Отговори
# 105
Привет и от нас!

Дарина не ходи все още също. Започна доста да се движи с подпиране към стени и предмети, правила е броени пъти 1-2 крачки самостоятелно. Предпочита лазене big time.

Патладжан съм давала, няма огромен интерес, предлагам, когато правя, което е рядко, защото мъжът ми не го понася...
Гъби харесва, ядем гъбена каша вкъщи, когато искаме нещо постно или гъби в гарнитура към нещо месно.
Рибата наистина много се обича от моето момиче. Сьомгата не е хит за нея, но лаврак, ципура и скумрия яде с удоволствие. Със скумрията трябва да се внимава, от рибите със завишени количества живак е, особено от определени места уловена, които са най-масови на пазара.
Морски дарове аз не обичам , мъжът ми харесва миди, но няма кой да му ги сготви, та и детето не е опитвало.

За богати на желязо храни съм мислила да направя пастет от пилешки дробчета (ненавиждам, но какво да се прави),но има ограничение за предлагането му заради витамин А/ретинол. Не виждам как ще го яде, не иска нищо на филийка, а е и тежичко и мазничко.

Вече са подути венците на 2 места, явно от там идват кътниците и е много кисело положението. Старая се да излизаме, доколкото е възможно, защото само така не са истерии и крясъци.
Научи се много криво да вика с пълно гърло на най-висока възможна октава, когато иска да ѝ дам нещо. А когато не може да го получи, положението е направо гърми ми главата. Залепила се за мен, не иска да я оставям, да я нося все. За три дни има едно падане от леглото по дупе отново и едно падане от пейка в парка, в което успях да я опазя и да я хвана донякъде. Не знам как става...до нея съм. Уча я да слиза, но тя не пада, защото иска да слезе, а защото стъпва в нищото и смята, че може да левитира.

# 106
Стоян също не ходи. Изправя се постоянно, но задължително се държи. Той все още е плах с крачките встрани, държейки се за мебелите. Не бързам, ще стане, когато е готов.

Съчувствах ви като споделяхте някои от вас за писъци и крясъци и от 3 дни и у нас настана това положение. Това ми изпива и малкото останала енергия. Ужас някакъв е! Който е по-информиран, моля да сподели колко трае този период и какво се очаква да е адекватното ни поведение в отговор на пълното гърло и викове?

Аз патладжани съм давала преди време в някои от пюретата, но скоро не съм да си призная. С гъбите като че ли ще забавя, тежка храна е.

# 107
Когато Калина влезе в този период аз й се радвах и виках с нея. Надвиквахме се по няколко пъти със смях и тя спираше. С времето се случваше все по-рядко.

Лъчи се подсече жестоко и вече 3 дни не мога да я оправя. Ама как да стане като днес е акала 7 пъти. Заспа по никое време към 18.00 - 19.00 часа и стана в 20.00 и сега сигурно до полунощ ще бодърстваме, а сутринта кукна в 5.30. На млякото за лека нощ ще видя да й сложа пробиотик. Мисля, че пазя един в хладилника. Надявам се. Иначе не се виждат зъби на хоризонта, че да обвиня тях.
Сега е седнала на пода с кака си и играят с детски кухненски посуди и зеленчучета. Много ми е готино, че започнаха да се заиграват заедно.

# 108
Не знам защо съм останала с впечатлението, че повечето се похвалихте с първи самостоятелни крачки вече. Явно като всичко останало, си е процес, който отнема време.

Четейки за левитиращата Дара, припознах и Тони. Същият е! Май не ви се оплаках, че оня ден падна от спалнята. За първи път. Успях да го опазя тамън една година. Хем знае как да слиза, хем се засили и… бам по глава. Честно казано не се стреснах много, щото е имал доста по-стряскащи удари, ама и тоя си беше кофти.

Пастета, когато е направен с месо, става доста по-лек. Може да е по подходящ. Ако се сложи в някакво ядене, както се слагат месните заготовки, или пък на кюфте със зеленчуци, може и да мине номера. Аз не съм давала още де, само си размишлявам.

Филме, и аз боря подсечено дупе от както почнаха да избиват зъбите. Тъкмо се изчисти и идва следващия зъб, и пак от начало. Минах бая кремове, засега чудеса върши крем Рачев. Държи зоната доста суха, но много трудно се чисти. Редувам го с бепантен и засега положението е под контрол.

