Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 81

• 39 752
  • 765
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте!
Съжалявам, че има нови момичета в темата.

Opossum, на мама е с почти същия резултат, като първоначанално в Дървеница излезе от корбиопсията, после и от мастектомията се потвърди като резултат от Св. Иван Рилски.
Ще ми бъде интересно какво последващо лечение/операция ще последва при теб. Но каквото и да е, ще преминеш успешно!

Аз се притеснявам за друго, че след операцията и ЛТ в края на юни, никакви изледвания не се правят от диспансера в Надежда. Пие само Летрозол, и нищо друго не се случва. През октомври ще има преглед, но какво точно ще правят и за какво да изисквам не знам. Последно е правен ПЕТ скенер октомври миналата година. Промива порта на 6-7 седмици, и все иска да го маха, но не ѝ дават.
Вие кога го свалихте?

# 136
На мен ми се вижда отчайващ резултатът, но се опитвам да не се отчайвам. Blush
Днес търсих къде да дам материала за второ мнение.
От Цибалаб в Плевен ми казаха, че първо лично трябва да говоря с д-р Поповска, преди да изпращам, но пък не мога да намеря нейн телефон. Четох на първата страница от темата, че става само през Цибалаб. Омагьосан кръг...
Опитах да звъня и във ВМА и в Унихоспитал, за д-р Факирова, но не ми вдигнаха телефона и на двете места.
Ще опитвам утре пак.
Мисля и за Трансхеликс, ако не стане никъде другаде. Не знам обаче трябва ли да искам конкретен лекар там или просто ги пращаш и който се падне ги прави. На сайта им не намирам информация точно как става.

# 137
Не е отчайващо това, че е хормонозависим Hands V Има с какво да се трепе гадината!
Сестра ми беше с аналогични резултати с малко по-ниско Ki.
Поредността беше червена химия (много добре повлиян), операция и лъчетерапия. Квадрантектомия, махнати няколко лимфни възела, първия "възпален"... приболява я ръката при голямо натоварване (простиране на по-тежки чаршафи/одеяла на високо, вдигане на тежко...), но се научи малко да се спира при домакинстване и проблем няма. След първата химия цикъла й спря, след операцията пуснаха изследвания, беше влязла в менопауза, сега е на Нолвадекс. PET (чист) скенер 6м след края на лъчето и изследване на туморни маркери и кръвна картина досега включваше профилактичния в Панагюрище, а тя си направи по същото време преглед при гинеколог за контролно измерване на лигавицата, пуснаха ѝ още някакви туморни маркери...
Преди по-малко от две години беше открито, преди година беше лъчето... Планира поредното море с децата, гони си задачите... Рошла прекрасна е отново с махнати дивите афрокъдрици Wink

# 138
  • София
Пенева, ако не е много лично - на колко години е? Аз се опитвам да махна Золадекс /сега Резелиго, но то е същото/, но не ми позволяват, вече 6 г. го слагам. Ужасно ми е писнало! А на нея изобщо не са го предписвали? Много странно... С подобен рак съм, затова питам.

# 139
48 при започване на химията

# 140
  • София
Аз бях малко по-млада, когато започнах, но вече я минах тази възраст. Ще се опитам пак да откажа моята онколожка, имам чувството, че по инерция кара 6 година... Вярно, че преди 3 години направих рецидив, но пък и хормоналната не беше помогнала очевидно /и двата рака са хормонално зависими/, та се чудя защо още ме държат на това Резелиго. Има ли и други на него - ужасна е иглата, единствено мъжа ми успява супер леко да ми сложи инжекцията, мед. сестри винаги ми правят хематом, много странна работа.

# 141
  • Русе
Олив, аз съм втори месец без Золадекс. Съвсем скоро ще навърша 46, слагах го 2,5 години.
Говорих с моя онко, че на запад вече не го изписват, нямало особени ползи, само вреди.... Той каза да го спирам, но ако ми дойде пак цикъла го почвам. На есен, поне три месеца след спирането, да си пусна хормони все пак да видим нивата им. Нищо не каза относно американските проучвания.

Със Золадекс-а имах малки вълнички, 1-2 пъти на ден. Сега цунами ме връхлита по няколко пъти на ден. Отврат е.

# 142
Опосум,
Работно време: 08.00-14.00 часа.
Тел. за контакти: 064/886 127 - Проф. Поповска

# 143
Момичета, като се изпраща хистологичен материал по куриер, как го изпращате? Нужно ли е да е специално опакован или да казвам нещо специално в куриерската фирма?
И много благодаря на всички за добрите думи, окуражаването, съветите и информацията. Heart

# 144

Здрасти skip! Мисля, че ще изчакат прегледа октомври, да се видят, че скенерите са чисти.. а може и да изчакат още няколко месеца, преди да се пристъпи към сваляне на хемопорта.
Мен ме чака дълго лечение.. и очаквам да го сваля… може би другата Коледа? .. живот и здраве.
Не ми пречи, не го усещам вече.. неудобството е, че лятото доста дрехи не можеш да ги носиш, бански си намерих със странична дебела презрамка да го покрива.. има си особености.. ама такова е..Но така де, след приключване на лечението, ми казаха, че го махат след период от време - за да се уверят, че е настъпило излекуване и няма пак да има подновяване на вливки.

# 145
Ea_, не очаквам да ѝ правят скенер изобщо. Било натоварващо?!?

Портът аз доколкото разбрах от д-р Дарданов стои поне 2 до 5 години....но е много затормозяващо да се прави промивка на 6-7 седмици.

А как да се проследи без образно изследване...Може би само ще ѝ правят ехо...на какво...на другата гърда, на коремни органи и малък таз?!?
Скоро ще има преглед от хирурга, която ѝ прави операцията, може би тя ще направи ехо.

# 146
От мои познати виждам, че ПЕТ им изписват веднъж на няколко години и не всеки път са имали ямр също, пускат им кръвни, ехограф, туморни.. така ги следят… и ако имало нещо, щели са да звъннат.
ЯМР, CT могат и на частно да се пуснат принципно.. но и аз си мисля, че е нормално поне след края на проведеното лечение да се знае кое до къде е, но лекарите решават…

# 147
Някой правил ли е обикновен скенер в онкото в Аспарухово- Варна?

# 148
Олив, аз също съм на Резелиго и на няколко пъти имах проблем с поставянето. Самата спринцовка е по-калпава от тази на Золадекса. Понякога въобще не иска да тръгне и самата игла прави съпротивление, набира кожата,  та тогава завъртам буталото малко наляво-надясно, съвсем леко. Аз сама си ги поставям, но със Золадекса не съм имала подобен проблем. Иначе, страничните ефекти от двете са ми едни и същи и не намирам разлика. При мен минаха 3 години, откакто съм на хормонална, сега съм на 46, ще бъда на 48 в края на петте години. Не смея да го спра преди да са минали.

# 149
  • София
Корен, сама си го поставяш - респект! Аз веднъж опитах, защото мъжът ми го нямаше и не исках пак да отида при медицинската сестра на моя ЛЛ точно заради болки и хематом всеки път при поставяне - ами няколко пъти допирах иглата до кожата, но се отказвах, нямам сили за това, особено с тази дебела игла... И аз не смея сама да се откажа, при мен вече станаха 6 г., заради първия рак през 2017 започнах със Золадекс, от 2021 заради втория вероятно ще броят нови 5 години, много ми омръзна.

Общи условия

Активация на акаунт