СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 14

• 73 441
  • 740
  •   1
Отговори
# 720
Няма ли да падне до 482 на второ?
Така като гледам оценките тази година си мисля, че балът ще е една идея по—висок от миналата година или най-много да се запази същия.
Макар че следва да се има предвид, че миналата година беше най-големия набор 7класници, а тази ще са доста по-малко.

# 721
  • София
В диапазона МАТ 95-98 точки са с около 300 деца повече спряма миналата година. От тях е достатъчно 10-20% да се борят за СМГ за да скочи бала поне с 2 точки нагоре. Минимален очаквам тази година да е към 484.
Аз силно се надявам да се запази миналогодишния бал разбира се, но числата ме карат да не вярвам на 100%. И все пак надежда има, не се знае, всяка година си има разлики от предишни.

# 722
НВО-то по български ще определи крайната подредба. Има голямо струпване на деца с над 96т по мат.

# 723
Сега в осми клас математичките ще са Киселова, Данова и Добрева?
Мнения за тях имате ли?
При бал 490.25 ще успее ли дете да влезе в СМГ, как мислите?

Елена Киселова е невероятен учител, вдъхновител, с много добър подход към децата. Учител по призвание Simple Smile Дава на децата много, не просто да мине и замине, а работи с желание и внимание. От няколко разговора с нея останах с убеждение и, че е много свестен и добър човек. Мисля, че децата, които ще поеме в 8ми са късметлии (новите имам предвид ако се запазва ядрото, другите са си късметлии от 4ти:)

# 724
  • София
Подкрепям изцяло мнението за г-жа Киселова. Тя е водещият математик на випуска и учениците от двата класа, които води са с най-високите резултати по всички състезания, контролни, включително и по НВО.
В СМГ има сериозна конкуренция между паралелките на 3-те преподавателки и предполагам всяка от тях ще иска да вземе максимално повече деца, които са от 5 клас в училището, защото са много по-напред с материала и съответно ще им донесат повече медали и по-висок успех.
Познато дете влезе в СМГ от 8-ми клас със 100т.по математика и над 90т. по БЕЛ. То беше силно респектирано от нивото на децата, продължили след 7-ми клас  от СМГ, не само по математика, но и по всички предмети. Предполагам са необходими месеци или година, за да могат новите ученици да настигнат СМГ-ейците.

Последна редакция: чт, 04 юли 2024, 07:26 от Meмчо

# 725
Подкрепям изцяло мнението за г-жа Киселова. Тя е водещият математик на випуска и учениците от двата класа, които води са с най-високите резултати по всички състезания, контролни, включително и по НВО.
В СМГ има сериозна конкуренция между паралелките на 3-те преподавателки и предполагам всяка от тях ще иска да вземе максимално повече деца, които са от 5 клас в СМГ, защото са много по-напред с материала и съответно ще им донесат повече медали и по-висок успех.
Познато дете влезе в СМГ от 8-ми клас със 100т.по математика и над 90т. по БЕЛ. То беше силно респектирано от нивото на децата, продължили след 7-ми клас  от СМГ, не само по математика, но и по всички предмети. Предполагам са необходими месеци или година, за да могат новите ученици да настигнат СМГ-ейците.

В класа на Данова има момче с три медала от олимпиадите през годината и вече е част от един от младежките национални отбори. Подобно нещо не знам дали се е случвало след Евгени Кайряков.
И при Киселова, и при Данова се работи много стабилно. Много сериозен випуск са. Племеницата ми има бал прием и за ужас на майка си /завършила МГ/, иска да бъде в СМГ. И с двете учителки предполагам, че би се чувствала добре.
За втория абзац ... В класа попаднаха част от децата от 125 и 3-4 от ПЧМГ. Идеални са и са съвсем равностойни на нашите в завареното положение, че и зададоха много сериозен ритъм.  Проблемът е, че 100 на НВО по математика могат да подлъжат и родители, и ученици. В седми клас всички блъскат единствено да се покрие формата на двете НВО. После им изчезват закритите отговори и предметите, които не са учени добре заради подготовката.

# 726
  • София
ПЧМГ имат същия хорариум по математика като СМГ. Предполагам и в школите работят много добре, защото учениците им успешно конкурират СМГ по състезанията. За тях не вярвам да имат проблем да се адаптират. За 125-то не съм запозната.
Учителка по математика ми каза, че може да подготви всяко средноинтелигентния дете да изкара 100т. на НВО, но това не го прави добър математик.
Интересно ми е дете, което не е било в математическа паралелка до 7 клас, за колко време се адаптира в СМГ.