# 109
  • Замък сред облаците
И аз забелязвам зачервявания по ануса последната седмица някъде. Чудех се дали има връзка с прясното мляко, с доматите… Май ще се окаже жегата, въпреки че сменям по 7 памперса на ден. Беше се изходил два пъти воднисто в деня след ваксината миналата седмица. След това го обърна към запек, ама май не пие достатъчно вода. Хем предлагам… Взех сок от ябълка концентрат на Хип и утре ще му дам.
Иначе мажа с Павловича мас и буквално от едно намазване минава. Преди да се роди той се кълнях в Судокрем и Рачев за кожни раздразнения и пъпки, обаче за подсичане маста за момента спасява винаги положението.

Днес дадох мюслито със смлени бадеми, хареса го, не съм забелязала реакция, ще видим и утре как ще е.
По-натам си мисля овесена каша и да добавям лъжичка тахани различни, за да въведа и другите ядки.
Има ли препоръчителна дневна доза от тях или колко често седмично да се дават?

И последно, мислех си да му предлагам също кисело мляко с чия и плодове. Гугъл казва, че е ок, вие предлагате ли?

# 110
След като бъбълз ми даде идеята с таханите взех по бурканче от всеки и предложих. Първо му давах малконда пробва. Ако се хареса слагам в киселото мляко, добавям овесени ядки или други зърнени, понякога комбинация. Ако не се хареса, добавям плод, за да замаскира вкуса. Не знам да ида ограничения.

Чия с плод в кисело мляко яде, да. Аз с мюсли много експериментирам, та май няма още нещо да не сме пробвали двамата.

# 111
Здравейте, момичета.
Ние тримата големи сме на антибиотик, само Марти се държи засега. Добре сме, но без антибиотика нямаше да мине явно. Някакъв гаден вирус с болки в гърлото има, мъжът ми и температура вдигаше, но сега сме ок вече. Вчера заради това пропуснахме и ваксината на Марти. Отложихме я за след морето.

Да се включва по темите.
Прощапулник, когато проходи самостоятелно и по-стабилно. Алекс направи първи крачки на годинка, прощапулника го направих след 2 месеца. Той хвана калкулатор за счетоводител.

Марти от както направи няколко крачици, не се е пускал пак да ходи, но постоянно се движи по мебелите, кляка, става, прехвърля се от едно място на друго. А днес го гледам и постоянно се пуска и стои на едно място без опора, пази баланс и си се радва на себе си какво може.
Колата за бутане с крачета в момента му е по-интересно да я използва за уокър, от колкото за яздене. С нея си обикаля стаята и се ядосва, когато я удари в нещо и не може да продължи. Всеки стол, малък и голям, се използва за същото нещо. Общо взето сега усилено се придвижва. Навън също иска да щъка, само че за ръчички, чувства се по-спокоен. Движи се по пейките, но понеже всичко му е интересно иска да ходи и да стига до различни точки. Опитва се да лази навън, но не му давам, не заради това, че е мръсно, а заради коленцата му. Обича да си държи камъче в ръчичката. Играчките на другите са много интересни и се спуска към тях. Тази вечер се измори много от "ходене" и направо видях как му паднаха изведнъж батериите. После не заспа бързо, защото му беше топло.

Целенасочено си казва мам мама, когато види, че изляза от стаята. Сърди се и ме вика. Казва и "ба" за бати, явно му е по-трудно още, но когато каже "ба" знаем, че означава бати. Казва още и баба, тати още го чакаме. Иначе имитира куче и котка. Ръмжи страшно като лъв, мечка и динозавър. Преди имитираше и други животни, но скоро не се е сещал.
Много сладко казва "ишш" и показва как гоним мухите и комарите с ръка.

Слага си телефона на и зад ухото все едно говори.

