СЕДМИ КЛАС - в очакване на първо класиране - 10.07-17.07

• 104 443
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 900
  • Някъде там...
Дори не е нужно да има трети модул. Просто няколко допълнителни задачи към втори модул, без да се увеличава времето за него. За много деца и сега времето не е стигнало или са им били трудни и нерешими задачите, докато за тези от МГ времето е било предостатъчно даже да ги решат по 2-3 пъти. И да ги разпишат подробно.
97-100 т по математика не се постигат случайно. Едва ли става въпрос за дете, което не се справя с математиката. Дори да не е "материал" за състезател, а да е положило просто много труд, за да се подготви, ако иска да учи математика, кой дава право да се определя, че не е за МГ?! По-заслужило ли ще е детето, което родителите са натискали с уроци по математика от 2 клас за да влезе в МГ от 5 клас? И по БЕЛ от 5 клас, за да се застраховат. И са имали финансовата и физическата възможност да го направят.
По същата логика за ЕГ ще трябва да пуснем проверка на заложбите за чуждоезиков профил... Щото иначе това дете ще е заело мястото на някое друго, с афинитет към езика,  примерно.
Национален кръг на олимпиада би трябвало да дава право на директен прием в съответна паралелка/училище. Това би застраховало донякъде децата състезатели.

# 901
  • София
При подаване на заявление за участие във второ класиране, това не трябва ли да се визуализира в системата на МОН ето тук на страница "Желания":

Или ще се появи чак когато изтече срокът за подаване на заявленията?
Иначе при първо класиране се появи най-вдясно "Заявил участие".

# 902
  • Някъде там...
Според мен на 18 ще се появи там нещо.

# 903
Вероятно чак във вторник ще се появи там нещо. До понеделник все още не се знаят всички, които ще участват на второ класиране или са се записали, съответно.

На следващите випуски пожелавам този сайт да напредне технологично достатъчно, че да можеш да заявиш участие във второ теглене с един клик в сайта, а не с дълга разходка и попълване на хартиен формуляр на място.

# 904
Това е, че не трябва да има абонамент и никога не съм била поддръжник на нуждата да се забива само в едно умение.
Това, за което Рошльо и Жабче пишат.
Тъпото на прилагането на елементарната математика е, че в прогимназиален етап има 6 класа в едно от училищата, още 2 математически паралелки в 125, в 107 не знам колко са, плюс 3 в ПЧМГ и още толкова Питагор (ако не греша), а в гимназията влизат в 6 в СМГ, 2 в НПМГ и остават само 3 в ПЧМГ, на системата й се чупи баланса.

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 17:06 от рони

# 905
  • София
Виждам, че се получи неприятен спор, със сигурност нетърсен ефект от мен. Решението как, колко и какви желания да се заявят е изключително и само мое и на детето. Не е повлияно по никакъв начин от форума. За сметка на това обаче съм изчела всичко и намирам споделеното тук за достоверно, добре структурирано и правилно. Не се касае за неинформираност или подвеждане от форума!
bishup, абсолютно разбирам вашето положение. Паралелки, които миналата година са били с минимален бал 30-40т. под бала на сина ми, сега са с 30-40т. отгоре, разлика от 60-80т. от предната години си е доста. И затова синът ми е класиран дооста назад в желанията... Но не сме писали и толкова много паралелки. Желая успех на второто класиране! А ние може да се оглеждаме за третото.

# 906
  • София
Санака, къде ориентираш хората за баРовете?
Много хубава грешка се е получила. Grinning

Ама аз и за баровете мога да ви ориентирам, бе! Само кажете. Laughing

# 907
До баровете сме вече. Крайно време е.

# 908
Санака, къде ориентираш хората за баРовете?
Много хубава грешка се е получила. Grinning

Ама аз и за баровете мога да ви ориентирам, бе! Само кажете. Laughing

За баРовете всеки може. Сложното е с баЛовете. Simple Smile

# 909
  • София
А най- добре е баЛовете да се обсъждат в баРовете, на чашка ще има значително по-малко словесни битки. Само Санака ще трябва в началото  на бар-сбирката да се жертва с въздържание, за да  ги сметне на трезва глава, после бързо ще си навакса с почерпките на многото благодарни родители...А и нали е от грачещите, поне така казаха тук, та може и да се разпее на втори етап от сбирката, когато вече е на градус...

