Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 7

• 74 353
  • 748
  •   1
Отговори
# 375
Pureandsimple няма как да е с едно подреждане защото ако се запълнят всички паралелки, които са включени в желанията на второ класиране, то това дете няма да има къде да учи.

Щом родителите иамт желание нека редят и до 5 класиране. Според мен е доста голям риск ако детето не е с висок бал. Но да висиш до септември без училище и да чакаш по-хубаво място за мен хич не си е работа.
Пък и децата са достатъчно големи да осъзнаят, че всяко тяхно бездействие има последствия. Тоест то може да иска ама като не си е постигнало точките ще се примири с избора на мама Simple Smile

# 376
Pureandsimple няма как да е с едно подреждане защото ако се запълнят всички паралелки, които са включени в желанията на второ класиране, то това дете няма да има къде да учи.

Щом родителите иамт желание нека редят и до 5 класиране. Според мен е доста голям риск ако детето не е с висок бал. Но да висиш до септември без училище и да чакаш по-хубаво място за мен хич не си е работа.
Пък и децата са достатъчно големи да осъзнаят, че всяко тяхно бездействие има последствия. Тоест то може да иска ама като не си е постигнало точките ще се примири с избора на мама Simple Smile
На мен просто ми се струва, че и сега родителите не се справят с реденето на желания, ако по 5000 деца остават незаписани, 1500 некласирани, а сега, на 2ро класиране, май 900 деца отново не са класирани. Явно някои родители не могат да се оправят с процеса и никога няма да могат, ако нямат адекватна представа за резултатите и конкурентноспособността на децата си. Всичко това е свързано с нерви и терзания и за тях, и за децата.
За това в САЩ имат съветници, които казват на децата за къде имат шанс и за къде нямат. Нека и тук класните ръководители да съветват родителите какви училища да подредят до най-желаните, за да не останат некласирани.
На повечето деца, които познавам им е все тая от един момент натам. Те имат много по-несъществено его , много по-различни стремежи и по-краткосрочни цели, родителите имат непримирими амбиции, които според мен ужасно вредят на самооценката на децата, освен че им развалят лятото. Дано да си заслужава чакането и треперенето и всички рискуващи да попаднат в добра среда и на добри ментори.

# 377
И аз познавам дете с много висок бал, което не е класирано никъде заради родителите си. Не знам какво ще предприемат.

# 378
  • София
Има съветници. Всяко училище има родителска среща, на която ти казват какво да правиш
На нашата казаха ако детето си е със среден успех между 70-90 т реди 100 желания. Аз лично се озорих с избора и ги докарах до 67. Детето ми е с 435 стандартен бал/ 2 мат +2 Бел/ . Да ,не беше нужно да пиша училища с по 300, но страх лозе пази
А 4-то/ сега 5-то/ винаги ще има, т.н. Директорско класиране. Ние сме в БГ, всеки има познат, на познат и по мое време имахме ученик над бройката, и сега дъщеря ми имаше дете на учител от др квартал, и сина ми в яслата , та така със системата, която те класира 😜

# 379
Наредили са малко желания, уверени в успеха ли?

# 380
Да. Родителите и детето бяха уверени, че ако не в СМГ, влиза в НПМГ. Да, ама не.

# 381
  • София
67 желания?
Нашите бяха 9 - с 343,5точки  (стандартен).

# 382
  • Sofia
Още не мога да разбера какво сложно има в реденето.  Трябва да си хептен неграмотен и незаинтересован,  че да оплетеш конците. И 10 желания са предостатъчно при реална преценка. А тези с високите балове и неприети пък са ми още по- странни.

# 383
Да. Родителите и детето бяха уверени, че ако не в СМГ, влиза в НПМГ. Да, ама не.

Случаи като неговия не са толкова притеснителни. Би трябвало (приемам, че е с бал 480+) да влезе с лекота на третото в елитно даскало.

# 384
Е ти ме разби с бройката. И аз май бях на същата родителска, където ни посъветваха да редим умно. Ама презумпцията беше, че всеки едва ли не ще изброи всички високобалови. Аз едвам ги докарах до 29 бройки с бал 354 като само първите 3 желания ми бяха нереалистични -31во и 32ро. Всички други бяха достижими или под очакванията.  Класира се на 7то си желание - реално 4то.
Има съветници. Всяко училище има родителска среща, на която ти казват какво да правиш
На нашата казаха ако детето си е със среден успех между 70-90 т реди 100 желания. Аз лично се озорих с избора и ги докарах до 67. Детето ми е с 435 стандартен бал/ 2 мат +2 Бел/ . Да ,не беше нужно да пиша училища с по 300, но страх лозе пази
А 4-то/ сега 5-то/ винаги ще има, т.н. Директорско класиране. Ние сме в БГ, всеки има познат, на познат и по мое време имахме ученик над бройката, и сега дъщеря ми имаше дете на учител от др квартал, и сина ми в яслата , та така със системата, която те класира 😜

# 385
Ние бяхме още по-зле. 447 бал - 75 желания. Някои непостижими, но за над 80% й стигна балът.

Последна редакция: чт, 20 юли 2023, 17:42 от Le Vert

# 386
Отскоро чета темата, тонът в последните страници започна да става неприятен.

За 22 ро, да доста са зле нещата, защо го пишат в желанията, напр. живеещите в района, защото, ако не ги приемат в исканите училища, това поне им е близо, друг мотив, второ, трето поколение изкарали училището от 1 до 12 кл и родителите държат да се спази традицията  независимо  от желанията на децата - реални случаи са, да не отегчавам с други, същото важи и за други училища.
Решили, преценили, не са им се получили нещата, не е нужно да се злорадства и да се обяснява колко са зле другите родители и откъде накъде пишат като желания училища, които не харесват или нямат шанс.

# 387
  • София
Аз като напиша с колко бал колко желания имахме, ще ми се смеете. Момче с бал 476 при 2 пъти МАТ и 2 пъти БЕЛ и бал 482 при утроена математика - към 26 желания. И при това ми беше ясно, че със сигурност ще се закачи на трето желание (след СМГ и НПМГ) в НЕГ със 17 точки над минималния на първо класиране. Ама страх лозе пази. За протокола -днес се записахме в СМГ, паралелката математика и физика с немски.
Знам, че темата е за "неелитните училища", но ми е любима, тъй като дъщеря ми е в 127-мо, ще е 10 клас.

# 388
  • sofia
Здравейте,
Моля за мнение за 21СУ?

# 389
Единственият съвет в нашето училище беше даден на децата (родителски срещи не сме имали) и той беше - "Какъвто и бал да имат, да пишат своето училище накрая." Е, написахме го ей така, но слава богу не опряхме до него. Големият написа 19 желания. Първото беше просто, защото според него е най-хубавото училище, следващите 3 бяха почти еднакво желани и мечтани от 6 клас паралелки във ФЕГ. Влезе в една от тях и имаше достатъчно бал за всички надолу. Все хубави за мен гимназии с минимален бал между 400 и 435.
С малкото редихме 21 желания. Топ (СМГ и НПМГ) бяха недостижими заради проблемите му с БЕЛ, но държеше да ги сложим, че му бяха на сърце. После вече редихме най-желаните и достижими паралелки. В последния момент пред СГАСГ Архитектура с АЕ/НЕ , където също влизаше на първо класиране, писа 32-ро СУИЧЕ паралелката АЕ с НЕ (където и се класира). Имаше точките за още 8 от следващите по приоритет желания. Всичко успях да прогнозирам благодарение на седмокласната тема и таблиците на Дидева, но реалната оценка на ситуацията е много важна! Иначе и ние да бяхме останали  неприети с топ желанието СМГ... В крайна сметка записахме в ПЧМГ математика и дано остане доволен Simple Smile . "Все пак за там съм се готвил!"- заяви твърдо днес и приключи със сагата...

Аз на времето влязох на 4-то класиране в ЕГ в доста "не престижна" паралелка, майка ми въобще в нищо не участва от процеса по подготовката за изпитите до кандидатстването. Само идваше да слага подписа. Накрая и от мен излезе човек.
Кръсницата им завъши и тя 36-то ИтЕ, пак оставена на самотек. Много добре научи езика там, защото го искаше! Ами да ви кажа, много добре се справя с живота, работи квалифициран труд и не живее в България. Стига децата да искат и в неелитни училища могат да постигнат много, не се отчайвайте, просто ги подкрепяйте и бъдете до тях! Най - големите им успехи предстоят тепърва след 12 клас и зависят от желанието им да се борят.

Успех пожелавам на всички деца!

Общи условия

Активация на акаунт