Неясен психически проблем

• 3 860
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
Витамин Б12, хормонални проблеми и нисък литий могат да изглеждат така.

Тази умора обаче не си я измисля - тя значи нещо. Или е Епщайн или нещо подобно.

Ако не иска да ходи на лекар ще е трудно. Има ли начин да започнете да давате Б12? Ако не иска хапчета, но можете да давате Билкова кръв. Ако и това не иска ще яде ли дроб - свински, пастет, пилешки.

Аз бих направила консултация с психиатър сама. Има неща които биха дали като добавки и без пациент да е там. Можете да я хоспитализирате и насила, но по-внимателно с това да не направи някоя глупост

# 16
След като сте правили куп изследвания,които са изключили сериозни заболявания ,което е много важно да се направи ,за да се види дали проблема не е медицински,значи трябва да търсите причината другаде .Проблемът ви може да е ,,енергиен ,, !!!!

# 17
И аз имам близък с подобен проблем от близо 3 месеца не е същия човек постоянно изпитва страх и си мисли, че ще умре..

# 18
  • Пловдив
Имам близки и аз сама съм минавала през такъв епизод и искам да ви дам надежда. Надявам се да намерите правилния подход за вас и да се справите с това предизвикателство. Депресията и подобни епизоди не са неизвестни за хората, вече почти всички имаме такива епизоди, едни по-силно други по-леко.

# 19
  • София
Има вариант да е т.нар. "дълъг ковид". Може да се прояви дори при безсимптомно протичане на активната фаза.
Може да прегледате тази тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1415220
Аз също съм писал, като съм изброил част от симптомите, които са доста дълъг списък. Част от тях се припокриват с психическите заболявания.
Аз също направих тежка депресия след ковид. Нейното също звучи като депресия.
Дори и случаят да е "дълъг ковид", пак ще е добре да се предприеме лечение с антидепресанти, за да стабилизира психиката поне.
Не знам дали е това, но го разгледайте като вариант...

# 20
Не знам защо отново отварям тази тема, сигурно защото не се справяме с проблема, за който писах преди тук.Sweat

Сестра ми е с биполярно разстройство, макар че тази диагноза е поставена....по описание така да се каже, защото тя  отказва категорично да иде на лекар, дори да говори с такъв. Лекар беше извикан у дома, но тя се заключи и каквото успя да научи специалиста през вратата ,това беше. Тогава беше в депресия, предписаха й антидепресанти, които не е известно колко сериозно е взимала, защото се криеше и не даваше на никого да бъде около нея. Това продължи около 6 месеца.После премина в еуфория, започнаха неразумни покупки и 3 хиляди лева се изпариха в нищото. Отново 6 месеца увещания да посети лекар и обвинания от нейна страна, че не се радваме на факта, че тя е щастлива, а я пращаме на лекар. Сега отново е в депресия, храни се, за разлика от първия път, но е отслабнала, по цял ден лежи и дори на терасата не излиза. Било я страх да излезе навън. Не признава, че има проблем, все нещо си измисля за оправдание и отказва помощ и лечение. Отново по описание бяха предписани нови антидепресанти от психиатър, но ги е взимала само 1 седмица.
Въпросът е: как да бъде убеден такъв човек да посети лекар, как се говори с човек, който явно не разбира ,че всъщност е болен? За нея ние сме болни, лоши и нищо не разбираме.  Не е агресивна, нито опасна за себе си и околните, но не може да се живее по този начин - да не излизаш от вкъщи от 7 месеца, по цял ден да си в леглото и да нямаш живец за нищо. Изключила си е телефона, не говори с никого, не прави нищо, просто лежи....

# 21
Най- добрият вариант е добър психиатър. Имам познати с тази диагноза ( не живея в България, та тук по свободно се говори за тези диагнози), и това което знам е, че антидепресантите влошават състоянието ако е Биполярно разстройство. Трудно ще накарате биполярен да посети лекар, когато е в мания, тогава те се чувстват добре, така че най- добре да се дебне период на депресия. Ако е склонна поне за кръвни изследвания проверете как е нивото на литий в кръвта, обикновено там има отклонения в посока недостиг. Терапията след това трябва да я назначи психиатър, при правилно лечение тези хора си функционират нормално в обществото.

# 22
Точно там е проблемът, че диагнозата е поставена...по описание от близки. Има типичните симптоми и прояви на биполярно, но все пак е малко уклончиво да се говори за диагноза. Не иска да иде сега, когато е в депресия. За еуфорията беше ясно, че няма надежда да се навие, защото беше щастлива както никога не е била според нея. Не знам какво точно трябва да й кажем, за да посети лекар? Каква да е тактиката на убеждаване, какво работи при тях? Тя почти не говори на никого. Аз не съм я виждала от 7 месеца, синът й също, защото и той живее отделно. Само с мъжа си благоволява да му каже нещо...а той не успява да я убеди. Тревожа се за нея, като звънне телефона, подскачам. Вече очаквам всичко....

# 23
Говорете със специалист, той да ви насочи как точно да говорите. Като цяло, ако болния не осъзнава, че има нужда от помощ, няма какво да се направи освен ако не е опасен за себе си и за околните.

# 24
Здравейте,някой от вас пие ли Тритико и атаракс и има ли проблеми с изпускане на урина по време на сън

Общи условия

Активация на акаунт