Отговори
# 750
Дарина ходи на ясла от почти месец вече. Имаше прекъсване от 3 дни заради вирус. Днес за първи път видях да е включен телевизорът сутринта. Когато я разпитвам, тя казва, че не го пускат. Казва, че не пускат и музика, нищо. Мен лично не ме притеснява да гледат по малко и понякога. В една от групите, обаче, всяка сутрин са или новини, или някакви анимации...което си е силно притеснително. Аз бих говорила с директорката, бих го повдигнала на въпрос и на родителската.

В нашата ясла директно заявяват, пък, че не ги извеждат в дворчето, дори и в хубаво време, особено децата от втория етаж, което е много тъжно...Но не е нещо ново, за жалост, и доколкото чувам от близки, никой не е успял да промени нещата.

# 751
По принцип има какво да се направи, защото е по закон децата да се извеждат един час навън. Разбирам че им е трудно с 20 малки деца, но съм убедена, че ако поверите графика с режимът там също ще е вписано извеждане навън (графика трябва да го има залепен някъде отвън, това също е задължително).

Нямам нищо против 15мин детско, в градината на голямата като бяха малки (вече е трета група), докато им нагласят обяда им пускаха 15мин телевизор, за да си седят кротко по столчетата. Сега ги учат да помагат с обяда.
Но децата се впечатляват и говорят, разбира се кога телевизора е работил почти през целия ден.

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 23:57 от deska90

# 752
  • София
Аз не мога да се оплача от нищо в яслата, плакала е първите два дни, вече ходи спокойна на ясла. Всеки ден ги извеждат сутринта 10:30 до 11:30 и следобяд след 16:00. Като е валяло, мъгливо или е мръсен въздуха само не ги извеждат. Тя е свикнала почти по цял ден навън и това ми беше много важно. Иначе с работата, аз от две седмици съм на нова работа и ми е супер. До сега беше страдание и мъки на старата ми работа, постоянно недоволствие и злобни коментари като беше болен малкия. Сега на новото място е точно обратното, всичко е толкова спокойно, почти изцяло съм хоум и се надявам и занапред да е толкова хубаво. Спокойно си ходя да си взимам децата и после си доработвам без никой даже да повдигне въпроса..

# 753
Йоан си каза, че му пускат да гледа “фулмче” от телефона на едната госпожа, но понеже вече имах разговор с директорката по други теми, тази ще почака, а и силно се надявам, че не е за повече от 10-15 минути.
Ходи от 20-ти август на частна ясла, вече три пъти беше болен, и ние с него и трите пъти групите се изпразват, така че мед контролът според мене е мираж, ама долу горе свикваме с мисълта, че така ще е….

Освен това вече имах разговор с директорката за ултиматуми от сорта на “не плачи, щото мама ше дойде последна”, “не плачи и мама веднага ще дойде” (което няма как да стане), викове по децата дочути от мъжа ми (“млъкни бе, ще викна полиция”, и тва че се бяха карали на детето, че се буди и буди другите деца, вместо просто да го изведат от стаята. Освен това единият път като се беше разболял, ми го предадоха без да ми кажат и дума следобед, а той вече очевидно беше настинал и отпаднал, а ми казаха че бил “тъжен”.  Тя обеща да вземе мерки, смениха му учителката и уж тръгна с по-голямо желание. Ама пак болести…
Честно казано, очаквах повече от частна ясла, но съм доволна от тази една учителка и това че имат разни интересни занимания всеки ден. Но той пак казва че му е скучно там и все още всяка сутрин не иска да ходи. Всеки птт като го вземем е и супер гладен, въпреки че твърдят че се хранел добре. Веднага почва да пита за ядене и тъпче устата като невидял. Не знам дали това е нормално. Мислех че да щото все оак се изморява повече, ама ние уж го взимаме след следобедна закуска, не знам…

Що се отнася до болничните - за 5 седмици една бях в болничен, “добронамерени” колежки ме съветваха да работя от къщи докато детето е болно, но това е просто абсурдно в случая с Йоан, особено когато не става дума просто за сопол, а и аз също се разболях с температура.
Сега баба му си е вкъщи и и го даваме тя да го гледа, и може би по-нататък ще се редуваме с болничните с нея, тъй като за мъжа ми е още по-трудно. Честно казано, така са много много жени, и до третата годинка на детето сме защитени, така че работодателят ще не ще търпи. В крайна сметка, едва ли някой би избрал да е затворен вкъщи с болно, плачещо дете, и да излиза всеки път от работен ритъм. Ще гледам да не си го слагам на сърце

# 754
Deska, ще го коментирам значи с директорката, щом има наредба. Повече ме е яд, че в началото бяха 3 деца и времето беше чудесно, и пак не ги изведоха...Просто нямат оправдание.

