(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 359
  • 762
  •   1
Отговори
# 555
Ха добър ви ден! И успешна нова земеделска година, да е плодородна и мирна!
За мащерката веднага да се включа - майка ми от 10г се мъчи с една, която се изгубва зимата, едва прави някое ново коренче лятото .., но на нея и стига и за подправка и за чай.
Миналата пролет си купих коренче по 1,50лв  от една баба на пазара и я боднах под ябълката до капковото.. Е полудя, и зимата си е така свежа, берем от нея директно за чай, а прелки за разсаждане изкара много и раздадох есента.
Тази събота съм планирала разсаждането на ягодите. В понеделник си разсях малинокъпините и аронията, вече не крайните им места, като жив плет ще ги ползвам.
Изчистих дърговете от хризантеми и други цветя и си чакам луковичните. Кокиченцата за съжаление вече прецъфтяват.

Четох, че сега се пръска с 2% бордолезов и карбамид, но никъде не виждам % разтвор на карбамида..

# 556
Относно кориандъра - сяла съм и се отглежда лесно, но много хора не харесват аромата на листата. Семената се продават като подправка навсякъде и се отказах само заради семената да го отглеждам.
Естрагонът (тарос) е много добра подправка за грах. Има сладникав аромат, на мен ми наподобява донякъде на салвията. Имахме един купешки, който изкара много дълго време, защото беше с много силен аромат и една щипка беше достатъчна. Като свърши в края на миналото лято, се оказа, че в големите магазини не може да се намери. Купихме от едно малко магазинче за подправки, но той мирише много слабо. Слагам цяла шепа, като готвя, за да му се усети аромата. Може би не е чист или не е сушен правилно, или не е обран когато трябва. Това беше причината да си купя семена и да се опитам да го отгледам, но не зная дали ще успея, защото в агромагазина продавачката ми каза, че се захваща много трудно - но пък ако се захване, нататък няма грижа - издържа и е устойчив. Така че, ако не стане от семена, ще търся разсад.

DZ, по въпроса за тор от кози, аз не виждам пречка в използването му. Както всеки вид оборски тор, вероятно трябва да е угнил и вероятно както всеки вид оборски тор носи риск от това, да има в него семена на плевели, но това не е причина да не се използва.

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 11:24 от Кити Кет

# 557
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не съм фен на кориандъра, но познавам хора, които мног ого харесват. съвета ми е да се пробва Simple Smile така и така са купени семената.
май е известен и като "силантро" Wink даже верига има с това име.

# 558
Козята тор е хубава ,но в по - малки количества . Ако е за саксии или разсад смеси със земя  , а ако е за градината слагай без да се притесняваш . Ние всяка година слагаме оборска тор в градината и я минаваме след това . Най - вече трябва да се внимава с кравешката за нея знам ,че е силна и трябва да се внимава , но козята и заешката са по - добри . Каквото и да сееш обаче смесвай задължително .

# 559
А при пръскането може ли да се смесва бордолезов разтвор и карбамид?

# 560
  • София
Да, могат. Бордолезов р-р се прави на  2%, а карбамида го дават 5-7, аз лично го правя на 5%.

# 561
Благодаря,  Алиса!

# 562
Привет момичета!
Моите опити със зимна градина с домати, приключиха неуспешно.
До скоро добре се развиваше разсада, но до момента на цъфтеж. Пробвах с памуче да опраша, защото имаше само 3 цъфнали цветчета, но след като цъфнаха голяма част от тях реших да напръскам с доматин.Няколко дни по късно,  рязко започнаха да жълтеят. Няма причина да им е било студено, или тъмно, защото както писах, терасата ми слънчева  и топла. В началото си мислех, че ги преполивам.Позасуших ги. Но...не е от това. Снимам, ако имате идеи,  ще пробвам.

Допълвам, че е възможно, периода да не е подходящ, защото пише, че се засаждат от февруари до април.
Но за неопитни градинари, проба - грешка. 👌

# 563
Аз предполагам, че е от доматина. Казваш топла и слънчева тераса...
- доматин се пръска при висока атмосферна влажност
- в слънчено и топло време не се пръска
След пръскане с доматин задължително се полива обилно растението. 
Защото по дяволите ти беше този доматин, та той е хормон.
Изчисти поЖълтелите и свити листа, полей обилно и дано се оправят. Поддържай влажна почвата за известно време и да се надяваме, че ще се справят.
пп Знам от един дядо дето продава собствена продукция, че много употребяват доматин за по-ранно зреене и по-голям добив.  Спрях да пазарувам от него. Чакам си собствените домати когато и да станат.

# 564
Бриз, няма пчели, няма мушички, през този сезон, няма кой да опраши цветовете. Но така се учим. Беше декемврийски експеримент, който не се получи.
Почистих жълтите клончета, пък каквото стане.

# 565
Бриз, няма пчели, няма мушички, през този сезон, няма кой да опраши цветовете. Но така се учим. Беше декемврийски експеримент, който не се получи.
Почистих жълтите клончета, пък каквото стане.
Доматите се самоопрашват аз така знам.
При затворена оранжерия с поклащане ( подрусване ) на цветовете ръчно много домати ни вързаха, което е и доказателство за това .
После когато отворихме парника от вятъра се разнасяше прашеца. По спряхме да ходим от цвят на цвят.

# 566
  • София
Точно, минаваш по няколко пъти на ден и ги почукваш. Ето снимка от 11 март 2021 https://photos.app.goo.gl/zP4UvHTBHPeumUQg6

# 567
Хмм, браво, изглеждат като летни домати.

# 568
  • София
Пожълтяването на листата се дължи (основно) на липса на слънчева (или подобна от фито лампи) светлина. Осветява се 16 часа на денонощие. Също липсата на храна в почвата, преовлажняване, ниски температури (ако дори само нощно време пада под 10°), но не е фатално, поправимо е. Подбира се детерминантен сорт, според мене, но съм пробвала и с индетерминантен. На снимката сортът е Лабрадор. Отказах се от него, защото е много податлив на алтернария и после (според мене) се разболяват и останалите домати. Като станат едроплодните, никой вече не търси Лабрадор, но за ранен домат е добър. Мисля да опитам Круна за ранен, похвалиха ми го.

# 569
Оставих 110 лв в агроаптеката тор, семена,
 бордолезов разтвор и това само днес. Отделно имам семена от мои домати, имам и купени по-рано. Марулките в парника поникнаха за седмица. Тези в къщи загинаха прекалено топло им е. Отивам да правя разсад.

Общи условия

Активация на акаунт