 квадрата по-малко от другия, примерно.

# 47
Затова в много държави има изисквания да сложат схема и да пишат площта точно както е по документи, а брокерите им се издава лиценз, който може да бъде отнет за такива измами.

# 48
Понякога по-малката квадратура е по-функционално разпределена, имотът може да бъде в по-добро състояние, в по-качествена сграда. Два идентични като квадрати и брой стаи апартамента може да бъдат с различна цена заради състояние, етаж, изложение, дори заради наличието на някой луд събирач на вехтории в съседство. Съответно по-ниската цена да бъде живо прецакване, не изгодна сделка.
Гледайте голямата картина.

# 49
Като пообръгнеш с повече опит в ровенето по оферти и огледи и ще можеш още с отварянето на обявата да си направиш сметка колко е приблизително квадратурата.
Примерно, но не изчерпателно:
- горе в антетката, според която се изчислява автоматично цената на кв.м., щом е НС, значи това е ЗП+ид.ч. понякога вътре в самия текст на обявата пише колко е ЗП, но не винаги. С практическа цел - за 2-стаен вадиш поне 10 кв.м. (15 кв.м. е по-реалистично) от квадратурата в антетката. Ако има в описанието и огромна тераса (примерно 10 кв.м. и  повече), вадиш и тази площ от площта в антетката. За 3-стаен, вадиш 15-20 квадрата от площта в антетката, за да се ориентираш за ЗП.
- ако на обявата за НС има чертеж на апартамента, на входната врата към жилището пише А15 (примерно) и площта на жилището (ЗП, не с общите части).
-при СС - квадратурите варират, зависи панел или тухла, много стара тухла, но и тухла от 80-те гг. на миналия век. Но като ориентир - 2-стаен (стая, хол и кухня/кухненски бокс) - от 52-53 кв.м. до към 65-68 кв.м. Разликите се дължат най-често на: малка кухня, кухненски бокс, вместо кухня, преходна спалня (спестяват се едни 5-6 квадрата за коридор към спалнята).
3-стаен - от 72 до 85-86 квадрата най-често. Може да е и повече от 85-56 квадрата, разбира се, но под 70-72 квадрата, което е 3-стаен с кухненски бокс най-често, няма да намериш.
При много старото СС има повече вариации - примерно 1-стаен - 55 квадрата (стая и кухня), но това са изключения.

И както вече са написали - по-високата цена (и тотал, и на кв.м.) може да е заради луд собственик, за когото жилището му е безценно, но може да отразява и другите фактори - локация, изложение, етаж, състояние на общите части, ремонт/преустройство и т.н. Така че и това трябва да се има предвид.

Ще се научиш да ги отсяваш, никой от нас не се е родил научен, съветите са натрупани от собствен опит.

А, и не на последно място - ако в обявата пише за нещо, че е "с потенциал", смятай това за минус, а не за плюс - "потенциал"-ът е нещо, което може да се реализира, но няма да се случи, най-вече заради кофти съседи.

# 50
Дали няма значение цена/м²? Все пак се купува с идеята за ползване, а  а жилище му оправяш и ползваш площта. Пък който иска, да си купи 35 кв, обявени за 50, никой не го спира, ама да не обяснява как е кво толко.

# 51
Цена на квадратен метър няма значение в обявите по сайтовете, точно защото не се изчислява на база единни критерии. Всеки, който пуска обява, си има собствено мнение колко е квадратурата. Затова по сайтовете данните по този показател са доста изкривени и направо грешни. Целта е ясна - обявата да излезе колкото се може по-нагоре (т.е. да е с по-ниска цена на кв.м.), защото знаят, че хората рядко ще тръгнат да ровят до последната страница.
Търсачката на Гугъл е на същия принцип - първи излизат платените линкове. Не случайно е направено така - такава е човешката психика, да не се мъчиш да ровиш много.

