Рисуване за начинаещи и не само - 11

• 27 018
  • 750
  •   1
Отговори
# 195
Добре изглежда Simple Smile
Да, той обяснява на японски, но има субтитри на английски.

# 196
  • Мадрид / София
Използва две четки, една по-дебела и една по-тънка. Освен това и двете ги използва веднъж с повече вода или  почти сухи. Така постига различните ефекти.
Ако намеря едни видеа в ютуб, където показват как се рисува, но не говори нищо. Тоест ще трябва сами да се досещате кое как и защо го прави. Ако го намеря ще ви дам линка. - Не ги намирам.

Алисия е много добра и обяснява добре, вижте дали има субтитри, които да са на език, който разбирате.

Начо Кирога също е много добър:

Тук обясняват как се рисува с химикалка. Химикалката се държи под наклон от 45 градуса:

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 22:56 от Angela61

# 197
  • София
Мерси за видеата. Само да остане време и ще ги видя.
Довърших сукулента. Втората розичка доста по-бързо я нарисувах. Не съм сигурна, че има достатъчно обем.

# 198
Според мен, и двете розетки изглеждат много добре.

Чудя се дали да рисувам хамелеона на Художник онлайн - видях, че съм свалила и него (не знам той защо е част от маратон Графика, като е акварел...).

# 199
Здравейте!
Не съм публикувала скоро тук. Но то е, защото се лутам сред всичките си занимания и рисуването остана след полимерната глина на този етап.
Влизам тук с въпрос - творчеството ми е хоби, имам друга професия.
Все пак ми се натрупват "произведения" и така или иначе по някакъв начин им търся пазар, защото няма как да превърна дома си в склад. Пък не успявам да спра да творя, просто не мога да седя и да си почивам като другите хора............
Заговорих се с една дама, открила ателие в моя град, в което е събрала творби на различни автори. Тя ми поиска регистрирана фурма и фактура за произход на стоките. Юрист съм, но тази част ми е тъмна Индия - с приложните изкуства. Доколкото знам, ако имам продажби с наложени платежи през куриерите като Спиди и Еконт, в края на годината трябва да платя съответен данък. Но аз едва тази година реализирах няколко продажби и още не съм го минавала тоя път.
При условие, че нямам никаква реална търговска дейност и почти никакви продажби, не смятам, че е необходимо да регистрирам фирма...

Някой има ли повече знания по темата?

# 200
И аз не съм се задълбочавала по този въпрос, но мисля, че може с касовите бележки или подобен документ да се внесе данък.
Не е задължително да се прави специална фирма за това.

# 201
  • София
Най-добре си направете консултация със счетоводител. От една страна, продажбата е доход и дължите ДОД, от друга ви е допълнителна дейност, понеже имате друга, основна работа с договор.

# 202
Обикновено галериите и онлайн магазините плащат този данък - влиза в комисионната. Това е една от причините Купи изкуство да има толкова висока такса (мисля, че беше 40%). Така че те имат грижата.

# 203
  • София
Не бях чувала, че галериите плащат данъка.   Нещо като при наемите ли е? Обаче задължението да си подаваш декларациите не отпада.

# 204
Пишеше го в общите условия на този сайт, предполагам, че на повечето места е така. Изглежда ми подобно на данъците от награди - преди участвах в доста игри (тази година по-малко, защото ми досади, но не съм се отказала напълно, само си почивам) - обикновено в общите условия пише, че когато наградата е на висока стойност, организаторът плаща данъка. Не са длъжни по закон, но го правят (има и изключения, но при повечето е така).

# 205
  • Мадрид / София
Едно време имаше Задруга на майсторите и членовете ѝ продаваха продукцията си в магазина им. Отдържаше се данък на майстора при продажбата на произведението. Същото беше и за художниците към СБХ. Обаче всичко се разпадна и не знам дали вече имат магазини и къде. При създаването на фирма трябва да се води счетоводство и с касовите бележки и фактури се отчита съответния доход. За това е добре да се консултираш със счетоводител за да се направи както трябва.
Друг вариант е да продаваш в някой сайт или ти да си създадеш виртуален магазин и там да продаваш. Варианти има, въпроса е дали ще има търсене. Това зависи от вида на произведението.

# 206
  • София
Участвала съм в няколко изложби. Никой не ми е предлагал такова нещо. Или минават метър, или понеже практиката е такава, не се е сетил никой да ми каже. И беше преди локдауна.
Това не решава проблемът на utro77. Протокол съм подписвала, че предавам това и това на галериста, а не фактура. Фактура при продажба само и то, ако си СОЛ или фирма. Сертификат за произход или както там се наричаше - да.

# 207
Намерих в нета декларация за авторство - едва ли е задължителна форма. Това се иска при изнасяне зад граница, не при излагане на картината: https://sofia-art-galleries.com/wp-content/uploads/2021/11/2-830 … azec-1-Artist.pdf

# 208
  • София
Декларацията е добре да я има принципно. На мен ми искаха на всяка картина отзад залепен етикет с името на картината, автора, материалите и размерите. И протокола.

# 209
  • Мадрид / София
Едно маслиново дръвче

Общи условия

Активация на акаунт