Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 18

• 62 602
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
Точно Gardasil 9 е и на дъщерята.

# 136
  • София
Бях поръчала за дъщеря ми, 11 г, по програмата + се организирах да купя за тийна, 14 г, т.к. програмата е само за момичета (wtf?!?).
След като разбрах, че по програма е само Гардасил, се отказах, и купих за двамата Гардасил 9.
Не мога да си представя да ваксинирам момичето у дома с ваксина с по-слабо покритие само защото е момиче и за нея има национална програма - това е пълен абсурд за мен...
Личната лекарка постави първа доза, предстои втора наесен.

# 137
Ваксината тук е от четиривалентната. Аз нямам притеснения, а и имам препоръка и от моето АГ, и от моят ЛЛ, но когато миналата година пробвах да я доставя, беше безумно сложно. После започна 7ми клас. Вече разбрах, че доставките са се нормализирали и планирам да се заема. И с девойката съм го коментирала и въпреки, че тя мисли да ползва презервативи, предпочитам да си има защитата. Самата тя също е ЗА. Доста сериозно нараства броя на кофти диагнозите поне в личното ми обкръжение.

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 07:17 от рони

# 138
Защо е толкова важна тази ваксина?Ние ваксинирани ли сме?Набор 82 съм,за справка.Да,имах проблеми с репродуктивната система,но слава богу,две нормално родени деца имам,без дефицити.

# 139
  • София
Защо е толкова важна тази ваксина?Ние ваксинирани ли сме?Набор 82 съм,за справка.Да,имах проблеми с репродуктивната система,но слава богу,две нормално родени деца имам,без дефицити.
Ваксината е срещу hpv вируса, един от основните причинители на рак на маточната шийка.

# 140
Ваксината е открита 2006 г.

# 141
  • вече Пловдив
Миналото лято сложихме Гардансил 9 на дъщеря ми, тогава беше на 13 г. За нас беше безплатно, личната й сложи и 2-те дози. Не е имала никакви проблеми.
Преди това се консултирах с доипито, с моята гинеколожка, с друго АГ, при който водих детето заради друг проблем. Всички бяха за ваксината.

# 142
  • София
И за възрастни се препоръчва, вкл,. пак да кажа, момчета, т.е. също жени и мъже.

# 143
Здравейте,
дали случайно знаете какви са страничните ефекти от поставянето на ваксините срещу HPV? Моят док. каза че има 2 дъщери във възраст, в която може да ги ваксинира, но няма да го направи, защото страничните ефекти след години са по-вероятни и лоши от това да бъдат защитени от някой от щамовете на HPV. Док. е един от на-добрите гинеколози-онколози в България. Чета мненията и честно казано доста се обърках!

# 144
Моите опасения са идентични - какво би било след 25-30г. от ваксинирането. Знам,че ще има допустими аргументи и в двете посоки - евентуалните ползи и евентуалните вреди, но предвид скорошното одобрение на ваксината, идеята да я сложа ми е противоречива на този етап.

# 145
Обичайните странични ефекти са като при повечето ваксини - лека температура, зачервяване, болка на мястото на убождането, световъртеж, умора и т.н.. Отминават за ден-два, ако изобщо се появят. Тежки алергични реакции към ваксината са доказани при 1,7 на 1 милион ваксинирани. Ваксината се свързва с два синдрома, но това е категорично отхвърлено от медицинската и фармацевтична общност, по темата има множество статии и изявления , например : https://www.ema.europa.eu/en/news/review-concludes-evidence-does … s-cause-crps-pots  ( на английски)
Добра статия на немски, отговаряща за много въпроси за ваксината и с линкове към други източници : https://www.liebesleben.de/fachkraefte/praevention-aerztliche-pr … group=HPV-Impfung

Слуховете за смъртни случаи след ваксината са разследвани. Има 3 починали девойки след ваксиниране с Гардасил (2007 и 2008, в Австрия, Германия и Англия) , при всеки един от тези случаи причина за смъртта е било заболяване, без връзка с ваксината. Също има статии и изявления по темата.

# 146
  • В царството на игрите:)
Обичайните странични ефекти са като при повечето ваксини - лека температура, зачервяване, болка на мястото на убождането, световъртеж, умора и т.н.. Отминават за ден-два, ако изобщо се появят. Тежки алергични реакции към ваксината са доказани при 1,7 на 1 милион ваксинирани. Ваксината се свързва с два синдрома, но това е категорично отхвърлено от медицинската и фармацевтична общност, по темата има множество статии и изявления , например : https://www.ema.europa.eu/en/news/review-concludes-evidence-does … s-cause-crps-pots  ( на английски)
Добра статия на немски, отговаряща за много въпроси за ваксината и с линкове към други източници : https://www.liebesleben.de/fachkraefte/praevention-aerztliche-pr … group=HPV-Impfung

Слуховете за смъртни случаи след ваксината са разследвани. Има 3 починали девойки след ваксиниране с Гардасил (2007 и 2008, в Австрия, Германия и Англия) , при всеки един от тези случаи причина за смъртта е било заболяване, без връзка с ваксината. Също има статии и изявления по темата.
Въпросът не е какво се случва в момента на ваксинирането и дали има алергични реакции, а какво се случва в дългосрочен план вследствие на поставянето на една или друга ваксина. Едва ли някой се притеснява от самото поставяне на ваксината? Simple Smile За да има подобна статистика и тя, разбира се, да е безпристрастна трябва да минат поне 20-25 години от масовото използване на даден препарат и ако, недай Боже, възникват някакви здравословни проблеми да се установи дали това може да е от тази или онази ваксина или, който и да е лекарствен препарат. Поради тази причина някои лекарства вече не се използват, защото се е оказало, че в дългослочен план те отключват проблеми и се изтеглят от употреба. За съжаление това са трудно доказуеми факти, защото в медицината 2+2 много често не е 4 Simple Smile Иначе аз и децата ми са ваксинирани с всичко по календара Simple Smile Както казах обмислям и тази ваксина, но не мога да стигна още до единодушно мнение на лекарите, до които съм се допитвала Sad

# 147
Тогава чакаш до 2026 или хайде 2031 г. и решаваш. Тогава се падат 20-25 г. от първото поставяне.

# 148
  • В царството на игрите:)
Тогава чакаш до 2026 или хайде 2031 г. и решаваш. Тогава се падат 20-25 г. от първото поставяне.
"От масовото изпалзване" написах, като ще сме буквалисти SmileSmileSmile
Както и да е, нали знаем, че "секи сам си преценя" Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 149
  • Бургас
Тонка, благодаря, че повдигна въпроса!
Аз също съм решила да ваксинирам дъщеря ми. Личната й лекарка подкрепя избора ми, още повече че аз самата съм с конизирана шийка заради високорисков щам на HPv.

Общи условия

Активация на акаунт