Откъде да купя инвестиционно злато?

• 76 349
  • 493
  •   5
Отговори
# 90
Не съм правила, но съм им продавала обратно купени от тях кюлчета и си ги купиха съвсем нормално. Ако бяха фалшиви нямаше да си ги вземат.

# 91
Според мен инвестиции в злато си струват само ако е в големи количества, толкова са високи таксите за изкупуване, че колкото и да се качи, при продажба очаквам да е на минус. Трябва да се държи много години, за да се избият таксите, а ако мога да чакам дълго, бих предпочела да инвестирам в облигации. Облигациите едно, че имат минимален процент доходност, второ, че изплащанията започват след 3 години и са на 6месеца, трето, че са обезпечени със застраховка или активи и се следят стриктно от КФН.
Съжалявам, че разводнявам, но откъде купувате облигации?

# 92
Според мен инвестиции в злато си струват само ако е в големи количества, толкова са високи таксите за изкупуване, че колкото и да се качи, при продажба очаквам да е на минус. Трябва да се държи много години, за да се избият таксите, а ако мога да чакам дълго, бих предпочела да инвестирам в облигации. Облигациите едно, че имат минимален процент доходност, второ, че изплащанията започват след 3 години и са на 6месеца, трето, че са обезпечени със застраховка или активи и се следят стриктно от КФН.
Съжалявам, че разводнявам, но откъде купувате облигации?
Чрез доверен инвестиционен посредник, работата ми е такава, че имам тесни контакти с няколко.

# 93
Не че нещо, но от постът ви насам, златото поскъпна с 30% за година.. облигациите едва ли..

# 94
Аз купувам от igold. Във Фейсбук има група Форум Инвестиционно злато, където се качват интересни и полезни материали за четене.

# 95
Не че нещо, но от постът ви насам, златото поскъпна с 30% за година.. облигациите едва ли..
Не че нещо, но облигациите са инструмент с предварително обявена минимална доходност гарантирана за дълъг период, зависи кой какви цели има. За златото съм казала, че си струва ако е в големи количества, ако имате четвърт унция и със 100% да поскъпне, не е голяма работа. Имам спомен, че в началото на темата се коментираха кюлчета с минимален грамаж. То ако разсъждаваме кое как е поскъпнало за половин година, най-много са поскъпнали някои криптовалути, но не се чувствам прецакана, че не съм инвестирала спестяванията си в мемекойни.

# 96
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте, имате ли наблюдения относно цените на златото в тавекс? Само нагоре ли вървят като цяло? Искам да взема монети Наполеон за подарък на децата и ги следя от няколко дни. В събота бяха по 961лв, сега са 991лв преди няколко минути. Като днес пада и се вдига с по лев, два по различно време през деня. Яд ме е, че нямах сумата заредена в картата още събота да ги взема и сега дебна хубава цена Frowning1

# 97
  • София
Уцелили сте възходящия тренд, миналия месец беше обратното Blush

# 98
  • Plovdiv, Bulgaria
Значи има надежда за спад? Grinning Не са ми спешни по принцип, но все пак докато не са скочили съвсем цените искам да им взема.

# 99
Здравейте, имате ли наблюдения относно цените на златото в тавекс? Само нагоре ли вървят като цяло? Искам да взема монети Наполеон за подарък на децата и ги следя от няколко дни. В събота бяха по 961лв, сега са 991лв преди няколко минути. Като днес пада и се вдига с по лев, два по различно време през деня. Яд ме е, че нямах сумата заредена в картата още събота да ги взема и сега дебна хубава цена Frowning1

Няма такова животно - цени на златото в Тавекс. Златото е борово търгуван актив, силно волатилен  и непредвидим в дългосрочен план. Характерно за него е, че няма особена практическа полза, поне не и такава, адекватна на високата му цена. И затова както върви нагоре, така може да тръгне надолу. Цената му расте, защото се добива трудно и не може да се наводни пазарът, при това лесното злато е изчерпано и добивът става все по-скъп. В същото време Третият свят забогатява и хората там искат злато. Централните банки също трупат резерви с оглед на ситуацията със световните валути. Но утре ако някъде намерят голямо находище нещата може да се обърнат.

# 100
  • София
Значи има надежда за спад? Grinning Не са ми спешни по принцип, но все пак докато не са скочили съвсем цените искам да им взема.
Зависи от много световни събития. Само от началото на годината е 35% нагоре, като това не е правило, разбира се Blush Исторически винаги се покачва, като върха му беше тази есен.
Оттогава търпи корекция, волатилността няма да коментирам Grinning

# 101

Не знам как вървят в дългосрочен план цените, но само за контекст - същите монети в началото на годината бяха 737 лв, а в средата на 2023 - 698 лв.

# 102
Да така се променят цените в Тавекс ,а и навсякъде където продават злато. Проверете цените и в igold. По-добри са от Тавекс. Изпращат в цяла България . Над определена сума за тяхна сметка. Плащането е по банка.

# 103
Здравейте, прочетох горните коментари и до колкото разбирам повечето сте на мнение, че си струва повече да се купи например 20гр кюлче от Тавекс отколкото абонаментното, където купуваш 11 по 1гр и получаваш 12то безплатно. Като направя сметката абонаментното излиза с 1 2 лв на грам по-евтино, но да речем е еднакво. То какъв е тогава плюса на кюлче 20, 50, 100 грама, а не на малките, където не инвестираш сумата наведнъж.

# 104
За 20 грама май никой не е казвал, че е изгодно. Аз лично съм писала, че изгодни са тези по 100 грама.
При кюлчето от 100 грама на цена продава от 16 111 лв (в момента на писане) един грам струва 161 лв.
Кюлче от един грам само по себе си струва 197 лв за грам. Ако купиш 11 ще дадеш 2 167 лв. И ако го разделиш на 12 излиза, че грамът (заедно с 12-тото подарък) ти струва 180,5 лв.
Даже и кюлче от 20 грама излиза по 166 лв за грам, тоест е по-изгодно.

Що се отнася до сумата наведнъж, инвестицията в злато не е за хора, които могат да си позволяват по 1 грам от време на време. Звучи грубо, но е така.

Общи условия

Активация на акаунт