Любимото ми е как се борят с Алекс или по-точно Марти какво го прави. По принцип, когато се събуди и му кажа да отидем да видим дали Алекс е станал, няма по-щастлив от него. Гушка го и го целува. След малко вече започва да го бори, натиска го, мята се върху него, а Алекс се смее. Разтапяща гледка всеки ден. Heart

Изобщо не дава да изляза от стаята вече, сърди се и тръгва след мен мрънкайки.
Доста неща се промениха напоследък.
От обичащото да се къпе и излизайки с рев от банята дете, вече едва успяваме да го изкъпем. Във ваната не иска да седне и започа да плаче да излиза. Косата трябва за секунди да я измием, защото го е страх и плаче.
Същото беше и с Алекс и продължи доооооста дълго време. Влезехме ли да го къпем се чуваше в съседния квартал. Преди можех да го оставя в столчето за хранене пред вратата да ме гледа как се къпя аз, а сега изпада в някаква истерия, чак се захласва. А преди даже се смееше, когато си слагах шампоан.
Страх го е вече и от прахосмукачката. Преди без проблем я пусках и той ходеше след мен и се смееше, сега плаче. Онзи ден опитах да го нося в мен и  другата ръка да чистя. Беше с една идея по-добре, но пак мрънкаше.
Другото, за което много плаче, е баща си. От момента, в който го види не признава никой и нищо и се дере, ако го взема аз. Проблемът е, че иска все да го носи, а така не изразходва никаква енергия. А и баща му не може да го носи с часове.

Патладжан не съм давала и ние не ядем. Гъби също не съм, тежички са си. Честно казано и Алекс май не е ял гъби още хахаха. Но и да му предложа със сигурност ще откаже. Аз обичам, макар да не правим често.

Това моето човече си премята храната в устата и не иска да гълта. Не знам как да го науча. Преди не беше така, а сега като отхапе нещо си го премята в устата и не го гълта. По някое време явно му става гадно да си го държи и го изплюва. Вчера му дадох бисквитка. Той отхапва, тя колкото и да се разтопява все остава нещо, а той вместо да го глътне набутва още и още и още.... Филийка с Филаделфия, сандвич с яйце и сирене - отхапва и същата работа, смуче си го и в един момент го изплюва. Почти всичко, каквото му дам, било плод, нещо с парченца, първо го втриса, все едно е нещо ужасно и после отказва.

Прясно мляко съм предлагала в кремчетата от кухнята, но той така и не ги харесва та си яде кашата с плод.
Скоро не съм пробвала да предложа попара или кус кус, но предполагам каква ще е реакцията.

Матеа, успех с адаптацията в яслата.
Алекс на ясла не е ходил, но в първа група в градината и аз бях с него първия ден и беше пълна греда. Ужасна истерия, рев...нищо не се получи и си тръгнахме, защото вдигна сградата във въздуха. И аз ревах с него...тайничко. После решихме, че не му е дошъл моментът да ходи.

Имаше период с пискане, но бързо отмина. И то покрай брат му, защото той вика. Сега, когато чуе някой да вика се провиква и той да не остане по-назад.
И друго се сетих - не ни дава да си говорим по между си. Сърди се, мрънка и вика. Не може да си обърнем внимание, само на него трябва.

И на Марти дупето е леко червено. Мажа с Бепантен. Днес ака 3 пъти, може и моя антибиотик да му влияе, макар че му включих пробиотик.

Ще следя и аз за въвеждането на тези тахани.
Марти си признава само чисто кисело мляко. Не съм давала чия или нещо такова, но не пречи да пробвам. Млякото с бисквитки ми го отказва.

# 112
Скорошно оздравяване ❤️

Мляко с чия и плодове съм давала. Също става хубаво и в палачинка, аз слагам и елда. Даже днес СЗ беше палачинка с бадемово брашно, 2 яйца, елда (минахме без чия, но не знаех че на село е свършила), прясно мляко, петмез от рожков. Аз също хапнах, много му допаднаха и на него изяде си 4 палачинки.
Когато започва да се храни винаги се намусва на първата хапка. Може да е сладко, но той все се муси.

Постоянно крещи (от кеф и инат може би), пищи и когато нещо не стане на неговата си блъска главата някъде. Днес стигна до 5 удъра на главата в земята, докато не го взех. Удря и ме поглежда, започва да вика и пак удря. Имам чувството, че ме изпитва как реагирам. Дайте ми съвет как да постъпя по време на тези удъри. А пищенето понякога е и докато спи, и се събужда.

