Неясен психически проблем

• 3 860
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте!
Четох в темите  в този раздел, за да открия някакво сходно описание на това, което искам да разкажа, но не открих, затова започвам нова тема. Става въпрос за сестра ми. Тя досега никога не  е боледувала от нищо. От 4 месеца обаче не е същата. Най-вероятно е отключила нещо психическо, може би не само едно.
Всичко започна от оплаквания ,че е много уморена, не успява да върши работата си. След всевъзможни изследвания се установи, че е физически здрава. Тя не го приема.Твърди ,че е тежко и неизлечимо болна, разказва ,че буквално се разпада. Не иска да се покаже изобщо навън, не иска да вижда никого. Каза ми, че не иска никой да й помага, била приключила тук и просто искала да изчезне.
Изобщо не приема, че има психически проблем, не иска в никакъв случай да иде на психиатър, нито да говори с психолог. Намерили сме специалисти, които да дойдат вкъщи, но тя каза, че не иска да говори с тях.  Едва ли ще пие лекарства, а  без антидепресанти не мисля, че ще мине, положението е много тежко.
 Моля някой, на когото тези неща са познати, да сподели и да ни даде някакъв съвет?
Пп Извън тези неща е спокойна, говори бавно и тихо и непрекъснато повтаря едно и също. Да умира и да се свършва.

Последна редакция: ср, 09 авг 2023, 08:50 от Ън

# 1
Да не би сестра ти да има някакъв съдов проблем, който пречи на нормална мисловна дейност, нещо като начална деменция, склероза, нещо на сърцето, което се отразява на мозъка? Микроинсулт?  Може да е възрастова изменение, което води до психична неадекватност. Също, може да е хормонална причината,/щитовидна, например.Може да е недостиг на витамини, разбутана  кръвна захар, дори някакъв вирус и последствия от него. Лаймска болест?
Огледайте епикризите какво точно са й изследвали.Ти имаш опит с изследвания. Може би, консултация с ЛЛ без нея. Ако тя се чувства физически много зле, е нормално и да е силно демотивирана и отчаяна.

# 2
Правен е скенер на главата, ако имаше някакъв микроинсулт, или тумор, който да предизвиква такива неща, щеше да се види. Има правена кардиограма и ехограф на сърцето, нищо няма. Ехография на коремни органи, също нищо.  Затова се насочихме към психически проблем. Удряме на камък, тя не приема такъв вариант и среща с психиатър е изключена.
Вируси и Лаймска болест изключваме. Тя не  боледува почти никога. Всичко е много странно сега.

Последна редакция: ср, 09 авг 2023, 08:51 от Ън

# 3
Ебщайнбар може да даде точно такива симптоми. Не си спомням дали нямаше болки.  Б12? Неврологично ?
Ако се чувства разкапана и без сили, може доста да се обезсърчи, а вие да мислите, че няма причини и да допускате единствено психична възможна причина.
https://www.healthdirect.gov.au/fatigue

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 11:48 от liola

# 4
И аз да попитам изследван ли е Б12 и колко е?
При хора с преддиабет много често нивата са ниски и причиняват такива симптоми.

# 5
Отключила е за съжаление. Отидете на психиатър и опишете всичко. Той ще ви насочи.

# 6
Съжалявам за случилото се. Има ли верояност да навлиза в менопауза?
Аз след прекаран ковид имах много жестоки паник атаки.
При много депресивни състояния се отслабва и нямаш сила и желание за нищо и се извличат най-негативните неща от дадена ситуация.
Другото, за което се сещам е, че може да има много сериозен недостиг на видамин Д или Б12, които също правят такива "мизерии".
Да не би да й се е случило нещо, за което да не Ви споделя, нещо да я е уплашило? Дори най-незнаителното за нас, на нея може да й е повлияло.
Има една книга "Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота" може да Ви помогне.
Щом има суицидни мисли не я оставяйте сама, но й не я задушавайте. Съветвам Ви да направите Вие консултация, за да знаете как да реагирате.
Държа да поясня, че не съм никакъв специалист!
Стискам палци всичко да е наред!

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 12:49 от Михаела95

# 7
За витамин В12 и Д3 не знам дали е правено изследване, но и да не е, вече няма да стане. Тя не иска да чува вече нищо.
Проблемът е в главата, но какъв е не можем да разберем, защото не иска да съдейства изобщо. Трябва да дойде правилният лекар вкъщи, а не знаем кой всъщност е правилният........Ако някой с психически проблеми е минал през това, може би ще бъде от полза като информация. Досега не сме имали допир с подобно нещо и караме напосоки.

