СЕДМИ КЛАС - трето и четвърто класиране

• 67 623
  • 761
  •   1
Отговори
# 450

У нас винаги се разглеждат само физическите проблеми, психиката никога не стои на дневен ред.
Пък аз бих предпочела сина ми да учи с по-чуствително дете отколкото със силно амбициозно.
Не знам дали осъзнаваш това колко е вярно, което си написала?!  И как те смилат всички, ако не си като тях. Да, всички знаем, че децата са жестоки, но къде са родителите, а учителите да обяснят, да дадат пример... А ако това се допуска в ЧУ, в което уж би трябвало да е по-иначе?!

# 451
Имало е, има и ще има начини да запишеш детето си на “директорско класиране” или както там го наричат, но дано родителите да осъзнават как могат да повредят децата си.
Наскоро една дама ми сподели, че “по този начин” е записала и двете си деца в две от училищата с най-високи балове по време, когато резултатите се публикували и са били видими за всички. През петте години всички съученици са им се подигравали и страшно много усилия им е струвало да докажат, че имат място там.
Към днешна дата жената го отчита като една от най-големите грешки в живота си. Грешка, която е нанесла много поражения на психиката им.
За текущата година също ми разказаха за предложения за “директорско класиране”, но който и да се включи (при това не говоря за 10 т. разлика) да помисли дали и каква услуга прави на детето си. Случаят с убиеца на Милен Цветков, който изобщо е нямал място в средата, в която е попаднал, е показателен.

# 452
Сигурно е коментирано, но ще попитам: на 5-то класиране, при свободни места, обявени от директорите, за да се кандидатства, нали не е нужно отписване от училището, където детето е записано към момента?

# 453
Така ме притеснихте сега. Нямам нищо общо с връзкарските истории да уточня. Детето ми както написах беше прието на второ и трето класиране МГ Благоевград, като мина от паралелката с най-нисък бал към такава с малко по-висок. Т.е най-вероятно ще е последното дете с неговия бал. Искрената ми надежда е, че средата ще го дърпа и конкуренцията ще го мотивира. Ние всъщност мислим да се преместим цялото семейство от София. Мъжът ми е Благоевград и му е мечта да живее там. Търсехме имот доскоро, но като не намерихме се бяхме отказали. Кандидатствахме за всеки случай. На трето класиране синът ми никъде не го класираха в София, на четвърто ме е страх да пробваме. Има десетина места в паралелките, които искаше и в, които не се класира на трето. Балът му е доста нисък 302/278. Алтернативата е клас в училище с много по-нисък бал.

# 454
  • София
Тези случаи сигурно съществуват за съжаление, но са по-скоро изключение и някакъв изключително малък процент от десетките хиляди кандидатстващи деца.
Друг е въпросът и какво послание изпращаш на детето си - че то не може да се справи със собствени усилия, но ти ще го "уредиш" по друг начин. Според мен е добре да не се акцентира върху тях, защото подкопават вярата на хората, че има смисъл от положените усилия. А случаите вероятно са единични.

# 455
Така ме притеснихте сега. Нямам нищо общо с връзкарските истории да уточня. Детето ми както написах беше прието на второ и трето класиране МГ Благоевград, като мина от паралелката с най-нисък бал към такава с малко по-висок. Т.е най-вероятно ще е последното дете с неговия бал. Искрената ми надежда е, че средата ще го дърпа и конкуренцията ще го мотивира. Ние всъщност мислим да се преместим цялото семейство от София. Мъжът ми е Благоевград и му е мечта да живее там. Търсехме имот доскоро, но като не намерихме се бяхме отказали. Кандидатствахме за всеки случай. На трето класиране синът ми никъде не го класираха в София, на четвърто ме е страх да пробваме. Има десетина места в паралелките, които искаше и в, които не се класира на трето. Балът му е доста нисък 302/278. Алтернативата е клас в училище с много по-нисък бал.
Щом като се е класирало детето, значи си е за там. А то няма и как всички деца в паралелката да са с еднакъв бал. Иначе и аз не бих искала моето дете да влезе на директорско класиране (дори и ако имаше възможност) някъде с деца с много по-висок бал от нейния. За нея конкретно не мисля, че би имало шанс да я дръпне средата, по-скоро би решила, че е тъпа, че няма смисъл да учи и съвсем ще се демотивира. Сега обаче сме в обратната крайност и също се притеснявам да не спре пък съвсем да учи, но няма какво да се направи. В паралелката която не мен ми допадаше нямаше места нито на трето, нито на четвърто класиране.

