СЕДМИ КЛАС - редим желания - 03.07-10.07

• 70 086
  • 934
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
Момичета, сън не ме лови... Дъщеря ми поназнайва английски на училищно ниво, не е посещавала никога курсове. Избрала си е първо желание НЕ/ФЕ.
1. Иска да учи в Германия висше- има ли там опции да се учи на АЕ и ценово има ли разлика?
2. Не е ли по- добре да я насоча към първи АЕ, за да го развие? А и за да й е по- лесно.
Доколкото знам за Германия - повечето специалности бакалавър са си на немски. Между тези на английски има сравнително малък избор. Така че ако има мераци да ходи да учи там, по-добре първи немски език. Но защо втори френски не мога да разбера. По-добре английски, за да може да се фокусира върху научаването на двата езика - немски и английски. Трети език (френският) само ще отнема от енергията, а и едва ли ще го научи особено в училище като втори чужд.
Подкрепям zazu1, в Германия няма избор на бакалавърски специалности на АЕ, а тези, които се предлагат, са много общи: бизнес, мениджмънт и други подобни. Не се знае какво ще е след 5 г., но ако детето знае, че иска да учи в Германия или Австрия, му трябва първи немски език. Но пък ако смени желанието си в 12 клас, ще му трябва английски на високо ниво, а вложените в немския усилия, ще са малко "напразни" за останалите европейски държави /вярно е, че всеки език е предимство, но немски специално се учи трудно и защо да си го причинява, ако няма да го ползва след като завърши.../.

# 151
  • София
По посочения ред училища и паралелките във всяко от тях. Изборът е неин и се основава главно на местоположенията на училищата. Живеем в Стрелбище и затова най-напред е 2АЕГ, а след нея Френската. Сложихме след това и достатъчно буферни училища, вкл. 12-то и 18-то, макар че според мен се оляхме с толкова желания.
Нищо, не пречи.

# 152
Ще използвам момента да си призная, че и мен ме занимаваше миналата седмица въпросът откъде се освобождават местата за второ класиране, но не посмях да питам Laughing Просто никога преди не се бях замисляла върху това и изведнъж осъзнах, че ако се освободят места, то те са по всяка вероятност много, много малко. Някакви единични бройки, а не знам защо някак си представях, че са малко повече.
В София поне разбирам, че някое дете може да се запише в частно училище. Но в нашия град частни гимназии има много малко и тези, които ги има не са предпочитани като цяло. Имаме точно едно музикално училище и май има някакво спортно.

# 153
Сегашната система на класиране определено е по-добра от предходни. Например, през 2000 година, когато сестра ми кандидатства за гимназия, на първо класиране тези с най-високите балове бяха приети на всичките си желания, а другите под тях никъде и едва на второ се получи истинско първо класиране.

# 154
  • Пловдив
Аз мисля, че основно места след второ класиране се освобождават от кандидатстващи в повече от една области.

# 155
Може  ли да видя някъде справка за резултатите на НВО след седми клас 2023 за София?

Вече нямам търпение да се свършва това кандидатстване и класиране . Вие още на 05.07 ли ще подадете заявленията или ще изчакате за 6-7?

# 156
Може ли някой да ми даде списък със задължителната литература за 8 клас?

# 157
  • София
Знам, че се пита веднъж, но не откривам отговора.
Записване или подаване на молба за участие във второ класиране е в интервала 13-17-ти юли. 17-ти юли е понеделник, предполагам е включително и може тогава да отидем и да подадем за второ класиране? Преди това сме извън Бг и ако не може, ще трябва да мисля варианти с пълномощно сигурно.

# 158
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Aila включително 17-ти.

Старогръцка митология. Митове за Прометей, за Едип; Троянски митологичен цикъл
„Илиада“ (Омир): откъси от I, VI, XXII, XXIV песен
„Любов“ (Сафо)
„Антигона“ (Софокъл)
Библия. Библейски сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей; за Исус, за Богородица; откъси от Евангелие от Матей и от Евангелие от Йоан
„Пространно житие на Константин – Кирил“
 „Азбучна молитва“ (К. Преславски)
„За буквите“ (Черноризец Храбър)
Из „Декамерон“ (Дж. Бокачо): Ден първи, Новела трета – „Притчата за трите пръстена“
Из „Дон Кихот“ (М. де Сервантес): I и VІІІ глава
„Хамлет“ (У. Шекспир)
Сонет 91 („Един се хвали с ловкост и успехи...“), Сонет 130 („Очите ѝ не са звезди...“) (У. Шекспир)

# 159
Хайде и аз в темата...
Отчайвам се все повече, все още избора е между Механо и Руска ( за Бургас) не може да избере, ние също не можем да му наклоним везните. А има сравнително добър бал, за да кандидатства уж в по- елитни гимназии🤯
.                                               
  Ако не е тайна колко е бала? Приятелско дете от Руска в момента учи в Германия, автомобилно инженерство.

# 160
Знам, че се пита веднъж, но не откривам отговора.
Записване или подаване на молба за участие във второ класиране е в интервала 13-17-ти юли. 17-ти юли е понеделник, предполагам е включително и може тогава да отидем и да подадем за второ класиране? Преди това сме извън Бг и ако не може, ще трябва да мисля варианти с пълномощно сигурно.
17-ти включително.

# 161
Настоящата им учителка трябва да им даде такава. Иначе тук има ориентировъчна:
https://ucha.se/motiviramse/spisak-sas-zadalhjitelnite-knigi-za-liatoto/

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 11:22 от Mia Rulana

# 162
  • ВАРНА
Литературата за осми клас е "ела ме гръмни и да се приключва"...

# 163
Оф да питам за профилите пак – извинявам се сигурно сте го коментирали Flushed -  ако задължителните профилиращи предмети са икономика и география, може ли в 10 клас да избере допълнително английски или пък математика и да се яви на втората матура с някой от двата?

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 11:33 от welldone

# 164
Изтеглихме файла с паралелките от Инфоприем. Прегледахме и редуцирахме до .... 26! Това на първо четене .... предстои още една редукция и започваме подредба по номера. С подреждането ще отпадне още нещо или ще отиде на опашката. Разпечатах списъка и съм я оставила да си ги реди и пренарежда както иска! Един-два дни да обмисли кое първо, кое второ и да попълним набързо платформата после.
Още чакаме окончателния списък на приетите от МК. Там е върте на 99%, но докато не го видя черно на бяло ..... нали...

Учудващо за мен си добави и няколко езикови с немски, френски и испански! хич не и вървят езиците и ако, по някакво чудо, я приемат с немски - съвсем ще побелея! Дано е наясно какво е това и да е достатъчно амбицирана, за да се справи! Тя просто е творческа и хуманитарна насоченост. География и биология много и вървят, но историята и химията са мъка голяма. Където и да попадне половината профил ще го изревем 5 години!

Литературата в осми клас е ужассс! Тая Антигона още ме преследва в кошмарите ми! А гледам и нови ужасии са добавили в списъка!

Общи условия

Активация на акаунт