Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 18

• 62 587
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
При моето дете не е само липсата на излизане, която ме притеснява. Аз също не съм излизала много в гимназията. Тогава беше много модерно да се ходи на дискотека, мен не ме пускаха и понеже и при дневните излизания се говореше за това, не излизах с връстници. Но излизах да си карам сама колело, излизах с по-малките ми сестра, братовчедки, със съучениците ми си говорехме междучасията и се изпращахме по един час след училище. А дъщеря ми спря и в училище да общува със съучениците си, срам я е да говори и с детето с което седи на един чин, не общува и с братовчедите си и със съседчетата. Като малка класната я хвалеше, че се разбира прекрасно и с деца и възрастни, сега и с възрастни също не умее да общува. Месеци я карах да отиде при секретарката за едно уверение, накрая отидох аз. Може би се разочарова, като видя, че има лицемерни деца, на които като споделиш нещо ще те изклюкарят, тя беше много искрена, понеже самата тя никога не е правила подобни неща, но сега отиде в другата крайност. Надявам се да се промени до наесен, да не започва като аутсайдер в новия клас.

# 106
  • София
Много неприятно. Явно детето се е разочаровало от "приятели". Дано в новото училище си намери по-добри и верни другари.

# 107
  • Mediterraneo
Милата. Дано преодолее страховете и притесненията си.
Моята от последната учебна година има нова компания и сега поне 3 пъти седмично се събират надвечер по парковете или в търговския център. Гаджето замина за 10 дни на почивка, уж щеше да й е тъжно, днес каза, че има уговорка с деца от стария клас Simple Smile Това само ме радва, пускам я до 22.30- 23 ч навън.

# 108
  • София
Ще повдигна една тема, по която сме водили нееднократно дебати.
Става въпрос за ваксината срещу ЧПВ, която се прилага при девойките и младежите, а и не само (дори и на по-късна възраст). Аз бях от противниците, но напоследък започнаха колебания, като вчера съвсем ми се изпариха, след като посетих гинеколог, и толкова се харесахме с лекарката, че ударихме цял час лаф, тъй като бях последната й пациентка за деня. Когато стана въпрос, че имам дъщеря и че не съм я ваксинирала, тя ме погледна и ми каза "Повярвайте ми, най-доброто, което можете да направите за Вашата дъщеря, е да я ваксинирате и няма да съжалявате". Отделно още преди години личната ми лекарка също ми предложи, но аз тогава не я отразих.

За Мьоз знам, че и трите й деца са ваксинирани. Ще се радвам, ако тя, или други, които са ваксинирали децата си, споделят коя от трите ваксини са избрали. Може и на ЛС, за да не разводняваме темата, въпреки че би била полезна такава информация.

Последна редакция: чт, 27 юли 2023, 10:18 от Тонка*

# 109
  • Deutschland/HE
Тонка, аз също в началото много се колебаех, но в крайна сметка решихме и ваксинирахме и двете деца, момче и момиче. Децата са ваксинирани с Гардасил 9, нямаха оплаквания след това.

# 110
Моля да пишете тук, а не на лични, защото аз имам фамилна обремененост и много се чудя дали да ваксинирам дъщеря ми. Естествено, че и с гинеколог ще говоря, но искам да чета различни мнения. Колко струват тези ваксини и намират ли се лесно, че тази за Варицела в Турция я търсихме

Последна редакция: чт, 27 юли 2023, 11:11 от Г-жа Рамацоти

# 111
  • София
Аз никога не съм имала колебания и ми е ваксинирана щерката, но с коя ваксина точно, Тонка, не знам и не мога да препоръчам. Каквато имаше личната, такава сложихме. Нито е имало странични ефекти, нито нищо, мина и замина.

# 112
Ваксината си беше по тукашната здравна каса, не съм я търсила и плащала. Каквото препоръча педиатърката това сложихме. Подозирам, че е като на colibri Гардасил 9, но като се прибера вкъщи, ще кажа по-точно. 2 приема след навършени 14 г. без странични ефекти. Сега обмислям и за сина.

Последна редакция: чт, 27 юли 2023, 13:48 от Deni-meni

# 113
  • София
Благодаря ви, момичета! Hug
Другата седмица и без това имам ходене до лекарката ни за направления за пълна кръвна картина и за трима ни, така че ще направя консултация и ще действаме.

Тонка, аз също в началото много се колебаех, но в крайна сметка решихме и ваксинирахме и двете деца, момче и момиче. Децата са ваксинирани с Гардасил 9, нямаха оплаквания след това.
Когато четох за трите ваксини, точно към тази се насочих.

Колебанията ми основно бяха свързани с последици в дългосрочен аспект. Тоест някакви изменения, които могат да настъпят след доста години. Нали знаете, понякога нещо се оправя, но друго се разваля. И понеже става въпрос за детето ми се страхувах.

Рамацоти, аз останах с впечатление, че ваксината е по здравна каса и не се заплаща. Но дори и да се плаща, няма проблем, не е толкова скъпа. Тъй като дъщеря ми има навършени 15 г. трябва да се направят три приема.

# 114
  • София
Май точно Гардасил беше и нашата, но не съм у нас да проверя, по каса беше и безплатна.

# 115
  • Deutschland/HE
Тонка, дъщеря ми е ваксинирана преди 5 години, сина ми преди 2, а племеника преди 10 (той не живее в Европа и там по-рано я въведоха за момчета). За това време никой от тях няма оплаквания.

П.С. При педиатърката имаше Гардасил и за това са ваксинирани с нея, най-вероятно това са препоръките в Германия,  не сме плащали нищо. Според дъщеря ми, всичките и приятелки/съученички са ваксинирани. Ваксината не е задължителна, а препоръчителна и въпреки това е с голямо покритие вече.

Последна редакция: чт, 27 юли 2023, 10:52 от colibri

# 116
Дъщеря ми има една доза Гардасил 9. Ваксинационен тим посещава училищата и слага ваксините на децата, чиито родители са дали писмено съгласие. Дъщеря ми беше на 13г и 3м. Имах известни притеснения като за всяка ваксина, но в същото време имах и много пресен пример с приятелка, която мина през химиотерапия, операция, усложнения след операцията, а не е като да не си е правила редовна профилактика, тъй като имаше фамилна обремененост.

По тукашния календар първата доза е на 12 - 13 години, а втората - половин година до 2 години след първата. Междувременно бях чела някакви идеи да се остане с един прием, но към момента официалната информация в сайта на националната здравна служба е за 2 дози по горната схема. Предлага се безплатно и на момчета.

# 117
И на нас ни предложиха за дъщеря ни. Тук е по каса и не плащаме. Но четох анализи едни и не мога да се реша.

# 118
Има ли долна и горна възрастова граница за поставянето на първата доза? Чела съм само, че детето не трябва да е започнало да води полов живот

# 119
С Gardasil 9 са ваксинирани и моите деца. Пост ваксинационната статистика е повече от отлична. Нямам съмнение, че решението ни е добро.

Рамацоти, мисля че няма горна граница, но да е преди полов живот. При закъсняване с първата доза след максимално препоръчителната възраст (мисля 14 навършени беше), се налагат 3 приема, не само 2.

Последна редакция: чт, 27 юли 2023, 11:37 от Mößbauer-Effekt

Общи условия

Активация на акаунт