Стани богат - тема 15

• 21 074
  • 792
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Този младеж зле. Лесни въпроси и буха жокери на тях.
Влак бе хора, тц тц тц. Как може... Sad
За Лихтенщайн го знаех, но е сложен въпрос. Малко ще отговорят на него.

Вторият мъж, добре че той поне знаеше за Швейк, особено предвид ЕГН-то му.
Добре че уцелиха за Еркюл Поаро, някак си успяха...
Браво за фигурното пързаляне. Риск и успя. И без да ползва даже жокер. Някак си със стъкмистика и незнания, но нз. Важното е, че отговори.

# 391
Не съм ви чела какво сте коментирали по-напрвд, сега сядам и си пускам епизода и щях да си изплюя вечерята. Сериозно ли някой разсъждава над Ана Каренина и влака, че и жокерката разсъждава, не, не, не мога просто...едва ли има човек, който дори да не е чел романа да не е чул/чел какво се случва...Да го гледам ли тоз човечец по-нататък, загуби ме тотално.

П.С. Ах, не, не, всичко можело да е байонет Joy Бижу е този участник, откъде ги намират.

# 392
Ужас, тоз хубавец ми беше колега преди години. Преводачката с два езика не чела и тя "Ана Каренина", този сезон имам чувството, че живея в някаква паралелна вселена, а съм набор на тез хубостници.

# 393
  • Русе
Ужас, тоз хубавец ми беше колега преди години. Преводачката с два езика не чела и тя "Ана Каренина", този сезон имам чувството, че живея в някаква паралелна вселена, а съм набор на тез хубостници.
Тази преводачка се занимавала с клинични изследвания. Сигурно превежда специализирани текстове, а а не художествена литература. Честно, не би трябвало да се представя като преводачка, а като машина за превод - като научиш термините в дадена област, караш по схема.

# 394
Не знам, езиците и превод едно време се учеха в хуманитарна специалност. И аз не смея вече да казвам какво съм завършила, щото повече от 15 години правя нещо съвсем друго, ама това са основни неща от обща култура. Големи визитки, големи хвалби, после не сме чували за Картаген, Вавилонската кула и Ана Каренина. Понякога ме е срам да гледам, като това е образът, който се създава за моето поколение.

# 395
Аз да и призная, всичко, което съм чела, защото трябва почти не помня. Ана Каренина ми е в тази категория, Война и мир също, както и всичко, което се казваше навремето че е задължително.

# 396
Аз когато бях ученичка, Ана Каренина не беше към задължителната литература. Не знам сега дали вече не е.

# 397
Доста отдавна, когато аз съм учила, Ана Каренина и Война и мир, бяха част от задължителната литература в часовете по руска литература.
 Учеше се в 10-ти или 11-ти клас. Не си спомням точно.

# 398
Новия сезон е потресаващ и откъм учасници и с новия жокер.На път съм да се откажа.

# 399
  • София
Аз когато бях ученичка, Ана Каренина не беше към задължителната литература. Не знам сега дали вече не е.
Едва ли е станала, ние руска литература почти не сме учили, дори в препоръчителни списъци не е била книгата. Аз след гимназията прояви, сама интерес, четох някои от класиките, а за други поне съм се запознавала със сюжета, гледала съм филма, ходила съм на театър.

# 400
От училище си спомням само Пушкин дето щял да си издигне паметник неръкотворен... Yum

# 401
Едва ли е станала, ние руска литература почти не сме учили, дори в препоръчителни списъци не е била книгата. Аз след гимназията прояви, сама интерес, четох някои от класиките, а за други поне съм се запознавала със сюжета, гледала съм филма, ходила съм на театър.
И аз така. Много обичам английска литература.

# 402
При нас я имаше в учебниците, но сме коментирали подробно само откъси. От цялата руска литература, която учехме, не си спомням да са ни карали да четем нещо изцяло. Чела съм пълни версии само на Мъртви души и Бел ами (и не ми харесаха).
Горе-долу същото се отнася за френската класическа литература - и преди съм писала, че като ученичка започнах да чета Клетниците, прочетох донякъде (до където Жан Валжан вече е богат и представя Козет за своя дъщеря), но ми беше толкова досадно и неприятно, че ми се искаше да подпаля книгата.
Парижката Света Богородица ми се видя отвратителна.
И сега не обичам да чета и гледам за разни мизерабли.

Понеже горе се споменава английската - признавам си, че написаното се отнася и за нея (може би е по-правилно да напиша, че социалната драма ми е неприятна, независимо за коя епоха и култура се отнася - трябва да има нещо друго в сюжета, за да ми хареса и да мога да я изтърпя покрай него).
Миналата година препрочетох Менсфийлд парк - струва ми се, че е един от по-скучните романи на Джейн Остин, защото има твърде много елементи на социална драма.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 09:54 от pppqqq

# 403
И по мое време (когато се учеше задължителен руски) не сме имали Ана Каренина като литература за четене. Само Пушкин, Есенин... поети помня, че изучавахме.
От снощния епизод това ми направи най-голямо впечатление. Аз също не съм чела Ана Каренина, но това е доста филмирано произведение. Историята в книгата също е много популярна. От обща култура все трябваше да са чували/гледали основните моменти в нея. Та то влакът е едва ли не от главните герои там.

# 404
При нас я имаше в учебниците, но сме коментирали подробно само откъси. От цялата руска литература, която учехме, не си спомням да са ни карали да четем нещо изцяло. Чела съм пълни версии само на Мъртви души и Бел ами (и не ми харесаха).
Горе-долу същото се отнася за френската класическа литература - и преди съм писала, че като ученичка започнах да чета Клетниците, прочетох донякъде (до където Жан Валжан вече е богат и представя Козет за своя дъщеря), но ми беше толкова досадно и неприятно, че ми се искаше да подпаля книгата.
Парижката Света Богородица ми се видя отвратителна.
И сега не обичам да чета и гледам за разни мизерабли.

Понеже горе се споменава английската - признавам си, че написаното се отнася и за нея (може би е по-правилно да напиша, че социалната драма ми е неприятна, независимо за коя епоха и култура се отнася - трябва да има нещо друго в сюжета, за да ми хареса и да мога да я изтърпя покрай него).
Миналата година препрочетох Менсфийлд парк - струва ми се, че е един от по-скучните романи на Джейн Остин, защото има твърде много елементи на социална драма.
Аз предпочитам сестрите Бронте и Дикенс.

Общи условия

Активация на акаунт