СЕДМИ КЛАС - в очакване на първо класиране - 10.07-17.07

• 104 606
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 645
  • София/Варна
Здравейте, какъв е принципа да се освободят места между 1-во и 2-ро класиране? Децата решават да не се запишат в съответните учлища или ги записват паралелно в частни гимназии?
И те участват на второ класиране и са се качили на по-горно желание. Приети са в училища към МК или частни и са избрали там. Приети са в други области и са избрали там. Има и други възможности сигурно.

# 646
  • София

"Даде си ясна сметка, какво иска и какво щеше да загуби ако беше останала в НГДЕК. "

А какво щеше да загуби, ако я бяха приели в НГДЕК?

Да, първо, нямаше да учи китайски.
Второ, ако беше приета езиков профил щеше да учи италиански език, който тя не желае.
Трето, ако беше избрала да учи друг език с испански (стархотна преподавателка имат по испански) щеше да учи три години нещо, което вече беше учила от 5 до 7 клас. 
Четвърто, друг език не иска. Английският си го кара на курс. Сега ще я запиша на курс (по нейно желание) и на испански, за да си продължи изучаването му.

Е, да. Ако сте гледали на класическата гимназия като на езикова - права сте. Няма много смисъл от ученето там.
Иначе - доколкото разбрах, тази година най-вероятно езиков профил няма да има. Интересът към него е слаб. Което според мен е логично - все пак децата, избиращи тази гимназия обикновено имат засилен интерес към историята. Не случайно, такъв и изпит за прием държат.

Успех и хубави години на вашето дете в 18-то. Чудесно училище и добри учители. 🙂

bgM@m@, благодаря.
Да, езиците са ѝ силна страна. И езиковият профил беше целта, но...всяко зло - за добро.

# 647
Здравейте, какъв е принципа да се освободят места между 1-во и 2-ро класиране? Децата решават да не се запишат в съответните учлища или ги записват паралелно в частни гимназии?
И те участват на второ класиране и са се качили на по-горно желание. Приети са в училища към МК или частни и са избрали там. Приети са в други области и са избрали там. Има и други възможности сигурно.
изобщо не се записват, защото заминават за чужбина или се записват в АК или се записват в спортни паралелки.

# 648
  • София
И ние ще участваме на второ макар да не очаквам да падне с поне 6 т балът в новата паралелка във фег за момичета.
Ели е приета на първото постижимо желание, където искаше след изброените във фег паралелки с Фе и профил природни науки. Малко се изненада, че тя е детето с най-висок бал в конкретната паралелка, но това си беше неин избор и решение. Щеше да влезе още на първо с фе и в 35то и 133то, ако ги беше писала по-нагоре, но не пожела.
В понеделник отиваме да подадем за второ и след него се записваме.
Колкото и да обяснявах, че никога няма да си го причиня трето или четвърто класиране вече почвам да се замислям дали ако във фег се освободи място на трето не бих рискувала предвид мястото, което би освободила и позицията и в паралелката, която ще се появи отново на 4то класиране. Но да стигнем до второ и после обявяване на местата за трето и ще го решавам тогава Simple Smile
Реално аз дори предпочитам профила, в който е приета с природни науки вместо чуждуезиков, а и тя самата посочи в даденото училще него преди езиковите. Във фег всъщност  сме си харесали именно новата паралелка с трети и четвърти профил биология и химия.

# 649
Aila oще имам спомен от кандидатстването на по-голямата ти дъщеря Simple Smile
И ако някой ме пита за трето класиране, винаги казвам, че си заслужава ако абослютно не си доволен от второ.

# 650
Здравейте на всички. Аз съм нова тук. Иначе ви чета от началото на тези напрегнати за всички дни. Много отговори получих, на въпроси,които дори не бях си завала 😀
Ето и моята дилема има ли шанс от бал 396т. да падне до 359т. Става въпрос за момиче и за езикова гимназия в Пловдив.

# 651
Здравейте,
Един бърз "логически" въпрос за второто класиране. В каква теоретична ситуация минималният бал може да се вдигне между двете класирания? Дори да допуснем, че последното по бал дете е отишло в частно училище, например, не трябва ли на неговото място да влезе дете с по-нисък бал? И това се случва в ситуация, в която отпадат и двата най-високи бала от 1во класиране (тоест още 2 места). И знаем, че близнаци, сираци, деца в неравностойно положение се приемат извън утвърдения план прием. Моля за тълкуване, допускам, че и други са забелязали тази аномалия

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 12:24 от NadiaDa

# 652
  • София
Aila oще имам спомен от кандидатстването на по-голямата ти дъщеря Simple Smile
И ако някой ме пита за трето класиране, винаги казвам, че си заслужава ако абослютно не си доволен от второ.
Така е и аз си го спомням, но има големи разлики. Ваня беше със 100 точки по-нисък бал от Ели и беше се закачила на последно място в паралелката, където влезе след второ класиране. Затова при нея си беше много рисковано, но имахме гръб от сестра близначка. За дете с бал 300-350 наистина все още смятам, че е крайно рисковано трето.
Тук обаче Ели е с доста по-висок бал и е в желана от нея паралелка с най-високият бал след първо приета. Тоест почти да не кажа няма риск да не може да се прекласира в нея на четвърто. Ваня не успя след като балът скочи с по 30-50 точки в паралелката, която освободи.
Но нищо не се знае, ще е забавно още известно време явно Simple Smile

