КГБ = Клуб на Готините Баби - 215

• 40 431
  • 747
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Здравейте, мили приятелки!
Рано рано, тръгнахме, че дъщеря ми е на работа и ни стовари с колата.   О, изненада /за мен, защото съм забравила/ няма топла вода. Това ще ни накара отново да потеглим, но утре вечер, защото преди обяд сме на контролен преглед за ММ.  Като ви чета искрено ви завиждам за узрелите домати. Зарекла съм се ако е живот и здраве и ние да засадим па даже и една леха да е. Дъщеря ми казваше, че там не стават, но вече е на друго мнение след като човека който поддържа тревата и храстите донесе фантастични домати.
Фло, добре си изчислила, но аз нагледно ще ти обясня кой, кой е?
Скрит текст:

На тази снимка - от дясно първата жена с детето е Мария - сестрата на Райна Княгина - по малка от нея. До нея  бабата / сестрата на поп Георги Футеков/ е нашата баба Пенка, но по панаюрски Панка. Тя е баба на майка ми, но по бащина линия. Нейният син Стефан и първи братовчед на Райна Княгиня е баща на майка ми. Баба Панка е останала млада вдовица  имала е две деца и брат й поп Георги ги е прибрал в дома си и се е грижил за тях, а баба ми е помагала в домакинството. Децата са израстнали заедно и много са били близки.
На снимката най-накрая от ляво прав с астраганения калпак е дядо ми Стефан, а седналата пред него е баба ми /майката на моята майка/ Стоилка.
Много истории зная за тях, но ще разкажа, че убийството на поп Георги в двора му е станало пред очите на сестра му. Той е влезъл в къщи за да вземе жълтици и откупи Райна, но излизайки озверените турци го съсичат. И друго което зная, че когато баба попадия с малко дете на ръце /Захари/ и прабаба ми с другите деца бягат ги настига потеря. Баба попадия е имала големи златни обици /алтъни/ , турците ги виждат и ги откъсват заедно с част от ухото й. Всички помнеха баба попадия с откъснати уши.
Дано не ви достаждам, но ще спомена и за Мария, сестрата на Райна /на снимката с малкото дете/ . Детето е нейния син Коста Янков - атентатора в църквата Св. Неделя и съпруг на Стела Благоева - дъщерята на Димитър Благоев - ДЯДОТО! Ресторанта, който посещаваме е в неговата къща.
Всичко добро и до скоро.

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 15:14 от Nina NN

# 166
Привет от Рила! Комплексът е много хубав, няма много хора, приятелчето е доволно, ние също. Повече утре.

# 167
  • София
Мисля си, че всеки ден би трябвало да честваме празник на приятелството!
Онзи ден ЕНИСА ми сложи рамо. Днес ДЕБОРАНА ми помогна. Малко е да кажа БЛАГОДАРЯ! Казвам го от все сърце! Благодаря ви, че сте на пътя ми, че съдбата ме е срещнала с вас! HeartHeart

НИНКА, героична и трагична е историята на твоя род. За онези времена трябва да се говори, а не да се фалшифицират  събитията. Нямало турско робство, кланета, изнасилвания. Имало културно присъствие. Да, по Европата са гледали опери, а ние сме плащали на турците зъбен данък, задето са яли и са си изтрили зъбите...
ЯЖКЕ, за пореден път ти благодаря за рубриката. Прочетох, че през 1969 папаПавел VI посетил Уганда. Онзи ден слушах по ТВ една жена разказваше, че неин колега е регистрирал Фондация за помощ на децата на Уганда. Събират благотворително пари. Годишно за едно дете са нужни представете си! 360 лева!!! 360 лева. По 1 лев на ден за храна и обучение. За сега обгрижват около 500 деца. Остава да съберат пари за 10 деца. А милиарди се харчат за въоръжаване, за водене на войни. Ако тези милиарди отиваха за здравеопазване, образование, култура и инфраструктура, Земята щеше да е райска градина!
ДИДИА, голям екшън сте имали нощес.
ПИПИ, след отпуска е тегаво, докато влезеш в ритъм. Направи прехода по-плавно.
Отивам да слагам на внучките да вечерят. После може пак да намина. При нас притъмня, но не заваля. В далечината се виждаше част от дъга.

# 168
  • София
Когато жена казва, че няма какво да облече това означава, че няма нови дрехи. Когато мъж казва, че няма какво да облече – означава, че няма чисти дрехи.

Женският и мъжкият флирт са различни, като художествената гимнастика и футбола. В повечето случаи, жените излизат на терена само да помахат с лента, докато мъжете излизат с конкретното намерение да вкарат гол.

В шотландско полицейско училище питат млад курсант:
- Какво бихте направили, ако сте сам и се налага да разпръснете демонстрация?
- Бих си свалил фуражката и ще започна да събирам пари за благотворителни цели.

Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България.

- Много напредна нашата медицина - казва една 92-годишна баба на съседката си. Едно време, като бях на 20 години, по пет пъти се събличах пред доктора, докато разбере какво ми е. А сега, като ме види на вратата, вика: "Покажи си само езика!" И веднага ми пише рецептата.

Даже да не знаеш кой е написал "Червената шапчица", лесно можеш да се досетиш, че това не е българска приказка. При нас с банички се връщаш от баба, а не отиваш при нея!

- Kaква е разликата между олинклузив и ядене при баба?
- Ми, при олинклузив ти решаваш кога си сит...

Поп срещнал приятел, и му разказва:
- Днес венчах три двойки и сега седем сърца преливат от щастие!
- Попе, искаш да кажеш, шест сърца?
- Ти да не мислиш, че ги венчавам без пари?

- Как се нарича блондинка, която си е боядисала косата в черно? - Изкуствен интелект...

# 169
  • София
Добро утро, мили приятелки!
Да пием със здраве първото кафе на първия ден от м. агуст!

Добре дошъл м. автуст!
Да започнем и деня и месеца с усмивка, благодарение на великолепния пост на Яжка. Благодаря ти, че ме развесели рано, рано.
Хубав ден желая на всички ви и много, много се усмихвайте.

# 170
Добро утро, дами!
Нов месец, нов късмет!
Да го изживеем в здраве, радост и приятни събития!

# 171
  • София
Добро утро!
И аз съм в групата без топла вода. Чух, че вече са я пуснали на някои места, но не сме от късметлиите. Добре, че е каната за вода, бързо нагрява.
Яжка, вицовете ти са супер!
Нина, славен род, пазете историята и се гордей!
Моята сага със здравната каса продължава. Вчера уцелих лекар, който да работи следобяд, но било 31 и не можело да ме приеме. Аз се чудя ние що се мъчим да работим на 31, хората са си решили проблема. Излишно е да казвам, че съм бясна отново. Следващия опит ще бъде в четвъртък. Ако до тогава не изникне нещо друго.
ММ вчера трябваше да прави химиотерапия. Да, ама не. Не са му добре изследванията и го върнаха. Всичко, дето може да се обърка се обърка.
Айде, дано август е по-добрър месец!

# 172
  • София
Добро утро, красавици!
Тази сутрин станах много рано. Закарах щерката и децата на летището и заминаха. Вече са кацнали и са на път за дома. Днес ме чакат административни задачи, ще купувам и книги в Сиела. После ще оправям Авгиеви обори.
МЕРИАН, дано проблемите ти намерят решение. Hands Plus1
КЛЕЧИЦЕ, имаш ли си компания? Blush
ЯЖКА, завеждаща настроението си. Hug
НИНКА, благодаря за кафето. Kissing Heart
 От мен нещо за повдигане на самочувствието.
1. Жените имат по-добър слух, обоняние и виждат 20% повече цвят от мъжете.
2. Жените са по-рационални от мъжете, защото имат по-дебела мозъчна кора. Мозъкът ни е с 9% по-малък от този на мъжете, но имаме еднакъв брой мозъчни клетки.
3. Джоузефин Кокрейн открива съдомиялната машина през 1886, а електрическия хладилник е проектиран от Флоренция Парпарт през 1913г..
4. Първият компютърен програмист е жена - Ада Лъвлейс, автомобилните чистачки са измислени от Мери Андерсън.
5. Мария Кюри открива радиацията.
6. Спасителният пояс е измислен от Мария Бисли - 1882.
7. Памперсите са изобретени от Марион Донован - 1946
8. Спринцовката е дело на Летиша Гиър - 1899 г.
Хайде, момичета, хубав месец. И нека да са спорни дните ни!

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 09:19 от Flo 51

# 173
Амин. Дай Боже !

# 174
  • София
Привет! Привет!

Фло,какви конкурси има у ваше село?! Таман си мислех да изпратиш унучетата,да им скрият капите.А ти ги изпущи,та си отидоха.   Мериан,в баня Овча купел последният възможен час за физиотерапията е 18ч.Не знам какво точно търсиш,но им позвъни и питай!
    За днес съм си намерила някакъв турски сериал с над 300 серии/Справедливост на Кара/.Дано ми допадне,че нещо нищо не харесвам напоследък.Започвам и зарязвам...
    Желая ви хубав ден!

Скрит текст:
Събития
527 г. – Юстиниан I става самостоятелен владетел на Източната Римска империя.
902 г. – Арабите, оглавявани от династията Аглабиди, завладяват последната крепост на Византия на остров Сицилия – Таормина.
1291 г. – Три централни швейцарски кантона подписват Федерална харта (Bundesbrief), с която се създава Швейцарската конфедерация.
1208 г. – Българо-латински войни: В Битката при Пловдив армията на Втората българска държава е разгромена от рицарите на Латинската империя; българите са изтласкани от Тракия.
1461 г. – Едуард IV е коронован за крал на Англия.
1492 г. – Фердинанд Арагонски и Изабела I прогонват евреите от Испания.
1498 г. – Христофор Колумб акостира на континентална Америка при Венецуела.
1619 г. – Във Вирджиния (дн. САЩ) са докарани с кораби първите африкански роби.
1774 г. – Джоузеф Пристли открива кислорода и потвърждава предишното откритие на този химичен елемент от Карл Вилхелм Шееле.
1798 г. – Революционни войни: В Абукирския залив, Египет, започва морска битка, в която адмирал Хорацио Нелсън унищожава флотата на Наполеон Бонапарт.
1800 г. – Кралство Великобритания и Кралство Ирландия се обединяват в Обединено кралство Великобритания и Ирландия.
1834 г. – Отменено е робството в Британската империя, около 770 280 роби стават свободни граждани.
1876 г. – Колорадо става 38-ия щат на САЩ.
1879 г. – Създадена е Дунавската военна флотилия, с което се поставя началото на българските ВМС.
1885 г. – В Санкт Петербург е отпечатана първата българска банкнота с номинал 20 лева.
1888 г. – От Виена потегля първият влак по линията Виена – Цариград.
1894 г. – Избухва Китайско-японската война.
1895 г. – Излиза първият брой на списание Лов и риболов.
1902 г. – САЩ купуват правата за Панамския канал от Франция.
1907 г. – На остров Браунси започва първият скаутски лагер, организиран от британския генерал Робърт Бейдън-Пауъл.
1912 г. – В София е сформирана Аеропланна рота – първата самолетна част в България.
1914 г. – Първата световна война: Германия обявява война на Русия три дни преди Великобритания да обяви война на Германия.
1924 г. – Основан е АС Монако.
1926 г. – Открита е първата отсечка от теснопътната железопътна линия Септември – Добринище, от гара Септември до гара Велинград.
1928 г. – Създадена е Радиослужба към БТА.
1936 г. – В Берлин се откриват 11-те Летни олимпийски игри от Адолф Хитлер.
1944 г. – Втора световна война: Във Варшава Армия Крайова започва Варшавското въстание срещу нацистката окупация на Полша; бунтът продължава 63 дни преди да бъде потушен от германците.
1953 г. – Създадена е Информационна агенция на САЩ (ЮСИА).
1960 г. – Кипър получава своята независимост.
1960 г. – Република Дахомей (по-късно преименувана на Бенин) обявява национална независимост от Франция.
1960 г. – Град Исламабад е обявен за федерална столица на Пакистан.
1967 г. – Израел анексира Източен Йерусалим.
1968 г. – Хасанал Болкиах е коронован за 29-и султан на Бруней.
1971 г. – На Медисън Скуеър Гардън (Ню Йорк) се провежда благотворителен концерт пред 40 хил. души, на който са събрани около 244 хил. долара за нуждите на УНИЦЕФ в Бангладеш; концертът е организиран от Джордж Харисън и Рави Шанкар, сред изпълнителите са Боб Дилън, Ерик Клептън, Ринго Стар и др.
1975 г. – 33 европейски страни, САЩ и Канада, подписват в Хелзинки Заключителния акт от споразумението за човешките права, който води до създаването на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа.
1981 г. – В САЩ започва излъчване музикалният тв канал MTV.
1990 г. – Желю Желев е избран от VII велико народно събрание за председател (президент) на Република България.
1991 г. – XXXVI народно събрание на Република България решава да не поднови договора за дружба, сътрудничество и взаимна помощ със СССР от 1967 г.
2001 г. – България, Кипър, Латвия, Малта, Словения и Словакия се присъединяват към Европейската агенция за околна среда.
2004 г. – При пожар в супермаркет в Асунсион (Парагвай) загиват 396 души и над 500 са ранени.

# 175
  • София
Фло, жените са открили много неща и по мое мнение това е така, защото са правели опити да си улеснят живота. Откритията са свързани не само с науката, но и с битовизми. Сила сме!
Яжка, благодаря ти за информацията, но Овча купел ми на 9 часа път с камили дато се вика. Не става въпрос за еднократен прием, а за 10 дневно посещение за процедури. Ще чакам четвъртък, дано до тогава да не излезе някаква друга измишльотина.
Тръгваме за Долна Секирня на 19 на фестивал на месеницата! На шега на майтап, но наистина ми се ходи!

