Рисуване за начинаещи и не само - 11

• 26 136
  • 750
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Акварел е. Затова не съм измислила, как да ги светна малко. Иначе за цветовете е така.

# 91
  • Мадрид / София
Акварел е. Затова не съм измислила, как да ги светна малко. Иначе за цветовете е така.
Пробвай с чисти четка и вода да намокриш местата, които искаш да изсветлиш и гато се понамокри с четката да отнемеш от цвета. Това става когато е прясно още, но сега вече сухо, не знам до колко и дали изобщо ще има ефект.

# 92
  • София
Това вече го правих. Имам приличен стаж с акварела. Хартията ми е смес с 70% памук и не трае на неколкократно измиване. По-скоро още едно дърво ще трябва, което да хвърля сянка върху сградите. Ще го мисля още. Благодаря.

# 93
Може с гваш - гледам в Ю туб, че много акварелисти го използват в краен случай. Той е покривен (мисля, че гвашът е темпера, но не съм на 100% сигурна, аз не го ползвам).

# 94
  • София
Ще взема да питам по руските групи за гуаша. И аз отдавна му се чудя, но темперната боя ми се струва нещо друго.

# 95
  • Мадрид / София
Мисля, че темперна боя на руски е гваш. Лично на мен никога не ми е харесвала темперната боя. Може би защото ни задължаваха да рисуваме с нея. За декоративно рисуване е добра. Проблема при нея е, че изсивява и избелява когато изсъхне. В това отношение акрилните бои са по-добри. Акварела си е трудна техника. Трябва да си сигурен като поставиш дадена мазка боя, че е точно на място. Иначе става трудно за коригиране.

# 96
Аз гледам много видеа в Ю туб (не само уроци - понякога са демонстрации, упражнения, коментари, свързани с рисуване) и наистина акварелистите масово го използват това (заедно с обикновен акварел). Мисля, че е нещо като концентриран акварел, защото съм чувала изказвания, че гъстата бяла акварелна боя по същество е гваш.

# 97
  • София
Допълвам под пейзажа, какво ми отговориха за гуаша 😁

Благодарности, Angela61! Не знам, това ли имаше предвид, но след като те прочетох, се сетих, как да сложа фокуса върху къщичките. Ползвах акварелни моливи.

“ Раечка, доброе утро )

Гуашь, это не темпера, и не акрил. Это водорастворимая краска типа акрила, которым потолок и стены красят. То есть не вязкой, как у художников или по ткани консистенции, а как сметана.

Походит больше всего на белильные акварельные краски, но никогда не бывает сухая. Всегда как сметана. Продают в баночке.”
Нещо като латекс 😂

Последна редакция: пн, 21 авг 2023, 09:30 от Raya

# 98
  • Мадрид / София
Разликата между темпера и гваш:

https://www.slanchogled.com/product-cat/art-materiali/boi-za-ris … mperni-boi-gvash/

# 99
  • София
Ксения каза, че гуаш и темпера са различни. То и в статията пише - температа е с жълтък, а гуаша е с гума арабика.

# 100
  • Мадрид / София
Температа в миналото са я смесвали с жълтък, но не и сега. То и сега може ако искаш, но не е практика. От статията става ясно, че са подобрили качеството, което е добре. Моите спомени са от преди 40 години 😂🙈. То и тогава имаше хубави темпери, но се намираха само за изявените художници и познай кой можеше да се добере до тях. Имах възможността да се сдобия с един набор от тубички темпера ( "Таленс" ако не се лъжа бяха) и удоволствието беше значително. Цветовете  бяха живи и не изсивяваха като изсъхнат (което ставаше с купешките български темпери). Такива цветове се постигаха с акрилните бои тогава. Сега не знам как е, много неща се промениха а и аз от тогава с темпери не съм рисувала. Предпочитам маслените бои, по̀ ми  прилягат, но дори и с маслени бои почти не съм работила. Имах други приоритети по това време.

# 101
Акрилните потъмняват при съхнене и обикновено не изглеждат като цвета, който е нарисуван на етикета или на кутията. По начало са по-приглушени от маслените. Единственото им хубаво е, че съхнат бързо и след това са издръжливи.

От тези приказки за темпера и гваш ми се прииска да си поръчам малко, може би ще го направя скоро...
За Миселанджело и въобще художниците на фрески съм чела, че рисуват(и са рисували) с темпера.

# 102
  • Мадрид / София
Рая, направи така, че къщичките като че ли прозират надолу през тази синя ивица (цветя или река, не знам какво е). Мисля, че така ще стане по-добре. Иначе ми харесва как станаха покривчетата, а и самите къщички, много живописни 👍😄.

Последна редакция: пн, 21 авг 2023, 18:43 от Angela61

# 103
  • София
На живо се вижда, че е мъгла и стои добре. Всяко пипане е като тангото - две оправиш, едно развалиш 😂😂😂

# 104
Нарисувах си земната пчела от маратона и успях да получа бонуса (урок с фар), все пак предпочитам тези на Маргарита и още ми е неприятно, че изтървах по-голямата част от нейните уроци. Ще трябва да се записвам пак на същия, когато излезе.

И едното ми лилаво свършва... Струва ми се, че пресъхват прекалено бързо и ще трябва да направят много сериозна промоция (от типа намаление с 50%), за да поръчам пак.
Може би ако някой започне да продава Охуху, бих взела от тях - четох, че не са по-лоши от Копик, но пък са забележително по-евтини.

Общи условия

Активация на акаунт