# 52
  • София
Ами, мен са ми важни обявените квадрати, не искам да се разхождам за по- малко.

Като един льольо, отдаващ 40 кв магазин, отивам на място, бая трябва да си изфантазирам до 22. Питам къде са другите? Ама то били 33, имало и склад и обща тоалетна на 150 метра.
Кат почнах да се смея и го взривих, та ме емна да ме гони.
Викам, слушай сега, отдавам декар площ по ясни правила, съвсем коректно. Не ми обяснявай какво е 20 кв, какво 33 и защо си написал със сервизно помещение и тоалетна, без да кажеш са на 150 метра и то общи?!

# 53
Ставаше дума за цена/м², а не как се опитват собственици и брокери да лъжат колко са квадратите в НА, където ги има все пак по някакви правила.
В тази връзка, много искам да видя как би се осъществила сделката от темата.

# 54
Като един льольо, отдаващ 40 кв магазин, отивам на място, бая трябва да си изфантазирам до 22.

Ние, като търсихме, що такива апартаменти обиколихме, не е истина. Особено новото строителство е супер преувеличаване на квадратурата. Не знам как го мерят, със стени ли, без стени ли, ама е супер тясно. В един коридор на ММ му опираха раменете в двете стени, а тоалетната+баня беше триъгълна и душа монтиран над тоалетната, т.е. може да се къпеш само седнал.... Trollface
Не знам как ги обявяват, но примерно 50 кв.м., го пишат 90....направо двойно.

Иначе ясно, че те си искат еди колко си пари за него, но наистина е добре да се спестява поне обикалянето. Сигурно така брокерите си отчитат дейност - завел съм еди колко си хора на оглед....

# 55
Докато не придобиеш известен опит в отсяването на обяви, включително и с огледи, няма как да си спестиш особено обикалянето.
Когато няма скица или тя е без размери в отделните помещения, пробвайте да се ориентирате по мебелите (проекто или реални). Примерно кухненските шкафове стандартните са 60 см. - и броите на скицата/в реалността колко бр. по 60 см. има, умножавате и получавате някакви линейни метри. Грубо, за по-лесно, една врата е около 90 см. с касата, до нея 3-крилен гардероб. 90 см. плюс 3х60=1,80 м. и получавате ширината на спалнята. Леглата са 2-2,10 см. дълги, примерно.
Няма да е точно, но ще е по-точно от разтеглените снимки и мащабираните схеми в НС, където всички мебели в холокухнята се събират перфектно, ама на практика, като тръгнеш да обзавеждаш и да ровиш по сайтове откриваш, че не можеш да наместиш 3-местен диван, а трябва да се задоволиш с 2-местен.

# 56
  • Пловдив
То не е подарък, но останах с впечатление, че го продават на цената на спалнята. Освен авторката да си сложи една койка и мивка там, да не е капо.
Няма цена на спалнята и цена на кухнята, това не са отделни артикули. По същата причина и цена на мазето няма, а въпросът дали мазето се продава, или върви с апартамента, е безсмислен. Има цена на цялото жилище, каквото е - с такава площ стаи и такава площ мазета, в такава сграда, строено тази и тази година. Х на квадратен метър е само ориентир или просто трик.

Последна редакция: пн, 03 юли 2023, 16:20 от Магдена

# 57
В Хогуортс ли учат на тези трикове за няколко десетки хиляди евро?

# 58
  • София
Не, в тарикатското училище. Минава при малограмотни хора, при другите - не.

# 59
  • гр. Варна
Не, в тарикатското училище.
Близко сте до действителността. "Наемат" млади хора. Препоръчват им да се запишат в някоя театрална школа, която да посещават поне три месеца. Успоредно с това да си направят канал в ютуб. всякакви прийоми.( съседско дете-ученик в 11клас, на който не му се учи в училище и няма желание след 12клас да продължава образованието си е "брокер" в една варненска агенция. Привличат ги с обещания за бързи и големи доходи без данъци) Expressionless

Общи условия

Активация на акаунт