Откъде да купя инвестиционно злато?

• 77 100
  • 493
  •   1
Отговори
# 135
А при онлайн поръчка получаваме ли фактура?

# 136
Разбира се. Това е най-важният документ за сделката. Един ден при продажбата без нея си много вътре.

# 137
  • София
Разбира се. Това е най-важният документ за сделката. Един ден при продажбата без нея си много вътре.

Защо? Заради данъка ли? Или отказват да го признаят като инвестиционно злато и ти го купуват на по-нисък курс?

# 138
Заради данъка. Едно е да купиш за 150, да продадеш на 200 и да ти обложат 50, друго е да ти обложат направо 200, ако нямаш документ.

# 139
Един въпрос за сребро, ако позволите:
Ако имаш сребърна колекционерска монета, къде й търсиш купувач?

# 140
При нумизматите предполагам.

# 141
  • София
Или при търговците.
Тавекс също.

# 142
  • София
Здравейте и честита нова година, бъдете здрави и успешни! Обмислям закупуване на златно кюлче, но никога не съм купувала и имам въпроси. Целта ми е да спестя сума пари около 10000лв. за себе си в бъдеще, млада съм и се надявам след няколко години живот и здраве да имам дете и искам да ги съхраня именно за това, за да съм спокойна, че имам тези пари, понеже за момента не искам да ги харча за нищо. Събирала съм ги доста години и реших, че е време да купя злато за да не се обезценят, но ме притеснява дали няма да ме потърсят данъчните, как ще докажа, че съм ги събирала през годините? Избрала съм тавекс, искам да отида на място, но ми се вижда странно и рисковано да заплатя такава голяма сума в брой, след 10000 може ли да се плати с карта на място?
Моят съвет е ако за вас 10 000 лева са много пари, да не вземате едно кюлче, а примерно 2 или 3, защото, ако ви потрябват пари за нещо, няма как да счупите кюлчето и да продадете част от него. Вземайте 20 или едноунциеви кюлчета или монети, които не са колекционерски. Опасенията ви, да носите 10 000 лева в мола са основателни.
Igold, ви пращат фактура, която вие плащате по банка и след това ви пращат по ЕКОНТ поръчаното. Аз така пазарувам. Защо не Тавекс, а igold, ще обясня моите виждания. Тавекс имат десетки и стотици служители, няма как да ви се гарантира, че всеки от тях ще е компетентен. И освен това, в моловете има опашки и няма да има време да ви направи обстойна консултация. Крум от igold има много малко служители, той не е служител на заплата, и държи много на доброто обслужване. Освен това е богат и няма защо да ви лъже да вземете нещо неподходящо, докато един човек на заплата ще вземе да ви пробута техните кюлчета на Тавекс, за които ви лъжат, че вземате 12 и ви дават 13 то безплатно. Разбира се, пропускат да ви кажат, че тези кюлчета извън тавекс не служат никъде като инвестиционно злато, а като злато за материал.
 Иначе добре сте се насочили за златото, аз от 2020 го следя и купувам, продавам.
2020, голямото кюлче от 100 грама струваше 9600, а сега струва днес 16200. В момента аз не инвестирам в злато, а в акции, но за там се иска сериозна потготовка и инвестиране на много време.

# 143
Отново задавам въпроса за възпоменателни монети на БНБ. Те инвестиционни ли са или колекционерски и струва ли си да се купуват?

# 144
Отново задавам въпроса за възпоменателни монети на БНБ. Те инвестиционни ли са или колекционерски и струва ли си да се купуват?

https://tavex.bg/kakvo-e-investicionno-zlato/

Би трябвало да са инвестиционно злато. Вече колко са ликвидни не мога да кажа. За мен нещо международно известно и търгувано е по-добре.

# 145
  • София
https://www.bnb.bg/NotesAndCoins/NACCommemorative/NACCommemorati … issions/index.htm
Монетите, отбелязани със знак *, отговарят на критериите за "инвестиционно злато" и към цената им не се начислява ДДС.

# 146
Но не виждам грамажа?

# 147
  • София
Но не виждам грамажа?
Отворете конкретната монета, която ви интересува

https://www.bnb.bg/NotesAndCoins/NACCommemorative/NACCommemorati … C_2025_4_100LV_BG

# 148
  • София
Нищо не струват тези монети, колекционерски са. Ликвидно означава, че ако утре Русия ни нападне и минеш през границата с 4-5 златни кюлчета и ти блокират сметките и единствените ти пари са монетите, няма кой да ти признае монетите на БНБ за инвестиционно злато, докато тези на Валкамби и ПАМП и Argor Haelius биха ги взели в целия свят. Това е смисъла за пазенето на стойност.

# 149
Много благодаря за отговора!

Общи условия

Активация на акаунт