Откъде да купя инвестиционно злато?

• 76 327
  • 493
  •   2
Отговори
# 480
То си пише на сайта им - "Доставка до 6 седмици", което означава, че нямат нито 1 oz, нито 20гр.
Но пък в igold и topgold гледам не пише да са изчерпани...

Това се отнасяло само за онлайн магазина им, затова попитах. И аз преди си мислех, че каквото пише в сайта, това е и на място.

# 481
Като гледам как невъзможни уж прогнози за по $4500/oz  за декември 25, се сбъднаха, въобще не мисля, че ще падне скоро. Говорят за по $5500 за 2026... да видим

ай,ай....

# 482
  • София
Това се отнасяло само за онлайн магазина им, затова попитах. И аз преди си мислех, че каквото пише в сайта, това е и на място.
Май е така, забелязал съм, че когато го няма на място слагат друг етикет

Като гледам как невъзможни уж прогнози за по $4500/oz  за декември 25, се сбъднаха, въобще не мисля, че ще падне скоро. Говорят за по $5500 за 2026... да видим
Прогнозите бяха за $4900, но не познаха. А ако се водите по прогнози, ето ви още една:

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 16:41 от Exter

# 483
Не се ли изкушавате и да продавате при тези цени? Аз да купувам не смея последната година, но понякога си мисля, че ако падне цената ще съм изпуснала печалба.

# 484
Не , разбира се. Тепърва ще се вдига.

# 485
За мен златото не е спекулативен продукт, а баланс в кошницата. Докато нещата стават все по-неясни с Тръмп, войната, ИИ и инфлацията златото ще расте. Ако стане война или истински катаклизъм всичко друго ще се срине, то ще скочи. А ако златото се срине значи акциите ще са нагоре. Та накратко, златото е последното, което ще продам.  Иначе не купувам вече, но ме е яд, че не купих още преди две години, ама тогава си мислех, че е в пик...

# 486
  • София
В момента не само златото, но и среброто е на много висока цена.
През 2024 купих няколко сребърни монети, които в момента са с 98% печалбата от покупната цена.

# 487
Така е, но среброто е много обемисто за единица стойност, десетки пъти повече от златото, което до голяма степен го лишава от предимствата на лесно съхраняван и лесно преносим актив. Един килограм злато струва грубо 134 000 евро, докато на същата стойност са 47 килограма сребро... Ха вземи си го в куфара и бягай нанякъде Wink

# 488
  • София
Да, но монети от 1 унция са добро решение за пренасяне и съхранение и го давам като идея на тези, които в момента нямат възможност да купуват златни монети.

# 489
Какво е съотношението злато:акции в портфейла ви?

# 490
Ние сме на евро- злато, а не акции- злато. Сега сме 3:1, с идеята да ги изравним тази година, после ще мислим. Яд ме е,че мъжът ми се с ослушваше и сега не купуваме злато заради високата цена. Губя доверие в еврото, но е разплащателното средство и ще държим влог в евро.

# 491
  • София
В сравнение с останалите активи ни е малко.
Недвижимости, акции, злато, сребро, депозити. Това са ни на нас инструментите. С повишаването на цената на златото зае по-висока позиция, но не съм смятала процентно.

# 492
Аз като инвестирани средства горе долу го докарах 1:1:1 злато:акции:кеш. Но златото се удвои така, че в момента съотношението е в негова полза.

# 493
Нещата започват да изглеждат различно, ако приемеш златото за начин на съхранение на стойността на спестяванията ти докато достигнат размера, който ти трябва за нещо наистина голямо. Моята мечта беше апартамент на морето. За две години се нагледах на куци оферти и вече обърнах поглед към чужбина - мечтата сега се нарича "Испания" Simple Smile Подминавам вече половината път към постигането и, ако реша да го правя само със свои сили. Но смятам в някакъв момент, ако открия апартамента/къщата на мечтите си, веднага да обърна златото в пари и колкото не ми стигат - да си набавя с кредит. Понеже "моето" нещо все още или не излиза на пазара или имам недостатъчна за моя комфорт финансова възглавница, си кютам пендарите, добавям от време на време в гърненцето и чакам по-добри за мен времена. Инвестиционното злато не е единственото нещо, в което спестявам, но ми е любимото.

Общи условия

Активация на акаунт