Рисуване за начинаещи и не само - 11

• 27 008
  • 750
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Започнали са да правят отстъпки при активност на рисуващия. Гледаш видеото, качваш картинка, печелиш някакви точки или монети и като си купуваш курс ти ги приспадат.
Аз продължавам да хабя моливите. Два портрета от мен, референсите са от клуба на скечерите.

# 136
  • Мадрид / София
Аз продължавам да хабя моливите. Два портрета от мен, референсите са от клуба на скечерите.

Рая, добре си започнала. Обърни внимание на светлата страна и на тъмната. Трябва да има ясно разграничение. В едно лице най-светлите места са върха на носа, челото, в частта над носа и средата на очите и брадичката в горната си част под устата. Те остават бели. Съответно най-тъмните места са части под скулите, слепоочието, под брадичката и в някои малки части около окото в светлата част. Останалите части се градират по степен на сила на светлина/сянка. Очите в частта си под горния клепач имат винаги сянка, която пада от горния клепач.
Разгледай костите и мускулите на лицето от някой анатомичен атлас, тъй като те оказват влияние на формата на лицето и светлосенките. Не е лошо да се рисуват отделни фрагменти от лицето именно с цел да се изяснят отделните планове на дадена форма и частите, от които е изградена.
Страхуваш се да пуснеш светлината в рисунките и се увличаш в тоналност. Това прави рисунката сива и я лишава от живот.
С две думи - дай светлина (остави бяло) и акцентирай най-тъмните части. За фона, когато го има - също е подвластен на светлината и сянката. Не е равен от двете страни. В тъмната част фона изсветлява около главата или рисувания предмет. Това е така, защото има пространство по между.
Дано не съм била досадна, но така се учи човек.

Последна редакция: пн, 28 авг 2023, 20:37 от Angela61

# 137
  • София
Като обърна референса в монохром съм доста близо до него. На живо нещата не изглеждат както на снимките. По-добри са. Май трябва да се науча да снимам по-добре Simple Smile
Осветеността на лицето зависи от източникът и когато снимката е студийна или източникът не е концентриран, може почти да няма сенки. За сметка на това не всички хора са светлокожи Simple Smile
Всъщност, това което ми липсва е начинът на полагане на щриха. Гледам академични работи и това, което ме грабва е именно показването на обема чрез щриха, а не чрез  тона. Но ще се науча.

# 138
  • Мадрид / София
Мои рисунки от миналата година, рисувано на таблета:

На тази втората е опит със сив фон. Обаче  предпочитам да е бял.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 07:26 от Angela61

# 139
  • София
Добри са. Мъжът ми допада повече като техника.
Това, което ми харесва в академичните рисунки е ето този начин на щриховане:

# 140
  • Мадрид / София
Добри са. Мъжът ми допада повече като техника.
Това, което ми харесва в академичните рисунки е ето този начин на щриховане:

Това обаче мисля че е литография. Не точно класическо рисуване. Но можеш да тренираш щрихи с прости предмети (топка, цилиндър или друг такъв предмет), като се  опиташ да пресъздадеш обема им само чрез щрих. Дори само да драскаш щрихи свободно, тренира ръката и окото. Не забравяй, че за хубавите щрихи молива трябва да е с малко по-дълъг графит (не като от острилка) и заострен по дължина. Това се постига с остър нож или още по-добре с бръснарско ножче (металните, като пластинки от едно време) и внимателно с ножчето се подостря молива. Също ръката да не опира в листа където е рисувано за да не замаже графита. Щрихи могат да се тренират и с химикалка в свободен стил.
Опитай примерно да нарисуваш топка и с щрих да пресъздадеш както нейния обем ( светлина, полусенки, колонна сянка и сянка), така и отражението на топката където е сложена. Такива прости задачки после ще са от полза при пресъздаването на сложните форми.
Женския портрет също е с фини щрихи, но за да се видят, трябва да увеличиш снимката. Иначе не си личат поради сивия тон, който пробвах за листа.

# 141
Май не е точно литография, а е издраскано. Мисля, че има едни такива специални повърхности - отгоре е черен слой, подобен на восъчен, а отдолу може да е в различни изненадващи цветове.

Продават се такъв тип картини за деца (с инструкция и предварително определен сюжет), но техниката може да се използва и от сериозен художник.

Има подобна техника с маслените пастели - хартията се покрива с един цвят, отгоре с друг, без да се размазва и после горният слой се драска, за да се покаже долния. Обаче така описано изглежда по-просто, отколкото е.

# 142
  • София
Да, точно такова е - за издраскване. Но не беше в това въпросът, а в щриховката. Просто беше първото, което ми попадна и е що-годе това, което исках да покажа.
Angela61, гледах я жената и увеличено, но при нея я няма тази техника на показване на обем с щрих. Като намеря наистина добра рисунка, ще покажа. Прости форми и щрихи не съм рисувала от има-няма 30 години, освен да обясня на някое дете за светлосенките и обемите.  Може пък да ми е време пак да се завърна към началото.

# 143
  • Мадрид / София
Да, не е литография, но е графична техника, което вече си е в творческия сектор. И не става дума за цветовете отдолу, а изобщо като начин на изобразяване.
Рая, 😄 позабравя се, губи се тренинг. Същото важи и за мен. Но има надежда да се вкараме във форма 😂😂

# 144
Не съм споменавала в тази тема, но беше коментирано в друга - от 31-ви август до 3-ти септември ще има намаление на сайта на Ташен - имат много хубави книги за изкуство. Само че прагът за безплатна доставка до България е 75 евро.
Обаче намаленията им предния път бяха много добри - за тези пари могат да се вземат много книжки.
https://www.taschen.com/en/company/sale-announcement

# 145
  • София
Мерси за линка. Вероятно няма да има нищо на руски, но ще разгледам.

# 146
Още не са пуснали нещата, които ще бъдат намалени; мисля, че имат книги на френски, немски и английски.
Аз си взимам на английски, но повечето пъти не ги взимам заради текста, така че при добра оферта бих взела и на език, който не разбирам.
Имат издания с пълните произведения на различни известни художници - основното са илюстрациите.

# 147
Аз си купих този учебник. Не знам дали е добър, беше импулсивна покупка:

На каква хартия да тренирам с моливи (не съм рисувала с такива от училище Simple Smile ) Тогава ползвах обикновен блоков лист. Сега може ли пак или да търся нещо друго, и какво?

# 148
По принцип може всякаква хартия за рисуване (на такава за принтер не е добре, защото е много гладка), но да не е прекалено тънка - примерно 100 грама (пише го на блоковете). В магазините за арт материали се продават скицници, които са предназначени за рисуване с молив: https://www.artmie.bg/blok-hartiia-za-skitsirane-royal-talens-10 … lista-RTL9318002M

На скечбук (тефтер, но за рисуване) също може - аз бях взела един за 3 лв от Пепко - хартията е добра за молив, но е доста малък, което може да е пречка.

Между другото, блокът за акварел от Пепко е отвратителен - ще се опитам да го ползвам за нещо друго, защото за акварел определено не става. Много по-зле е от този на Лидл, за който преди бяхме писали, че е зле.

# 149
Благодаря ти  Simple Smile
Ще погледна в Пепко. Ако е удобно, може ли снимка на въпросния скечбук, за да знам какво да търся? Мисля, че за единични фигури и т.н. ще ми бъде удобно.
Този блок от Лидл предполагам също ще стане?

Общи условия

Активация на акаунт