За прощъпулник да дам съвет, че моят 2 пъти падна. Дами, гледайте ако ще слагате пътечката върху ламинат, то тя да не е хлъзгава 😅

# 113
Момичета, при нас все е ужас.. От няколко дни тотално се обърка режимът - не искаше да заспива на интервалите за две дремки, та от онзи ден е на една.. Избиват кучешките и е тотален ад! Не знам колко още ще избиват, но е ужас - не иска да се храни, много е кисел, вечер не спим, ако не дам нурофен, ама то не може постоянно.. Ето тази нощ това ми е не знам кое поред ставане за по час... И само държи ръчичка в устата и плаче.. Уж мажем венците, ама.. Просто нямам сили вече, честно... 😓

# 114
Освен чия, добавям и овесени ядки, харесва се много, честа закуска/СЗ е.

Като почнах да давам ядки преди няколко месеца, накупих 4-5 тахана… ми така си и седят. Давах 1-2-3 пъти и след това почнах да забравям. Тъй като ми се насъбраха доста бурканчета, а ние не ги ядем, се усетих да купувам сурови ядки. Кисна, смилам и така давам. По играчка е, сравнено с буркана тахан, но пък не ми се събират излишни неща, та го давам като идея.

Тони пък не яде чисто кисело мляко. Ако е с нещо, както е с овесените ядки и чията, няма проблем. Но чисто - цъ. Купила съм сега козе кисело мляко, за разнообразие. Не съм давала, че и яла досега.

Ден 5 опит за събиране на урина. Подозирам, че не иска да пишка с колектор. На колко часа е нормално да пишкат децата ориентировъчно? Тая сутрин успяхме да дадем АМ вместо нормална закуска, с надежда, че ще се изпишка. Вече час и нещо и няма никой… Ще го събувам гол май и ще дебна с чашката. Да имаше как да го задържа на едно място в гърнето…

Хоуп 🤗 и Тони много се буди напоследък. Единия кучешки е на рана от повече от седмица, но не избива. Тая нощ за първи път искаше баща си, вместо мен. Признавам малко се жегнах, но ми беше добре дошло 😂 вчера не го беше виждал цял ден, аз го слагах и за нощен сън, а обикновено е той. Та предполагам затова.

# 115
  • Замък сред облаците
Хелоу, висим от 40мин с колектора, ден 1. Няма пиш, а го наливах с вода… Принципно ми се промъкна и на мен подозрението че не иска в него, гледа го, иска да го дърпа.
Принципно трябва след сън веднага подмиване и след това събиране на урина, ама мама беше в банята….

Видях идеи в нета да стане и във ваничка или гърне, добре почистени предната вечер с белина, после пробата се взима със стерилна спринцовка.

ЕДИТ: изпишка се успешно, обилно…. И като срязах ъгъла на колектора пластмасовата част попадна в контейнерчето 🤦🏻♀🤦🏻♀🤦🏻♀ ужасно ме е яд.

Последна редакция: пт, 04 авг 2023, 10:06 от АА

# 116
Тва с гърнето го мисля и аз, ама той не седи повече от 5 секунди в него. Давам вода, Ам, наливам с телности, веднага след сън - йок. От 8 часа го чакам.

Предния път беше много лесно, сега сигурно затова ми се връща. Сложихме му колектора, дадохме му вода и докато пиеше - пишкаше. От единия край влиза, от другия излиза 😂

# 117
Ние този път имахме големи проблеми с взимането на урина. С колектора излезнаха левкоцити (то така стана и с изследванията за 6м). Айде повтаряне, добре, ама това дете като реши, че няма да прави пиш в колектора и това е.. 😀 След няколко дни неуспешни опити, започнахме с опити с придържане (по препоръка на нефроложката, с която си писах в хийли). Междудругото тя каза, че на тази възраст е по-добре така вече. Та пускахме и два пъти стерилна, че първият път излезна замърсена, ама то как иначе като стояхме по над час в банята в очакване на пиш. 😀 В крайна сметка, беше чиста и обикновената, и стерилната, ама 1 седмица всяка сутрин упражнения.. 😀😀
Имам въпрос, как предлагате яйце и в какво количество след навършване на годинката? Благодаря. Simple Smile

# 118
аз давам омлет и сварено яйце - така най-много обича.

# 119
  • Замък сред облаците
В печива, в кюфтета от тиквички или картофи също може Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт