244-та лятно-ваканционна, морско-гореща и много лежерна немска тема

• 32 999
  • 725
  •   1
Отговори
# 90
Не ми било украински язовири, нито натовски активности, най ми било нормални циклични климатични явления. 2 клика в някоя търсачка и оппа: https://www.meteobalkans.com/novini/samo-v-meteobalkans/kakvo-e- … zvednaj-se-poniji

# 91
А, да . Това са нормални климатични условия . Всичко останало е причинено от нас, буржоазите и консуматорите. Нямало вода - ние сме виновни, топло лято - също, дъжд като из ведро ... пак ние с нашите емисии сме причинили глобалното затопляне . Но разрушена язовирна стена на голям язовир, която залива огромна територия и водата отива все пак към морето ... и непрестанните промени в делтата на Дунава - те не могат да бъдат виновни. Аз пък още миналото лято на една акция за опръстеняване на птици слушах орнитолозите да се оплакват от щетите, четох и румънците не са много хепи ... но в крайна сметка - щом го приемаме ще го приемаме и ще си живеем нататък ... както дойде. Ние сме виновни .
На юг от Австрия , Германия и на изток има ли лепящи се ?  Не знам. За Франция познатите ми там не са чували при тях да има залепени от последна генерация насред Париж .

# 92
И тази вода от разрушената язовирна стена сега достигна мястото ти на плуване и го изстуди?
Какво разправят орнитолозите? Що се променя делтата на Дунава?

# 93
Здравните ни карти са европейски и не би трябвало да имате проблем, да ползвате такава помощ, когато пътувате в ЕС. Проблемът е, че не всички здравни заведения в България работят на ниво ядминистрация с немските ни карти. Важат, само за спешни случаи, но съм чувала и за неспешни случаи. Парадокс е, че хората дори не казват за немските си карти, моя позната отишла в Токуда платила си и не казала, просто защото не е знаела. Гледах и едно предаване за немци, които живеят в България и ги ползват именно здравните карти от Германия.

Още нещо важно, бях в НАП с Е 104, представям го за пореден път. Служителката ми обясни, че в системата се виждат месеците без здравно осигуряване, но съм отписана вече. Няма проблем ако ми се наложи удостоверение за липса на задължения да извадя. И това, че се виждат месеци без осигуровка не е проблем, да не нося повече, само ако трайно се прибирам и ще се осигерявам в България. Важно е да се представи и за деца, които навършват 18 еднократно, за да не ги търсят за дължими осигуровки.

# 94
Преди 5-6 г. се занимавах с този Е104. Всяка година немците ме питаха, за какво ми е, като не напускам немската здравна каса. Накрая разбрах от служител в НЗОК, че аз здравни осигуровки, докато съм в България с него не мога да ползвам, защото съм за 3 седмици и не могат да го обработят тжлкова скоро и го отписах. Той е за трайно връщащите се в България, така че да представят, че са били осигурени в ЕС.

# 95
Да . Информираната дама от екобарикадите. Привет!
А и може да брои - първо лято, второ , трето ... това , лято , предното и т.н.

# 96
Преди 5-6 г. се занимавах с този Е104. Всяка година немците ме питаха, за какво ми е, като не напускам немската здравна каса. Накрая разбрах от служител в НЗОК, че аз здравни осигуровки, докато съм в България с него не мога да ползвам, защото съм за 3 седмици и не могат да го обработят тжлкова скоро и го отписах. Той е за трайно връщащите се в България, така че да представят, че са били осигурени в ЕС.

Вече само НАП се занимава със здравните осигуровки, обработват го веднага и предоставят писменно потвърждение на момента.

# 97
Да . Информираната дама от екобарикадите. Привет!
А и може да брои - първо лято, второ , трето ... това , лято , предното и т.н.
Мрънкащата дама, привет! На кой му пука дали може да брои информираната дама щом ти разсъждаваш.

# 98
Тия дни в България е напекло яко.

# 99
Ха . Фенклуба Simple Smile  Привет!

# 100
Sephora,
Благодаря. Но няма да се занимавам.
Аз си къпя дупето около Китен в момента, водата си е супер. Та идвайте на юг, оставете го този север. 😃

# 101
И аз съм си донесла Е104, че ми се водят задължения за 11 години. На моето обаче имаше корекция и понеже нямало подпис и печат до корекцията не искаха да ми го вземат. Добре че мм е още в немско и ще ми донесе нов формуляр.
Знаете ли откъде в България да си купя винетка? От бензиностанция може би?

# 102
Ние купуваме само онлайн за България, указвате от кога е плащате с карта.

Sephora,
Благодаря. Но няма да се занимавам.
Аз си къпя дупето около Китен в момента, водата си е супер. Та идвайте на юг, оставете го този север. 😃

И ние вече сме на плажа, но първо гледах да свърша всички ангажименти от документи до покупки.

# 103
Приятно изкарване на къпещите се и плажуващите. Топнете се един път заради мен, че тая година морето ще го гледам през крив макарон. Laughing
Имам спомен от края на 90-те, бяхме на море на Шабла. Е такава студена вода няма! За десет дни дали се топнахме 3 пъти...
Винетка купува мъжа ми от някакви машини на границата.
Ох, 3 седмици до отпуската, вече не издържам. Добре, че следващата седмица има един брюкентаг.

# 104
Пипи септември също може да отидете на море. И вие ли затваряте последните 3 седмици на ваканцията?
Аз опаковам торбата за детската градина 🥳 много смотани седмици бяха, а дано потръгне малко.

Общи условия

Активация на акаунт