Случаят „Дебора“

• 281 676
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 4 755
  • При семейството си
Коментираше се пресичането на пешеходна пътека и/или светофар.
Да, дори и на тях е по-добре да се огледаш и увериш, че МПС е спряло, може да спре.
Снощи за пореден път се удариха 2-3 коли на пешеходната пътека под прозореца ни.
Не е добре осветена, изскачат и пресичат дори пред трамваи, колите карат в 2 платна, може да нямат добра видимост, пешеходци си зяпат  в телефоните и/или гледат в противоположна посока.

# 4 756
  • София
Не е ли разграничението между умисъл и неволно?

# 4 757
  • Враца
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Глава втора
ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ЛИЧНОСТТА

https://lex.bg/laws/ldoc/1589654529

От чл. 115 нататък четете.

# 4 758
Не е ли разграничението между умисъл и неволно?
4 форми на вина. Две са умишлени, две са непредпазливи.
Пряк умисъл / искам да убия и убивам, искам да пребия и пребивам/ Георги. Искал и целял резултата.
Евентуален умисъл   искам, но не много / ще го ударя в главата с юмрук, но той може и да не умре/. Искам да я нарежа, но не очаквам да умре.

Непредпазливост - не искам, но допускам. Ще го ритна в гърдите, но не допускам, че ще му смажа далака.
Случайно деяние - нито искам, нито допускам. Удрям му шамар, той пада на бордюда и умира. Умрял ли е. Да. Исках ли да го убия- не.
Май ги обърках малко, но съм във ваканция🙂

Който иска, отваря НК и чете. Субект на престъпление не винаги е личност. А обществени отношения- парична система, кредитна система, политически права на граждани и т.н.

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 14:53 от tays

# 4 759

Ако аз сега отида да се бия в Украйна и ме убият чия ще е вината? Но руснаците, които са войници и това им е работата? Или на мен, че съм се навряла между шамарите? Или ничия, карма?

# 4 760
  • София
4 форми на вина. Две са умишлени, две са непредпазливи.
Пряк умисъл / искам да убия и убивам, искам да пребия и пребивам/ Георги. Искал и целял резултата.
Евентуален умисъл   искам, но не много / ще го ударя в главата с юмрук, но той може и да не умре/. Искам да я нарежа, но не очаквам да умре.

Непредпазливост - не искам, но допускам. Ще го ритна в гърдите, но не допускам, че ще му смажа далака.
Случайно деяние - нито искам, нито допускам. Удрям му шамар, той пада на бордюда и умира. Умрял ли е. Да. Исках ли да го убия- не.
Май ги обърках малко, но съм във ваканция🙂

Който иска, отваря НК и чете. Субект на престъпление не винаги е личност. А обществени отношения- парична система, кредитна система, политически права на граждани и т.н.
Малко обърка субекта с обекта ама нищо Grinning
И случайното деяние е изключващо вината обстоятелство, та няма място в непредпазливото деяние  Blush

# 4 761

Ако аз сега отида да се бия в Украйна и ме убият чия ще е вината? Но руснаците, които са войници и това им е работата? Или на мен, че съм се навряла между шамарите? Или ничия, карма?

Ако аз сега отида в МОЛа и го взривят, моя ли е вината, че съм отишла там?

# 4 762
  • Пловдив
Цитат
Евентуален умисъл   искам, но не много / ще го ударя в главата с юмрук, но той може и да не умре/. Искам да я нарежа, но не очаквам да умре.
Ако не очаквам да умре, няма умисъл за убийство, нито пряк, нито евентуален.
Пряк - целя го или знам, че неминуемо ще стане, евентуален - очаквам, съзнавам, че в резултат на действията ми има непренебрежима вероятност да се случи (но не 100%) и въпреки това ги предприемам.

И не, не е опит за убийство при Дебора - това към останалите; нека плюенето започне.

# 4 763
А по какво се разбира, че не е опит за убийство?
От чисто любопитство, не се заяждам с Магдена. Да се знае. Grinning

# 4 764
  • София
А защо не е опит за убийство? Защото е знаел много добре къде да реже, за да не умре, но да бъде нарязана максимално, нали така? Wink Какво говори това? Какво е целил с действията си? Просто да я помъчи малко и да й остави белези до живот, голяма работа. Ако все пак тя беше умряла, защото дори хирурзите изпускат пациенти, щеше да се води непредумишлено или по непредпазливост? Горкият той, не преценил правилно. Колко удобно, нали?

# 4 765
  • Пловдив
Например по това, че ако е искал да я убие, нищо не му е пречело, а раните по кожата и под нея, независимо колко болят и какви белези оставят, не са особено ефикасен начин за убиване?

Какво и защо е знаел, не е от значение за квалификацията като опит за убийство. От значение за такава квалификация е дали е имал за цел да умре, а той очевидно не е имал такава цел (как подло го оправдавам само, нали).

# 4 766
  • Враца
А по какво се разбира, че не е опит за убийство?
От чисто любопитство, не се заяждам с Магдена. Да се знае. Grinning

От намерението, целта.
А за него се назначава психологична експертиза.
За вида на телесната повреда пък се назначава медицинска експертиза.
За това дали една заплаха е възбудила основателен страх се назначава психологична експертиза също...
Почти по всички досъдебни производства има медицински експертизи, за да кажат на прокурора на къде са наклонени нещата. Ще се учудите колко много се разчита на лекарите- и така трябва да бъде.
По това, което съм гледала по ТВ в началото правната квалификация е била за лека телесна повреда на Дебора, докато се е изчаквала експертизата.
Експертизите се изготвят за около месец-два, бавно стават. Понякога, когато е комбинирана или тройна експертиза, може и повече време.

# 4 767
  • Пловдив
За намерението по-често се съди по действията, житейския разум и насоките в съдебната практика (от типа: силни целенасочени удари по главата - значи се цели убийство, и разни такива, не ги знам наизуст, не ги работя), експертизата обикновено е с предмет вменяемост, ако има съмнение, не намеренията на психично здрав човек. Мисли никой не може да чете, разбира се, по ситуацията и поведението се съди за намерението.

# 4 768
Аз от всички страници разбрах едно. Ако някой посегне на моите деца или близки, сядам в колата и газя. Няма да чакам на съда. Пък то и с кола спада към ония случайните. Даже за всеки случай ще се наблъскам първо с дрога, тогава със сигурност ще ме пуснат бързо бързо.

# 4 769
  • София
Например по това, че ако е искал да я убие, нищо не му е пречело, а раните по кожата и под нея, независимо колко болят и какви белези оставят, не са особено ефикасен начин за убиване?

Какво и защо е знаел, не е от значение за квалификацията като опит за убийство. От значение за такава квалификация е дали е имал за цел да умре, а той очевидно не е имал такава цел (как подло го оправдавам само, нали).

Как ще не е от значение? Ако е знаел какво прави, това доказва, че е знаел, че няма да я убие. Иначе може просто да е извадил късмет, че не е умряла. Това не променя ли нещо? Рязал е бедра, например, където минават артерии, от които кръвта изтича за секунди. Пак питам, това равно на убийство по непредпазливост ли щеше да е, ако беше умряла, или на непредумишлено?

Общи условия

Активация на акаунт