Отговори
# 90
Fillme, ние така го нарекохме, за майстор сложихме някакъв инструмент, на който не му знам названието 🤣
За храненето и ядки въведох, и омлети, и филийки с яйца, или яйца и сирене. Само му режа филийката на 3-4 и си му я давам докато аз свърша някоя домашна задача.  На шишчетата или пържоли режа месото на хапки. Къфтета и мръвки лесни за храшане давам цели да си ги гризка. Мъфини и кекс понякога му ги правя на по-големи хапки, че много обича да ги рони и да хвърля, когато му ги дам цели или кекса на парче, а на хапки спестявам от лудо чистене. Смятам утре да се храни в банята с лъжицата, че в стаята става много по-трудно чистенето, а имаме много работа утре и няма да имам това време да почиствам толкова основно след него.
Много ми е сладък колко е самостоятелен и как се ядосва, като тръгна аз да го храня, но пък като се храни сам после ми се реве, че заминава целия му стол, дивана, възглавниците на дивана, стената, вратата, абе всичко около него. В малък апартамент сме и няма място да го отдалеча. Най- обичам на село колко е широко и как ми е хубаво само пода да почиствам след него.

Относно хапките на зеленчуците и пловодете гледам да са по-малки за да развива и фината моторика. Мина му времето вече на големите и дебели ленти 🤣

# 91
И моето съкровище вече е яло всичко освен мед. Обожава ядки, което много ме радва. Любима храна му стана мюсли с кисело мляко, бадемов мус, овесени ядки, амарант, киноа и боровинки или банан. От това може и цяла кофа да изяде. Орехи яде разчупени на парченца просто така. За обяд обожава мусака или паста с песто от босилек с кашкавал и орехи. Настоява да яде сам и ако аз му давам трябва да е с вилица. Голямо улеснение е, че вече не трябва за него да се прави нещо отделно. Хапваме заедно една и съща храна. Най-добре ми е да ядем на терасата на двора. Чистенето става бързо и лесно.

Започнахме адаптацията в яслата. Стиснете едни палчета да продължава да му харесва така и скоро да мога да работя. Първите 2 седмици сме заедно на ясла. Играя си и аз Sunglasses

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 12:05 от Mateya Zoe

# 92
А, я да ви питам като казвате, че всичко са яли - гъби давали ли сте? А патладжан? Аз май само това не съм, ама нещо имам спирачка за тях, не знам и аз защо. И морски дарове не съм давала още, но с тях мисля да изчакам.

Матея, честито ясленче Simple Smile да се адаптира бързо и без драми. Ще ми е много интересно да разкажеш как протича процеса при вас и как го преживява Мати. Чувала съм, че много деца имат нарушен нощен сън в следствие от яслата/градината в началото.

Така като ви чета - само Тони ли остана да не ходи още? Уф, така да нямам търпение, а той горкия май изобщо не иска. Напоследък много щъка с уокъра и се справя доста добре, но хич не го виждам скоро да тръгне сам. Дано греша 😀

# 93
И Виктория не ходи , споко 😁 Вчера се пусна и направи 3-4 крачки сама и това е. Цял ден ходим като ме държи за пръста, знам че ще кажете, че е грешно, но ... Така се стекоха обстоятелствата.

# 94
Мира, само да намеря време и ще разкажа.
Сега бързо само за храната. Патладжан яде, но определено не му е любим. Трябва да има друго вкусно с него.
Гъби също пробва веднъж с един гъбен сос за ориз. ММ го обича и готви добре. Обаче нито едно от децата не ги харесва. Аз също не ям гъби, не са ми вкусни, та децата като мен.
Морски дарове не яде никой от нас сега, та не съм се сещала да предложа. Мишмаш приготвих днес и дребното си облиза пръстите, таблата и каквото намери. Така му хареса, че си хапна с всички сетива 😀😀😀 и после хубава баня имаше.

# 95
Лъчи също не ходи, не може да стои права без опора.
Морски дарове не ядем и не съм давала на децата. Вчера майка пържи шаран и децата си папнаха доволно. Гъби давам на дребно като ги има в манджата. Патладжан... онзи ден дадох яхния в която имаше, но дали хапна парче от него не знам 🤷‍♀️

# 96
  • Замък сред облаците
И Йоан не ходи, по-лесно е с лазене и подпиране.

Патладжан вкарах с пюре на Хип на 11м, иначе не го ядем вкъщи. Гъби четох че било хубаво към 2г да се дават, защото са по-трудно смилаеми. Дали е така не знам, но не бързам, иначе съм голям фен.
Риба почти не ядем вкъщи и затова купувам пюрета с риба 12м плюс, ама рядко, та чак ми е виновно. Морски дарове по-натам ще предложа, че дори крехки за мен мисля че ще са жилави за него.

