Организация за шкафове, гардероби, дрешници - тема № 12

• 68 689
  • 756
  •   1
Отговори
# 285
Новогодишното ми обещание към мен самата е нищо повече да не купувам! Не искам дрехи, обувки, детски играчки... най-вече играчки.
2023 беше някаква безумна година на разхищения, купуване на какво ли не, пазаруване къде смислено, къде напълно лишено от смисъл, заринах се, не мога повече!
А бях напълно обратното на това, преди 10 години когато редовно се налагаше да сменям квартири като студентка си нарамвах 2 кауфландски торби с дрехи и лаптопа и се изнасях. Разбира се като се установих, намерих си мъж, появиха се кухненски уреди, посуда и прочие домашни вещи и потреби, но винаги са били в рамките на нормалното, граничещо с минимализъм. Откак родих не мога да се позная. Ще положа усилия, за да върна нещата в норми.

След това дълго обяснение, събирам идеи за организация на детски играчки. Главно неща в собствени кутии, лего, пъзели, разни конструктори, книжки. По "ниското" в стаята, т.е. бих искала да са достъпни за детето, да си ги взема, прибира и подрежда сама.
В момента повечето неща са в гардероба, който е голям, но под закачалките с дрехи има доста празно място, та там прибирам кутиите с играчки.
По-дребните са в долното чекмедже на един скрин, с разделители, че иначе е хаос.
Децага имат прекалено много играчки и не играят с тях, аз оставям минимум и вече писах в темата, в малки кашони и в мазето, вадя едни, прибирам други, детето ги забравя и има интерес.

# 286
  • Mediterraneo
И моето новогодишно заричане беше без излишни покупки. Миналата година беше изрично за купуването на дрехи. Успях, не се сещам да съм си купила дреха, освен маратонки и сандали, тях не ги броя Simple Smile За децата ясно, на тях купувам при нужда, че малката все още расте и сменят стилове.
Сега съм се зарекла поне 3 месеца да не купувам нито едно кремче, серумче, лосионче и пр, че последните месеци нещо се задръстих, а тези неща също трябва да се съхраняват.

# 287
И аз така с дрехите и козметиката се зарекох и уж спазвам. Даже за поводи дрехите, направо вземам и връщам след това. Въобще не ми трябват официални дрехи на склад. На сватба бяхме предната година, роклята я върнах, обувките си оставих че имах нужда от такива. И сега по КОледа, Нова година пак върнах тоалетите. Но при мен се позволява връщане, не е като в БГ. Даже не ме и питат за какво връщам. На скоро казаха че ще имало такса на върнатото. Но пак ме устройва. ПО-добре и 50% да взема (а то няма да е толкова), отколкото да нося на втората употреба постоянно или да се трупам.

# 288
За метода на КонМари съм чела доста.
Скрит текст:
Хубаво е да имате високи скринове, няколко на брой. Там се слагат панталони дънки, блузи, бельо, всичко което не е на закачалка сгънато на буква U вертикално, като сгънятия край е към вас.

Кубратова, това твърдение трябва ми, лично за мен важи примерно сако или риза в специфичен цвят, без която тоалета не може да съществува.
По коментирания метод преди да ги наредите авторката ви кара да се запитате:
1. Каква вибрация/емоция ти носи тази дреха? Ако имаш лоши спомени по-добре да я изхвърлиш или да я дариш. Садгуру казва че всичко в човешкия живот върви добре ако ние сме в добро настроение. Затова лошите спомени и дрехи свързани с тях трябва да се махнат.
 "Запазете само нещата, които ви карат да се чувствате щастливи."

2. Винаги се питайте: "Това искрено ли ме радва?", когато минавате покрай нещо.
Неща купени защото са евтини и набързо често се озовават в купчината нежелани.
"Нежеланите дрехи губят своето достойнство и чар."

3.Когато започнеш да чистиш, първата стъпка е да изхвърлиш нещата, които вече не ти носят радост, но не един по един всеки ден, а всички наведнъж.
 Правилният ред на организиране на предметите, които притежаваш, ще бъде следният:

Дрехи
Книги
Различни предмети (кабели, копчета, счупени домакински уреди и т.н.), предмети с лична стойност.

4. Установи място за всяка категория предмети.
Не поставяй едно нещо върху друго и не създавай купчини. Трябва да сгънеш дрехите си и да ги поставиш вертикално на рафтове. Същото важи и за чорапите, и чорапогащниците, които ще поставиш в специално отредените за тях кутии. Причината? Първо, по този начин всеки предмет се излага на показ (виждаш колко имаш). Второ, като съхраняваш предметите си по този начин, много по-лесно ще забележиш, когато има твърде много от тях и няма да се изкушиш да купиш повече.