Fiona, и аз бих очаквала повече от частна ясла...Изсипваш купчина пари и накрая по-зле, отколкото в държавна.

Много разпитвам Дарина, защото съм попадала на лоши коментари за нашата яслата и за викове, крясъци и обиди, но не за нейната група. За сега тя не казва нещо лошо да се случва и не чувам персоналът да е говорил някакви безумия (освен едната "леля", че еди-кой си ще ѝ се смее, защото плачела). Спря да плаче още на втората седмица, започна да спи там и когато отиваме да я взимаме, иска да си играе още с някой конструктор и не бърза да си тръгва. За сега е спокойна и това ме кара и аз да съм спокойна.

Относно глад след ясла/градина, покрай мен за всички е абсолютно вярно. Даже една съседка ме предупреди преди да тръгне детето изобщо на ясла, че всички деца, нейните и чужди, за които знае, винаги са много гладни като ги вземеш и ме съветваше да си нося храна. И така, в колата винаги нося нещо дребно. Вкъщи изяжда много големи количества...Казват, че там яде, но мисля, че е възможно порциите да са малки, а тя да яде по 1 - 2 хапки от някои неща.

# 755
Понякога в частната ясла е по-зле от държавната, точно защото всеки си плаща и мислят, че тогава всеки му е длъжен. Има родители които си тръсват болните деца, защото видиш ли, плащат си.

За яслата е пословично, че децата се прибират гладни дори да си изяждат всичко, просто грамажът е много малък и не се дава допълнително. На голямата винаги съм носила нещо в кутийка я плодове, бисквити или нещо друго, сега и с малката ще съм подготвена.
В градината в момента каката няма такъв проблем, защото там е възможно да им дадат допълнително, ако има или ако някой дете не си е изяло, пък и вече проявява капризи вече.

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 10:25 от deska90

# 756
Здравейтее, как сте? Приготвяте ли се за коледните празници? 🙂
Ние се прибрахме да живеем в България. Вече имам свободата да излизаме когато искаме, без да се съобразявам ММ може ли да ни закара с колата или не. Детето май го удари детския пубертет и ми е трудно да навигирам трудните ситуации, особено на детската площадка. Както беше свито дете, което позволяваше на всички да му взимат нещата, сега започна да взима играчките от ръцете на децата и да хвърля, когато му се каже да върне. Тръгна и да удря другите, когато е фрустриран. Наясно съм, че това е период и трябва да се възползвам от момента, да му покажа и науча кое е правилно и не, обаче наред с това трябва да се справям и с вътрешната си тревожност за това "какво ще кажат другите". Все още не съм си създала приятелски кръг на площадката, та и това спомага. Абе, не ги обичам площадките и това си е.

# 757
За много години! Пожелавам здраве и късмет на всички, както и на семействата ви.
Надявам се сте си изкарали едни прекрасни и уютни празници!

Да побутна темата, радваха ли се децата на подаръците си? Имаше ли вълнение за дядо Коледа или по-скоро плач, ако са се срещнали лице в лице със стареца?

Дарина много боледува от Октомври, 3 ларинготрахеита, 1 отит и малко бактерии в носа, то вярно, че като почнат ясла нещата са такива за много деца, но това е абсурдно. Пулмикорт и инхалаторът са ни верни приятели.
Сумарно за трите месеца е ходила 13 дни, като я спряхме още от 10 Декември и си я гледаме вкъщи да закрепне. Покрай нея понякога не ни се разминава и на нас с баща ѝ.

Та, в тая връзка, тя не видя дядо Коледа на живо. По снимките от "лелите" видях, че едно 80% от децата плачат и далеч не са щастливи. Предполагам, че и на Дара реакцията нямаше да е по-различна.

Тя получи изключително много подаръци като единствено дете и внуче. Не можа истиски да се зарадва на нещо, защото просто нямаше как да се съсредоточи върху едно. Моята майка ѝ подари кухня, която пък в момента се ползва много. То и на мен ми е кеф да готвя с нея Laughing Баща ми ѝ подари телефон със слушалки...направо паднах. Не знам точно какво си е мислел, но не мисля да връча телефон и слушалки на дете на две годиники.

От какво се интересуват и с какво се занимават децата ви напоследък?

# 758
  • Замък сред облаците
За много години, момичета! Както е популярно в интернет, да случите на следния късмет: Сополът да не се връща в ничий нос във тази къща!

Бъбълз, при нас Йоан видя Дядо Коледа само на представление в Кукления театър, бях взела билети за Коледно приключение на 24.12.
Вкъщи никой не се е преобличал точно с идеята, че имам спомен как съм се крила под масата от Дядо Коледа.

