Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 7

• 74 253
  • 748
  •   1
Отговори
# 195
Не намирам много отзиви за 12то училище. Някой да помогне с мнение? Как е в сравнение със 7мо? Учат ли се предмети на чуждия език?

По-горе дадох актуално инфо чрез друго дете.
[/quote]

Благодаря, но ми трябва нещо по-подробно. Колебаем се между 12то и 7мо. И за двете не е много ясно какво е положението. В 7мо май само един от предметите ще е на чуждия език.
[/quote]

Определено 7-мо е на по-хубаво място и има по -добри средни резултати.  Гимназистите на 12то са ми много симпатични (Често вървя след тях към метрото), хубави, добри деца.
И на двете места е смесена по успех публиката и за мен това е единствената нормална среда.
В класа на дъщеря ми в 1-во пълните отличници са поне 7, а имаше дете с опасност да остане на поправка.
Поне на нея по никакъв начин не й влияе лежерността на останалите, в предишното й училище средата беше много амбициозна, имаше сериозна преса и от учителите, а тя никак не се чувстваше добре.
Сега чете, пише, планира, участва в какво ли не - всичко сама и все по- амбицирана и енергична. Преди беше като зеленчук, който живее, за да изкара отличен по някой предмет.
Това, разбира се, е до дете и на късмет, но в училищата с приемни балове от този регистър нивото на преподаване е горе-долу едно, зависи дали детето желае и е в състояние да извлече максимума.

Прави ми впечатление, че не се говори за 30 СУ никъде, а то определено следва да е добро училище и в същата група.

Честно казано, не разбирам и защо е токова важно да се учи някакъв предмет на чужд език, ако децата вече са по цял ден в нета и гледат съдъражние на какъвто език пожелаят, по-важно за мен е учителят по езика да е всеотдаен, изискващ и все пак да е ведър. Ако е така, в 9ти клас би следвало да четат пригодени за чужденци книги и на прага на 10ти да са стабиляги в езика. 70 часа биология или география не са кой знае какво.

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 15:07 от Pureandsimple

# 196
  • София
Подредихме и ние желанията и ги вкарахме вчера. След което се започна с моите съмнения, дали подходих най-стратегически правилно...Това ще продължи до след 2рото класиране вероятно...Уф. Запазих присъствие на духа през изминалата година, но вече ме предава...Детето, момче, имаше 1 конкретно желание. Уви, се попрецака на матурата по математика и в същност, изкара отлично тази по бел, която не му върши работа. Та вероятно, сигурно няма да успее да влезе в мечтаното училище, а на мен ми се падна да правя щателно проучване на останалите варианти ..
Темата е много полезна и ми помогна много, благодаря на всички!
Да допълня 2 училища, в които не бих го пратила: 203 то и 29 то. Върху първото имам преки наблюдения, а от второто, косвени.
Въпросът е и къде бихте Simple Smile И ние сме в аналогична на вашата ситуация с моя седмокласник.

# 197
  • София
Здравейте, някой има ли информация дали действително в 127мо в 9ти клас се изучават посочените в сайта им 5 предмета на английски език - История и цивилизации, География и икономика, Философия,
Биология и здравно образование, Физика и астрономия. Или информацията не е актуална.
звънях по телефона да питам, обаче никой не вдига
Предварително благодаря

Миналата година, в 9-ти клас, учиха 3 предмета на АЕ - география, биология и история
Тази година - в 10-ти клас на АЕ учиха 2 предмета - физика и биология. Не знам защо тази година не учиха и история, след като класната им по история им преподаваше на АЕ миналата година.

# 198
  • sofia
Заради математиката, 31во и 138мо, също Ломоносов, поради добри отзиви в темите тук, 19то и 2ро, понеже са ни близо, сложих и бившият Киров, за резерва, до не останем незаписани. Във 1во, 18то и 7мо също, съответно природни науки и ИТ. Обърнах реда, но май това сътворих, като съответно подредих оптимистично желаните най-отпред.
Просто, хлапето обича математиката...Въпреки, че прецака матурата.

# 199
  • у дома...

Прави ми впечатление, че не се говори за 30 СУ никъде, а то определено следва да е добро училище и в същата група.

Честно казано, не разбирам и защо е токова важно да се учи някакъв предмет на чужд език, ако децата вече са по цял ден в нета и гледат съдъражние на какъвто език пожелаят, по-важно за мен е учителят по езика да е всеотдаен, изискващ и все пак да е ведър. Ако е така, в 9ти клас би следвало да четат пригодени за чужденци книги и на прага на 10ти да са стабиляги в езика. 70 часа биология или география не са кой знае какво.
А, говори се и за 30-то. Аз трета година не съм спряла да говоря за него. Точно такива изискващи са учителите по испански в 30-то. Но сгода няма - в 9 клас имаше недоволни родители, които мрънкаха, че учителката ги кара да пишат съчинения.