Успехът на метода Конмари е възможен само, ако наистина искаш да почистиш дома си веднъж завинаги.
Личен опит: аз хвърлям по 1-3 чувала на година стари износени дрехи, а нови нежелани подаръци давам към червен кръст, сега има доста кошове за украинците и т.н.
Когато изхвърля ми пада някакъв камък от сърцето и ми се иска да продължа да чистя.
Подкрепям тези от вас които си пазят дрехите и не купуват всяка година. Аз имам доста дънки, официални панталони, рокли. От сака имам нужда но не съм търсила. Пробвала съм метода добър е но иска скринове или наистина кутии.
Сестрата ми подарява нови подаръци които ня нея не са и по размер.
Не вземам от втора употреба защото всяка аура се отпечатвала на дрехите и с нея и болестите. Садгуру казва да не се носят дрехи на починали а да се изгарят.
 Имам 2 палта, 2 шушлекови якета. Преди имах 4 палта които не носех и бяха застарели. Роднини опитваха да ми пробутват дрехи, аз отказвах с думите не съм социално слаба.
 Търся си от няколко години хубаво преходно яке не от масовите, нещо светло зелено тънко.
Обичам като ходя на почивка да препирам всичко на същия ден, прибирам и летните работи, банските в огромна чанта с пареота и всичко нужно. Със бельото съм изпуснала процеса. Имам доста. Сама за себе си харесвям красиви дантелени комплекти. Не се страхувам да хвърлям когато дойде ред. Майка ми идва и ги брои. Мното ме разсмива.
 Имала съм случай да хвърля гардероб от който нищо не ми става, без да ми пука.
Купувам ако съм убедена че е нещо оригинално различно и не масово.
Искам съвет вие къде  съхранявате чантите си? Аз в портмантото и вече ми се карат че съм превзела половината. Миналата година изхвърлих чанти, а тази не мога да намеря нещо качествено без цигански златни ципове. Sunglasses
Има хора които имат проблеми със хвърлянето на дрехи и си измислят:
-с тази дреха се ожених, не мога дя я хвърля,
-с тази ходихме еди къде си,
-тази маже да я ползвам като парцал или ще ушия престилка от нея.
Така времето минава а нищо не се хвърля. И това е товар за околните.

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 03:25 от LaLeone

# 289
Е, зер ако не е Конмари, никой не си сортира, подрежда и прочиства дрехи, вещи и къщи по приемливи за него самия критерии.
Истината е, че такива организатори и съветници се появяват с едновременното стесняване, ама драстично вече в големите градове, на жилищната площ и съответно липсата на нормални по размер помещения и места за съхранение.   

# 290
  • София
Моля ви дайте линк за електронен магазин за чорапи, тези от вас, които купуват все от един цвят. Където и да погледна, пакетите по 5, 7, 10 са разноцветни. Или физически магазин в София съм. Някак си не ми идва да накупувам единични бройки от цвят, защото ще ми излезе по-скъпо, а не е като да нямаме чорапи.

# 291
Има си тема за минимализма, не превземайте и тази моля.

# 292
Pepco имат пакети с едноцветни чорапи.

# 293
  • Пловдив
И са с ужасно качество...
Децата са предимно с чорапи от Пепко - всички възможни варианти от сериите на Хари Потър през годините - има такива на 3 години и не са мръднали!
От едноцветните купих на ММ, точно след второто обуване взеха да прозират на петите Rolling Eyes

# 294
Не съм сигурна дали говорим за едни и същи? Взех преди година 14 чифта светлосиви чорапи. Досега ми се скъса само един чорап отпред на палеца и нито един не е изтънял. Преди взимах по-скъпи бамбукови чорапи от различни магазини, но твърде лесно се късаха. Минисусът на тези от Пепко е, че не са особено меки.

# 295
  • Пловдив
Не са същите - 3 или 5 бяха - еднакви чифтове. Имаше сиви и черни - и от двата вида взех, всичките заминаха в кофата скорострелно Rolling Eyes

# 296
Едноцветни чорапи купувам от Лидл и Кауфланд. Или 7 ч. черни или 7 чифта : 2 бели, 2 сиви, 2 тъмно сиви, 1 черни (нещо такова)

# 297
От Декатлон са ми повечето чорапи, имат едни до глезена май за бягане или за тенис се водеха, по 3 чифта вървят. Нося ги с години, супер удобни са и издържливи, наскоро за пръв път изхвърлих скъсан един от тях, а най-старите такива са ми на поне 5 години и са ми най-предпочитаните чорапи, трябва всичките да са в коша за пране че да посегна към други или пък да искам специфичен друг чифт заради цвета. Не знам тези в Пепко на какви цени са, но и моите не са скъпи а си струват всяка стотинка. И при амнайсет еднакви чифта в сиво, хич не ми дреме да ги правя на двойки, хващам просто два от тях и съм готова.

# 298
Подкрепям. От няколко години ММ ползва чорапи от декатлон, защото с другите все му миришеха краката. Много е доволен, а и аз виждам, че са хубави. Налага се да купуваме от време на време, защото и кучето ги харесва 😂

# 299
Чорапите от Синсей са по-хубави от на Пепко според мен. Особено в юношеската секция са заменяеми, ако не на 100% еднакви.

Легото от години съм го организирала в такива кутии с щипки.

Има ги в магазините тип левче във всякакви размери. На дъното слагам книжката. От оригиналните кутии режа капака и с тиксо го лепя към капака на кутията,за да се знае кой комплект е точно.
В същите кутии от по-големите са дървените релси на влака, гари, бариери и тн. Имаме огромен набор. Малките колички на сина ми са пак в такива. Флумастерите също. Включително и за нещата ми за шиене ги ползвам, защото са прозрачни и виждам калерчета и макари къде са без много ровене.
Всички кутии могат да стоят една върху друга и много лесно ги местя за почистване, което е предизвикателство в детските стаи по принцип.

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 06:37 от ali4ka87

Общи условия

Активация на акаунт