Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 18

• 62 589
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Има ли долна и горна възрастова граница за поставянето на първата доза? Чела съм само, че детето не трябва да е започнало да води полов живот
Това, което аз прочетох, че при навършени 15 години ваксината е на 3 приема. Вторият прием е месец след първия, а третият - 6 мес. след втория.

# 121
Блу, какво е фамилна обремененост от ЧПВ? Това не е ли вирус, на който практически всеки е изложен и може да се зарази?

# 122
  • София
Тонка, уговорила съм с личната да постави ваксината на дъщеря ми, но е малко хремава и изчаквам. Ще сложим безплатната, не съм сигурна коя точно е. В България безплатно се поставя на момичета до 14 години (не знам долната граница).
Във фейсбук има група Ваксини. В нея лекари дават съвети относно тях. На мен ми е много полезна. Има много писано точно за тази ваксина.

Моята дъщеря също стана доста затворена. Притеснява се от дугите деца, не успява лесно да се впише. Излиза рядко, най вече защото приятелките й все ги няма. Също ми прави впечатление, че има нещо като ОКР и то става доста натрапчиво - пипва по няколко пъти, стъпва на определени места, чуква. ей такива неща. И мисля да я заведа на психолог. Освен това й предстои седми клас и няма да е зле с някого да говори и да изкарва напрежението. Можете ли да препоръчате добър детски психолог в София (по възможност център и Гео Милев)?

# 123
Блу, какво е фамилна обремененост от ЧПВ? Това не е ли вирус, на който практически всеки е изложен и може да се зарази?
Права си, аз не съм се изразила правилно, макар че все още има мнения, че има някаква връзка. Майката на приятелката ми почина след рак на гърдата, съответно приятелката ми е в по-висока рискова група за този тип рак, но съответно и много по-чувствителна на тема подобни заболявания изобщо, заради което редовно си правеше поне най-стандартните скрийнинги. Дали има пропуск от страна на лекарите, дали е било много инвазивна форма, не мога коментирам; сега тя е добре, но премина през много. Както и да е, не е моя историята, но за мен беше причина да не се колебая много за тази ваксина за моето дете.

# 124
Ако мога да спестя този риск на детето си, бих го направила.

Последна редакция: чт, 27 юли 2023, 21:12 от Г-жа Рамацоти

# 125
Благодаря, разбирам.

Аз имах страхотни притеснения покрай резултатите от една цитонамазка, та ми се наложи да се запозная с доста информация за ЧПВ. В крайна сметка, за себе си прецених, че профилактиката, включваща редовни прегледи и изследвания, е най-полезният ход. За ваксините съм със смесени чувства, въпреки преживяното и наученото. За момента не обмислям поставяне, но имаме още малко време да преценим и следя подобни дискусии с интерес.

# 126
  • София
Ако по здравна каса ваксината е до 14 годишна възраст, то значи, че за 3 дози ще се изръся порядъчно, около 850 лв, но никой не ми е виновен, че съм се ослушвала досега. Първоначално не си дадох сметка, че трябва да умножа цената х 3.

# 127
Тонка, затова попитах за цената. Преди да купуваш, говори с ЛЛ, почти съм сигурна, че може да ти спести тази сума.

# 128
Голямата ми е ваксинирана на 12 години беше първа доза. Жаки задължително ще я ваксинирам мисля също на 12 да е. Голямата ми не е имала никакви реакции. Много бих се радвала ако по мое време ги имаше и бях ваксинирана, но нейсе:(

# 129
  • В царството на игрите:)
При РМШ няма наследственост. Моят проблем е друг. Аз имах РМЖ преди доста години и ми се появи докато бях бременно с дъщеря ми, та ако някъде се чуе за ваксина против РМЖ ще съм първата, защото тревогата за дъщеря ми си я имам в това отношение. Наследственост има, и то ясно установена, при РМЖ /макар, че аз нямам близък с това заболяване/ и при рака на яйчниците и дебелото черво. За тази ваксина /РМШ/ сериозно се колебая е по - скоро няма да я сложа. Поне за сега.

# 130
  • София
Дъщеря ми е на 13 г. Планирах поставяне на ваксината началото на юли. Вече втори месец обаче се борим с упорита кашлица и се налага да я отложим, за да се установи причината за кашлицата, за което много съжалявам.

# 131
Дъщеря ми също има въпросната ваксина.

Също ми прави впечатление, че има нещо като ОКР и то става доста натрапчиво - пипва по няколко пъти, стъпва на определени места, чуква. ей такива неща.
Ох, подобни неща правех години наред, научих се от съученик Simple Smile Децата копират, каквото видят и като стане навик, няма отърване.
Синът ми (10г.) примигва с очи вече 4 години! Полудявам. Лекарят каза да го оставя на мира, че ще спре по някое време….Дано, защото е много грозно.

За психолог потърсете Хариета Манолова (088 853 1908 не съм сигурна дали все още е същия номер).

# 132
  • София
Тонка, тази сутрин сложихме на голямата първа доза Гардасил 9.

Заради дългото ни колебание, извадих едни 260 лева за първа от три дози, защото е на вече навършени 16. Предпочитам да ги дам, отколкото след години да съжалявам. Педиатърката от години ни казва, че ваксината е ок и че не е имала нито един случай на странични ефекти, ама пусто шубе. Доколкото разбрах из Европа си е във ваксинационния календар. Племенницата в щатите също от 12 годишна е с нея.

Девойката щеше да припадне като ѝ я сложиха, но това няма нищо общо с ваксината, а с инжекцията. Просто ѝ става зле от игли. За 10-15 минути ѝ размина и отиде да се оплаква на приятелките си.

Притеснява ме да не изчезне от аптеките за втора и трета доза, защото я нямаше в наличност, а само с поръчка, но уж нямало проблем с доставките.

# 133
Във Франция не е задължителна. По преценка на родителите.

# 134
Не е задължителна и тук, но е много масова.

Общи условия

Активация на акаунт