1-ва АЕГ - тема 5

• 81 424
  • 700
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте,  майка съм на бъдещ осмокласник. Първа английска гимназия е едно от нашите предпочитани училища. Поради факта, че тази година нямаше ден на отворените врати, искаме да помолим във форума за повече информация за училището. Като напроимер:
- Какво ниво на владеене  на английски език се достига в гимназията? А на втория език?
- Кои предмети в 9 и в 10 клас се изучават на английски език? Учебниците и помагалата на английски ли са?
- Има ли англоговорящи преподаватели? В кои класове и часове?
- Какво според вас е нивото на математиката в училището и на профил математика?
- Остават ли и за следващата година модулните часове? Редуват ли се смените всяка учебна година - т.е. 8 клас първия срок втора смяна ли ще бъдат за учебната 2025-26 година? В колко часа започват сутрин часовете?
- Има ли униформи?
- Има ли клуб "Футбол"?
- Кой втори език да предпочетем, ако имаме възможност - немски или испански? И разбира се, защо да предпочетем Първа английска пред Втора английска?
Благодарим предварително на всички, които отговорят на някои от въпросите ни!

# 556
  • София
Здравейте, някой има ли представа кога ще се изплащат стипендиите за втория срок?

# 557
Част от въпросите, които задава dtsonkova интересуват и мен. Дали някой с опит и пресни наблюдения би обобщил и осъвременил информацията, която може да се събере от темите?

# 558
Здравейте, някой има ли представа кога ще се изплащат стипендиите за втория срок?
Никаква, класната била казала на децата до края на май, но това е утре. Към вчерашна дата, нямаше превод.

По въпросите на другите дами,
Сменят се смените, като само в 8 клас май са от по-късно, от 9 до 11 са от 7,30 сутрин, а следобед - при осем блока - до 19,30ч.
Униформи към момента не се носят. Закупихме преди три години тениски тип лакоста, имаше един ден, в който трябваше да са с тях, ама нещо в последните две години не съм виждала детето да я носи.
В девети клас на английски са всички разказвателни - география, история, физика, химия, биология, в 10 - само част генетика по биология учиха на български, то са основно и задачи, и мисля физиката отпадна да е на английски, но пак трябва да питам. По някои предмети им искаха по два учебника, и на бг, и на английски, мисля само историята за 10 клас май нямаше вариант на английски / българска история учеха/ като учебник, но госпожата си им диктуваше и изпитваше на езика. Обаче, сега като се осигуряват учебници от училище, а не се закупуват, както беше до миналата година, не знам. Едва ли ще им раздадат по два варианта учебник. Между другото, понеже борсите спряха да се интересуват и изкупуват, имаме вкъщи почти пълен набор от на двата езика за 9 и 10 клас.
Имат нейтив спикър, още от 8 клас, мисля с 2 часа седмично / един блок/. Сега в 11 води профил - мисля се води Английска литература - ирландец е преподавателя, не говори български май въобще.
За нивото на езиците, не мога да кажа, вторият до 11 клас не е много застъпен като часове.
За избор между Първа и Втора, мога да споделя, че дъщеря ми си я избра по локация, хареса й мястото.
Между немски и испански, въпрос на избор и нагласа на детето. Друг ако има отзиви за преподавателите по втория език, тъй като моето не е с нито един от двата посочени.

# 559
MianaNia, благодаря!
А имат ли работещи реално извънкласни/клубове или както се наричат към момента занимания? Какви са?
Математиката на какво ниво е?

# 560
но добри отзиви за нейтив спикъра не съм чула - и за този и за тази преди него. абе като цяло аз не съм доволна от училището за съжаление. има един-двама преподаватели от всички, който харесва дъщеря ми (единият е по математика профил - Стаменов), и един-двама, които харесвам аз. другите - тц. дори философията са изгубени на 60% часове, въпреки сякаш яката госпожа. да видим другата ни последна година. да видим и дали ще има разширени възможности по еразъм, щото засега няма - тази г отидоха май към 3-4 деца.
най-хубавото си остават многото клубове и някак си активните общности в училището. духовият оркестър, вестника, японския клуб, ООН, екоклуба, абе доста са, а могат и нови да се съставят напр рок групи Simple Smile
като цяло - не съжалявам за избора.
не съм чувала особено неща за 2 АЕГ, сигурно има, аз знам за 12калсници, които 50% от времето не са на училище. чувала съм и че при нас е било така. дано да не е другата г.

# 561
MianaNia, благодаря!
А имат ли работещи реално извънкласни/клубове или както се наричат към момента занимания? Какви са?
Математиката на какво ниво е?
Имат доста клубове, но моята не е ентусиаст и не се включи. За съжаление за футбол не знам.
За математиката, не й е профил. Доволни са от господинът по профил други от класа. Но имаше голям проблем с преподавателите осми -десети клас по общата математика, смениха няколко. Като цяло, май като се изключи Стаменов, мисля така се казва, няма много читави математици.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 21:50 от MianaNia

# 562
  • София
Дъщеря ми е много доволна от математиката, казва, че всичко си разбира, в някои случаи е кореспондирала с госпожата при затруднения, винаги се е отзовавала. Никифорова се казва.
8 клас е, така че не мога да кажа много неща да другите преподаватели. Английския си е на ниво  но тя и влезе със знания. Клубовете са действащи и са много, желание и време да намериш. Униформи няма. Дъщеря ми си я избра след деня на отворените врати, жалко, че тази година не е имало.
А има ли практика да се сменят учителите по БЕЛ и математика? Или е по-скоро изключение и който ги поеме в 8 клас , той ги изкарва?