Йоан сигурно е последният, който остана неходещ на градина, та засега се разминаваме с болестите. Последно боледувахме в края на октомври. Донякъде го отдавам и на ваксината против грип (класирахме се за 2 дози от назалната за него, аз си сложих инжекционна), но и че не се среща с толкова деца, площадките са сравнително пусти зимата. Водя го и на детски център, Музейко и тн, но не е лепвал нещо засега.

И при нас положението с количеството подаръци е сходно. На повечето роднини бях поръчала книжки, та обогатихме колекцията чувствително. Получи още магнитен конструктор, кола, ксилофон, дървени пъзели, дървено влакче с релси, на Пес патрул мърча от Лидл от миналата седмица почти всичкия 😆

Цифрите и буквите са последния хит при нас (по собствен интерес, аз не го натискам да ги учи). Засега може да брои до 3 и знае буквичката на тате. С говоренето имаме супер напредък спрямо лятото, днес даже ме изненада като почна да си припява на песните в колата отделни фрази.

Сега покрай празниците му поразпуснах дневния режим и се пообърка съня му, но скоро ще влизаме в релси Simple Smile

Това е при нас Simple Smile

# 759
Здравейте и от мен, за много години!

Лаватера, добре дошли!

Бъбълз, съчувствам много. Мрънкала съм тук миналата година, в подобно положение сме и тази. Нон стоп е болен, нон стоп. Тази година даже до някъде е по зле от предната, вече ми е трудно да преценя кога се усложнява боледуване, кога се наслагват. От месеци не съм го виждала напълно здрав. Почна се от септември с коксаки, после ковид и накрая обикновена настинка, дойде октомври - 3 пъти хрипове за 1 месец на различни разболявания. Ноември се закрепи и сега декември пак е ужас. Криво ляво намерихме две здрави дупки за 1 доза варивакс и 1 противогрипна. Ад! Поне ги кара една идея по леко, не стига до толкова усложнения, температура рядко вдига, ако вдигне не е висока. Но определено като бройка боледува повече от миналата година. Благодарение на флексотида научи цифрите до 10, брои само до 4 обаче. Всичко над 4 е много 😁

Бърбори много, въображението се развива на макс, интересува се предимно от ролеви игри. Играчките са на заден план, освен ако не ги използва в поредната ролева. Книжките са на почит, четем с часове всеки ден. Пъзели харесва също, за коледа му взех някакъв с 24 части - нареди го от раз с минимална помощ.

Чак сега започнах да се наслаждавам истински на майчинство, обяснявала съм и преди, че бебешкия период ми беше много труден. Сега ми е голям кеф, говорим си като с възрастен. Онзи ден готвя, той седи до мен на кулата и си говорим. По някое време казва “мамо, аз сега слизам, отивам да си играя малко. После дойда пак правя ти компания”. Как да не се разтопи човек? Опитва и да “манипулира”: “мамо, трябва да ми дадеш сиренце, защото ме боли крачето” 😁

# 760
Здравейте, момичета.
Здрава и щастлива да е новата година!
Как сте вие и дечицата?

Жалко, че темата не е толкова активна вече. Липсва ми да си пишем тук. Хайде, нека се разпишем повече.

С Марти се гледаме вкъщи още. Честно казано ми омръзна да чувам "ще ходиш ли на градинка, в градинката е много хубаво, като тръгнеш на градинка"...Ами, когато решим ще тръгне, ако питате мен не искам да е скоро.

Коледните празници си бяхме сами вкъщи, защото Алекс изкара стомашен вирус. После Марти се разсополиви, после и брат му също. На Нова година бяхме на село със свекърите.
Доста преди Коледа говорехме и се вълнувахме  за дядо Коледа. Бяха много сладки докато си отваряха подаръците. Зарадваха се, но и са затрупани с играчки. Марти също набляга на ролеви игри, затова и подаръците му бяха свързани с игрите му. Например градински комплект + ръкавици с таралежче, понеже всичко свързано с плодове и зеленчуци, копаене, садене и т.н. му е много интересно. Както и фигурки на животни, защото постоянно говореше за всякакви видове животни. Съответно и получи не знам колко книжки с животни. Каска, защото всички вкъщи (пожарникарски, полицейски, военни) му бяха големи, та взехме една на byox да може да си кара и превозните средства с нея. Дървен пъзел, магнитна игра...такива неща.
Получи и много книжки.
От баби и дядовци получиха пари.

