Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 10

• 41 670
  • 756
  •   1
Отговори
# 195
Имам един банален въпрос, на който не намирам отговор. Звънях в НГПИ многократно, но не ми вдигат. За класираните не по първо желание каква е разликата между "Записва се в специалността, в която е приет, и подава заявление за участие в следващи класирания" и "Не се записва и подава заявление за участие в следващи класирания онлайн"?

Благодаря на пишещите в тази тема за всички полезни съвети.

Миналата година и аз имах същата чуденка. Затова да е сигурно приложих  "Записва се в специалността, в която е приет, и подава заявление за участие в следващи класирания" , за да си запази мястото. При второ класиране се придвижи нагоре и след което я записах окончателно.
За да си направите преценка докъде се придвижи напред при второ класиране, от четвърта желана специалност се придвижи до трета. И тъй като прецени, че трета има много повече ползи в действителност от първо и второ желание, реши да не участва в трето класиране (ако има въобще такова).

Успях да се свържа с НГПИ, но не можаха да ми кажат каква е разликата между двата варианта (записване+заявление или само онлайн заявление). Посъветваха ме да се обадя отново утре. Аз си мисля, че по този начин стимулират кандидатите да се запишат (т.е. да си подадат документите) и независимо дали ще се преместят напред или не, те вече са записани в това училище. Разбира се, могат да си оттеглят документите, но ако са подали всичко, а не само заявление за участие в последващи класирания, вероятността да се отпишат е малка.
Иначе поне разбрах, че когато кандидатът не е приет по първо желание с документите за записване се подава и едно заявление (само на място) с две опции: записва се окончателно или продължава в класирането.

# 196
ТЕ НЕ СА МОГЛИ да ви кажат каква е разликата?! Scream

Да не би да сте попаднали на портиера по телефона? JoyJoy

# 197
ТЕ НЕ СА МОГЛИ да ви кажат каква е разликата?! Scream

Да не би да сте попаднали на портиера по телефона? JoyJoy

Служителката на телефона каза, че не се занимава с това и не знае.

# 198
  • Sofia
Имам един банален въпрос, на който не намирам отговор. Звънях в НГПИ многократно, но не ми вдигат. За класираните не по първо желание каква е разликата между "Записва се в специалността, в която е приет, и подава заявление за участие в следващи класирания" и "Не се записва и подава заявление за участие в следващи класирания онлайн"?

Благодаря на пишещите в тази тема за всички полезни съвети.

Миналата година и аз имах същата чуденка. Затова да е сигурно приложих  "Записва се в специалността, в която е приет, и подава заявление за участие в следващи класирания" , за да си запази мястото. При второ класиране се придвижи нагоре и след което я записах окончателно.
За да си направите преценка докъде се придвижи напред при второ класиране, от четвърта желана специалност се придвижи до трета. И тъй като прецени, че трета има много повече ползи в действителност от първо и второ желание, реши да не участва в трето класиране (ако има въобще такова).

Успях да се свържа с НГПИ, но не можаха да ми кажат каква е разликата между двата варианта (записване+заявление или само онлайн заявление). Посъветваха ме да се обадя отново утре. Аз си мисля, че по този начин стимулират кандидатите да се запишат (т.е. да си подадат документите) и независимо дали ще се преместят напред или не, те вече са записани в това училище. Разбира се, могат да си оттеглят документите, но ако са подали всичко, а не само заявление за участие в последващи класирания, вероятността да се отпишат е малка.
Иначе поне разбрах, че когато кандидатът не е приет по първо желание с документите за записване се подава и едно заявление (само на място) с две опции: записва се окончателно или продължава в класирането.

Да, това заявление е много важно. Реално, ако не се подаде отпада детето от класирането. Дъщеря ми така или иначе искаше да учи точно в това училище и подадох документите, още при първо класиране + заявлението за участие за второ. Така не се наложи да присъства при окончателното записване, защото беше при подаването на документите.