# 200
Здравейте, някой има ли информация дали действително в 127мо в 9ти клас се изучават посочените в сайта им 5 предмета на английски език - История и цивилизации, География и икономика, Философия,
Биология и здравно образование, Физика и астрономия. Или информацията не е актуална.
Предварително благодаря

Миналата година, в 9-ти клас, учиха 3 предмета на АЕ - география, биология и история
Тази година - в 10-ти клас на АЕ учиха 2 предмета - физика и биология. Не знам защо тази година не учиха и история, след като класната им по история им преподаваше на АЕ миналата година.
Казаха ми, че ако не се изучават предмети на чужд език в дадена гимназия, вероятно имат недостиг на кадри и не могат да подсигурят хорариумите. Всички имали желание за подобна дейност, но възможностите не позволяват винаги.  Миналата година имало няколко училища, които са останали без преподавател по испански за повече от 2 седмици.

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 16:34 от Pureandsimple

# 201
  • София
Предварително благодаря

Казаха ми, че ако не се изучава предмети на чужд език, вероятно имат недостиг на кадри и не могат да подсигурят  хорариумите. Миналата година имало няколко училища, които са останали без преподавател по испански за повече от 2 седмици.

За испанския нямам информация. Специално за английския, обаче ми е чуденката за историята, понеже учителката, която им я преподаваше на АЕ миналата година (класната им), тази година пак им преподава, но на български. Та се чудя, защо не пуснаха историята на АЕ и за тази година.

# 202
В 10 кл. доколкото си спомням, учеха история на България. Затова е на бълг. език.

# 203
  • София
Гледах, че приемния бал в 21. СУ в Лозенец е около 280, а резултатите от ДЗИ в 12 клас са като на училища с по-висок бал.

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 16:14 от Maidenly

# 204
  • София
За предметите на чуждия език - изключително много подпомагат изучаването на езика и постигането на високо ниво. Разширяват много лексиката, възможността да се води разговор с native speakers на най-различни теми и също важно - помага за устното изразяване и разбиране на езика, което всъщност по-трудно се овладява, отколкото писменото. Казвам го  като завършила 1-ва АЕГ, с втори език, който учех интензивно на курсове и имам за него B2 сертификат, но познанията ми по него в най-големия си връх бяха на под 50% от постигнатото с английския. Особено трудно ми беше да се отпусна да говоря и да мога бързо и лесно да си съставям изреченията в работна среда, изискваща езика.

# 205

А, говори се и за 30-то. Аз трета година не съм спряла да говоря за него. Точно такива изискващи са учителите по испански в 30-то. Но сгода няма - в 9 клас имаше недоволни родители, които мрънкаха, че учителката ги кара да пишат съчинения.
Винаги има мрънкащи родители , които във всяка една минута гледат да прецакат всичко. На дъщеря ми в 6 ти клас, махнаха супер учител по география ,точно тези МРЪНКАЩИТЕ.

# 206
За предметите на чуждия език - изключително много подпомагат изучаването на езика и постигането на високо ниво. Разширяват много лексиката, възможността да се води разговор с native speakers на най-различни теми и също важно - помага за устното изразяване и разбиране на езика, което всъщност по-трудно се овладява, отколкото писменото. Казвам го  като завършила 1-ва АЕГ, с втори език, който учех интензивно на курсове и имам за него B2 сертификат, но познанията ми по него в най-големия си връх бяха на под 50% от постигнатото с английския. Особено трудно ми беше да се отпусна да говоря и да мога бързо и лесно да си съставям изреченията в работна среда, изискваща езика.

Въпрос на гледна точка. Жена ми е завършила Езикова гимназия Пловдив (т.нар. Английска гимназия) и твърди, че изучаването на биология, химия и т.н. по немски в 8 клас (след подготвителен) не й е помогнало за усвояването на немския, а същевременно я е затруднило при изучаването на другите предмети.

# 207
И аз мисля, че изучаването на разказвателните предмети на английски е нож с две остриета. Дъщеря ми завърши 32-ро и изучваше история, география, химия, биология, човек и личност и филисофия на английски. В резултат на това не знае термините на български. В първи курс в СУ имаше изпит по анатомия и физиология и казваше, че нищо не разбира. А учебникът беше една малка книжка пълна с термини. Аз четях и разбирах, но тя твърдеше, че има много непознати думи. Също така струва ми се в периода, в който изучаваха история на български език( в 11 и 12 клас) се преподаваше на по-високо ниво и знанията и бяха много по-сериозни.

# 208
Здравейте! Някой има ли поглед върху 8-мо училище - предприемачество с АЕ?

# 209
Със сигурност е полезно, просто извън тези топ училища децата са от по-лежерен тип и не попиват с такава готовност, а накрая нито предметът, нито езикът е като хората.
А вече повечето програми за езиково обучение разглеждат теми от тези науки, текстовете са за кипенето на водата , за най-високия връх, изобретения, екология, известни личности, колкото децата да познават термините от всяка наука. В същото време с художествените текстове научават много фрази, идиоми, които 100% ще са им полезни.
Наистина е безценен опитът в общуването в езика, но и срещу това се случва да негодуват родители " нищо не правят в час, говорят си" . 🥸

Общи условия

Активация на акаунт