# 910
Дами, втори ден оглеждам статистиките на балове в нашия град и сравнявам с миналогодишните. Ситуацията никак не е розова. В ПМГ и ЕГ минималните балове са паднали с до 30т, изключая една паралелка,  в която се е повишил. В същото време други училища, доста по-ниско рейтинговани, са си повишили минималните балове с до 20-30т.
Коментираме с разни познати. Според мен това се дължи на по-големия брой деца, изкарали средни резултати, според други - заради променени нагласи и желания на учениците /искали да им е по-лежерно през следващите 5г/, но ми е трудно да повярвам, че вървим по тази наклонена плоскост...

# 911
  • Бургас
Привет!Може ли някой от Бургас да сподели мнение за Професионалната гимназия по туризъм(бившият Тох)?Дъщеря ми се поиздъни на матурите и сега ще е там.

Зависи от детето. Ако му е интересно това, което се учи там ще й хареса. Ако не я влече това, най-вероятно няма.
Колко й е бала?
В Бургас има доста училища, в които се влиза с нисък бал и не са никак лоши.

# 912
По-скоро ме интересува дисциплината и средата там как са?Иначе бала и е 290.Надяваше се на Строителния,но уви.Спрямо миналата година баловете са доста вдигнати за Бургас.

# 913
  • Видин
Дами, втори ден оглеждам статистиките на балове в нашия град и сравнявам с миналогодишните. Ситуацията никак не е розова. В ПМГ и ЕГ минималните балове са паднали с до 30т, изключая една паралелка,  в която се е повишил. В същото време други училища, доста по-ниско рейтинговани, са си повишили минималните балове с до 20-30т.
Коментираме с разни познати. Според мен това се дължи на по-големия брой деца, изкарали средни резултати, според други - заради променени нагласи и желания на учениците /искали да им е по-лежерно през следващите 5г/, но ми е трудно да повярвам, че вървим по тази наклонена плоскост...
В най-високобаловата паралелка от последните години балът се е сринал до 275 минимален на първо класиране. Аз съм потресена. Но явно няма деца.

# 914
И аз не мисля, че има за Варна, чак такова занижаване на баловете. Изненадана съм просто, че се избират не много атрактивни училища ( така да кажа) от деца с доста висок бал. Дали грешен избор или осъзнат такъв не знам.
Аз пък много искам да има възможност след 4 клас да се влиза в ЕГ, както в МГ. Ама едва ли някога ще се случи това.

Сериозно намаляване на бала в МГ-Варна има само в паралелката мат. с немски език, но  т.к.тази година паралелките са две, а миналата е била една - едва ли може да се прави сравнение. Интересно би било да се извадят първите 26 от ЕГ,(някои ЕГ имат по 3-4 паралелки прием в една специалност) и да се види докъде стига балът.

Интензивното обучение по език от 5.клас би дало възможност на децата да научат повече от два езика. От друга страна прекалено ранното разделяне на децата на тези, кото са елитни,  и тези от квартала, не ми е по вкуса. Затова и съм много скептична към класациите след 7.клас. Трябва да се направят две класации - за училища с прием от състезания или изпит и за такива с прием по адресна регистрация.

По мое време МГ нямаше прием след 5. клас. Всеки си кандидатстваше за МГ и/или ЕГ, затова в ЕГ имаше много добри математици (вкл. състезатели).
Не зная на колко сте, но в МГ във Варна прием в 5 кл има още през далечната 93 или 94 г поне, защото много мои познати бяха 5 кл там.
За мен НВО също не е критерий за знания на детето. Концентрация, напрежение, всичко това оказва влияние.

Смятам, че подредихме добре желанията,  гледайки статистики от предходни години. Имаше мнение тук, което бе да се оформят 3 групи училища и пишат желани паралелки с по-висок бал от нашия, после училища с нашия бал, и накрая писхме 1 паралелка от училище, с доста под нашия. При нас тази схема сработи. Но не писахме Нежелани  паралелки, само и само да е в дадено училище.
След топ 3 училища, писахме паралелка, в която е приет на 1 класиране, от бала с който може да влезе. Това ни улеснява много, защото ако беше приет на по-долни места, чуденето дали и къде ще го приемат на 2 класиране щеше да е голямо.
Отказа се да пробва 2 класиране, защото шанса за по - желаното училище е френски. 😁 И колкото и да бе сигурен в началото като подреждахме, че ще го учи, само и само да е там с приятелите, вече смята, че не му се учи този 😁Труден език. Въпреки голямата вероятност да се премести нагоре на 2 класиране.
Записахме го на 1во класиране и вече сме в истинска лятна ваканция.
Успех на всички, решили да продължат на следващи класирания и спокойна ваканция на записалитесе на първо класиране!

Общи условия

Активация на акаунт