# 199
За НГПИ доколкото си спомням, ако се подаде само заявление, детето губи мястото си, възможно е да се придвижи на по-предно място или да остане извън класирането без място.
В случай, че се запише и подаде заявление, може да се придвижи и към по-желана специалност, ако това не стане просто остава на мястото, в което се е записало детето.

Когато дъщеря ми кандидатстваше и подадох само заявление, без да я записвам.Тя се премести по-напред в класирането. На трето класиране не позволиха тази схема, даже ме питаха обидени, защо вече два пъти не се записва и при това положение не могло да участва в трето класиране евентуално да влезе в първото и желание.

# 200
  • софия
… На трето класиране не позволиха тази схема, даже ме питаха обидени, защо вече два пъти не се записва и при това положение не могло да участва в трето класиране евентуално да влезе в първото и желание.
Ама това е за жалба отвсякъде.
Брех, че е послушен този българин….
Сигурно ли сте че правилно сте ги разбрали?!

# 201
Амели, за съжаление е точно така. Това бяха думите на директорката, намерих си даже мнението от тогава. Видно противоречи с правилата за прием, но  те така или иначе местата след второ класиране не ги показват ( както и при другите училища към МК) и трудно можеш да докажеш, каквото и да е било. Да не говорим, че аз лично вярвах, че за дъщеря ми НУИИ ще е много по-добър вариант и нейното място и просто исках всичко да приключи.

# 202
Някой има ли идея и може ли да сподели колко деца от резервите в Полиграфията са приемали на второ класиране през последните години? Племенницата ми е с 5,33 оценка и вероятно ще е в резервите на първо класиране, дали има шанс на второ да бъде приета, при положение, че специалност Фотография и е последното желание?
Реално след първото класиране има записване и след записването, когато видят свободните места, вътрешно си прекласират децата според оценките и желанията и звънят по телефона, а не изкарват официален списък с второ класиране.
Дъщеря ми миналата година беше приета по второ желание и я записахме, но и звъняха, че при следващото класиране оценката и стига и за първо желание, но тя отказа и остана по второто си желание и не съжалява за избора си.

# 203
# 204
  • София
Днес записахме младежа в НГПИ,
съответно освобождаваме едно място в НУИИ.

# 205
Здравейте! Следя темата, и понеже ще вървим успоредно в класирането на МОН и на НПГФП, някой има ли представа как точно се реализира приемът в НБУ след завършване, например на Фотография в гимназията, доколкото видях, трябва да имат споразумение….би трябвало в НБУ да започват от втори курс, или аз нещо не съм разбрала?

# 206
  • Once there was a Hushpuppy...

Честото да ви е! Flowers Four Leaf Clover
Не знам докъде стигнаха в НУИИ, но вчера директорката каза към 31-33 записни.
За нас няма да стигне сигурна съм, но ще се надявам на второто класиране в НГПИ, там вече шаносвете са добри.
Попитах днес, кога ще го обявят и ми казаха, че е вероятно в неделя следобед.

# 207

Честото да ви е! Flowers Four Leaf Clover
Не знам докъде стигнаха в НУИИ, но вчера директорката каза към 31-33 записни.
За нас няма да стигне сигурна съм, но ще се надявам на второто класиране в НГПИ, там вече шаносвете са добри.
Попитах днес, кога ще го обявят и ми казаха, че е вероятно в неделя следобед.
По телефона ли проверявате? А дали са казали дали ще обявят второ класиране или само ще звънят на тези под черта и до където стигнат?

# 208
  • Once there was a Hushpuppy...
Не, на живо.
Аз бях да гледам работата и си зададох на директорката всички въпроси, които ме интересуват. Каза,че ще има второ класиране. Длъжни са да го обявят. Това със звъненето по телефона е в случай, че пак останат места. Нещо, като трето класиране.

# 209
Предполагам на 13ти ще го обявят, като записванията са до 12ти?

Общи условия

Активация на акаунт