Случаят „Дебора“

• 281 389
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Експертизата се случи днес, защото е наьначена на досъдебното производство от разследващите, а не от състав на съда, който гледа мярка за неотклонение.

Каква е тая "заповед за задържане"?
И кой казва, че за нея важат същите условия като за предходното искане за мярка?

Последна редакция: нд, 30 юли 2023, 10:09 от Не се сърди, човече

# 421
Експертизата се случи днес, ЗАЩОТО Е НАЬНАЧЕНА НА ДОСЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО ОТ РАЗСЛЕДВАЩИТЕ, А НЕ ОТ СЪСТАВ НА СЪДА, КОЙТО ГЛЕДА МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ.
По-ясно и по-бавно от това не мога.
По-скоро, щото се вдигна шум...

# 422
  • Пловдив
Експертизата се случи днес, ЗАЩОТО Е НАЬНАЧЕНА НА ДОСЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО ОТ РАЗСЛЕДВАЩИТЕ, А НЕ ОТ СЪСТАВ НА СЪДА, КОЙТО ГЛЕДА МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ.
По-ясно и по-бавно от това не мога.

А може ли да обясните това с ПРОБАЦИЯТА?
Защо се пуска човек, който е в пробация?

# 423
За какво обръщате внимание на безмислени мнения и евтино заяждане на определен потребител? Игнор и това е.

Надявам се да го хванат и наистина браво за обществената подкрепа и всички протести.

# 424
Благодарим за обяснението като за лаици. Сериозно и без ирония го казвам. Сега да питам пак и надявам се спокойно да отговориш: съдията няма ли правомощия да работи с разследващите и да го задържи, докато излезе нова експертиза, след като смята, че е опасен? Те казват, че е опасен. Не казват: лека телесна повреда, всичко е наред. Казват: ОПАСЕН Е!
Никакви правомощия ли нямат?

# 425
Благодаря, магдена. Разбрах. Присъединявам се към този въпрос
Благодарим за обяснението като за лаици. Сериозно и без ирония го казвам. Сега да питам пак и надявам се спокойно да отговориш: съдията няма ли правомощия да работи с разследващите и да го задържи, докато излезе нова експертиза, след като смята, че е опасен? Те казват, че е опасен. Не казват: лека телесна повреда, всичко е наред. Казват: ОПАСЕН Е!
Никакви правомощия ли нямат?
Наистина, не се заяждам. Не ми е ясно и питам

# 426
Прочетох до трета стр и спрях.
Само едно тръни в главата ми откак разбрах за случая: как за Бога се живее обезобразен цял живот? Институции, опази Боже! Как може някой да каже, да приеме тази реалност. Много груби думи ми напират... Да гледаш 18 г. здраво право дете и някой да го осакати завинаги, а и всички около него? С какво, бе с какво го е заслужило това дете. Дете, да дете на 18, колкото сина ми, дори по- малко. Не мога да облека това, което изпитвам, че да го напиша. Жалко за всичко, за това кой допусна деградацията до тук.
За това анаболно животно? Думи напират, но все се надам, че ще има и дела, за да си плати това, което дължи с лихви!!!

# 427
  • Враца
Пускам четиво, за да се изясни малко.
От НПК.
И с уговорката, че мярка се взима само по дела от общ характер- ако в случая деянието е квалифицирано КЪМ МОМЕНТА НА ГЛЕДАНЕ НА МЯРКАТА от частен характер- не се взима мярка за неотклонение.
Ако в последствие се промени квалификацията на деянието- средна телесна повреда, пак ще има вземане на мярка и ще се гледа от съда.

И така, ето ги случаите, в които трява да се вземе мярка.

Мярка за неотклонение

Чл. 56. (1) Спрямо обвиняемия по дело от общ характер може да се вземе мярка за неотклонение, когато от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че е извършил престъплението, и е налице основание по чл. 57.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Когато обвинението се повдига при условията на чл. 269, ал. 3, т. 2 - 4, мярка за неотклонение се взема след издирването на обвиняемия.
(3) При определяне на мерките за неотклонение се вземат предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемия, здравословното състояние, семейното положение, професията, възрастта и други данни за личността на обвиняемия.

Цел на мерките за неотклонение

Чл. 57. Мерките за неотклонение се вземат с цел да се попречи на обвиняемия да се укрие, да извърши престъпление или да осуети привеждането в изпълнение на влязлата в сила присъда.

# 428
Странна ми е подобна размяна на реплики между работодател и служител. И то в почивен ден. И то единият през личен профил, другият уж лично, но служебно. Колкото и да е грозно изказването на този Костов, то няма общо с работата му и ролята му на служител. Дори не знаем колко е сериозно или е сарказъм. Означава ли, че масово работодателите следят какво пишат по стената си в извънработното им време техните служители, че да могат бързо да ги санкционират?

Да ги галим с перце такива, значи. Колкото повече се мълчи, толкова по-зле. Всеки трябва да знае как да се държи в работно и извънработно време. Едното изобщо не изключва другото, даже напротив. 24/7 на всеки един гражданин виси по един НК за действията ни волни, неволни, няма тука работно време, извън работно време, и подобни!
Това е подстрекаване към насилие, гавра, и абсолютно недопустимо.