# 563
  • Sofia
Нашият учител по БЕЛ се смени в 10ти клас.
Стаменов е по математика, чудесен е.
За немския мога да кажа - гжа Даргова е невероятен педагог и специалист и се чувстваме късметлии, че пое паралелката с немски език. Синът ми има предходни знания по немски и се занимава и допълнително, защото все пак тук тръгват от нула, но съм много доволна от госпожата.

# 564
  • София-Младост
NBM
Г-жа Даргова не отсътва ли от известно време? При нас имат заместник и според синът ми може би няма да се върне скоро, заради болест:( Иначе много я харесват учениците, че чак миналата година разпитваха за профил при нея Simple Smile
Аз като цяло съм доволна от АЕГ.

# 565
  • Sofia
Да, сега отсъства, но много се постара да им предаде материала и се надявах да се върне през септември. Дано е добре, пожелавам й много здраве и я очакваме (дано)!

# 566
  • София
Младежът избра испански като втори език с голямо желание. Аз много харесах г-жа Тошева и  съм приятно изненадана от напредъка за една година изучаване на езика. В 9 клас всички разказвателни са на английски и определено му беше доста трудно. Физиката и химията заради повечето формули и задачи бяха ок, но с биологията имаше доста сътресения. Заради кандидатстването в 7-ми клас  има доста пропуски по почти всички разказвателни и сега в 9-ти клас това си оказа  влияние. Учителите по БЕЛ и Мат са същите 8-ми и 9-ти клас.

# 567
  • София
Здравейте,  майка съм на бъдещ осмокласник. Първа английска гимназия е едно от нашите предпочитани училища. Поради факта, че тази година нямаше ден на отворените врати, искаме да помолим във форума за повече информация за училището. Като напроимер:
- Какво ниво на владеене  на английски език се достига в гимназията? А на втория език?
- Кои предмети в 9 и в 10 клас се изучават на английски език? Учебниците и помагалата на английски ли са?
- Има ли англоговорящи преподаватели? В кои класове и часове?
- Какво според вас е нивото на математиката в училището и на профил математика?
- Остават ли и за следващата година модулните часове? Редуват ли се смените всяка учебна година - т.е. 8 клас първия срок втора смяна ли ще бъдат за учебната 2025-26 година? В колко часа започват сутрин часовете?
- Има ли униформи?
- Има ли клуб "Футбол"?
- Кой втори език да предпочетем, ако имаме възможност - немски или испански? И разбира се, защо да предпочетем Първа английска пред Втора английска?
Благодарим предварително на всички, които отговорят на някои от въпросите ни!
Мога да изкажа мнение като майка на зрелостник.
Нивото на английския си зависи от детето, защото има доста часове по езика ( основен, граматика, спийкър, английска литература, бизнес английски) та ако му се учи ще има възможност.
Преподаването на английски на другите предмети не мога да кажа, че е било прекрасно, защото ако се сравни материала с българските учебници е силно орязан, което според мен ощетява учениците.
За вторият език не мога да помогна, моето дете беше с френски и след първият срок в девет клас сама се записа на уроци извън училище.
По математика е имала трима преподаватели, двама от които за съжаление тази година се пенсионират. Иван Георгиев, прекрасен учител и математик, Кокаинова няма нужда да казвам нещо повече и третата г-жа за съжаление не я помня абсолютно безличен човек за мен.
Практиката в училището е да се сменят преподавателите където може на всеки две години и не че напускат просто това е правило.
Директора е много голям противник на блоковете не знам до кога учениците ще удържат фронта.
Клубове има много, ученически съвет и модел европарламент.
Нещото което мен много ме впечатли е избора на председател на ученическият съвет. Имаше дебати които се предаваха онлайн за учениците които не можеха да присъстват лично и след това гласуването беше много добре организирано и прозрачно.
Винаги са имали група на класа и на училището всеки може да каже какво мисли и ако има сила да го устоява.
Та с две думи училището си има дух и енергия, от преподавателите има какво да се желае, от към дисциплина също.
Дъщеря ми го избра заради локацията и един преподавател по БЕЛ, който за съжаление се пенсионира преди тя да влезе.

# 568
  • София
Надежда, предполагам, че имаш предвид г-жа Кокинова по математика.
Да не стресираш “зайците” с това име.😉😅
Нашият втори език немски вървеше лежерничко. За съжаление, г-жа Даргова ги подхвана последните две години и не научиха кой знае какво. Допълнителен курс си е необходим, за да се научи втория език на добро ниво.
Допълвам, че има и двугодишен курс за екскурзоводи, който мисля, че се водеше от учителката по география.

# 569
но добри отзиви за нейтив спикъра не съм чула - и за този и за тази преди него. абе като цяло аз не съм доволна от училището за съжаление. има един-двама преподаватели от всички, който харесва дъщеря ми (единият е по математика профил - Стаменов), и един-двама, които харесвам аз. другите - тц. дори философията са изгубени на 60% часове, въпреки сякаш яката госпожа. да видим другата ни последна година. да видим и дали ще има разширени възможности по еразъм, щото засега няма - тази г отидоха май към 3-4 деца.
най-хубавото си остават многото клубове и някак си активните общности в училището. духовият оркестър, вестника, японския клуб, ООН, екоклуба, абе доста са, а могат и нови да се съставят напр рок групи Simple Smile
като цяло - не съжалявам за избора.
не съм чувала особено неща за 2 АЕГ, сигурно има, аз знам за 12калсници, които 50% от времето не са на училище. чувала съм и че при нас е било така. дано да не е другата г.
Здравейте, а какво мисли дъщеря ви за нивото на трудност в профил математика и заслужава ли си?

Общи условия

Активация на акаунт