Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 36

• 35 560
  • 887
  •   1
Отговори
# 705
Ко прайм ако решим да кърмим 3 г? 🤣 Тъкмо пред пенсия...

# 706
  • София
Здравейте, моята сага с гърдата продължава. Преди няколко седмици имах блистер на зърното с бучка. След съветите ви тук се обадих на консултант по кърмене и последвах насоките му с активно кърмене, правих компреси със зеле, топли компреси преди, студени след кърмене, цедене и след седмица бучките спаднаха и блистера изчезна.
Вчера обаче имах за час-два болка в същата гърда, следобяд вдигнах температура 37,7, която вечерта успях да сваля с компреси оцет, чайове и започнах отново да налагам компресите със зелеви листа и студените след кърмене. Сутринта видях, че имам и зачервяване по гърдата, по симптомите прилича вече на мастит. Отидох сутринта до Пирогов, но там нямали мамолог и се върнах пак да храня бебето. Тъй като е неделя не смея да звъня на телефоните на ла лече лига, но се чудя дали може да почакам до преглед през седмицата или днес да обиколя аг болниците за спешен кабинет…
Температура нямам засега, но червените участъци стоят, има напрежение в гърдата. Блистер не виждам да има и бебето суче нормално като давам първо болната гърда, после правя зелев компрес.
Има ли нещо друго, което мога да направя в днешния ден или не е за отлагане, да тичам на спешен доктор. Предполагам мастита е само за антибиотик?

# 707
Нурофен на 8 часа по една таблетка. Ще помогне за температурата и зачервяването.

# 708
  • София
Благодаря, аз се свързах и с консултант по кърмене. Каза ми, че е излишно да ходя на мамолог на този етап и че за нея е по-скоро обикновено запушване. Маститът протичал с много по-висока температура и не всяка температура и зачервяване е мастит. Каза да продължавам с масажите, кърменето, компресите и Нурофен също да, за температурата. Препоръча да прочета и статията им за новите мерки за справяне с тези ситуации. Благодаря ви!

# 709
  • София
При подобни симптоми Нурофен или парацетамол е по-безопасно да се приема?

# 710
Ragazza, Може ли да споделиш линк към статията?

При подобни симптоми Нурофен или парацетамол е по-безопасно да се приема?
И двете са безопасни.
Парацетамол е по скоро за болката, ако не минава от Нурофен.

# 711
Аз съм имала в рамките на година общо 7 пъти запушване на канал с температура, болка и някакво зачерваване, но съм успявала всеки път сама да го разкарам и не съм стигала до лекар или до лекарства. Та е напълно възможно справянето в домашни условия, но е и хубаво да се консултираме и да следим състоянието.

# 712
  • София

Разбира се, ето тази: http://www.podkrepazakarmene.com/abm-mastitis-spectrum-protocol-1156.html

# 713
Здравейте , по ред причини искам да спра кърмата си , най основната е че детето не суче и се цедя.(Опитвала съм с консултанти не е вариант да опитвам отново моля да не ми препоръчвате как да засуче )
Основния проблем е че след като преди месец и малко получих бучка в лявата гърда , тя постоянно се появява отново и отново почти всеки ден, налага се да я разцеждам през час и половина поне 3 пъти което с две деца е просто потресаващо това да го правя всеки ден.През ноща имаме колосални проблеми с тайминга заради вече получена хиперлактация и паузите на бебето ( не мога да я будя , повръща )
И така взех решение че повече не мога , няма я тази спокойна майка която да се грижи за 2 годишно и 2 месечно.
Реших да ползвам стара схема изпитана и тя е първо да увелича от 3 часа на 4 часа паузата , после да намалям количеството на цеденото и така докато стигна само до облекчение.Да бе добре но гърдата прави бучки и се получава че аз не мога да постигна нищо защото тя буквално всеки ден е с бучка заради увеличеното растояние или не изпразването до край 🤷♀Не знам какво да правя защото никак не ми се щеше да пия хапчета, а и плана ми беше да спра плавно като в момента понякога давам АМ и успявам да замразя в този момент ( примерно 5 хранения с кърма , 2 с АМ  и така 2 кърми замразявам за да давам замразена като спра да цедя ) Но се опасявам че с тази бучка може и да се наложи да пия хапчета и от два дена определено имам хиперлактация. Моля за съвети

Последна редакция: нд, 14 апр 2024, 23:40 от bochinka1

# 714

Разбира се, ето тази: http://www.podkrepazakarmene.com/abm-mastitis-spectrum-protocol-1156.html
О, супер, взели са най-новите данни!

# 715
Ходих на преглед при АГ/мамолог тъй като имам пътуване и се притеснявах да не се влоши състоянието.
Ами потресена съм от съветите, които даде и сега контрастирайки ги с препоръките от горния линк. Каза ми, че детето ми е много голямо вече и ако не се махне бучката скоро да дойда отново, за да ми спре кърмата с хапчета...
В този ред на мисли, има ли списък или някъде споменато мамолози, които разбират от кърмене изобщо? (С първото ми дете АГ/мамолог ми каза че на 4 месеца вече е голяма и само ме ползва за залъгалка)

Здравейте, от вчера следобед мисля, че имам запушване. Малък блистер и твърда, горяща и болка част на гърдата. И преди съм имала блистери и след отпушване веднага се е облекчавала болката.
Този път го отпуших, или аз така мисля, много трудно. Веднага дадох да цоца и след като приключи от мястото на блистера имаше висящо нещо като съсирена кръв, която трудно се отдели. Болката не е преминавала и кърмя бебето на поискване.
Притеснява ме да не стане мастит. И не знам какво повече да направя. Дали да цедя с помпа.. Бебето е на година почти.

Редактирам. Снощи ме втрисаше цяла вечер и ми беше изключително студено. Не знам дали има връзка и дали е от възпалението. Кога е редно да потърся лекарска помощ и от кой лекар?

# 716
bochinka1 първо ще започна,че написаното от вас се чете много трудно,трябваше ми доста време да обмисля какво всъщност сте написала. Второто което е бебето ви е на едва 2 месеца ,това е твърде малко бебенце за отбиване . Всички тук сме минали през бучки и не си единствена ,повярвай ми и това не е причина за отбиване. Свържи се с Ася демирева ,тя е добър консултант по кърмене . Аз също от 3 месец на сина ми до 10я му месец бях 4 дни с бучки и запушени канали и 3 дни бях ок,като това се повтаряше цели 7 месеца ,но не се отказах от кърменето . Ставах цедях,получих и мастит,пих антибиотик ,пак цедях. Гледах бебето да изцежда първо гърдата ,която ми прави проблем това даде резултат при нас. В момента сина ми е на 1,7 г и аз продължавам да го кърмя. Разбира се правото си е ваше да се откажете от това да кърмите ,но в случая както често казва Ася Демирева сте двама. Тоест трябва да се съобразиш и с бебето,което има нужда от кърма. Струва ми се егоистично да отбиеш 2 месечно бебе,защото ти е писнало да ти се запушва гърдата и искаш това да спре . Ходи на лекар да видиш какъв може да е проблема щато за начало,също така постепенно намали цеденето ,защото по този начин си увеличаваш кърмата съответно и риска от запушване . Пак казвам струва ми се егоистично да отбиеш бебе на 2 месеца само ,защото ти е писнало да ти се запушва гърдата,поне да беше нещо по-сериозно ,щях да те разбера...
Кърми бебето на поискване,слагай го да спи при теб за да не будуваш  и всичко ще се нареди. Разбирам,че ти е трудно с 2 деца ,но вярвам,че ще се справиш стига да имаш желание. Успех 🩷

# 717
явно не съм написала ясно Simple Smile но детето си не суче  и не смятам че е егоистично след като 2 месеца положиз всякакви усилия в това то да засуче , ходихме на рехабилитатор който да отпусне детето , правих консултации с няколко консултанта , била съм при Ася с първото ми дете което също сучеше доста трудно И след консултациите с нея 2 на брой.в момента се цедя по цял ден , налага ми се всеки ден да се цедя по много зарази бучката ! В момента имам хиперлактация заради това цедене . Изобщо нее егоистично да си щастлива майка а не уморено лайно което по цял ден се цеди. И ние не сме двама ние сме трима Simple Smile имам по голямо дете на 2 години. Много по егоистично е бебето да яде кърма от шише и майка която цял ден се цеди и е преуморена и няма време и сили за другото дете.Ако бебето ми сучеше нямаше да пиша това запитване как да спра кърмата си с хиперлактация в момента

# 718
Дали няма да ви е по-лесно да махнете едното нощно цедене, а след 1-2 седмици и другото? Така с намаляне през една-две седмици по едно кърмене знам че се спира плавно кърмата и без лекарства. Останалите се запазват през това време, тоест не се разреждат на повече часове. Ако много се пълнят гърдите се забавя премахването на кърмения, примерно на 3 седмици. Добавям че не съм консултант, просто моето така полека си го отбих, към годинката беше останало едно кърмене вечер.

# 719
Това ви посъветвах и аз. Проблема идва от прекомерното цедене ,трябва да намалите цеденето и накрая напълно да спрете

Общи условия

Активация на акаунт