Рисуване за начинаещи и не само - 11

• 27 034
  • 750
  •   1
Отговори
# 315
  • София
pppqqq, чудесен пейзаж! Водата ти тече покрай камъните! Прелестен е!
Аз първо скицирах и после установих, че мониторът не показва цялата височина на снимката 🤪 Даже си помислих, че Елена е объркала референса, когато започна да рисува долните камъни.
Честно да си кажа, нейните вълнички са доста аниме.

# 316
Благодаря Simple Smile
Тя обаче показа два такива пейзажа - един в началото, който изглеждаше по-изпипан и после този от урока.

Целулозната хартия е много странна - намокрям я цялата, попивам със салфетка (както тя показа) и буквално след 2 минути е суха, само малко деформирана. Или при мен въздухът е сух?

Последна редакция: ср, 08 ное 2023, 22:12 от pppqqq

# 317
  • София
Да, видях втория. Чак се позачудих, че ще рисува същото нещо. Аз никога не мога да повторя нито картина, нито текст. Веднъж направено, какво повече да му правя?!? Целулозата не поема вода както памукът. Ксения казва, че разликата е като между хавлия и дъска. Целулозата е дъската. Аз рисувам основно върху целулоза. Адаптирала съм се. Имам един пакет баохонг, но се чувствам странно с него и не го ползвам.

Допълвам се:
На иланг-иланг скаридите са добри. Може би има малко има разминаване между овалът на платото и на каничката, но може да ми се струва само. Чак ми се доядоха скариди.

Последна редакция: чт, 09 ное 2023, 00:28 от Raya

# 318
Рисуването на едно и също нещо е стандартна практика. Много художници имат по няколко версии на свои картини, а етюдите и мини версиите се правят, за да се изпробва композиция или цветова палитра.

Отделно има много професионални художници, които копират собствените си картини - познавам такива, струва ми се даже, че е обичайно сред тези, които се издържат от продажба на картини. Изглежда ми евтино (като подход към изкуството, не буквално - все едно, че изработват сувенири). Ако човек иска такава (копирана) картина, по-добре да се купи принт - пестят се материали, време и пари, а резултатът е същият.

# 319
Ох, ужас.
За пръв път рисувах по такъв урок.
И за пръв път рисувах рекичка.

През цялото време забравях да гледам референтното изображение и само следвах стъпките. И мен ме обърка това, че не се виждаше долния край на рисунката и трудно ги наместих тия камъни.
Но по-лошото е, че абсолютно сгафих със светлината. Накрая цветовете ми се видяха прекалено бледи, засилих ги и прецаках всичко.

Обаче си разбрах грешката и тя е, че непосредствено до листата на дърветата трябваше да е най-светло, пък аз го затъмних.
Аз използвах акварелна хартия на Hahnemühle.
В началото добре ми се намокри, но по едно време изсъхна и се наложи пак да я мокря.

Като цяло беше приятно занимание. Ще продължавам! И даже смятам да нарисувам първи урок отново, за да си оправя грешките.

Ето, срам - не срам:

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 09 ное 2023, 08:45 от utro77

# 320
  • София
Има движение на водата, но наистина липсва светлината. Сигурна съм, че ще стане чудесен пейзаж.

# 321
Добре изглежда, особено водата. Ако я направиш втори път и оставиш повече светли петна - най-вече над дърветата, ще стане по-добре.

# 322
  • Мадрид / София
Ми рекичка и дървета на свечеряване 😁❤ Другия път на дневна светлина 😂

# 323
Втори опит.
Направо рисувах. Не следвах видеото.
Труднички са ми тези природни красоти. Но няма до се отказвам.

# 324
Изглежда добре Simple Smile

Аз днес бях заета и се позабавих с рисуването - сега довършвам втори урок и не ми харесва съвсем как се получи - но каквото - такова. Ето го видеото:

Ето я моята (вече написах, че не съм съвсем доволна, освен това мисля, че има нещо много сбъркано, в начина по който трябваше да нарисуваме дърветата около къщата):

Допълвам с днешния резултат - дървото ми не стана добре, но не ми се занимаваше повече с него днес. Всъщност цялата картинка има нужда от поправки, но не знам дали скоро ще я рисувам пак:

Последна редакция: пт, 10 ное 2023, 21:08 от pppqqq

# 325
  • София
Редактирам се, защото искам да споделя, че утре - 11.11 в Алиекспрес ще има намаления. Който пазарува от там - да погледне.

Тези два референса не ми допаднаха още преди регистрацията, но си се справила добре. Нещо лодката не е съвсем както трябва - стените са дебели, но то и на видеото май бяха така и отражението би трябвало отпред и отзад на лодката да е приблизително еднакво широко.
Artmie имат намаление на акрилни бои:
https://www.artmie.bg/search-engine.htm?slovo=krl84&search_submi … R6aG92YUBhYnYuYmc

Последна редакция: пт, 10 ное 2023, 23:45 от Raya

# 326
За втория урок реших да намокря хартията повече, защото на първия я усещах изсъхнала. Това прекалено намокряне ми прецака рисунката, твърде много се разливаха боите на места, а трябваше очертанията да са по-отчетливи.

pppqqq, харесва ми снежното ти утро! Много добре се е получило!

Последна редакция: сб, 11 ное 2023, 00:03 от utro77

# 327
И твоята изглежда добре, според мен, няма значение, че боите са се разлели на някои места. Контролирането на боите при акварелите изисква огромен опит, затова аз предпочитам да рисувам на пластове, на относително суха хартия.

Рая, миналата година Артматериали имаха отстъпка 20% на всичко, но май беше преди Коледа, а не сега. А Артсървиз също имаха 20% на всичко, но за черния петък и бяха забравили да я отбележат на всички продукти на сайта, трябваше да ги питам по телефона дали наистина важи за всички.
Тази лодка и на мен не ми хареса, а също и дръвчето - не само това, че моето е твърде бледо, а и клоните не ми допадат (нейните са малко по-добре, но пак не ми изглеждат естествено).

П.п. Стативи имат отстъпка сега - имам етюдник от тях, който навсякъде другаде е значително по-скъпи. А също и много удобна кутия за моливи или пастели, с три чекмеджета.

# 328
Ето и трети урок.
Интересно, че Елена показва една рисунка, пък рисуват друга. Малко е объркващо.
По-добре просто да показват това, което се рисува на урока.
Еми… не и идеално лоша моята… Дърветата ми не се получиха, както исках.
Отивам да си търся китайска Кали графическа четка!

# 329
Харесва ми Simple Smile
Да, тя използва своя стара картина като референция, а не снимка. И двете са различни - особено в цветовете има доста забележими разлики. И за мен е малко объркващо.
Започнах лалетата, но още не съм ги довършила.

Общи условия

Активация на акаунт