# 727
ПЧМГ имат същия хорариум по математика като СМГ. Предполагам и в школите работят много добре, защото учениците им успешно конкурират СМГ по състезанията. За тях не вярвам да имат проблем да се адаптират. За 125-то не съм запозната.
Учителка по математика ми каза, че може да подготви всяко средноинтелигентния дете да изкара 100т. на НВО, но това не го прави добър математик.
Интересно ми е дете, което не е било в математическа паралелка до 7 клас, за колко време се адаптира в СМГ.
За много и то не поради липса на знания и умения.
Запазването на старите класове е проблем за новопостъпилите.
Две приятелски девойки имам там, не им беше лесно в началото. Едната първият месец, никой не я беше заговарял.

# 728
  • София
Дъщеря ми е от 8 клас в СМГ и въпреки, че беше много затвотрена и се притесняваше, че може да не си намери приятели, още в първите дни успя да се запознае с 3 момичета (2 от други училища и едно от СМГ) и толкова си допаднаха, че до момента са неразделни (сега завърши 10 клас)  От "старите" СМГ - ци имаше около 10 - ина деца, но те сякаш не бяха така близки и много бързо успяха да приобщят новите. Класната им изигра също много голяма роля за сплотяването на класа. Въпреки, че в 8 клас първият срок учиха онлайн, класната намираше начини да ги води на разни места вкл. и извън София. Към днешна дата мога да кажа, че класа им е много хубав, има разбирателство и всички се чувстват на мястото си.

# 729
  • София
Сходни впечатления имам аз от класа на сина ми (11 завърши).

# 730
Извинявам се предварително, искам да задам един малко страничен въпрос. Колко приблизително /последните години/ и какъв тип деца от 7 клас СМГ избират да продължат в АК? Доколкото знам, за деца с афинитет към математиката там подготовката не е достатъчно добра и се налага ходене на школи. Детето ми не е в СМГ, но е във водеща МГ в провинцията. От любопитство се пробва в АК, приеха я, не сме я записали, защото ни се струва, че АК е доста хуманитарно насочен, освен че не сме в СФ. На НВО се представи блестящо и сега просто остава да се запише. Струва ми се, че още мисли малко за АК, срокът не е изтекъл. Иска ми се да не допусна някоя грешка от родителски егоизъм...

# 731
Моят опит е малко стар, но все пак да си кажа. По наше време това бяха няколко деца, които чувстваха, че математиката не е тяхното нещо. Или не можаха да се адаптират. Ние бяхме с класен, за когото 99% от родителите палят свещи за благодарност, но едно момче все беше недоволно от нея, родителите също, и отиде в АК.  Не знам обаче дали е било за добро или не. Тоест къде е отишло да следва след гимназията, докато останалите в СМГ все в супер университети бяха приети.

# 732
АК не е място за математика. Училището е езикова гимназия с много ресурси, школи и т.н. Но не е МГ.
Децата от СМГ ги приемат, но обичайно не се записват…..с малки изключения.

# 733
Извинявам се предварително, искам да задам един малко страничен въпрос. Колко приблизително /последните години/ и какъв тип деца от 7 клас СМГ избират да продължат в АК? Доколкото знам, за деца с афинитет към математиката там подготовката не е достатъчно добра и се налага ходене на школи. Детето ми не е в СМГ, но е във водеща МГ в провинцията. От любопитство се пробва в АК, приеха я, не сме я записали, защото ни се струва, че АК е доста хуманитарно насочен, освен че не сме в СФ. На НВО се представи блестящо, и сега просто остава да се запише. Струва ми се обаче, че още мисли малко за АК, срокът не е изтекъл. Иска ми се да не допусна някоя грешка от родителски егоизъм...
Детето какво иска да учи? Харесва ли и математиката и иска ли да продължи по-задълбочено с нея? Или иска да опита нещо различно?
Разбирам ви като родител, който е бил в същата дилема миналата година и детето се колебаеше между няколко училища вкл. и АК. В крайна сметка сама избра с дълги колебания, /тъй като и трите училища щяха да са нови и напълни непознати за нея/, че иска да учи в СМГ.
Единственото, за което и помогнах аз е да се поинтересувам /вкл. и от форума/ какви са плюсовете и минусите на различните училища и какви възможности биха й предоставили за бъдещо развитие.
Ако не сте от Сф си преценете дали имате възможност да се преместите в столицата заради детето, тъй като това не е лесна крачка.
Разбира се има възможност за общежитие в АК или квартира, но дете / особено момиче/ в тази възраст аз лично категорично не бих пратила самичко в София.
Съветвам ви да не налагате насила мнението си на дъщеря ви, за да не излезете после, че вие сте виновни за избор, който не се е оказал “нейното нещо”.
Иначе винаги има начини като родител, който знае в кое е силата на детето му, леко и да го “побутнете” в определена посока… Wink

Последна редакция: сб, 06 юли 2024, 17:18 от Дамасцена

# 734
Най-важно е какво иска детето, ако иска в АК- запишете я там.  Това че не живеете в София според мен не трябва да влияе на избора. Има много деца, които идват да учат в София след 7 клас. Само за информация - имаше и от АК добри състезатели по математика - бяха в националните отбори и ги приеха в престижни университети.

Общи условия

Активация на акаунт