Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 013
  • 743
  •   1
Отговори
# 105
Като каза за мол "Парадайз" тези дни минах покрай втората болница на "Вита". Егати простора, честно. Аз, която съм фенка на Центъра, бях силно впечатлена. Сега, не знам как е навътре по уличките, но блоковете край голямата улица (не и знам името) се радваха на чуден простор и много въздух. А на няколко стотин метра има метро, мол, Билла... Хич не беше зле. Около самия мол не ме кефи, но това е съвсем леко на изток.

# 106
Впрочем блок на 15 години не е стар.
Толкова им трябва за да почне да изглежда стар 😆

# 107
Според тая днешна статия на Германците май хич не им е лесно?
Ми не им е лесно... да си изберат в тая голяма държава къде да живеят, като навсякъде е хубаво, старо, ново, всичко. В България е много лесно, всички искат да живеят в София в НС. Разликата е колкото от Ботунец до Берлин.
Аз съм някаква бъгната българка или германка по душа, родена на грешното място. Понеже си ми харесва моя североизток и София дори по околовръстното не ща да я обикалям. Та с моите си сбъркани представи помислих, че НС е съкратено от Народно Събрание 🤔🤣 (аз и там не ща)
Пък то явно е нещо друго, както подразбрах от развитието на дискусията. 🤣🤣🤣

# 108
Сигурно и това, че най-големия Китайски строител е пред фалит няма значение за Българската икономика.
https://amp.cnn.com/cnn/2023/08/11/investing/china-country-garde … tl-hnk/index.html

# 109
Трудно е да се каже. Както пише, ще спаднат цените на строителните материали. Как ли ще се отрази на нашите строители това?

# 110
Както ни се отразява всеки проблем в световен план... всичко ще поскъпне... още.

# 111
НО се пита в задачата колко банки предлагат тоя продукт. Преди години бях чувал за Пощенска, но може да има и други???
[/quote
Как става номера равни вноски с голям процент главни а в началото - не ми е ясно. Потребителката да сподели логиката и начина на изчисляване.
Падането на лихвата заради предсрочно погасяване е естествено. Ако можеш да си го позволиш. И ако си го договорил с банката. В повечето случаи слагат такава такса за предсрочно погасяване, че е по-изгодно да не го правиш.

Как става номерът не знам. Логика не търсих, просто видях, че ме устройва. Ходих в банката, трябват ми толкова пари, отговарям ви на условията, дайте ми план, те ми дадоха, аз бях окей и теглих кредита... Пак казвам - вноските са равни месечни, нямах нито пари, нито нерви да плащам х пари с тенденция след 10 години да паднат на х/2, нито пък някоя банка изобщо ми го предложи като опция. Прилагам и първия погасителен план, ясно се вижда, че лихвата е около 1/3 от вноската в самото начало. След първата година няма такса за предсрочно погасяване, един лев отгоре не са ми взели за него. Нормално при 2 предсрочни погасявания лихвата да падне от 1/3 на 1/8, нали целта е да намалявам главницата, а лихвата е върху главницата, която остава за плащане. Но изказвания тип последна инстанция как не могло една трета да е лихвата, а непременно трябва да ти свалят кожата с 70-80% лихва от вноската или да се гърбиш с намаляващите вноски, иначе имало уловка, са първо подвеждащи и второ - некомпетентни.

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 23:04 от NoWay4

# 112
Както ни се отразява всеки проблем в световен план... всичко ще поскъпне... още.

Всъщност фалитът на голям строител = отказ от поръчки = свободен капацитет на фирмите доставчици = ще търсят къде да си пласират планираното производство = спад на цените на материалите.

# 113

Всъщност фалитът на голям строител = отказ от поръчки = свободен капацитет на фирмите доставчици = ще търсят къде да си пласират планираното производство = спад на цените на материалите.

Просто ще купуват по - евтино... това не значи, че ще ни го продават по - евтино. Единственото може да се смислят и да не ни вдигат цените повече.

# 114
В такъв случай няма да е заради фалита, а пак по наши си български причини Wink

# 115
Това, че някой търси да си пласира материалите въобще не значи че търси да си ги пласира у нас, съществена разлика. Азия е голяма, след това има и Австралия, ефектът дори няма да се чуе в нашето полукълбо.

# 116
Благодаря на  NoWay, че си е направила труда да отговори. Извинявам се за това, че се е почувствала засегната. Наистина ми беше интересно как се е получил такъв погасителен план и не ми е било цел да се съмнявам в истинността на споделеното.
Благодарение на публикуваните снимки и Интернет калкулатор ми стана ясна картинката. При 2.5% годишна проста лихва разпределението лихва:главниц е като показаното 1:2.
При 4% ГПЛ - 1:1, след което съотношението се обръща и при 6.5% и повече се стига до твърдяното от мен съотношение 3:1.
Нямало е "гърбене" в малкото спокойни години с отрицателни базови лихвени проценти.
Сега вече погасителения план изглежда по съвсем друг начин и ако се сравнят съотношенията ще се види разликата.

# 117
Германия. А само в моя микроквартал започнаха да копаят за два бая големи проекта. Единият преди няколко месеца, другият миналата седмица. Да не говоря какво се строи пред Централни гробища (всъщност не баш пред тях). А онзи мастодонт на шумния "Данаил Николаев" (комплекс Театрален) продавал по 3000 евро на зелено...
Докато има балъци ще има и тарикати.Мин.седмица видях и двата споменати проекта.Кой от кой Thinking по-нелеп.По-точно локациите.Очевидно всичко НС се купува незабавно,независимо от локации,кв./м.,изложение и т.н.
Извод:българите имат твърде много пари и са оптимисти,че един ден инвестициите ще им се върнат многократно.Нямам друго обяснение.Значи повечето не би трябвало да ги плашат кризи,войни,инфлации и каквото там е валидно за уж богатите немци,американци и др.зап.европейци. Grinning Този к-с почти с/у гробищата ме паникьосва.Първо,защото е насред нищото и второ затворен к-с.Да живея на такова място с няколко хиляди съседи.....въобще не мога да го допусна.

# 118
Не се купува всичко. Твърде много станаха рекламите на построено и готово НС, което не е купено.

# 119
Във Варна имало някакъв комплекс.. от къщи 😀 звучи много готино. Фитнеси, басейни.. в същото време сте си една затворена общност, имаш си двор и не се гъчкаш...

Общи условия

Активация на акаунт