# 429
  • Пловдив
Абе, хора.
Ако данните от досъдебното към момента, в който го е гледал окръжният съд, не са били за обвинение за престъпление от общ характер - средна телесна повреда, тоест ако е липсвал някой от елементите и според обвинението (доколкото разбирам оттук, загубата на съзнание - такова обвинение явно е имало, а не за особена жестокост), според данните от досъдебното до този момент, НЯМА мерки за неотклонение, не се налагат.
Без значение е ще се укрива ли, с пробация ли е. Не се налагат просто. Не може.
Не ти ли излиза престъпление от общ характер от това, за което има обвинение - не може мярка.
Не знаем какви данни е имало тогава. Дори при уговорката за особената жестокост пак е работа първо на прокуратурата да повдигне такова обвинение, преди да иска задържане. Дори съдията да е видял признаци на особена жестокост. Друг въпрос е, че е редно да се действа бързо в тоя случай.
Дали нарушава пробацията, се следи отделно и не от този състав.

Последна редакция: нд, 30 юли 2023, 00:32 от Магдена

# 430
Колкото до дописването на закона-ами не е баш така. Има си текст на закона, според който деянието може и би следвало да е от общ характер дори да се квалифицира като ЛТП. Има си основание да се приеме и за средна телесна повреда при внимателен прочит на законовата разпоредба и ТР от 1979г.

# 431
  • Пловдив
Абе, хора....
Дали нарушава пробацията, се следи отделно и не от този състав.

Ама колко състава са? Какви са тия прехвърляния на съдии, състави и прокурори?
Този състав кога се очаква да я гледа тази нарушена пробация!
Да ти имам правото, да ти имам и вратичките и членовете!!!
Ако го работех това, до сега да съм полудяла!
Не мисля, че има нормален човек, който в момента не иска да разчлени този изрод.
И съгласете се, че ако не беше обществения интерес този щеше да си е по баровете, необезпокояван, а момичето кучета го яли.

# 432
  • София
Да, остава си пробацията и досието на извършителя.
На тях да се облегнеш - чиста работа.
Без значение тежестта на текущото престъпление.

Ама не. Не, бе, не. Имам си човек е положението.

# 433
  • София
Ох, сигурна бях, че кара БМВ. В нашия град комбинацията нацепен батка+бръсната глава+татуировки+лош поглед+чалга/рап+БМВ вече дори не е манталитет, а направо диагноза.
Скрит текст:
Дано се вдигне достатъчно шум, та да ги подкарат подред – лекари, съдии, прокурори, полицаи, както и чадърът, който очевидно е спуснат над него.
Също така ми се иска да преразгледат и предишния случай, пак с уж лека телесна повреда. Да не се окаже, че и там някой угодливо е подменил от средна на лека.

Кметът подкрепя протеста в понеделник.
+ ММА, разбира се, и задължителните мафиотски цитати.

За жалост това са едни от най-вървежните и желани мъже сред подрастващите. Да, звучи ужасно, но е факт, че е модерно и е супер, супер куул да си гадже на такъв "мъж". И не, момичето не е виновно, че живее в чалга държава с чалга ценности, където звезда е Мара-Отварачката (вероятно и идол), която прощава бой след бой, за да има някакъв имагинерен стандарт на живот. Да, просто не е престижно да си с младеж от Математическата гимназия напр., който вместо да кара BMW, се вози в трамвая, и ходи на състезания по МАТ, вместо на дискотека т.е. луузър.

Още с разглеждането на профилите на въпросния ........ (не знам и аз как да го нарека), тръпки да те побият. Едва ли "умнотиите" му са споделяни само в соц. мрежи. Предполагам, че и извън нета се мисли са супер мъж. Обкръжението му, според същите соц. мрежи, е потресаващо. Френдовете му са го защитили в соц. мрежи, че к***вите това заслужават, но естествено после да изтрили постовете си, защото са усетили, че работата става дебела.
Някъде из фейса срещнах мнение на жена, която е работила във въпросния клуб, и твърди, че момичетата буквално припадали по него, а той се разхождал и безпардонно блъскал посетители, за да се прави на важен. Колко мило, както казваше един виден ерген, да не можеш да приемеш, че някоя жена може и да не те иска вече.

Аз лично се съмнявам, че ще си получи заслуженото, но силно се надявам. И изобщо няма да обвиня роднини или приятели на момичето, ако стигнат до саморазправа. Като няма закони, съдии, лекари и т.н., явно всеки хваща по една тояга и започва наред.

Отделно се надявам чалгата да се забрани със закон, защото води до масово опростачване на нацията и до изкривяване на ценностната системи на цели поколения.

# 434
Аз не обвинявам съдийката, обвинявам цялата система, а съдийката за жалост е лицето на тая система. Както казах, щом законът им връзва ръцете, по-добре хич да ги няма. Хората чакат правосъдие, ние ги пращаме да се сърдят на Михаля.
Докато не проработи тая хрантутница системата, единственото правилно решение е око за око и зъб за зъб.

Общи условия

Активация на акаунт