# 456
  • София
Сигурно е коментирано, но ще попитам: на 5-то класиране, при свободни места, обявени от директорите, за да се кандидатства, нали не е нужно отписване от училището, където детето е записано към момента?
Не, трябва да се изтеглят документите. Единият вариант е да рискуваш и да не се появи дете с по-висок бал от на детето Ви. Другият вариант , до последно единият родител стои в едното училище, в което е записано детето, а другият чака в това, в което има обявено място и ако е късмет единият бързо изтегля документите , търчи до желаното училище и записвате детето в незаети място в последния момент. Дано го обясних ясно.

# 457
За мен третото класиране беше за самоуверените и/или неразбралите: едните написали в първоначалния списък с желания само топ предпочитанията си, респективно останали некласирани и на второ, а другите неразбрали нещо  - как се изчислава балът, как се позиционира на база стари и нови данни, как работи статистиката и платформата и още такива недоразумения. Добавям и малко количество дръзки смелчаци, рискуващи въпреки многото неизвестни.
Четвъртото смятам, че ще предизвика за участие онези, които не се страхуват от, или още по-точно, направо разчитат на петото. Визирам най-вече баловете 350 -450. За това си допускане се осланям на последните дискусии тук 🫣.

# 458
Единични не знам дали са бройките за парашутисти, по-скоро са десетки. Преди години, когато големият ми син кандидатства (първият випуск с електронно подаване на желанията), класовете бяха от по 28 (14 момчета и 14 момичета) деца, на първия учебен ден са по 32 във всеки клас (общо 7 класа тогава) и не е възможно всичките 4×7=28 допълнително приети да са близнаци или отговарящи на другите условия за надпланов прием. В девети клас кацна още една бройка и за нея със сигурност знам, че е с връзки, защото познавам майката и нямаше как да не ми каже как точно детето е записано. Друг въпрос е, че абсолютно всички учеха добре, мотивирано и завършиха с отлични резултати на матурите в 12 клас, така че зорът е да влезеш, после някак успяват да избутат. Мен лично много ме е яд, защото докато моите деца се трудят здраво и не е сигурно, че ще успеят да се кладират, а аз следя балове и вдигам кръвно, на други им е много лесен животът и им се полага едва ли не, но то животът не е честен, така че това е положението.

# 459
Чудя се за четвърто класиране?  моля за компетентно мнение
приет в 1АЕГ с ФЕ на второ класирене
дали да се хвърли  в дълбокото само да се измести с ИЕ или НЕ, като има пак 1място с ФЕ
 Има ли опасност да се вдигне бала от второ или трето класиране

# 460
дали да се хвърли  в дълбокото само да се измести с ИЕ или НЕ, като има пак 1място с ФЕ
Риска не си заслужава.

# 461
Щом като се е класирало детето, значи си е за там. А то няма и как всички деца в паралелката да са с еднакъв бал.

За мен това е много нисък бал за математическа гимназия. Задачите бяха доста лесни и за да има детето толкова малко точки, значи има  много сериозни пропуски или просто математиката не е за него. Казвам го с най-добри намерения, защото виждам, че сте готови да предприемете много сериозна крачка с преместване в друг град. Разчитате, че средата ще го дърпа, обаче е по-вероятно да стане точно обратното. Както казва Джордан Питърсън - "никак не е добре да бъдеш този в стаята с най-ниския резултат". В провинциалните гимназии маржът в баловете е доста голям - има деца с ниски балове, но има и такива с много високи, и точно последните задават нивото на учене и оценяване в класа. Може да е провинция, но математиката е еднакво трудна и в софийските, и в селските гимназии. В училището на големия ми син тези, които влязоха с най-високите балове, си останаха децата с най-високия успех във випуска - в статистиката на Школо ясно се вижда положението. И обратното - при тези с най-ниските балове положението стана още по-зле.

# 462

Аз бих избрал МГ Благоевград пред квартално в София.

# 463
Разбира се, че има опасност и при положение че сте в достатъчно добро училище, макар и не в най-желаната от вас паралелка, не си рискувайте мястото заради втория език.

# 464

Така или иначе, вторият език няма да го научи в училище. За мен е само индикатор.

Общи условия

Активация на акаунт