Много е сладък бърборанчо. Постоянно нещо обяснява и пита. И какъвто е гръмогласен. Постоянно пита "защо, мамо?" Какво, мамо? Как, мамо?
Един ден ми казва "много обичам мама...аааама много". Често ме гушка, целува ме и ми обяснява колко ме обича. Цялата сияя от щастие. 
Друг път пък баща му го пита " ти какъв домашен любимец би искал да си имаме, когато се преместим в къщата? Куче или коте? " След лек размисъл Марти отговаря " много ми се иска да си имаммм крава! " хаха
 Направо ни стопява лагерите. Баща му си беше 2 седмици почивка и не го остави да диша. Като се почнат едни игри...няма край. Даже не искам и да ги гледам, защото като започнат да се катерят, носят и т.н.  косата ми се изправя. А пък Марти все намира да ме извика "мамо, ела да видиш какво правим".. ами не, мерси!
Много обича да подрежда (по неговите разбирания). Всеки ден прехвърля от едно място на друго играчки и всякакви предмети. Подрежда си ги в редичка от единия край на стаята до другия, чак в коридора продължава. Буквално няма къде да се стъпи. И не дава да се мести нищо от мястото, където го е оставил. Преди да легне пак прережда по нещо. Само се прехвърлят някакви кофи с играчки (напълнени от него). Много обича такива игри. Да си строи с възглавници, да прави къщи, да ходи на работа, на село...много е работлив.
Постоянно влачи някакви тигани, тави и си ги складира в неговата кухня. Ако нещо ми липсва знам къде да проверя първо.
Най-често той е таткото/чичкото/дядото, който ходи да прави ремонт "в къщата". Що ли? Много помага, когато ходим до къщата, която купихме и всичко иска да пипне и да прави.
Хората си разказват приказки, ние говорим за един въображаем Георги, който е много забавен и който беше вървежен, още докато брат му беше малък. Какви ли не истории сме измисляли с него. Даже като заспива иска да му разказваме за него.
Режимът му е ужасен напоследък, но трябва да взимам мерки, защото изобщо не ми харесва да заспива толкова късно.

Накратко е това при нас.
Дано се включвате по-често.

Пс. Толкова съм се затъжила за активността на темите, че преглеждах наскоро старите ни теми и ми беше много мило какво сме си споделяли.

# 761
Здравейте, момичета! От вчера не мога да си намеря място от притеснение и имам нужда да ви споделя тук. ❤

Бременна съм в 12 седмица. Вчера излязоха резултатите от БХС и бях да ги взема. Резултатите PAPP и hcg са много ниски, генетичният лекар ми обясни, че това се получавало при бебенцата - момченца. За всеки случай искат второ БХС след 15-16 седмица. АГ каза, че препоръчва фетална ехокардиография след 20 седмица. Мен ме чоплеше цял ден вчера, свързах се с една приятелка с момченце, родено живо и здраво, каза, че и при нея се е случило същото ( почти идентични са ни резултатите на papp и hcg ). След втория бхс и е излезнало 1:5 шанс за бебенцето да има Едуардс.. Направили всякакви изследвания - пренатест, още една фетална морфология и т.н, не разбирали как бебето е супер окей,а има такъв резултат 1:5. Моля ви, ако си спомняте, при вас как са били бхс? С Виктор ги сравних, бяха почти същите като сега.. Но вижте горе за Едуардс ми е 1 към 64 хиляди, което ми вкара голямо притеснение, защото на всички други мами им е 1 към сто хиляди всичко.. Прикачвам ви бхс..

# 762
  • Замък сред облаците
Хоупче, не се тревожи, статистиката е в твоя полза. Ако беше 1:200 да се притесняваш, ама тази стойност е напълно ок.
По-скоро занижените стойности на papp-a и freeb-hcg са маркери за възможен гестационен диабет и риск от прееклампсия. Тъй като тези хормони се секретират от плацентата, а тя се образува от клетки на сперматозоида, може да подуднеш на мъжа ти 😅 но мисълта ми е че производството им много зависи и от самата плацента, щом другите маркери на изследването са ок.
Моя позната със сходни резултати разви ГД, но тя си имаше и инсулинова резистентност от над 10г. Съвета ми е да си следиш кръвната захар и инсулина на гладно всеки път като пускаш кръвни  изследвания (принципно при бременността е нормално да е завишен инсулина, но едно ще е да е 20, друго 100 нали). И след 18 седмица си следи кръвното.

# 763
Аз имам инсулинова резистентност и имах гестационен диабет с Виктор.. На нея са и предписали аспирин, аз трябва ли да пия, АГ нищо не каза .. благодаря,че ми отговори, АА ❤️🤗

# 764
  • Замък сред облаците
За прееклампсия обикновено аспирина го почват в 4 месец ако помня правилно.

Общи условия

Активация на акаунт