Матея, лека адаптация на Мати!

# 97
Здравейте, момичета,

и ние минахме консултация миналата седмица. Биха му ваксина, направихме изследванията. Хемоглобинът е на долна граница, та явно месото от кухнята не му стига и тези дни засилвам домашните рецепти с месо.

Риба аз не давах като беше по-малък, защото не харесваше готовите пюрета с риба, независимо на коя марка. Сега обаче покрай това че самата аз съм на режим, в който има риба два пъти седмично, купувам ципура и лаврак и му давам парченца и на него печена. Особено ципурата доста му харесва. Яде и рибените манджи от държавната кухня. Сега докато са в почивка, поръчваме хер бебе, ще видим как им е там рибата. Старая се да яде риба веднъж в седмицата, ще е супер ако е два пъти, щото количествата все още са много малки.

Патладжан му давах, но не прояви кой знае какъв интереа. Ядки все още не съм давала, но скоро ще купя някакъв тахан и ще пробвам да му дам с кисело мляко и бананче за следобедна закуска. От киселото мляко много обича козе, но не всеки път иска и доста хвърлям отворени и недоизядени бурканчета. Вечер продължавам да давам АМ. Все още се чудя какво АМ да взема без малтодекстрин, но ще разгледам тези дни. Все още давам ДМ био (бях се спряла на негп, защото пишеше че е като Лактаната някъде), а знаех че харесва вкуса.Обикновено се буди още веднъж около 12 и пак търси мляко, макар и по-малко. Постепенно искам да го махнем и това хранене, но засега не става. Все още кърмя по веднъж на ден, но скоро ще приключваме.

Прощъпулник направихме на рождения му ден, исках само да съм сигурна, че може да направи десетина крачки до масичката, на която бяхме наредили предметите. Избра си книга (енциклопедия за космоса) и мишка. Още ми е странно колко бързо се случва всичко.

С думичките определено е в регрес - знае си тати, да, бау-бау и това е. Сочи с пръсти и изисква разни неща. Назовавам всичко. Днес му купихме пясъчник - мида за двора - доста се забавлява. На детската площадка търчи да пипа нещата на другите деца, а не всички родители приемат радушно и се наляга да го взимам постоянно. Почивам си с тоя пясъчник малко вкъщи 😂 Тепърва ще свиквям с тия отношения по площадките.

# 98
  • Замък сред облаците
Hipp е без малтодекстрин. Той по принцип има и ползи за организма и се произвежда естествено (хидролизира се меласа), така че за 1-2 хранения дневно не ми се струва проблем, особено като се има предвид че дава и енергия/храна на клетките.

Ние АМ даваме вече само на вечерното мляко, кашата я правя с прясно мляко и вода. Утре ще давам детско мюсли с бадеми, тъй че това ще е първи сблъсък с ядките Simple Smile

# 99
Да, може би си права, за макс 350 мл АМ които изпива не знам дали е проблем.
Аз вечер давам манджа, къпя го и след 30-40 минути давам и млякото - не знам дали е правилно, щото доста си пълни стомахчето така, но не ми се вижда засега, че може да мине без него. Сутрин затова пък вече не кърмя, така че това му е всичкото мляко, като изключим и малкото кърмене, което вмъквам, защото още ми се препълват гърдите. Бях чела че втпрата годинка трябва да си пие пак по около 400 мл мляко. Не вярвам че мога да ги компенсирам с други млечни продукти. Давах веднъж прясно мляко вечерта - хареса му, ама имам големи скрупули по темата. Напипваме ги нещата колкото мога. Гледам да не забравям и двете яйца н седмица, макар че някъде четох че трябвало даже да са три. На едно ядене обаче не ще да изяде цяло яйце, по-скоро половинка. Бях намерила някакви ориентирояъчни количества от всеки продукт, който трябва да присъства в менюто и мисля да си ги закача в кухнята, че все забравям. Няпоследък успявам да давам редовно различни видове плодове, ама пресните зеленчуци малко ги изпускам. Следобедните ми закуски и те едни закуски - плод или плод с кисело мляко. Нула въображение.

Иначе тези дни пробутах ядене с кайма - правих му ориз с тиквички и кайма на котлон, доста му хареса. Трябва да помисля обяче за още месни ястия. Някъде четох че месото трябвало да е около 70-80 грама на ден в месните дни - в никое ядене от кухнята няма такова количество месо. Може би чат пат в някои яхнии.

