СЕДМИ КЛАС - трето и четвърто класиране

• 67 654
  • 761
  •   1
Отговори
# 465
Сигурно е коментирано, но ще попитам: на 5-то класиране, при свободни места, обявени от директорите, за да се кандидатства, нали не е нужно отписване от училището, където детето е записано към момента?
Не, трябва да се изтеглят документите. Единият вариант е да рискуваш и да не се появи дете с по-висок бал от на детето Ви. Другият вариант , до последно единият родител стои в едното училище, в което е записано детето, а другият чака в това, в което има обявено място и ако е късмет единият бързо изтегля документите , търчи до желаното училище и записвате детето в незаети място в последния момент. Дано го обясних ясно.

Това сигурно ли е? Ако има обявени на директорско класиране места в 5 училища, не мога ли да подам във всичките и чак ако приемат някъде детето, да го отпиша от сегашното му училище?

# 466
  • София
Сигурно е коментирано, но ще попитам: на 5-то класиране, при свободни места, обявени от директорите, за да се кандидатства, нали не е нужно отписване от училището, където детето е записано към момента?
Не, трябва да се изтеглят документите. Единият вариант е да рискуваш и да не се появи дете с по-висок бал от на детето Ви. Другият вариант , до последно единият родител стои в едното училище, в което е записано детето, а другият чака в това, в което има обявено място и ако е късмет единият бързо изтегля документите , търчи до желаното училище и записвате детето в незаети място в последния момент. Дано го обясних ясно.

Това сигурно ли е? Ако има обявени на директорско класиране места в 5 училища, не мога ли да подам във всичките и чак ако приемат някъде детето, да го отпиша от сегашното му училище?
Не.

# 467
  • sofia

Да, сигурно е. На петото директорско класиране трябва да представите оригинала на свидетелството за завършено основно образование, за да участвате в петото класиране.

# 468
Така ме притеснихте сега. Нямам нищо общо с връзкарските истории да уточня. Детето ми както написах беше прието на второ и трето класиране МГ Благоевград, като мина от паралелката с най-нисък бал към такава с малко по-висок. Т.е най-вероятно ще е последното дете с неговия бал. Искрената ми надежда е, че средата ще го дърпа и конкуренцията ще го мотивира. Ние всъщност мислим да се преместим цялото семейство от София. Мъжът ми е Благоевград и му е мечта да живее там. Търсехме имот доскоро, но като не намерихме се бяхме отказали. Кандидатствахме за всеки случай. На трето класиране синът ми никъде не го класираха в София, на четвърто ме е страх да пробваме. Има десетина места в паралелките, които искаше и в, които не се класира на трето. Балът му е доста нисък 302/278. Ал
За мен това е много нисък бал за математическа гимназия. Задачите бяха доста лесни и за да има детето толкова малко точки, значи има  много сериозни пропуски или просто математиката не е за него. Казвам го с най-добри намерения, защото виждам, че сте готови да предприемете много сериозна крачка с преместване в друг град. Разчитате, че средата ще го дърпа, обаче е по-вероятно да стане точно обратното. Както казва Джордан Питърсън - "никак не е добре да бъдеш този в стаята с най-ниския резултат". В провинциалните гимназии маржът в баловете е доста голям - има деца с ниски балове, но има и такива с много високи, и точно последните задават нивото на учене и оценяване в класа. Може да е провинция, но математиката е еднакво трудна и в софийските, и в селските гимназии. В училището на големия ми син тези, които влязоха с най-високите балове, си останаха децата с най-високия успех във випуска - в статистиката на Школо ясно се вижда положението. И обратното - при тези с най-ниските балове положението стана още по-зле.
По тази логика математическите гимназии в по-малките областни градове трябва да не могат да си изпълнят план-приема. Щом като детето и на второ класиране е било класирано в същото училище, значи има в училището и други деца на подобно ниво. А и изпита все пак понякога зависи от моментното състояние. Единствено не бих си записала детето в МГ, ако определено не харесва математиката и не му върви, та дори и да има бал за там. Моето момиче е така, изобщо не писахме МГ, тя не би се и съгласила.

# 469
Отвратително е, но със сигурност има много връзкари на 5 класиране.

# 470
В началното училище имаше една хипер амбициозна учителка, която се караше на децата, че са се изложили, когато нямат много точки на състезанията. В шести клас мразеше математиката, когато започна уроци и си промени отношението. Но, да пропуски има.

# 471
  • Пловдив
В Благоевград от може би десетина години няма такъв наплив за гимназиите от околните населени места, така че МГ с този бал там е напълно постижима

# 472
  • София

Да, сигурно е. Не, не може да подадете за обявените места без да отпишете първо детето. Освен ако не опрем пак до наболялата тема, връзки с директорките и вътрешна информация. То ако можеше, всеки за спорта щеше да пробва в по-желана паралелка, в която има обявено място.

