Рисуване за начинаещи и не само - 11

• 27 041
  • 750
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Значи - направо се отказах да правя това с лодката - не е добър референса, има в него грешки и тя ги задълбочава, неизвестно защо. Май ще скоча направо на лалетата или на днешният урок.

# 331
Това е моята версия на лалетата:

И отново - това, което рисува в урока и това, което е показано на снимка в личния кабинет, са леко различни картини. Не че е лошо, но е странно.
Скрит текст:

Имам малък проблем с буквите - първата (С) я каза накрая, другите също ги е казвала във видеата, но ги пропуснах - вероятно са през паузата за реклама. Ще трябва да преслушам пак всички видеа, за да ги открия, ако искам бонуса.

# 332
  • София
Хубави са ти лалетата. На Елена мострата /ако мога така да кажа/ е добре, но от видеото - не ми допада. Не знам защо го прави - говори, говори, говори! Пришки на ушите ми излязоха, а работа не свърши Sad
Мисля, че третата буква беше А, а днес беше Б
Разочарована съм. Чак не ми се рисуват тия неща. Метнах едно око докато вървяха рекламите. Попаднах на последната картина от курса - поле, път и две момиченца в гръб вървят по пътя. Видя ми се съвсем опростена. Момиченцата бяха по-пипнати, но полето беше зелени облаци и мъгли. Контрастът между фигурките и фона беше очеизваден.
Аз да си сложа добитъка, дето го нарисувах малко на въображение, малко от снимки.

# 333
Е, то драстична разлика между двете рисунки с лалета на Елена.
А твоите са станали много хубави!
Нямам търпение и аз за малко цвят. Първите два урока ми дойдоха малко безцветни, а аз си падам по ярките цветове.

# 334
Петте букви са СВАМБ - сега попрегледах пак видеата и си отключих урока.

Урок пети ме подразни много - рисувам пейзажи, но си ги планирам и ми отнема доста повече време от зададеното. Това не е добре планирано и има кофти неща, които според нея са ок - не може да си боядисаш небето синьо, след като знаеш, че трябва да оставиш бяло за слънцето. И после да сложиш слънцето между листата, където би трябвало да има планина. И после да нарисуваш сенките на пътеката на грешното място... Confounded

Накрая се ядосах и това също повлия на резултата. Моите сенки също са бъркотия, защото накрая дори не исках да довършвам картината и се чудех дали да не я зарежа.
Все пак мисля да нарисувам и фарът - той изглежда по-добре на пръв поглед.

Последна редакция: нд, 12 ное 2023, 17:32 от pppqqq

# 335
Може ли да ми кажете и други он-лайн школи, където мога да изкарам курс, дори и платен?
Може на руски или английски.
А има ли българи, които предлагат он-лайн уроци?

Аз се мотивирах да взема да се науча на нещо повече.

# 336
Артефакто също имат курсове; имат и маратони, но не са добри (курсовете се рекламират с много красиви картини, така че сигурно си струват).
https://artefactoschool.online/ru

Художник онлайн имат добри уроци в Ю туб, а също и платени на сайта им: https://www.hudozhnik.online/

Не знам български школи. Т.е. знам, но само детски. Сигурно има и за възрастни.

Много художници, които имат канали в Ю туб, имат и платени канали в Патрион; от известно време си мислех да си направя профил и да се включа. Цените са различни за всеки (всеки си поставя каквато тарифа иска). Обаче не съм убедена, че са ми нужни - ако имам повече време и се упражнявам (и с помощ от безплатните уроци), ще се науча и сама. Ходила съм на уроци преди години (имам предвид след като завърших училище - без определена цел, просто исках да видя какво е) - общо взето вятър работа - задаваха ми тема и ме оставяха да си рисувам, като от време на време получавах съвети (хубаво е да има второ мнение, но при толкова малко намеса, можех да го получа и от познати художници, без да плащам за уроци).