# 176
  • София
Мериан,от Орлов мост с метрото са 6 спирки до банята.Физиотерапията е добра,има и процедури с мин.вода.Сега времето е хубаво,не се стъмва рано,десет дни не са много.Ще ти се отрази добре.Ако не намериш друго по-удобно място,но мисля,че и в Софиямед има .

# 177
Днес съм имала празник...
На 1 август отбелязваме Денят на градинаря.
Денят е посветен на хората, които обичат растенията и умеят да се грижат за тях. За добрия резултат в градинарството е необходим не само труд, но и много обич и желание да се занимаваш с растенията. 1-ви август е денят на всички, които се грижат за цветя, зеленчуци и овошки - професионално и за удоволствие.
Градинарите си имат светец-закрилник - Свети мъченик Фока
Свети Фока е наричан градинар, защото си направил градина близо до морето и посадил в нея различни зеленчуци, продавал ги и по такъв начин осигурявал препитание за себе си и за бедните. Част от зеленчуците от своята градина той слагал край пътя, за да могат да ги взимат всички нуждаещи се минаващи. Понеже се отличавал с голяма любов към ближните, Свети Фока благоустроявал повече духовната градина, отколкото материалната; процъфтявайки с благочестие и питаейки в сърцето си чисти мисли, той принасял плодове на добродетелите, така че неговата свята душа наистина можела да се нарече градина на Светия Дух.

# 178
Нина,   снимката с родственици на Райна Княгиня е уникална.Информацията  също.Благодаря!!!
Момичета,  радвам се, че всяка от вас е намерила приятни и полезни  занимания.  Коя на планина, коя на море, коя на вила-все хубави места.
Честит празник и на нашите градинарки- Боряна и Гъбка! Да им се роди богата продукция! Също така на всички, които имат макар и малки градинки!
Енисса, приятно изкарване на  планина!
 Фло,отдъхни малко от внуци и тичане из София! Кротни малко, че  месецът ще се изтърколи неусетно и маратоът пак ще започне.
Яжка, вицовете са  много яки!
Мериан,от сърце ти желая всички проблеми да се решат  бързо!
Клечка, и на теб приятен месец август!
Танита,   хвърли към морето един поглед заради мен.И тази година ще  ми се размине, както и предишните две.
Доби, амин и от мен! Всички пожелания и желания да се сбъднат!

Аз бездействам и ми е много добре.
Прегръщам ви и до скоро със здраве!

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 15:28 от K.A.G.

# 179
Ха привет и от мен в новия месец! Flowers Hibiscus
Дай Боже да бъде спокоен за всички! Heart
Ами щом сте казали, че има празник, честит да ви е Боярка и Габката! Да сте здрави богат урожай ви пожелавам! Heart Eyes /Хей, ако има и други градинарки, да се чустват поздравени!/
КАГ, сега ти се е паднало бездействието. Оползотвори го подобаващо! Blush
Мериан, пожелавам всичко при теб да се нареди както трябва през новия месец и да дишаш спокойно Kissing Heart
Фло, най-после и ти можеш да се отпуснеш и да се отдадеш на бездействие, както е казала КАГ. Момичета, възползвайте се наистина, че вече имаме остра нужда именно от това нещо от  време на време. Напоследък  и аз съм станала една...., все по често започнах да си казвам - работа ще има и след нас, но нас няма да ни има, затова по лежерно.
Яжке, още снощи прочетох вицовете и съм се смяла с глас Grinning
Нинка, и аз съм впечатлена от снимката с родствениците! Наистина си е голяма гордост това за теб!
Ениса, прохладно ли е в Рила? Тук вчера беше много хубаво, но днес топлото отново взе връх. Приятна почивка и поздрави на Пиятеля Heart Eyes
Клечи, ти накъде си днес? Ама никакъв отчет не даде сутринта накъде поемаш - на фитнес ли на басейн ли? Ааааа Stuck Out Tongue Winking Eye  Където и да си, хубаво да ти е !
Пипи, нали знаеш, че първите дни след отпуск човек трябва да го дава по споко, защото организмът много се стресира. Ти май не си се съобразила с това правило Thinking  Пожелавам ти да намериш време за адаптация и да ти е по леко Kissing Heart
ООО, изписах ферман и ще спирам. Аз съм на работа. От утре ще  съм отпуск, но не ми завиждайте, три дни ще съм и ще се занимавам с битовизми. Ще чистя мази и гаражи, ако остане време и със строителната площадка отвън ще се заема което мога да разчистя, че лятото мина и ми писна да сме в цименти, строителни материали, а това е вече трета година, защото големият син си прави етаж и... абе не ме питайте, какво беше , колко време и все още има какво.....  Grin
Хубав остатък от деня на всички ви, споменати и неспоменати! Heart

Общи условия

Активация на акаунт