СЕДМИ КЛАС - трето и четвърто класиране

• 67 644
  • 761
  •   1
Отговори
# 405
  • София
А възможно ли е деца с висок бал записани в частни училища или в МК да са основната причина за толкова свободни места в топ гимназии. Според мен за тях има много деца, които наистина искат да са там, но не успяват да се класират, а очевидно класирани те не се записват.
Не смятам да обсъждам причините за това, но няма да е лошо да има механизъм след второ класиране примерно, записано деца извън системата на мон, да трябва като останалите, ако искат да участват на трето или четвърто да предоставят свидетелство и да не са записани никъде. Или пък както е на 5то,преди четвърто класиране да може като те класират и не се запишеш да поканят следващият желаещ и наистина искащ там да учи да се запише иначе тези врътки на класирани и не записващи се деца може да продължават безкрайно дълго.

Абсолютно съм съгласна, но няма как да накарат ЧУ да не запишат желаещо дете, дори и да се появи в началото на септември освен АК и ПЧМГ май. Затова след 3то класиране, който иска още да участва в лотарията да си подаде документите и училищата да класират на местата на незаписалите се резервите. Така няма да има сто пъти едно и също упражнение.

Или да обявяват всички свободни места преди следващото класиране, т.е да няма шанс да се отпишеш, да участваш на следващото класиране без мястото ти да се обявява и след това да си кандидатстваш пак за него.

Извинявавам се на децата с високи балове, тяхно право е до последно да си променят решението и да кандидатстват където си решат след като са успяли да изкарат такъв бал, че да си го позволят, но все пак и другите трява да имат право на шанс.

Последна редакция: пт, 04 авг 2023, 16:22 от Valliya

# 406
Точно, Aila. На практика не всички рискуват даже.
Едно е да си сигурно записан някъде, друго да се отпишеш, за да влезеш във въртележката.
Класацията по смелост и тя е изопачена.
Даже не е по смелост... Описания от мен пример: ти си с мнооооого висок бал, отписваш след записано второ и се явяваш за това място на 4то (то си е там, свободно те чака за кандидатстване за него)..., а междувременно си се класираш за друго обявено място на трето класиране, дори в същата паралелка на същото училище може да е, но не се записваш и има две места за които да кандидатастваш... но те са ти второ желание след най-желаното, в краен случай ако не стане на първо желание на 4то класиране, зашисваш се на това място и не чакаш директорско.

Някой от НЕГ иска СМГ, с различно баообразуване са, този сценарий е абсолютно реалистичен...

# 407
Не следя софийските балове и не знам дали е реалистично да има стигнал бал за СМГ и нестигнал за НЕГ, ама май е възможно дете от СМГ да иска мястото на детето от НПМГ, но да не му стига за там. Греда и за двете деца.

# 408
Много добре знам какво е имала предвид, но е заблуда.
Детето е кандидатствало в две области, в две е било прието. Сега, че на баба му се иска в три, просто не е вярно...
78 точки по МАТ според мен не са върхът на сладоледа за дете, което се цели в инженерни специалности. Това си е моето мнение, иначе от все сърце му желая успех
                Изненадвам се от дребнавостта ти  и от елементарните заяждания. На всички е ясно ,че на първо детето е прието в две области,в две паралелки.На второ - в едната област е минало напред.Какво толкова нищиш и защо не ми става ясно.При това с колко точки е влязъл някой не значи ,че няма да излезе с доста по-висок успех от тези,които са били пред него. Точките по МАТ са за момента на кандидатстване ,  успехът се определя точно 5 години.

Грешно си разбрала - нито е дребнавост, нито заяждане.
K.A.G. написа, че е пенсиониран учител в неголям град, има частни ученици и още я викат да замества в училище при нужда. От всичко това си правя извода, че е уважаван  човек, чието мнение се приема за вярно. То обаче не е вярно по този казус. От години следя 7-класните теми и всяка година има много въпроси от типа "можем ли да избираме между първо и второ класиране къде да се запишем". Много хора се убедени, че могат, а това не е вярно. Написах го, защото наистина се надявам тя да разбере, че не е вярно и да не подвежда хората, които съм сигурна ще я питат.
K.A.G., успех още един път на момчето в София!

# 409
Избралите частно училище понякога са родители, които са се притеснявали как ще мине НВО-то. Имам такава позната. Имат и възможност за частно у-ще, но харесват държавните. Трябваше да платят капаро още април по спомен, за да не си загуби детето мястото. Училището беше със свой приемен изпит. Ми тя срещу сумата от Х лева, която ще загуби при отписване като неустойка, би играла до последно за 91 НЕГ.

Последна редакция: пт, 04 авг 2023, 19:28 от drago_2008

# 410
Може би синхронизация между класирания на  частни и държавни училища наистина трудно би станала. Но напълно постижимо е, въпросното четвърто класиране да става без да обявяват местата и ти да си "пазиш" своето за пето. Решаваш,отписваш се, твоето място се обявява и ти участваш заедно с другите смели.