"Един бърз "логически" въпрос за балообразуването на второ класиране. В каква теоретична ситуация минималният бал може да се вдигне между двете класирания? Дори да допуснем, че последното по бал дете е отишло в частно училище, например, не трябва ли на неговото място да влезе дете с по-нисък бал? И "
В нашата ситуация. Ели е с висок бал, не се записва на първо, играе за второ и ако само тя остане прекласирана в  паралелката влязла и след първо, то мин бал за второ ще е много повече от първо.

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 14:51 от Aila

# 653
Е, объркала е съкращенията на език, това е обяснението. Аз се сетих още преди да пише, защото миналата година също внимавах за паралелката с арабски, също нежелана от нас. Не виждам защо трябва да се влиза в обяснителен режим. Не искат арабски да изучават и това е. На тяхно място ще играя на трето ,ако не се придвижа, дори да трябва да наредя по- непопулярни училища.
Е как объркват съкращенията? На първото попълване умишлено не включват паралелката, защото знаят че е арабска, а при поправката вече не знаят?

И аз искам да знам това, кажете ми, за да ви кажа. Аз не съм я объркала. Знаех, че е арабски, ТЯ СЪЩО знаеше. Защо е влязла да коригира и добавя после, като това се е случило след 23 ч. вечерта, нямам представа. Не знам какво си е мислила. Нейното обяснение, доколкото разбрах от толкова рев, е, че е решила, че пропуска английски и сме забравили да го добавим. Допускам също, че го е направила съвсем съзнателно, страхувайки се да не й се размине 18-то и е добавила абсолютно всичко възможно. Допускам, не ми го е признала тя. Каквото и да си е мислила, сега съжалява дълбоко, а аз още повече.
И аз мисля че не е искала да пропусне нито една паралелка в училището, но защо я е сложила над китайския? Дано да се премести напред на второ класиране. Ако на всяка цена иска да учи в това училище, и не се премести нагоре на второ класиране - може да пробвате на трето и четвърто, ако има свободни места, като евентуално може да се прекласира на сегашното си място, ако не се класира за друго.

# 654
Здравейте на всички. Аз съм нова тук. Иначе ви чета от началото на тези напрегнати за всички дни. Много отговори получих, на въпроси,които дори не бях си завала 😀
Ето и моята дилема има ли шанс от бал 396т. да падне до 359т. Става въпрос за момиче и за езикова гимназия в Пловдив.

Ако видите справката на Дидева за миналата година, горе долу с толкова точки е пандал бала.

# 655
  • Пловдив
Ако останете за второ класиране, нищо няма да загубите.
Всичко се случва. Както вече писах, личното ми впечатление е, че баловете падат в сравнение с миналата/-ите година/-и.

https://www.ruoplovdiv.bg/messages/file_messages_students_16/rc7 … max_1_vo_2022.pdf
първо класиране балове миналата година
https://www.ruoplovdiv.bg/messages/file_messages_priem_16/rc7_19 … 7_2022min_max.pdf
второ класиране баловете миналата година

# 656
И още един въпрос.... Simple Smile
Как да направя тема за училищата в Пловдив? Или ако може някоя мама да направи и да ме извикате там.... Simple Smile
Колебанието ни е между Хуманитарната гимназия- ХН с англ. език,където е приета или да изчакаме второ класиране за Езикова Гимназия "Иван Вазов "- немски език. Като детето иска повече Хуманитарната,но те нямат общежития и ще й се наложи да пътува от другия край на града,където има,защото не сме от Пловдив.... а аз настоявам повече за "Иван Вазов", имайки предвид, че общежитието е в двора...

# 657
  • София/Варна
Как да направя тема за училищата в Пловдив? Или ако може някоя мама да направи и да ме извикате там.... Simple Smile
Колебанието ни е между Хуманитарната гимназия- ХН с англ. език,където е приета или да изчакаме второ класиране за Езикова Гимназия "Иван Вазов "- немски език. Като детето иска повече Хуманитарната,но те нямат общежития и ще й се наложи да пътува от другия край на града,където има,защото не сме от Пловдив.... а аз настоявам повече за "Иван Вазов", имайки предвид, че общежитието е в двора...
Нека детето да си избере. Така или иначе ще обикаля из целия град, като посвикне. Ако бяхте от Пловдив и го приемат в другия край на града в училището, което иска, нямаше да я запишете там, а в кварталното училище ли?

# 658
  • Пловдив
Има тема за гимназии в Пловдив:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1465492.705

# 659
Благодаря за отговорите!  Hug
Всички сте много готини. Сега отивам в темата за Училищата в Пловдив ... но ще надничам и тук какво става 😉

Общи условия

Активация на акаунт