Работа, CV-та, HR-и, съвети - 87

• 38 168
  • 826
  •   1
Отговори
# 510
  • Melmak
Аз не получавам фиш.
Давал се само при поискване.
По принцип не...
Длъжни са да дават фиш. Работех в една фирма, в която никой никога не получаваше фишове. Като попитах защо бяха като попарени… то никой не бил искал. Ама не е да искаш, те са длъжни. Изведнъж започнаха да ми го пращат всеки месец. Само на мен. Другите не са били поискали…

# 511
Инспекцията по труда харесва фирми, които не дават фишове. Simple Smile

# 512
Преди години май не беше задължително даването на фишове на всички. Помня, че в едната фирма даваха само при поискване и в един момент почнаха да ни раздават принтирани фишове на всички, носеха ни ги лично до бюрото. А не беше малка фирма, имаха си счетоводство и т.н.

Вижте, очевидно съм в грешка, че не съм си прочела договора (който разчитах, че след подпис ще получа и ще мога да го прочета). Исках просто да разбера дали не ви изглеждат странно нещата. Може да прибързвам с изводите. Благодаря за отговорите и ви пожелавам спокойна вечер.
Странно е да планираш да прочетеш нещо след като си го подписала, а не преди това. И опасно.
Не отговаряш на поставените въпроси, но има два варианта общо взето. Положителния е, понеже фирмата е малка и управителя го е нямало, да е нямало кой да ти подпише договора и той да седи на нечие бюро в очакване на завръщането на управителя. Като го подпише ще ти дадат екземпляр и нещата ще си дойдат на мястото. До тогава обаче на практика си без договор и в нарушение.
Лошия вариант е да те баламосват и ти въобще да нямаш договор и съответно осигуровки.

Последна редакция: вт, 05 сеп 2023, 01:19 от bboiko

# 513
  • София
На мен не са ми давали отделно потвърждение, че е регистриран в НОИ.

# 514
https://www.dnes.bg/sofia/2023/09/04/ostava-li-gradskiiat-transp … -tazi-esen.581732

Четох статията, четох коментарите. И се чудя кой би го работил това? За заплата не пише. Три години договор в замяна на безплатен курс. Кой луд ще се навие?

# 515
Плаща се заплата разбира се, каквато се договорите преди да подпишете.
Не е необичайно, в друга сфера са ми го предлагали това с двугодишен договор обаче. Аз не виждам нищо нередно, фирмата инвестира сума в теб и в квалификацията ти и срещу това ти "обещаваш" да не напускаш преди определен срок. Нищо ново под слънцето. Все пак след като изтече периода можеш да правиш каквото искаш, но квалификацията/знанията си остават за теб.

# 516
Освен ако не те обучават за нещо с изключително висока заплата и гарантирано работно място след това, две години да работиш безплатно си е минавка отвсякъде.

Аз съм честно казано и против неплатените стажове за студенти, ученици, начинаещи. Обучавам постоянно млади хора, дори не би ми минало през ума, че не заслужават поне като абсолютен минимум някаква скромна заплата, с която да си покрият разходите.

# 517
Освен ако не те обучават за нещо с изключително висока заплата и гарантирано работно място след това, две години да работиш безплатно си е минавка отвсякъде.

Мисля, че си се объркала. Не става дума за работа без заплата, а за договор за задължителна работа 3 години, със заплата разбира се.

# 518
Е как без заплата, моля ви се! ето така тръгват слуховете

# 519
Заплатите на шофьорите в градския транспорт са много прилични, но работата е стресова и с ненормирано време, затова трудно се намират и задържат хора.

# 520
Права си, не дочетох нещо горното мнение. Не съм много на център в момента.

Аз съм правила единствено неплатен стаж (без заплата, наистина), преди вече много години, и честно казано беше трудно. После правих друг, със заплата, където имах нужда от втора работа, защото след наем и карта за градския транспорт не оставаше нищо от заплатата. И това беше доста гадно.

Концепцията ми е позната, в България имаме семеен приятел, който ми се оплакваше как нямало хора - голяма международна компания. Предлагаха минимална заплата за не само тежка работа, но и доста отговорна и за която се изискваше и някакъв акъл все пак. Също 2-3 години договор, ако искаш да напускаш връщаш някакви не знам си колко хиляди… Ясно ми е, че не той решава какви ще са заплатите, ама как да стане на 20% инфлация да подпишеш договор за трицифрено нето?! Та се сещам за моя опит с неплатения и нископлатения труд… за мен това е експлоатация. Не може хем да искаш да вържеш някого за години, хем да не щеш да плащаш под предлог, че го обучаваш за нещо, дето няма кой знае колко повече да взима като в обучен. Всъщност е много лесно да се сметне дали изобщо има смисъл от упражнението изобщо.

В чужбина поне конкретните фирми, за които знам за такива предложения, плащаха прилични заплати, с които човек може да се издържа.

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 22:50 от Анонимен

# 521
Едва ли това е била единствената причина, вероятно са се натрупали и други през годините. Затова е добре работата да се сменя преди това да се случи, така ще се разделите без лоши чувства. Донякъде е като при развод - ако се мъчите дълго време в кофти брак, накрая нещата стават много грозни. 🙂

# 522
Никак не са им лоши заплатите на шофьорите в градския транспорт. И редовно им ги вдигат. Няма и много други места където да ги търпят да пушат, говорят по телефона и да дънят чалга по цял ден. По-скоро проблем да намерят хора им е че ги тестват редовно за алкохол.
Не разбирам обаче в колко теми едновременно трябва да се пусне това...

# 523
  • Fairbanks, Alaska
https://www.dnes.bg/sofia/2023/09/04/ostava-li-gradskiiat-transp … -tazi-esen.581732
Четох статията, четох коментарите. И се чудя кой би го работил това? За заплата не пише. Три години договор в замяна на безплатен курс. Кой луд ще се навие?
Че какъв е проблемът? Аз поне не виждам такъв. Фирмата инвестира в теб и ти ѝ връщаш жеста. Когато постъпих в Юроспийд, предпочитах да ме заробят с такъв договор. Поне щях да остана най малко три месеца, че може и повече и сега щеше да ми е много по-лесно. След тези три години, излизаш с доста опит и ти се отварят доста врати.

# 524
  • Melmak
На много места предлагат допълнителна квалификация срещу това да работиш конкретен период за тях. Не виждам нищо странно. При стюардесите също е така. Набират персонал без опит, обучават ги и подписват договор. Ако не се задържат Х време, плащат неустойка за обучението.

Познат го изпратиха на ускорен курс по датски. Мисля, че трябваше две години да работи във фирмата, за да не плаща неустойки.

Специално за градския транспорт не е лоша идеята, заплатите им не са лоши. Ужасното е стреса, в София знаете какво напрежение е да караш. Иначе съм съгласна, че няма много места, на които да те търпят с чалгата и цигарата. Аз лично видя ли да пуши вътре, директно снимам и пращам на ЦГМ. Връщали са ми отговор, че ги глобяват, дано е така наистина.

Общи условия

Активация на акаунт