# 473
Единични не знам дали са бройките за парашутисти, по-скоро са десетки. Преди години, когато големият ми син кандидатства (първият випуск с електронно подаване на желанията), класовете бяха от по 28 (14 момчета и 14 момичета) деца, на първия учебен ден са по 32 във всеки клас (общо 7 класа тогава) и не е възможно всичките 4×7=28 допълнително приети да са близнаци или отговарящи на другите условия за надпланов прием. В девети клас кацна още една бройка и за нея със сигурност знам, че е с връзки, защото познавам майката и нямаше как да не ми каже как точно детето е записано. Друг въпрос е, че абсолютно всички учеха добре, мотивирано и завършиха с отлични резултати на матурите в 12 клас, така че зорът е да влезеш, после някак успяват да избутат. Мен лично много ме е яд, защото докато моите деца се трудят здраво и не е сигурно, че ще успеят да се кладират, а аз следя балове и вдигам кръвно, на други им е много лесен животът и им се полага едва ли не, но то животът не е честен, така че това е положението.
Крайно демотивиращи са всички шмекерии, дето се правят около изпити, класирания и прием.
То не бяха купени резултати, школи, дето уж "случайно" налучкали някои въпросчета, паралелки вместо от 26 от по 30 човека.
Зле е, че се допуска от институциите, но по - зле е, че хората се примирява с това.
А, който се е облагодетелствал, се е затаил и знае, че всяко чудо е за три дни, ще мине кампанията - ще се замете под килима.
А другите нека си играят на класирания по честен начин.

# 474
  • ВАРНА
Аз да зашеметя с един въпрос, който ми се върти в главата от известно време  - ще разчитате ли изцяло на подготовката от училище за изучаването на първия език, който са избрали децата ви? Мислите ли за школи и уроци за подготовка на сертификати? Ако закъсат, там вече без допълнителна помощ няма да мине. За втория език (където го има) е ясно, че само ще се маркира.

Дъщеря ми избра да продължи с английски. Не разчитам на подготовка от училището и в някакъв момент допълнителни занимания ще се включат.
Втори език в училището ще е немски. Нещо смешно е като хорариум. Дъщеря ми няма желание да задълбочава.
Тя ще продължи да се занимава с френски изцяло на частни уроци и до края на 12 клас да стигне до С1.

# 475
  • София
За ученик в 91. НЕГ силно се надявам да не са необходими допълнителни уроци по езика. Въпрос на мотивация и труд е.

Когато аз бях в езикова гимназия, в началото се налагаше да уча по около 100 нови думи всеки ден, за да догоня съучениците си, които вече бяха учили езика по един или друг начин. В края на подготвителен клас вече бяхме на едно ниво без допълнителни уроци.

Вторият език е английски - в момента е ниво В2, уроците са започнали отдавна и ще продължат до получаване на сертификат за С1, т.е. още около 2 години.

Последна редакция: сб, 05 авг 2023, 21:33 от Янита

# 476
  • на Мелмак
Дъщеря ми учи в 73-то.
Общува в една игра с деца от Германия. Говори с тях на немски и английски, те са ѝ казали, че има швейцарски акцент с немския и много добре се справя. В училището е с френски, обожава го и го учи с удоволствие. Тя просто обича езиците.
Докато набора знае английски и си мисли, че в сегашната гимназия ще го учи. Съмнявам се и сме се договорили за школа. За сертификат в 12-и клас.
Та зависи, разбира се от дете и училище. Simple Smile

# 477
Аз от различни хора чувам, и за Първа и за втора немска, а и за  други училища, за френския език също, че децата им ходят на допълнителни уроци по езика в 8 - ми клас.

# 478
Като си избра да учи РИЧЕ ни каза, че ще си наваксва извън училище. А и в това училище не е заради езиците, все пак. И точно сега на вечерното кръгче с косматкото ни си обсъждахме, че ще се жертва да има нещо задължително - езикът. За немския ще видя какво ще измисля, но няма да бъде преди следващото лято.

# 479
На никакви допълнителни уроци по език няма да ходят и не са ходили - големият учи лесно езици и съответно се записа в ЕГ, където се разви чудесно, малкият мрази да учи езици и избра МГ, защото на него пък му вървят точните науки. Ако човек си е на мястото, ще вземе максимума от училището и ще успее и нататък. Аз знам и за случаи с уроци по програмиране в осми клас, защото зор да се запише дете с изразено хуманитарно мислене в МГ с информатика и после още по-голям зор да се справя с материала. На първо класиране го бяха приели във 2 АЕГ, но не - майката държеше за НПМГ и на трето успяха, а на него мястото му просто си беше в ЕГ, където щеше да бъде много по-щастлив.

Общи условия

Активация на акаунт