# 411

Грешно си разбрала - нито е дребнавост, нито заяждане.
K.A.G. написа, че е пенсиониран учител в неголям град, има частни ученици и още я викат да замества в училище при нужда. От всичко това си правя извода, че е уважаван  човек, чието мнение се приема за вярно. То обаче не е вярно по този казус. От години следя 7-класните теми и всяка година има много въпроси от типа "можем ли да избираме между първо и второ класиране къде да се запишем". Много хора се убедени, че могат, а това не е вярно. Написах го, защото наистина се надявам тя да разбере, че не е вярно и да не подвежда хората, които съм сигурна ще я питат.
K.A.G., успех още един път на момчето в София!
                След като си и оценила качествата и защо аджеба повтаряш ,като стар грамофон,едно и също не ми стана ясно.Де факто детето е имало право да избере от три паралелки.На първо е прието в две и след като кандидатства на второ се е отказло и от двете , надявайки се да мине напред към по-желани паралелки.Е , в едната област е минало напред,в другата - не и отново изборът е между две паралелки.Защо мислиш,че K.A.G. не знае това?
                Що се касае за "бабината гордост" от мен да знаеш , че можеш да обичаш много повече от собственото си дете само неговото дете.  Yum

# 412
Didia, не разбирам заяждането ти?
Кога точно детето е имало право да избере от три паралки? Никога не е имало тази възможност.....
На първо класиране е можел да избира от два, както и на второ.

# 413
  • София
Избралите частно училище понякога са родители, които са се притеснявали как ще мине НВО-то. Имам такава позната. Имат и възможност за частно у-ще, но харесват държавните. Трябваше да платят капаро още април по спомен, за да не си загуби детето мястото. Училището беше със свой приемен изпит. Ми тя срещу сумата от Х лева, която ще загуби при отписване като неустийка, би играла до последно за 91 НЕГ.
Да играеш за НЕГ , СМГ , НПМГ и тн разбирам, но и класирани деца в тези гимназии не се записват.
Не казвам, че е така, но реално ако съм записана в ПЧМГ и имам бал за навсякъде, спокойно мога да участвам на второ и да се класирам където искам, после на трето наново да редя и дори на четвърто тази година. Реално последните години в част от топ гимназиите се запълват местата едва накрая на врътките през системата или дори на директорското, когато вече могат да канят поред на номерата, ако класираното първо дете, не се запише.
Аз отново пробвах да оферирам Елена да изтеглим документите и да опита в някои от свободните места в по-високобалови гимназии с квоти, но получих поредният отказ и се предавам Simple Smile

# 414
Динчо,благодаря за пожеланията!
Скрит текст:
Вероятно не съм съвсем точна, но е факт,че беше класиран на 1 класиране в Пловдив в АЕ и София  в  "Джон Атанасов". На 2-ро беше класиран и в МГ в Пловдив. Но нали  мястото се запазва и в ЕГ?  Т.е.има възможност да избира кое от трите?  Нали това е различното от трето и четвърто класиране,когато местата  НЕ се запазват?  Или тук греша?

Успех на всички деца, които ще отидат на четвърто класиране!

Последна редакция: пт, 04 авг 2023, 18:30 от K.A.G.

# 415
Пожелавам успех на всички участници в 4то класиране.Flowers Four Leaf Clover Аз се предадох, след като щерката  ме обвини в тормоз.

За кои училища сте я навивали да опита ако не е тайна?

# 416
Динчо,благодаря за пожеланията!

Вероятно не съм съвсем точна, но е факт,че беше класиран на 1 класиране в Пловдив в АЕ и София  в  "Джон Атанасов". На 2-ро беше класиран и в МГ в Пловдив. Но нали  мястото се запазва и в ЕГ?  Т.е.има възможност да избира кое от трите?  Нали това е различното от трето и четвърто класиране,когато местата  НЕ се запазват?  Или тук греша?

Успех на всички деца, които ще отидат на четвърто класиране!

Точно това не е вярно : НЕ, няма право да избира на второ класиране между АЕ и МГ в Пловдив, има право само и единствено да се запише в МГ, мястото в АЕ е загубено веднага след първо класиране!
Точно с това грешно мислене, което се разпространява на всеослушание сред останалите родители, се бори Динчо, да бъде спряно.

# 417
Благодаря за разяснението! Разбрах  каква е грешката ми. В такъв случай се извинявам, но пък и никой не съм обидила, нали?

# 418
Свободните за Варна
http://ruo-varna.bg/images/files/2023/sv-mesta4.pdf
Има едно място за 1.ЕГ с математика.

Направи ми впечатление, че на 3-то в 1 ЕГ заетите места бяха с по-нисък бал от тези в Дебелянов, Гео Милев, Руското, а може и други. Напълно непонятно....поне за мен.

# 419
И в Бургас в немската е подобна ситуацията. Едно от двете места се заема с доста нисък бал.
Надали всички са го искали, но е сигурно, че някои някъде се ядосват яко или че не са се отписали да кандидатстват в 3.то, или че са направили най-тъпото - да не си пишат това желание, защото са счели, че нямат шанс.

Общи условия

Активация на акаунт