Градинарство - моето хоби 33

• 43 747
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
  • Sofiа
Дами, аз като пишман бъдеща градинарка имам един тъп въпрос.... С Айкън ако напръскам из двора, няма ли да избия и изгоня пчеличките, калинките, светулките и разни други твари полезни за бъдещата проекто градина, която планираме да реализираме на есен?

# 106
Да, бих казалА. това е инсектицид.

# 107
  • Пловдив
Val , против комари винаги пръскаме вечер ,когато няма пчели навън .Така се успокоявам, че не сме навредили особено на екосистемата  . Калинките ,за съжаление,няма как да спасим .Светулки отдавна нямаме  .

# 108
Благодаря, момичета!
Поръчах една осем литрова, ще я чакам да дойде.
Хамалогия е, предполагам, но вече викахме фирма веднъж. Мястото е мужду блоковете и няма много кандидати за финансово участие, та така ще е по - изгодно за мен.
Маслото от нийм има ли значение от кой могазин се купува?
Четох за смес от масло и сапун.
Също, че трябва вечер да се пръска, заради пчелите.Ще пробвам.

# 109
Гледам в Лидъл са пуснали лавандула   'Grosso' . Дали ще е устойчива за нашия климат?

# 110
Гледам в Лидъл са пуснали лавандула   'Grosso' . Дали ще е устойчива за нашия климат?
За тази дават че издържа до -10, -15С.

# 111
  • Пловдив
А,на мен при проверка в търсачката  ми излиза ,че е кръстоска между два вида и издържа до  -23° .Погледнах я в брошурата на Лидъл ,на добра цена е за разсад в саксийка .

# 112
Аз също пръскам вечер с Айкън. Може и рано сутрин, ама аз не съм ранобудна. Joy
Към 21 ч. пръскам първо защото пчелите вече са си легнали и второ то не е хубаво да се пръска, когато е много топло. Когато напича слънце също знам, че не е препоръчително. Преценявам кога са си тръгнали пчелите по лавандулата. Видя ли, че няма никоя да събира материал, значи времето е подходящо. Valery, погледни разходната норма на препарата и в какво количество вода се разрежда, защото при някои препарати е различно, в зависимост от това каква гадинка ще бориш. Например срещу комари е едно съотношението препарат вода, срещу кърлежи друго.

ПС. Не съм изгонила пчелите. Всеки ден са тук и им се наслаждавам как жужат.

# 113
От личен опит, и за мравки, и за кърлежи - айкън върши работа. Тази година пръскахме обилно целия двор с пръскача, като показаната по-горе ,  два пъти, през около 10 дни и имаше ефект…
И да споделя , преди време си мислех да направя зелен бордюр от кълбовидна туя рейнголд и кълбовидна , от вида мечето Теди, но след коментари тук и още четене се разубедих … … Но случайно попаднах на точно токова комбинация и на живо и ви я показвам. На живо съвсем не ми хареса :

На живо ми се сториха по-зле, отколкото изглеждат на снимките. Дори като цветове не си подхождат, отделно бяха поизядени от някакви насекоми. Жената, която се грижи за тях каза, че били податливи .. В крайна сметка аз засадих засега две бордюрни рози и мисля есента да ги увелича..

# 114
Имам такава кълбовидна туя. Поне си мисля, че е такава. Joy Преди да я наторя, изглеждаше като изгоряла. Сега се оправи.
В далечината зад котарака се вижда. Така в комбинация с другите ми харесва.

# 115
  • Пловдив
По принцип Рейнголд на слънце лятото се обагря в розово-оранжево по върховете .Не е изгоряла ,но вероятно ако се натори с нещо по-азотно ще придобие по-жълтозелен цвят .

driada,много по-добре е с рози .Такива  редици с редуващи се комбинации са лишени от всякаква фантазия .И централно нахвърлените растения  в същия двор ,на заведение предполагам, са хаотични .Когато растенията са групирани като при Мини Маус  е доста по-естетически издържано.

# 116
Благодаря, Нелина. Simple Smile Моето специално беше като изгоряло на пролет, може би април. Торих няколко пъти със зелен камък и амониева селитра и взе да изглежда добре преди месец-месец и половина.

# 117
  • Пловдив
Мини ,така си изглеждат през зимата /пролетта .
 Ето снимка на оранжевите Рейнголд ,преди да ги засея миналата година ,април месец .

После стават по-жълти ,а в разгара на лятото отново с розово-червеникав отенък .

Гледайки снимката се възхитих ,   колко много са пораснали всички растения само за 1 год .

# 118
Аз ей това имам предвид. Не знам дали се вижда добре. Може да не е точно като изгоряло, може би изсъхнало. При всичките ми туи беше така. Притесних се жената в агроаптеката, когато каза, че ако не се оправят с торене, да й нося клонки. Трябваше да търся как да запомня кой стрък от кое растение е. Може би да ги налепя на лист със схема на двора. Joy

Така ли трябва да са зимата и пролетта?

# 119
  • Пловдив
На кълбовидните (7бр) не съм имала ,но на обикновените ,  винаги. От измръзване ,изсъхване .Тази година ще им сложа есенен тор за Туи и ще видя дали може да се избегне .И при мен се оправя с повече поливки и пролетно торене .
 Агрономката се е притеснила да не е корояд ,защото борбата с него е трудна ,да не кажа невъзможна.

Общи условия

Активация на акаунт