# 100
  • Замък сред облаците
Хм, аз вчера търсих инфо за месото и гледам пише по 1 унция (28-29 гр) 2 пъти на ден. Май наведнъж 70-80гр ще дойдат множко за бъбреците? Аз само веднъж на ден давам все още и още не съм сменила от каша към манджа за вечеря, но мисля скоро да го направя, че усещам, че изоставам.

Което ме подсеща за супата където дискутирахме, наистина се препоръчвала четох след 1г защото воднистото съдържание стимулирало правилното отделяне на стомашни ензими.
Пробвах с таратор поради липса на време между прочетеното и обяда😄 на 3 лъжица отказа заради краставицата май.

Давам идея за нещо като спагети болонезе. 
Ситно нарязано или смляно телешко се задушава с лук и моркови до покафеняване на месото, добавя се концентрирано доматено пюре, повечко бульон (бях варила месото предварително и имах) или вода, както и подправки (сол, магданоз, риган). Като поври известно време (20-25мин) и според количеството течност се добавя фиде и се вари докато остане на сос. Страхотно стана и Йоан си облиза пръстите вчера.
Днес давах кюфтета от тиквички и картоф на фурна с млечен сос, също голям кеф.

От суровите зеленчуци давам само домат и малко краставица сърцевина. Заради липсата на зъби или какво ама гагва от нея на кубчета, настъргана… иначе я харесва, но само крехка сърцевина… За плодовете му е любим банана и май го давам прекалено често за СЗ (нещо ми влезе мухата за хиперкалиемия). За киселото мляко следобед и аз виновата, но в тези жеги мисля че е супер избор за оводняване на тялото.

# 101
Гъби съм давала, но просто по-малко като количество, защото мен ме боли корем от тях и затова внимавам по колко давам.
Няма как да не опита морски дарове, аз съм голям фен и давам, баща му много ги мрази. Първи опит беше с миди. Много му харесаха, ама той и лимон харесва и като му дам го осмуква здраво и го гризе. Мисля, че няма нещо, което да не харесва.
Патладжан също съм дала.
Нищо не отказва моето дете, щом е за ядене той е първи нареден 😅

Относно вървенето, главно така се придвижва. Все още използва и четири крака за придвижване, но рядко. Събужда се, взимам го при мен и започваме да се излежаваме и гушкаме, а като го целувам е страшно доволен и усмихнат. След това решава и слиза от леглото и започва да върви. Така чак докато не заспи, буквално не стои на едно място и гръбнака ми започна по-силно да боли.

Днес направих страшна глупост, свалях количката и при разпъването си помислих, че ще ми се получи така както баща му я разпъва, но уви... Показалеца ми е със свалена кожа и малка част от месото 🤦🏻‍♀️прикачам снимка, ако има любопитни.

Скрит текст:

# 102
Благодаря момичета! Ще се престраша и аз за гъбите значи. Морски дарове обожаваме, и ние много ядем, но не искам да ги давам тях още. Риба си яде доста обаче, сега като бяхме на морето пак с нас.

АА, Маги, интересна дискусия сте заформили по нощите. Що не спите, а? 😀

Маги, и Тони вечеря и след час, час и малко пие мляко. И на мен все ми се струва, че е много кратък интервала, ама си търси млякото преди заспиване. Наскоро бях пробвала да му го дам по друго време през деня - пълен отказ 😳 Искам поне да разкарам шишето с биберон, ама нещо се цупи на обикновената сламка.

Между другото аз открих овесеното мляко, като заместител на прясното го ползвам. Доста ми допада, а и на него също. Пресни зеленчуци май освен домат, не давам. Но пък плодовете… яде доста всичко. Ето тази сутрин качамака нещо не му стигна, та една праскова спаси положението.

# 103
  • Замък сред облаците
Щото заспах с детето след 20ч и се ококорих в 23ч…. 😄

# 104
На мен ми беше запушен носът Simple Smile) И не можех да заспя, пак че се сетих да изпия една клеева тинктура и тази сутрин съм добре.
А иначе ето тази статия бях чела https://ohnamama.bg/dete-1-2/hranene/kak-da-hranim-dete-na-1-godina-29

Аз давам месо и на обяд и на вечеря най-често, но пак не ми се вижда и 30-40 грама да изяжда - може би понякога, но не винаги - някой път манджата не му е вкусна и не изяжда цялата, друг път месото не се дъвче. Ама предполагам с времето ще успеем да качим количествата месце. Това за супата сега ми се изясни и на мен, тъкмо се бях отказала да давам и двете, но явно има смисъл.

Общи условия

Активация на акаунт