# 337
  • Мадрид / София
Курсовете с много "ученици" не са особено полезни, освен ползването на модели или композиции за упражнение. Истинска полза има от персонално обучение, когато художника те съветва и коригира лично. Това е моя опит. Докато не ми обясниха лично на мен кое как да направя/нарисувам, чак тогава можах да напредна значително. Дори кандидатствах в Академията. Ама там без гръб по него време нямаше начин да се пребориш.

# 338
А за обучението там от две места чух лоши неща през последната година - едното във връзка с позната на родителите ми, която е завършила там, а другото от художник, който каза, че дъщеря на негов приятел току що била завършила, но не може да рисува никак (включително да направи обикновена скица с молив - не е свързано с модернизма или нещо подобно, просто не може). Но тя била с връзки и не е имала проблеми.

# 339
pppqqq, ей, много благодаря!
Ами аз направо се зачудих на кой курс бих искала да се запиша.- Харесват ми всички!
А на втория сайт художник он-лайн са и по-евтини.

Засега само съм решила, че бих искала да рисувам с акварел.
През годините пробвах и масло, но нямам къде да ги държа картините да съхнат, пък и има неприятна миризма...

# 340
Направи си профил в сайта на Художник онлайн - вътре има безплатни уроци. И в Ю туб канала им има, но малко трудно се намират - някои излизат, някои - само ако човек ги запази след живо излъчване.
Ето един техен урок по акварел:

# 341
Ето ги моите лалета.

# 342
  • София
Лалетата на utro77 са много по-добри от на Елена. Браво!
Мога да препоръчам две художнички. Първо Ксения Максимова, при която имам абонамент. За мен е отличен педагог, работите са ѝ добри. Най-доброто, на което учи е да рисуваш сам. Не папагалското “сега взимам ултрамарин и го слагам ей тук” и ти, ако не вземеш ултрамарин или не го сложиш точно ей тук, нищо не правиш. А защо точно ултрамарин и защо се слага на това място - никой не казва. А Ксения говори, повтаря, потретва всеки път. Другите причини да я харесвам са лични - допада ми гласът ѝ, ясната и дикция, самите картини - тип илюстрация и това, че няма академично образование. Има група във ВКонтакте и платформа с курсове.
Втората е Мария Остапенко. Тя има платени курсове, но всяка сутрин в делничните дни води Акварельная зарядка, която понякога гледам с интерес. Картините ѝ ми харесват, но тя почти не обяснява защо прави това или онова. Крайният ѝ резултат за мен е достатъчно добър, че да продължавам да я гледам. Гласът и малко ме дразни, особено в частта “припявам си докато си рисувам натрапчиви части от песни” както и това, че постоянно пита публиката, ама някак риторично. Предполагам, че платените ѝ курсове са по-различни от безплатните. И тя е във ВКонтакте
Преди време гледах в Доместика курс. Акварелни портрети. Беше интересно, но не е за начинаещи. Предполага се, че можеш да построиш лицето правилно, с лекота определяш пропорциите и сенките. Беше различен начин за показване на светлината и сенките, а не пълноценен курс.

# 343
Raya , благодаря и на теб за полезната информация!
И аз малко се измъчих да следвам цветовете, но за пръв път следвам уроци.

Снощи дискутирах с ММ идеята ми да се запиша на платен курс и той ми каза, че май в момента не можело абсолютно никакви преводи да се правят към Русия парични. Т.е. нямало да мога да си платя курс.
Някой знае ли нещо?

# 344
  • София
При Ксения може. Няколко пъти го казва. Ако ви харесва, как рисува и как обяснява, може да я питате на лично. Допълвам линк към платформата, там има няколко урока. Във ВКонтакте в групата също може да има, но там ми е малко мътно, защото има различни групи за различните неща и не знам в общата какво точно има.
https://shcool-mk.ru/login

Сега видях, че в Акварельная зарядка има безплатен урок-подарък. Дано се отваря линкът.
https://vk.com/app5898182_-192246941#s=2463741

Общи условия

Активация на акаунт