Последна редакция: ср, 09 авг 2023, 08:52 от Ън

# 8
Психиатър е докторът. Дали е деменция или нещо друго все това е лекарят.

# 9
Психиатър е докторът.
Hands Plus1

Но задължително и кръвни, защото някои липси имитират заболявания.
Ето например за Б12:

"Деменция

Дефицитът на витамин B12 може да причини деменция и симптомите могат да включват:

Загуба на паметта;
Спад в когнитивните умения, когато мозъкът има затруднения с функции като памет и преценка;
Промени в поведението;
Проблеми със самообслужването
Тежкият и дългосрочен дефицит на витамин B12 може да доведе до психоза. Лицата с психоза трудно правят разлика между това, което е реално и което не е реално."

https://www.puls.bg/aktualno-c-6/simptomi-pri-defitsit-na-vitamin-v12-n-47338

# 10
По принцип, психиатри преглеждат при деменции и подобни.Аз за майка ми не видях голяма полза от такъв преглед. Невролог  също може да предпише лекарства. ЛЛ също ги знаят, въпросът е дали тя ще ги приема. На скенера би трябвало да се видят изменения в мозъка.

# 11
Не съм сигурна дали е възможно, но дали не е все пак някакъв вариант някой от вас, близките, да отиде да разговаря с добър психиатър за нея? Може да даде ценни препоръки как да се справите. Най-малкото, срещу заплащане (не по здравна каса) всякак ще ви приеме.

# 12
За съжаление трудните разговори ще трябва да ги водите вие, докато не я склоните да говори с терапевт. Като прочетох за разговора ви с нея и цялата ситуация в мен назрява усещането, че тя премълчава нещо. Не съм специалист и не мога да кажа дали е отключила нещо, но защото съм изпадала в сериозни дупки и имам усещането, че тя е в такава.
За тези състояния мога да кажа, че тогава отказваш да приемеш нещо лошо, което ти се случва и предпочиташ да се предадеш, вместо да действаш. Опитайте се да говорите с нея абсолютно неосъдително, без оценки, без отхвърляне, приемане, без коментари, осмиване, убеждаване. Така ще й спечелите доверието, за да ви каже какво се крие зад това поведение. В момента виждате симптомите, но не и огънят, който ги събужда. Може да осъзнава някакви ирационални мисли, но да се бори с тях и затова да не ги казва. Може да е станало нещо, да е разбрала нещо, да е изправена пред избор, да се страхува от нещо, и то да е толкова трудно за приемане, че да отказва да се бори и смъртта да е лесното решение. Опитайте се да изключите болката и емоциите и поговорете отново с нея, но задавайки въпроси. Без осъждане, оценки и коментари! Повече въпроси, как се чувства, какво се промени, да разкаже за нейния свят.
Очевидно не й е лесно, така че стъпете на загрижеността и това, че психиатърът е лекар като всички останали на които е била, така че не й пречи да опита. Самата тя не се чувства добре и няма да загуби нищо, ако отиде и поговори.
Какво имате предвид за риска да съсипе Коледа? Синът й отдавна ли има приятелка? Да не би да са се събудили някакви страхове в тази връзка?

Имам приятелка, която непрекъснато си вкарва истории за болести. Докато я пусне едната и започва следващата. Общо взето вече няколко години само за болести говори и мисли. Истината е, че е самотна и тъжна.

# 13
  • Швейцария
На колко години е сестра ти? Има ли загуба на краткосрочна памет, дезориентация, липса на Б12? Има ли суизидни мисли, загуба на тегло, тревожност или паник атаки, някакви несъществуващи болки, например в корема или главата? Бих искала да мога да ти кажа нещо конкретно (психолог съм), но е трудно, без да знам детайли. Възможно е да е начален стадий на деменция, депресия, соматоформно разстройство. Това ми хрумва на първо четене. Ако напълно категорично отказва да посети психиатър, отиди ти и обясни за какво става дума. Той ще те разпита подробно и ще предложи някакъва вариант на лечение.

# 14
Депресия. За психиатър е. Ще попие малко лекарства и ще се подобри. Но трябва и психолог.

Общи условия

Активация на акаунт